keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 26112019 - IX




26112019
...

  • 1 - 2

  • Ilman päättäjiemme uudistumis­halukkuutta valoisa aikamme jatkaa lyhenemistään

    Ilkka Luoma 
    2 - Poliitikko ei osoita "keksintöjä" eikä innovaatiota kansalaisille, koska häneltä odotetaan vakautta, tasa-arvoisuutta ja laajojen kansanosien huomioon ottamista. Tosiasiassa edustaja on äänestäjiensä renki ja niiden tuntojen ja tarpeiden edunvalvoja. Edustaja lupaa aina samat asiat: turvallisuutta, kasvua, rahaa ja toimeentuloa. Läheskään kaikki suomalaiset eivät näitä lupauksia kohtaa.

    Demokratiassa yhteiskunnallinen vastuu voi ajaa edustamansa ryhmän etujen ajamisen edelle. Innovaatiot ja keksinnöt pohjaavat useasti pienien ryhmien tavoitteiden saavuttamisen varmistamiseksi. Yleinen edunvalvonta ja laaja yhteiskunnan etu ei salli nopeita kilpailusta muodostuneita innovaatioita.

    Kehitys politiikan hoidossa on pysynyt vaisuna vuosikymmenet, miltei sata vuotta. Viimeiset suuret poliittiset oivallukset tapahtuivat 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Viimeinen suuri innovaatio aatepolitiikassa oli kommunismi, joka havaittiin ihmisille sopimattomaksi kilpailevan luonteemme vuoksi.

    Kommunismin jälkeen on yhteisten asioiden hoidossa tapahtunut vain pientä muutosviilausta. Politiikka ja nimenomaan puoluepolitiikka on taantunut mallina ja metodina viime vuosisadalle, se ei enää vastaa verkostoituneen ja kilpailullisen maailman tarpeita.

    Ihmiset valitsevat äänillään asioidensa hoitajat ja ehdokkaat valitsevat puolueet, joille ideologinen tuotekehitystaito, menetelmäinnovaatiot ja -keksinnöt ovat miltei tuntematon ilmiö.

    Kilpailevat yhteiskunnat ovat taloudessa ja arkielämässä luoneet täysin uusia menetelmiä informaation välitykseen, ihmisten kohtaamiseen, tiedon löytämiseen ja sen jäsentämiseen. Nämä menetelmät ovat esiaste kansalaisten suoravaikutukselle, jolloin mielipidesuunnat, tarpeet ja tavoitteet saadaan suoraan käsittelyyn.

    Edustuksellisuus ei löydä kilpailun puutteen vuoksi uudistuksia (Eduskunnassa kuulemma pätee vahvasti sanonta: näin on päätetty, herää kysymys: kuka ja miksi). Yhteisten asioiden innovaatiot ja keksinnöt siirtyvät kansalaisten käsiin.
    e
  • 1 - 1

  • Ilman päättäjiemme uudistumis­halukkuutta valoisa aikamme jatkaa lyhenemistään

    Ilkka Luoma 
    Puuttuuko eduskunnasta, puolueilta ja poliitikoiltamme rohkeus innovaatioihin ja keksintöihin?

    1 - Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa ja kilpailutalous tuottaa uusia keksintöjä ja innovaatioita päivittäin. Onko näillä asioilla jotain yhteistä? Eduskunta säätää lait, joiden pohjalta kansalaisilla voisi mennä paremmin, helpommin ja mukavammin.

    Onko tavoite aina parempaan, nopeampaan, tehokkaampaan ja mukavampaan? Onko Eduskunta jarru kehitykselle, jotta useammilla meistä voisi olla mahdollisuus saavuttaa tyytyväisyyttä? Syntyykö tyytyväisyys aina paremmasta, nopeammasta, tehokkaammasta ja suuremmasta?

    Tuotekehitys, evoluutio ja keksinnöt sävyttävät ihmistä, luontoa ja koko muuntuvaa eliöstöä. Tuotekehitys ja keksinnöt ovat ihmisten tapa tyydyttää uteliaisuutta ja luomisen tarvetta.

    Ihmisen tulisi olla luonnostaan utelias ja halukas kokemaan uusia koko luontoa nähden tasapainoisia mahdollisuuksia. Kaikki kehitys ei ole lopullista ja "oikean suuntaista", vaan välillä otetaan peruutusta entiseen, kuten politiikassakin ja yhteisten asioiden hoidossa.

    Kansanedustuslaitos edustajineen on hidastunutta enemmistön huomioon ottamista, missä suurille yhteiskunnallisille keksinnöille ja innnovaatiolle ei ole sijaa. Muutokset laajasti kansalaisille lainsäädännöllisesti ovat hitaita, koska uusi ja ennalta kokematon on uhka yhteiskuntaturvallisuudelle.

    Käytännössä pieni vähemmistö säätää enemmistön mahdollisuuksia. Ympäröivä luonto on täynnä esimerkkejä, kuinka evolutiivinen tuotekehitys toimii tasapainossa muun ympäristön kanssa.

    Vain pieni osa ihmisistä on pioneereja, suurin osa myötäilijöitä. Turvallisuushakuisuus ei siedä nopeita muutoksia. Eduskunta ei myöskään osoita nopeita muutoksia, vaikka taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti maailmanlaajuinen työn uudelleen jako niin edellyttäisi. Vai onko malli katsoa ensin ja valita sitten parempi? >
  • 3

  • HS-analyysi: Tilastojen synkkyys palasi – Vauvakato ei helpota, koska 20–40-vuotiaat pelkäävät vanhemmuutta

    Ilkka Luoma 
    Evoluutio loi lisääntymisen omaksi "edukseen" jotta pysyisi "hengissä" ylläpitämään kilpailullista sopeutumista lajeittain ja reviireittäin - ollen koko biotalouden elokehän ylläpitäjä omin meille tuntemattomin keinoin -näin aluksi todeten.

    Ihminen lisääntyy - se on tehty tapahtumana niin miellyttäväksi, että se siltä osin onnistuu varmasti - lisääntymisen normaalitilanteissa.

    Nyt vallitsevat epäusko, -luottamus ja pelko huomisesta. Nyt ei haluta tehdä omia kuvia tulevaan, koska oma usko on rapautunut huomisesta. Olemme henkisesti - useat - kuilun reunalla, emme usko huomiseen - emme luota johtajiimme - emme luota edes kanssaihmisiin, että voitaisiin tehdä muutos, joka johtaisi luottamuksen syntyyn saada omia kuvia - yhdessä hänen kanssa, jonka valitsimme yhteisen hedelmän lähteeksi ja kasvattajaksi.

    Jostain pitäisi syntyä toivo ja näkemys huomisen mahdollisuudesta. Samalla pitäisi syntyä se riittävä epäitsekkyys, joka aloittaa vastuullisen lisääntymisen, sillä sen miellyttävyyden jälkeen alkaa X-vuotta kestävä huolehdinta, kuten koko eläinkunnassa.

    Uusi polvi on saatava täyteen valmiuteen itse lisääntyä - sitä kutsutaan elämän laiksi. Elämän lakia hallitsee tuo edellä mainittu evoluutio, joka rakentaa ohjelmaansa siten, että jokaiselle olisi riittävä reviiri kokea turvallisuutta, ravintoa ja rakkautta - myös muussakin eläinkunnassa.

    Rakkaus on kemiaa, joka virtauttaa elonkehää luottamukseen tehdä "itselleen" jatkosuunnitelma, sehän on jälkeläiset, joita kohtaan vastuu kohtaa rakkaudessa omaan kuvaan - oikeastaan puolikkaaseen, koska lapsessa kohtaavat kahden linjan rakennekaavat - yhdistyäkseen elinvoimaksi kohdata tulevaisuuden haasteet.

    Ehkä nyt nuo huomisen ja ylihuomisen haasteet ovat ylittäneet ne pelkokertoimet epävarmuutena ja epäluottamuksena tuleviin tapahtumiin - emme luota tulevaisuuteen ja osaltaan olemme "viimeistä päivää elämässä" omia mieltymyksiä ja itsekkyyksiä, jonka myötä evoluution oleellisin ohjelmakäsky - lisääntyminen jää tekemättä.
  • 4

  • HS-analyysi: Venäjä aikoo asentaa kansalaistensa puhelimiin pakollisia sovelluksia, ja seuraukset voivat olla ihmis­oikeuksille kohtalokkaita

    Ilkka Luoma 
    Venäjä varautuu samalla tavalla terrori-iskuihin kuin kaikki muutkin valtiot. Yksi osa varautumista on saada selville terroristien tai terroristeiksi aikovien vandalistien aikeet jo etukäteen - se taas tarkoittaa soveltuvaa lainsäädäntöä selvittää mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

    Kännykät, tietoliikenne, puhelut, tekstiviestit ja sähköpostit kuin muut sosiaalisen median informaatioväylät ovat aina mahdollisia kanavia, joiden kautta masinoidaan iskuja, murhia ja pommiattentaatteja.

    Venäjä on rehellinen, kun kertoo etukäteen, mitä tekee eli asentaa/ asennuttaa tarvittavia ohjelmia ja seurantoja, jotta väkivalta, terrori ja vandalismi saadaan paljastettua - etukäteen; tästä tavalliset kansalaiset kiittävät - niin Yhdysvalloissa, Sveitsissä, Ranskassa, Kiinassa kuin Suomessakin.

    Miten on US' ssa, kuinka siellä CIA, FBI ja NSA valvovat omaa yhteiskuntaa - samankaltaisten attentaattien paljastamiseksi. Se on varmaa, että CIA etunenässä pakottaa hienovaraisesti amerikkalaiset some-jätit, Googlen, Applen kuin Intelin ja Motorolan kumppaneikseen, jotta yhteiskuntavalvonta toimii ja ennakointi mahdollistuu. US' ssa ei vain etukäteen kerrota mitä on asennettu, miten vakoillaan ja kuinka tutkitaan tavallisten ihmisten tieto- ja someliikennettä.

    Kiinassakin on sama tapa, ennakoiminen on yhteiskuntatehokkuutta sielläkin, jotteivat ääriainekset iske, ja että ollaan vaaksan verran edelle, jottei tapahdu sellaisia veritekoja kuin Ranskassa, Hollannissa, Saksassa ja niin edelleen - Suomi myös sai jo osansa - Turussa.

    Suomessakin on jo asetukset ja lait valmiina tietojärjestelmien vakoiluun/ seurantaan, jopa niin, että itää ja Venäjää vakoillaan/ tutkitaan oikein lännenmiehen hybridikeskuksen voimin - siksi suureksi itäinen uhka koetaan, vaikka kukaan ei ole kyennyt mitään todistetta tuolle esittämään.

    Olemme lopulta kaikki valvonnassa, vähintäänkin somessa, tietoliikenteessä - operaattoreiden osalta. Operaattoreilla on velvollisuus auttaa viranomaisia, kun käsky oikeudesta käy.
  • 5

  • Kun Postin palkkataso on saatu sopivan alas, onkin aika kääntää katse muihin aloihin

    Ilkka Luoma 
    1 -Suomi on kuin uppoava laiva” -lainaus PRIMA lehden 6/2013 kannesta -sanaili Pertti Korhonen Outotecin toimitusjohtaja [siv. 12]. Valtion lainojen korko on laskenut koko Jyrki Kataisen hallituksissa oloajan. Samassa yhteydessä valtion velka on taas kasvanut jatkuvasti – vaikka Katainen vannoi velan lyhentämisen nimeen.

    [2014] Otettu velka on paljolti syömävelkaa ja lisääntyvien työttömien ja syrjäytyneiden ihmisten toimeentulotukia ja terveydenhoitoa – sanoisinko sairauksien hoitoa. Velan otolla on siis ylläpidetty linnarauhaa ja hallituksen pystyssä pitämistä.

    Suomi on maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa. Koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajan reaalipalkat nousivat [€] – osin jopa reippaasti; söimme siis vientikilpailukykyämme nostamalla kokonaispalkkakustannuksia.

    Jälkipyykkien pesijät


    1990 -laman jälkipyykkiä pesi ahkerasti Paavo Lipponen (sdp), kahdella pääministerikaudellaan – Paavon jyrähdys Hakaniemen (SAK) suuntaan piti palkat kurissa – elettiin palkkamaltin aikaa ja samalla synnytettiin taloushistoriamme pisin vientiylijäämien putki – josta ei ole nyt jäljellä kuin muisto.

    Henkilökohtainen kunnianhimo käy maallemme kalliiksi?

    Jyrki Katainen runnoi itsepäisesti 'pyrkypääministerin' paikkaa henkilökohtaisena tavoitteenaan – kuusilo synnytettiin väkisin. Tuskasta syntyi kompromissien kompromissi, jossa kukaan ei ole saanut tarpeeksi, mutta on yritetty jakaa jokaiselle pikkiriikkisen. >
  • 6

  • Tutkimus: Aivot toimivat, vaikka niistä poistaisi puolet – ”On vaikea käsittää, että nämä magneettikuvat ovat samasta henkilöstä, jonka kanssa vasta äsken juttelin”

    Ilkka Luoma 
    Kerrassaan upea esillenosto, tuoden monille uutta tietoa, ainakin allekirjoittaneelle. Aivot on evoluution huipputuote, jonka rakentamista se on harjoitellut sopeumakaavojen yhdistelminä jo satoja miljoonia vuosia. Meille ihmisille aivoille synnytettiin poikkeuksellinen massasuhde muuhun kehoomme nähden. Aivomme painavat enemmän kuin osaamme niitä käyttää?

    Aivoille on varmaan määritetty jokin tehtävä, sellainen tehtävä, joka vielä odottaa käynnistymistään. Oliko evoluutio niin nokkela, että se omassa kellotaajudellisessa 'nyt-maailmassaan' osasi katsoa jo tulevaisuuteen, kun meille tällaisen konstruktion rakensi?

    Sanotaan, että käytämme aivoistamme vain murto-osaa, lopun ollessa meille tuntemattomassa tilassa, tai sitten sellaisissa tehtävissä, joista ei ole aistillista otetta, suhdetta eikä tietämystä.

    Emmehän tiedä millaista kommunikaatiota aivot operoivat - evoluutio keskipisteenään ohjaamassa rakenteellisuuden kehitystä seuraten tapahtumavirtoja, jotta istuisimme omassa kehikossamme sallittujen lainalaisuuksien ketjussa.

    Olisiko jossain jokin evoluution pilvipalvelinkeskus, joka kommunikoi kaikkien evoluutiotekijöiden kanssa - monisäikeisenä kudelmana, josta biosfääri koko elollisuuden yhdistelmänä hallitsee rakennetta, jotta biodiversiteetti omalta osaltaan takaisi evoluutiolle sen kuolemattomuuden?!

    Jotkut puhuvat universumin käyttöjärjestelmästä, joka ulottunee syvemmälle mitä evoluutio biotaloudellisena toimijana operoi henkeä ja elämää, kuten meidän aivojamme. Aivot ylläpitävät kaikkea sitä, jotta kehomme yhtenä biomassaisena osasena pysyisi kuosissa ja järjestyksessä.

    Käyttöjärjestelmälle voidaan antaa monia nimityksiä, se voisi olla jumaluus, tai ohjelmakaava, joka syntyi juuri siinä äärimmäisen pienessä ajassa, kun olematon löysi mitättömän - siinä hetkessä, kun gravitaatio syntyi. Ajattomuudessa, jossa kaikki oli täydellisessä harmoniassa ja superlaajentumassa, mistä tuo gravitaation alku käynnisti nykyiseksi muotoutuneen avaruuden.
  • 7

  • Tutkimus: Maapallon säätä mylläävä El Niño -ilmiö on voimistunut ihmisten päästöjen vuoksi

    Ilkka Luoma 
    Erityisen merkittävä HS-ote tekstistä: " ... Havaijin yliopiston ilmastotutkija Bin Wang ja kumppanit tutkivat 33 El Niñoa vuosina 1901–2017. He huomasivat, että neljä viidestä äärimmäisestä El Niñosta on sattunut vuoden 1970 jälkeen. ... "

    Vasta viime aikoina on herätty biosfäärin kykyyn tallentaa ja säilöä menneisyyttä - jopa ilmakehään, maaperään ja vesistöihin. Biosfääri on hyvin monimutkainen ja meille ihmisille lopulta vielä paljolti tuntematon muuttujien keskinäisverkosto, jossa "kaikki vaikuttavat kaikkeen" - "perhosefekteineen"*.

    Biosfääri on elollisuutta, ja hiili on tuon elollisuuden merkkiaines kuten vesi, joka taas, sisältäen happea, on liki "räjähdysaine", joka ylläpitää henkeä tässä evoluution ohjaamassa näytelmässä.

    Elämme hiilielämää, se on muotoisemme elämän keskipiste - sisältäen useita lähes häviävän pieniä hiukkasia sidoksina, joista on muodostunt niinkin monimutkainen molekyylikudos kuin aivomme.

    Tuo evoluution huipputuote - aivot - on nyt voimistellut meille ongelmat vaille vertaa, niin suuret ongelmat, että evoluution hidas kellotaajuus on jäänyt jälkeen kiihkeästä kasvuhokemakulttuuristamme.

    Evoluutio rakentaa parhaillaan korjaussarjaa ilmentymille, joista tuo HS-teksti esittelee yhden tai oikeastaan kaksi, koska El-Ninolle on vastakkainasettelu - ikäänkuin hienostuneena evoluution sopeuttajamaisena tasapainoelementtinä (?)

    Kumuloituvuus ympäristöjälkeä arvioitaessa ja laskettaessa sille ihmisen per capita rasitetta, on tärkeä tekijä osattaessa muuttaa luonnottomia kulutustottumuksiamme ja olla lähde oikeudenmukaiselle havainnolle, mitä tapahtuu mistäkin valtiosta ja asukasyhteisöstä.

    Korallit näyttäisivät olevan evoluution tietopankki ja pilvipalvelu, kuten puiden lustot ja soiden kerroksellisuudet. Biosfääri on täynnä historiaa, jos vain osaisimme tulkita sitä.

    Evoluutio on jättänyt jälkensä ja juuri esimerkiksi Sinä kuljetat mukanasi sitä vuosimiljoonaista perimää rakennekaavana, joka lähti liikkeelle jo miljardi vuotta sitten.
  • 8

  • Myönteiset uutiset kauppasodasta näkyivät Wall Streetillä: Osakekurssit rikkoivat jälleen ennätyksiä Yhdysvalloissa

    Ilkka Luoma 
    US-presidentti Donald Trumpin sanotaan olevan b-luokan liikemies, kuten muuten aikanaan eräs US' n suosituimmista presidenteistä - Ronald Reaganin olleen b-luokan näyttelijä.

    Mutta trumppistinen uusnormaali "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikka tuottaa signaaleja suoraan pörssikursseihin, jotka elävät huhuista, valistuneista tiedoista ja erityisesti toiveista, joita ovat esimerkiksi Kiinan ja US' n välisen kauppasodan päättyminen sopuun.

    Trump aloitti uhkailuillaan kauppasodan myös EU' n, Meksikon, Kanadan ja monen muun kanssa - osa ratkesi, mutta todellisuudessa ei tiedetä millaisin tuloksin. Mutta! Kurssit nousevat ja väliin Trump kiirehtii uhkaamaan, jolloin kurssit laskevat. Kiristäminen muuttaa myös kursseja, ja sitten sovun huhuilu kääntää kursseja nousuun ja sitten taas pakotevaihteen päällekytky jälleen laskee kursseja.

    Kurssisahailu on pika-analyyttisten pörssirobottien toivemaailma, jossa tehdään pikavoittoja suurelle pääomalle - yleensä vastineeksi pienet pääomat (kotitaloussäästäjä/ -sijoittaja) kärsivät ja häviävät.

    Oleellista on pidemmässä juoksussa nouseva kurssi, se luo "luottamusta" siihen saakka, kunnes romahtaa. Historia kertoo erilaisia tapauksia pörssiromahduksista ja niiden dramaattisista seurauksista.

    Suomessakin muistetaan vuosien 1990, 2000 ja 2008 vapaat pudotukset, jolloin jälleen joku häviää ja yllättäen joku voittaa tulevaisuudessa. Kellä on rahaa, voi ostaa alihintaisia osakkeita, kunnes siinäkin tulee vastaan raja ...

    ... jos olet Saharassa nääntymässä janoon, ja sinulle tulee kolme tarjousta joihin vain yhteen voit tarttua: a) Aito Mona-Lisa taulu Louvresta kyljessään AliBaban osakkeita 20 prosentin osuudelta, b) 10 kiloa puhdasta kultaa ryyditettynä 30 prosentilla Googlen osakkeita ja c) litra vettä kahdella appelsiinilla ja kolmella leivällä - niin minkä valitset?
  • 9

  • Maailman ilmatieteen järjestö WMO: Ilmakehässä oli viime vuonna enemmän kasvihuone­kaasuja kuin koskaan aiemmin

    Ilkka Luoma 
    Maailmaamme riipoo talouden kasvuhokema, ja se tarkoittaa lähinnä lisääntyvää kulutusta, joka kasvattaa päästöjä, vaikka samalla tuotantokoneistojen ja liikkumisvälineiden kuin lämmitys- sekä ilmastointisysteemien hyötysuhteet paranevat!

    Me kiinnitämme huomiota kuuluisaan etusormella osoitteluun, kun samalla peukalo osoittaa itse muiden syyttelijää. Parhaimmaksi esimerkiksi sopii USA, jossa suurista päästelijöistä on muhkea per capita ympäristöjalanjälki - huomattavasti suurempi kuin kiinalaisella.

    US-presidentti Donald Trump osoittelee etusormella kiinalaisia - unohtaen myös kumuloitumisen, mikä merkitsee sitä, että amerikkalaiset ovat saaneet maailman suurimpina ympäristömuuttajina suoltaa päästöjä ilmakehään, maaperään ja vesistöihin jo yli 120 vuoden ajan ja sen kumuloitumistaso on aivan omaa luokkaansa.

    Herää kysymys, että onko kiinalaisilla ja intialaisilla sama kuluttamisen oikeus kuin amerikkalaisilla - mitä mieltä lukijat ovat tästä oikeudesta? Miten käy, jos kaikki kiinalaiset kuluttavat ajokilometrejä kuten keskimääräinen amerikkalainen? Entä US' n kivihiilen käyttö viimeiseltä 120 vuodelta - jos vertaamme sitä kiinalaisten ja intialaisten vastaavaan aikaan.

    Meille jää ihmiskuntana vain yksi keino pelastaa tilanne. Meidän on puolitettava kulutuksemme, ja se alkaa lännestä, sieltä, mistä ollaan saatu rauhassa kulutella voimia säästämättä jo yli 120 vuotta.

    Mutta! Se ei riitä. Kiinan absoluuttiset määrät ovat niin suuret, että heidän on tehtävä myös radikaaleja tekoja, vaikka heidän henkilökohtainen ympäristöjälkensä on paljon pienempi kuin amerikkalaisten ja jopa meidän suomalaisten - per capita.

    Kiinassa on alkanut kaikessa hiljaisuudessa uusi suurreformi - 'Vihertyvä Kiina', jossa jo nyt metsät kasvavat kiivainta tahtia maailmassa - yhdessä intialaisten kanssa (tutkimus: US Nasa). Kiina korjaa jälkensä vuoteen 2049 mennessä, jolloin nykymuotoinen Kiina täyttää täydet 100 vuotta. Edellinen reformi "Menkää ja rikastukaa" on saavuttanut päämääränsä.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti