sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 02112019 - VIII
02112019
...
 • 1

 • Saksalaisen Dresdenin kaupunginvaltuusto julisti ”natsihätätilan”

  Ilkka Luoma 
  Tämän tyyppinen vastaherjareaktiollinen toiminta entisestään innostaa kansallissosialisteiksi itseään haluavia. Saksan kolmas valtakunta ja sen ainoa puolue NSDAP ovat niin massiivisesti mystifioituja, että se herättää jatkuvasti mielenkiintoa. Vain historian häveliäisyys estää sen revähtämisen laajemmaksi ilmiöksi. Kansallissosialismia ei kannata mystifioida - se ruokkii sitä.

  1933 NSDAP saavutti aivan fiksuista saksalaisista vapaasti ohjatuissa vaaleissa tuolle diktatuuripuolueelle 43,9 prosentin kannatuksen ja siihen päättyivät äänestykset - turhina asioiden monimutkaistajina. Näin se meni ja loppu onkin sitten 1940 jälkeen hyytävää historiaa ...

  Paras keino hillitä ihmisiä on selostaa historia ja sen seuraukset rehellisesti, liioittelematta tai muutoin vääristelemättä. Toki se tiedetään, että voittaja sanee tulevaisuutta ja hävinnyt nuijitaan maanrakoon, jopa tunnusmerkit lailla kieltäen. Kielto oli virhe - se mystifioi ja kiihottaa mukaan, jos ei muuten, niin ainakin jo heräävän vastarinnan vuoksi. Jos joku kielletään, se halutaan juuri siksi tehdä.

  Vieläkin parempi keino on osoittaa asiapohjaisesti mennyt asioidenhoitotapa nykyaikana mahdottomaksi - sillä se ei tue koko kansaa, koska aina on erilaisia ajatuksia, tarpeita ja tavoitteita. NSDAP ei antanut paljon mahdollisuuksia eri mielisille - toki samanmieliset olivat siitä innoissaan, mutta se on juuri se keino, jolla ihmiset heräävät kokemaan jonkin äärimmäisen ideologian mahdottomuuden.

  Mahdottomuus havaittuna on se lääke, joka estää historian toistumisen. Ihmiset eivät valitse mahdotonta, mutta sellaisen he valitsevat, jossa koetaan yhteenkuuluvuutta, arvostusta ja kunkin osalta tarpeelliseksi tuntemisen kaunista euforiaa. Ihminen on evoluution saattelemana reviiripuolustaja ja siihen liittyy pelottomuus ryhmästä, jota ja jossa osataan ennakoida.
 • 2

 • Reuters: Nuorten hittisovellus TikTokia tutkitaan Yhdysvalloissa uhkana kansalliselle turvallisuudelle

  Ilkka Luoma 
  USA' ssa "kansallinen turvallisuus" on hokema ja mantra, jolla laitetaan eri toimijat varpailleen, sillä tuon uhan maininta voi laukaista kauppasodan ja pahimmillaan aidon sodan ja vähintään US-hyökkäyksen. Aikanaan Irakin Saddam Hussein oli uhka kansalliselle turvallisuudelle - US hyökkäsi omin luvin - Irak vaipui kaaokseen ja synnytti osaltansa ISIS-järjestön.

  Saksalaiset autot ovat myös trumppistisesti "kansallisen turvallisuuden" uhka, miksi? Siksi, että nuo autot ovat parempia kuin omat amerikkalaiset ja yhdysvaltalaiset ostavat niitä mieluusti - tosin US' ssa on herännyt epäilys, että EU tukee autoteollisuuttaan väärin perustein - siis turvallisuusuhka.

  USA on ollut pitkään niin sanottu internet-hegemonia, katsokaahan "keiden hallussa" on juuripalvelimet - ne operoidaan paljolti USA' sta. Nyt siis mennään amerikkalaisten "pyhälle alueen" - ohjelmistoihin. Eipä tässä unohdeta liki monopoliasemallisia Microsoftia, Googlea, Androidia, Facebook-kansalaisalustaa - eikä Twitteria, Instagramia ja monia muita - ovat "tukevasti amerikkalaisten hallussa ja vallassa".

  TikTok on kiinalainen, ja sillä on huolestuttavan paljon käyttäjiä - ympäri maailman. Sen täytyy olla uhka kansalliselle turvallisuudelle; se ei ole amerikkalaisten hallussa, kuten Facebook yms kansalaistoiminteiset alustaohjelmisot.

  Huawei on kansallinen uhka US' lle, koska se on kiinalainen! Mitään todisteita US-väitteille Huawein uhkista ei ole pystytty näytämään toteen - asiantuntijat kertovat asian suoraan: Huawei on kaupallinen uhka, vapaassa kilpailumaastossa. Kuten on myös TikTok, jonka lähinnä nuoret valitsevat, jos valitsevat.

  Kun TikTok on nyt uhka, se pitää julistaa, jotta käyttäjät kaikkoavat ja amerikkalaiset softanikkarit saavat aikaa kehittää omansa, jotta ohjelmallinen hallussapito pysyy kotona - kts. edellä ollut ohjelmaluettelo.

  Trumppistinen uusnormaali on määrittänyt hienostuneesti "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikan säätämään kauppaa, kun oma kilpailukyky ei ehdi enää mukaan.
 • 3

 • Venäjä ilmoitti Nuija-ohjuksen kokeesta, joka ammuttiin uudesta ydin­käyttöisestä sukellus­veneestä

  Ilkka Luoma 
  Venäläinen vedenalainen sodankäynti on viety pidemmälle kuin muut heidän aselajit. Syy on selvä. Venäjä ei kykene niin suuriin satsauksiin aseteknologioissa kuin USA (tai Kiina). Tosin Venäjä tekee yhteistyötä asekehittelyn osalta juuri Kiinan kanssa. Venäjän pitää keskittyä yhteen ja se on tämä Borei+Bulava yhdistelmä, joka edustaa maailman huippua - ollen teknologinen edellä kävijä maailmassa.

  Borei-sukellusveneet eivät ole enää uutuus, niitä on jo palveluksessa Bulavoineen. Se taas tiedetään, että molemmat niin Borei kuin Bulava ovat jatkuvan tuotekehityksen alla, kuitenkin siten, että riittävä täyden atomisodan puolustautumisreservi on aina olemassa - aktiivisina palveluksessa olevine yksikköineen - niin Kuolan niemimaalta kuin Kamshatkalta.

  Boreiden suurin etu on äänetön kulku, jonka kehityksessä venäläinen tekniikka on maailman huippua. Tässä on myös se syy, jonka vuoksi huippuosaaminen on keskitetty juuri vedenalaistoimintaan, koska US eikä muut Nato-maat kykyne selvittämään missä nuo 3-4 palveluksessa olevaa Boreita milloinkin on. Palvelu on yksinkertaista - hiljaa kulku asemapaikkaan, ja sen jälkeen paljolti pohjassa makaamista - hiljaa. Borei voi ampua Bulavat suoraan veden alta.

  Kuolan niemimaan Borei-kallioluolatukikohdat ovat Natolle ja USA' lle suuri kysymysmerkki. Tämän vuoksi Nato oli hyvin kiitollinen, kun Suomi kansalta ja eduskunnalta kysymättä allekirjoitti Nato-Isäntämaa pöytäkirjan, joka antaa US/Natolle oikeuden suomalaisiin Lapin lentokenttiin, joista on hyvin lyhyt matka noihin Boreiden tukikohtiin.

  Ei taritse olla sotilasstrategian dosentti ymmärtääkseen, että Suomen pohjoisen kentät ovat ensiaskel suursodassa, jossa Nato/US' n sotakoneet lähtevät Kuolaan tuhoamisretkilleen. Tämä luonnollisesti tiedetään Venäjällä - erinomaisen tarkasti. Onneksemme tuo Isäntämaa pöytäkirja on irtisanottavissa kuudessa kuukaudessa. HUOM! Isäntämaa pöytäkirja ei kiellä Natoa tuomasta ydinaseita Suomeen - Ruotsi kielsi sen omassa Isäntämaa pöytäkirjassaan.
 • 4

 • Ukrainan presidentti Zelenskyi uskoo tapaamiseen Putinin kanssa, jos vetäytyminen Itä-Ukrainassa onnistuu – Nato lupaa tukea Ukrainalle

  Ilkka Luoma 
  Nykyinen Ukraina oli osa Neuvostoliittoa - yhtenä sen monista sosialistisista tasavalloista, joka sai 1950-luvulla Krimin niemimaan lahjaksi Moskovalta. Ukrainalaiset ovat osa laajaa slaavien kansallisuuskirjoa - samoin Venäjän historia kumpuaa osaksi Kiovan Venäjästä.

  Nämä seikat ovat varmasti ainakin osin mukana niin yhteistyössä kuin yhteisriidoissa - kielikin on liki sama. Ukrainassa asuu suuri venäläismielinen vähemmistö - joissain kohdin jopa enemmistö, varsinkin Krimillä.

  Ukrainan presidentti Zelenskyi ja Venäjän kollega Putin kykenevät ratkomaan nuo ongelmat jopa kahdestaan, tai sitten yhden ulkoisen puolueettoman tahon läsnäollessa - kattamassa pöytää ja tarjoten hyviä palveluksia. Nato on väärä kumppani, se on kaukana Ukrainan mustan mullan alueista - varsinkin USA' na, joka on Naton ainaissotilasjohtaja ja sotaliiton merkittävin rahoittaja.

  Itäisen Ukrainan alue on helposti rauhoitettavissa, sillä siellä oleva merkittävän suuri venäläisasutus haluaa turvan omalle kielelleen, joka oli yksi Kiovan tehtäviä Minskin sopimuksessa - jota ei ole toistaiseksi täytetty, ollen ehkä tulppa rauhankehitykselle (?)

  Uudelleen rauhoittuvan itäisen Ukrainan - Donpassin alueen tulisi voida ottaa vastaan ne sadat tuhannet Venäjän puolelle paenneet Venäjän ukrainalaiset; se omalta osaltaan käynnistäisi alueen normalisoinnin.

  Zelenskyillä ei ole mitään rasitteita olla tekemättä sopimusta Putinin kanssa. Zelenskyin ei tarvitse välittää kiovalaisen voimaoikeiston galitsialaisesta vähemmistöhengestä. On tunnettua, että Ukrainassa on ollut tämä aiemmin fasistinen ääriklikki jo Operaatio Barbarossasta lukien.

  Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi Neuvostoliittoon 1941. Galitsian hengen ravitsemia oli paljon Saksan SS-joukoissa, kuten myös Saksan keskitysleirien vartijoina. Tältä osin tosiasioita voi olla vaikea niellä, mutta se on lähde siihen, jotta nyt rauha palaa koko alueelle. Moskovan mietteissä tuo vanha historia on yhä edelleen kipeä, ja se sävyttää tuota aluetta.
 • 5

 • Pygmalion-demokratiat koettelevat EU:n arvoja

  Ilkka Luoma 
  EU on taloudellinen jättiläinen, mutta ulkopolitiikassaan maho, ellei sitten Saksa EU' n voimakkaimpana ota haltuun tätä EU-Brysselille monimutkaista ulkoisten suhteiden viidakkoa, jossa EU' n olisi tunnustettava, että Eurooppa jatkuu kauas Venäjän arojen jälkeen aina Uralille saakka.

  Venäjä on Saksan ohella todellisen Euroopan voimamies - toinen taloudessa ja toinen aseellisessa voimassa, ollen ydinasesuurvalta - joka omaa maailman suurimmat raaka-ainevarannot.

  EU on myös läntisen elämäntavan, kulttuurin ja yhteiskuntamallihegemonian esiinmarssi kolonialismin jäänteestä - mutta vain läntisiltä osiltaan. EU-Bryssel kuusilo EEC'n jatkumona halusi lisää "elinpiiriä" - siis taloudellista ja yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

  Katseet kääntyivät itään, jossa Neuvostoliitto oli sosialistisena mallina lähestymässä romahdustaan. Katsottiin, että nyt on aika "iskeä" - ei asein, vaan rahan voimalla - taloudellisilla houkittimilla. Slaavipöytiin tarjottiin EU-rahaa ja Naton sotavoimaa.

  Alkoi "maihinnousu" paljolti slaavilaiseen maailmaan, joka oli jo kaun historioistaan lähtien elänyt omien malliensa mukaisesti, tunnistaen esimerkiksi reviirillisen ajattelun omina valtioina ja sen omina kansalaisina.

  Mutta! EU-rahan voima oli suuri houkute ja toisaalta venäläisten pelko suuri - sujahdettiin läntisen eurooppalaisuuden taskuun rahan voitelemana ja Naton aseiden suojelemana.

  Nyt kun koheesiot on kohta käytetty, on herännyt slaavilainen ajattelutapa omasta, niin historiasta kuin yhteiskuntajärjestyksestä, jossa oma on tarkoitettu vain omille.

  EU on lypsetty, ja näin tuotettu EU-Brysselille se huuma, jossa nähtiin EU-kartta suurena, jopa niin suurena, että alkoi EU' n kutsuma oma Eurooppa. Tässä vain pääsi unohtumaan se pieni tekijä, että Euroopan pinta-alasta (siis raaka-ainevarannoista) Venäjä muodostaa merkittävimmän osan - Eurooppa onkin Eurooppa, jossa on Venäjä!

  EU on nyt valinnan kauhassa; minne suunnata katse - trumppistiseen US' han vai kauas Uralille?
 • 6

 • Saksa yllätti Syyria-avauksella

  Ilkka Luoma 
  Saksan EU-Eurooppaa osaltaan pystyssä pitävä talouskone piiputtaa. Ehkä syynä on trumppistinen "uhkaa, kiristä ja pakota" uusnormaali-ilmiö, jossa US-presidentti Donald Trump käy tuimaa kauppasotaa maailman suurinta taloutta - Kiinaa vastaan. Näinköhän nuo trumppistisen kiinakauppasodan laineet murjovat jo Saksankin talousvesiä? Ehkä.

  Saksa on Euroopan voimamies, vaikka seuraava liittokansleri on nainen, joka nyt sävelsi ensitahdit uudelle suhdetoiminnalle Venäjän suuntaan - ehkä tästä alkaa uusi "schröderiläinen aikakausi", jolloin Saksa ja Venäjä tulivat erinomaisesti toimeen - keskenään.

  Saksa tarvitsee Venäjän - maailman suurimman raaka-aine- ja energialähteen voimapotentiaalin. Saksa tarvitsee myös venäläisten - noin 140 miljoonaa - uinuvan ostopotentiaalin. Oli aika jolloin Moskova ja Peking kilpailivat siitä kuka ja miten paljon saa saksalaisia huippunäyttötalousautoja - Maybach' ja.

  Nyt tuo ulostulo kansainvälistää Turkin hyökkäyksen seurauksena syntyneen turvallisuusvyöhykkeen. Saksa voisi sijoittaa omia "yk-kaltaisia rauhanturvaajia" tuolle valloitusalueelle - se on suorastaan vallankumouksellinen ajatus. Tuo kansainvälisesti valvottu alue olisi kriisivapaa tyhjiö turkkilaisten ja tulevan kurdien oman esiaihiovaltion välissä.

  Voisi miltei nähdä, että Saksan nykyinen puolustusministeri, joka kärkkyy liittokanslerin tointa - olisi asiasta etukäteen Moskovan kanssa neuvotellut ja saanut sille jopa "hyväksynnän". Tuo Saksan ehdotus on osa sitä venäläisvoittoa mikä voisi synnyttää rauhan tuonne Turkki-Syyria-alueelle. US on vetäytymässä - tosin vetäytymistiedot ovat ristiriitaisia.

  Turkin olisi myöhemmin helppo hyväksyä tuo saksalainen ehdotus, sillä se kruunaisi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin suunnitelman rauhoittaa kurdit myös Turkissa - synnyttäähän tuo suunnitelma esiaihion kurdien omasta Kurdistaniasta!

  Saksa teki nyt näin radikaalin esityksen, joka poistaa vihdoin tuon saksalaishäpeän II Maailmansodasta ja sen aikaisista tapahtumista.
 • 7

 • Alahuone äänesti: Britannia lähtee vaaleihin 12. päivä joulukuuta

  Ilkka Luoma 
  Britti PM Boris Johnsonin sitkeyttä täytyy ihailla, ja ennen kaikkea sitä, että hän on voimallisesti viemässä kansakuntansa suorademokraattisen tahtotilan maaliin - britit äänestivät kansanäänestyksessä 1,3 miljoonan äänen ylivoimaisella erolla 52 prosentin enemmistön Brexitin puolelle eli itsenäisyyden palauttamisen puolesta. Tämän Boris on päättänyt viedä loppuun - kansansa vaateen mukaisesti - eron EU' sta.

  Media taistelee - myös Suomessa - tuota Brexittiä - EU-eroa vastaan, joka on toki sallittua, mutta yksipuolista sellaiselta informaatioväylältä, joka markkinoi itseään laatumediana. Brexit on brittikansan "eetos" ja päätös - se haluaa itse päättää tärkeät asiat, eikä tuhlata runsasta määrää rahaa sellaiseen, joka sotii Englannin itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta vastaan.

  Johnson on kansansa palvelija ja nyt hän vie yhteiskuntansa valintojen eteen, kuten entinen PM David Cameron, joka hävisi pelinsä, mutta teki sen mitä lupasi - tuotti tuon kansanäänestyksen brittien itsenäisyydestä. Tulos saattoi olla ja olikin yllätys.

  Nyt Boris ottaa myös riskin - halutessaan vaalit, jossa jokaisen ehdokkaan on syytä ilmaista oma rehti ja suora kantansa Brexittiin - niin äänestäjän on näin helppo valita omansa - tuohon välilliseen demokratiaan, joka ei osaa nyt alahuoneena päättää mitä kansa haluaa.

  Englanti toimii pioneerina, kun kansan suorademokratia käy tuimaan taistoon välillistä - välikäsidemokratiaa - parlamentarismia vastaan. Kansa haluaa oman suoran äänensä kuuluville, ja tässä on nyt se paikka - 12. joulukuuta 2019.
 • 8

 • Uutuuskirja kertoo ensimmäistä kertaa Viestikoelaitoksen synnystä ja paljastaa Tove Janssonin olleen ”salaisen tiedon haltija”

  Ilkka Luoma 
  Talvisodan alusta tulee kohta täyteen 80 vuotta, se ehkä kirvoittaa julkaisemaan juuri tähän kynnykselle uusia kirjoja ja "uusia" tietoja. Historia kiinnostaa, ja erityisesti sotahistoria, sillä sota yhdistää niin kotimaata kuin ehkä hyökkääjääkin. Tästä juontuukin se suuri kysymysmerkki itse Neuvostoliitosta ja Kremlistä. Mitä kaikkea on sellaista, mitä me emme tiedä, vaikkapa tästä radiotoiminteisesta vakoilusta, urkinnasta ja tiedustelusta (mitä nimeä nyt haluammekaan käyttää).

  Tähän kohtaan on hyvä nostaa framille kirja - "Toinen tasavalta" -Otava 1976, tekijöinä Paavo Kähkölä, Toivo Pihlajaniemi ja Sauli Pyyluoma. Kirja selostaa nyt ajateltuna erinomaisesti tätä Suomen vedenjakajalla oloa - idän ja lännen välimaastossa. Meillä ollaan venäläisvastaisia ja toisaalta ymmärtämässä, ettemme kuulu lännen sotakoneeseen - Natoon (aina yli 50 prosentin kansallisella voimalla).

  Suomi sai paljon mainetta radiotiedustelusta. Sen kehittyminen oli luontaista maalle, jolla ei ollut suuria asevoimia, tosi suuren edessä - oli oltava nokkela vähillä ja tässä tiedustelu uudella alueella oli täysosuma.

  Suomi tiesi paljon, jopa Kesähyökkäyksen 1944, vaikka arvellaan marsalkka Mannerheimin "nukahtaneen". Uusimmat arviot kertovat Mamnerheimin tienneen juuri radiotiedustelun ansiosta tulevasta venäläishyökkäyksestä ...

  Mannerheim oli jo tuolloin päätynyt ratkaisuun päästä eroon sodasta ... oli tehtävä viimeinen operaatio. Se kulminoitui Tali-Ihantalaan ja suureen saksalaisapuun ja myöhempään Ryti-junailuun, jossa saattoi syntyä valtiopetos Saksan kolmatta valtakuntaa kohtaan ...?

  ... , mutta kun sodasta oli päästävä eroon, olimme 1944 Karjalassa puun ja kuoren välissä. Pieni Suomi oli lopussa.

  Loppuun suosittelen toista kiintoisaa kirjaa juuri ennen Talvisodan alun 80-vuotispäivää: "Talvisodan salainen strategia" - Antti Hietalahti ~ https://www.savonsanomat.fi/kulttuuri/kirjat/Antti-Hietalahti-Talvisodan-salainen-strategia-nikkelill%C3%A4-Saksan-rinnalle/871476 -.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti