sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 03112019 - V




03112019
...
  • 1 [LINK]

  • Maailma tuijottaa Petrivsken kyläpahaseen, jossa voidaan pian ottaa askel kohti Ukrainan sodan loppua

    Ilkka Luoma 
    Nykyinen Ukraina oli osa Neuvostoliittoa - yhtenä sen monista sosialistisista tasavalloista, joka sai 1950-luvulla Krimin niemimaan lahjaksi Moskovalta. Ukrainalaiset ovat osa laajaa slaavien kansallisuuskirjoa - samoin Venäjän historia kumpuaa osaksi Kiovan Venäjästä.

    Nämä seikat ovat varmasti ainakin osin mukana niin yhteistyössä kuin yhteisriidoissa - kielikin on liki sama. Ukrainassa asuu suuri venäläismielinen vähemmistö - joissain kohdin jopa enemmistö, varsinkin Krimillä.

    Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Venäjän kollega Vladimir Putin kykenevät ratkomaan nuo ongelmat jopa kahdestaan, tai sitten yhden ulkoisen puolueettoman tahon läsnäollessa - kattamassa pöytää ja tarjoten hyviä palveluksia. Nato on väärä kumppani, se on kaukana Ukrainan mustan mullan alueista - varsinkin USA' na, joka on Naton ainaissotilasjohtaja ja sotaliiton merkittävin rahoittaja.

    Itäisen Ukrainan alue on helposti rauhoitettavissa, sillä siellä oleva merkittävän suuri venäläisasutus haluaa turvan omalle kielelleen, joka oli yksi Kiovan tehtäviä Minskin sopimuksessa - jota ei ole toistaiseksi täytetty, ollen ehkä tulppa rauhankehitykselle (?)

    Uudelleen rauhoittuvan itäisen Ukrainan - Donbassin alueen tulisi voida ottaa vastaan ne sadat tuhannet Venäjän puolelle paenneet Venäjän ukrainalaiset; se omalta osaltaan käynnistäisi alueen normalisoinnin.

    Zelenskyillä ei ole mitään rasitteita olla tekemättä sopimusta Putinin kanssa. Zelenskyin ei tarvitse välittää kiovalaisen voimaoikeiston galitsialaisesta vähemmistöhengestä. On tunnettua, että Ukrainassa on ollut tämä aiemmin fasistinen ääriklikki jo Operaatio Barbarossasta lukien.

    Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi Neuvostoliittoon 1941. Galitsian hengen ravitsemia oli paljon Saksan SS-joukoissa, kuten myös Saksan keskitysleirien vartijoina. Tältä osin tosiasioita voi olla vaikea niellä, mutta se on lähde siihen, jotta nyt rauha palaa koko alueelle. Moskovan mietteissä tuo vanha historia on yhä edelleen kipeä, ja se sävyttää tuota aluetta.
  • 2

  • Lähes 50 sotilasta kuoli hyökkäyksessä vartioasemaa vastaan Malissa – Isis ilmoitti olevansa iskun takana

    Ilkka Luoma 
    Onko meillä käytännössä edes tietoa mitä todellisuudessa Malissa tapahtuu?

    Ei ole - koska sitä tietoa ei ole edes tarkasti Malin hallituksella. Malin pohjoisosissa asuu muun muassa tuaregeja ja heillä on itsenäistymispyrkimyksiä - kuten oli eritrealaisilla Etiopiasta ja kuten on länsi-saharalaisilla Marokosta.

    Miksi meidän pitää mennä puuttumaan muiden sisäisiin asioihin - pitäisikö meidän ennemmin keskittyä hoitamaan omia asioita ja toimia ulkomailla, jos on toimittava - vain YK:n rauhanturvaamistehtävissä, jos konfliktien molemmat osapuolet niin toivovat ja pyytävät.

    On helposti ennustettavissa, että nyt on suuri vaara, että koko islamistinen maailman - yli miljardi ihmistä saa syyn yhdistäytyä ja ryhdistäytyä, ja se merkitsee vaikeita aikoja lännelle, jotka on asetettu USA:n johdolla ensilinjan islamistien päävihollisiksi. Kiinalaiset väistävät tämän - koska eivät mene puuttumaan muiden suvereenien sisäisiin asiohin - Kiina keskittyy kaupankäyntiin - ei muuta.

    Olemme me suomalaiset nyt menneet EU-Bryssel vipuun?

    Voimmeko edes arvioida toimiemme seurauksia ja onko ulkoministeriössä tehty tarvittavat riskianalyysit? Vastaako viisaana ja kokeneena kunnostautunut ulkoministeri Erkki Tuomioja? e
  • 3

  • Nord Stream 2 -kaasuputken saama lupa kertoo Euroopan energiatilanteesta mutta voi liittyä myös valtioiden toimiin kulissien takana

    Ilkka Luoma 
    EU tarvitsee yhä enemmän väliajaksi vähän vähemmän hiilidioksidia aikaansaavaa energiaa - putkimaakaasu on sitä - erityisesti Saksalle. Se on vähemmän ympäristöhaitallista kuin kaukaa valtamerien takaa laivakuljetettu LNG-kaasu, joka pakataan nesteytetyksi.

    US ajaa voimallisesti, jopa pakoteuhkauksin, että EU ostaisi siltä tätä vesisärötettyä LNG' tä, siksi US presidentti Donald Trump sättii venäläiskaasua ja NS 2 putkea. Venäläiskaasu on liian kova kilpailija amerikkalaiselle LNG'lle ja siksi se pitää saada pois markkinoilta - tämäkö on sitä vapaata kilpailua, johon ainakin ilmeisesti EU pyrkii?

    Väitetään, että NS 2 on turvallisuusuhka. Entä Nordstream 1, jota pitkin on virrannut Saksaan jo vuosikausia häiriötöntä ja kiristämätöntä maakaasua - sovittuun hintaan, joka lienee edullisempaa kuin mitä amerikkalaiset tarjoavaisivat, jotta LNG olisi kannattavaa laivata Atlantin yli EU-Eurooppaan.

    Nyt EU saa osan venäläiskaasusta vielä ainakin tämän vuoden - Ukrainan läpi. Aiemmin Ukraina on kiristänyt tuolla kauttakululla ja ottanut omaan käyttöön EU-valtioiden kaasua, kun oma kaasulasku oli jäänyt maksamatta. EU on tiettävästi maksanut osaksi näitä Ukrainan kaasurästejä - suoraan Venäjän Gazpromille.

    Nyttemmin kaasun kulku on ollut vakaampaa, arvattavasti EU on kovistellut Kiovaa, ettei sulkuhanoihin kosketa, eikä EU'n kaasua oteta ukrainalaisten omaan käyttöön, ilman erillistä sopimista.

    EU kantaa huolta, ettei Ukraina menettäisi kauttakulkupalkkioitaan kaasuputkistoista, jotka rakennettiin ja maksettiin aikanaan Moskovasta, Ukrainan ollessa osa Neuvostoliittoa.

    Pitääkö EU'n maksaa omasta kaasusta enemmän, jotta Ukraina ei menettäisi kauttakulkusopimustaan Venäjän kanssa. Kun NS 2 valmistuu, ei Venäjä tarvitse Ukrainan kauttakulkuputkistoja. Näin EU ja erityisesti Saksa saa kiristysvapaata kaasua edulliseen hintaan. Mainittakoon, että vielä vuonna 2008 Ukraina sai omaa kaasua Venäjältä noin puoleen hintaan siitä, mitä läntiset EU-maat omastaan maksoivat.
  • 4

  • Maailman huonoin ilmanlaatu romahti entisestään: 25 on terveydelle vaarallinen lukema, Intian Delhissä luku on nyt yli tuhat

    Ilkka Luoma 
    Intia on se toinen väestöllinen suurvalta, joka haluaa maallista ja materiaalista elintasoa kansalaisilleen. Niin teki myös se ensimmäinen eli Kiina, joka päätti juuri suuren reformin "Menkää ja rikastukaa" -Deng Xiaoping. Tuo reformi heikensi Kiinan elinympäristöä merkittävästi.

    Silti kiinalais-intialainen ympäristöjälki per asukas on yllättävän pieni ja häviää suurille kulutushokeman länsimaille. Kun vielä huomioimme ympäristöpäästöjen kumuloituvuuden, on lännen markkinatalousmaiden vastuu suuri, oikeastaan vieläkin suurempi - on kysymys siitä, saako intialaiset ja kiinalaiset kuluttaa ja käyttää asukasta kohden sen minkä vaikkapa amerikkalaiset ja suomalaiset kuluttavat. De facto vastaus on: "Eivät!" - Miksi?

    Siksi, ettei tuon 2800 miljoonan ihmisen amerikkalaiskokoinen asukasta kohden jalanjälki ole mahdollinen - ilman, että rakennamme 2-3 uutta Maapalloa. Siis kulutus on säädetty intialaisten ja kiinalaisten osalta pienemmäksi per capita mitä me täällä kulutushokemien länsimaissa olemme saaneet vaikkapa USA' na törsätä jo yli 100 vuotta!

    Mutta! Nyt kuitenkin nämä maailman suurimmat väkilukuvaltiot haluavat myös sitä mannaa mitä meillä lännessä on saatu ammentaa ja se muodostaa nyt ympäristötuhollisen kokonaisjäljen.

    Eikä vain hiilidioksidina, vaan hyvin vaarallisina pienhiukkasina, jotka olivat arkipäivää Länsi-Euroopan suurissa kaupungeissa aina 1800-luvun puolelta - aina 1960-luvulle saakka. London's smog oli tavallinen ilmiö, samoin Saksan Rein-joen yltäkyltäistynyt veden saastuvuus - puhuttiin, että siinä olisi voinut pimeällä kehittää kuvatun filmin negatiiviksi!

    EU-Eurooppa teki käännöksen ja satsasi viimeisen 50 vuoden aikana paljon ympäristöasioihin, ja nyt paljolti vain hiilidioksidin yliverta on jäljellä - ja sen per asukas määrä onkin paljon suurempi kuin Kiinassa ja Intiassa. Intian pienhiukkaset on hyvin vakava ongelma, kuten se oli ja on osin vieläkin Euroopan suurissa kaupungeissa.

    Intiassa ja Kiinassa kuitenkin vihertaa eniten (US/Nasa)
  • 5

  • Trumpin entinen kampanja­päällikkö levitti teoriaa Ukrainan sähkö­posti­murrosta

    Ilkka Luoma 
    Kansallisen turvallisuuden nimissä US-demokraatit koettavat kammeta toiseksi eniten ääniä saaneen presidenttinsä - Donald Trumpin, joka kurmoottaa välikäsidemokraatteja - omilla 107 sekunnin twiiteillään ja ilmauksilla kaikkien aikojen noitavainosta, jonka Donald on havainnut ylivertaisessa viisaudessaan.

    Näin presidentti viestii suoraan kansalle (ohi perinnemedian) - ollen esiaste suoralle demokratialle, sillä twiitit lopulta kaatavat tai pitävät pystyssä trumppistisen "uhkaa, kiristä ja pakota" -uusnormaalin - valvoohan Trump "The Great America" ' n toteutumista - kansallisen turvallisuuden nimissä.

    Tässä noitavainossa ratkaisee se, joka tietää, ja joka osaa käsitellä tietoa. US' n tapauksessa tietoa on monenlaista - se on se kuuluisa uusnormaali ja vaihtoehtototuus. Nyt demokraatit innostuivat Ukrainasta, sillä sieltä tuoksuu viraltapano.

    Mutta! Näinköhän Trump ja hänen todelliset neuvonantajat (muun muassa vävy Jared Kushner?) jo tietävät todellisuuden John Boltonin (?) toimista Ukrainassa jo ennen trumppistista alkua!

    Oliko sittenkin niin, että koko Venäjän US-presidentinvaaleihin sotkeutumiskysymys on synnytetty Ukrainasta, siten, että kiovalaishakkerointiin saatiin Moskovan, Kremlin ja Putinin sormenjäljet - jos näin, niin on odotettavissa uutispommi, jossa demokraatit saavat karvaan tappion.

    Mutta toistamiseen; sekin on mahdollista, että Trump on tietoisesti valinnut tämän Bolton/Kiova -skenaarion pelastaakseen itsensä - mene ja tiedä. Se kuitenkin tiedetään, että ne monet tutkimukset (Robert Mueller esimerkiksi), kestäen jo vuosikausia - ei ole löytänyt mitään raskauttavaa, niin Trumppia kuin Kremliä kohtaan. Ei ainakaan vielä.

    USA' ssa kansallinen turvallisuus on hokema ja mantra. Siihen vedotaan pienestäkin - jopa saksalaiset autot ovat uhka Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle. Nyt Trump lienee uusin uhka, ainakin demokraattien mielestä. Voisi veikata, että itse perusamerikkalainen on niin humoristinen, että Trump kuittaa toisen kauden.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti