tiistai 12. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 11112019 - VII



11112019
...
  • 1

  • Mielenosoittaja kuoli Hongkongissa, tapaus kiristää jännitteitä entisestään

    Ilkka Luoma 
    Otsikko on totta, mutta raflaava ja provokatiivinen. Lännessä uutisoitu Hongkong koetaan lukijoiden taholta hyvin länsimielisesti, jossa "suuri ja paha" Pekingin keskushallinto kurittaa vapauksia ja demokratiaa halajavia hongkongilaisia, jotka ovat etnisesti kiinalaisia. Monia ihmetyttää lännenmiehen itsekkäät arviot oman järjestelmänsä painoarvosta maailman enemmistökansoihin nähden.

    [Taustaa] HK oli Englannin siirtomaa aikansa ja koki kauttansa muun muassa Oopium-sodat, jotka operoitiin kolonialistisista maista - tuottaen suuret määrät huumeita Kiinan markkinoille ja itse kiinalaisille suureksi haitaksi, joita vastaan Kiinan silloinen keisari koetti estää ja korjata. Tosin häviten ja taipuen englantilaisten liiketoimien edessä - Intiasta käsin, joka sekin oli alusmaa englantilaiselle kolonialismille.

    Pekingin keskushallinto on ollut pitkämielinen, osin ulkoa operoituihin HK-mellakoihin liittyen ja ulkoa esimerkiksi Englannista poliittisesti sekaantuneista ministeriviesteistä, liittyen HK' n mielenosoituksiin.

    HK' n mellakat ovat häirinneet enemmistöhongkongilaisten arkielämää, mainetta ulkomailla sekä kauppaa niin ulos kuin sisään itse manner-Kiinaan. Peking tietä erinomaisen tarkasti miten ulkoa ollaan sekaannuttu HK'n tilanteeseen - ja onkin siitä varoittanut - myös Englantia sen ministerilausunnosta.

    Tuo kuolontapahtuma on valitettava, mutta siihen ei voida liittää edes vihjaavasti ainakaan vielä - kun ei ole mitään todisteita - mitään viranomaistekoa. Kuolema saattoi olla puhdas vahinko, kenenkään ulkoisen siihen puuttumatta. Jäämme odottamaan tutkimuksia, jotka ovat sitten uskottavia ja puoleettomia - tai sitten ei - riippuen uutisoijasta.

    HK' n tilanne on Kiinan sisäinen asia, kuten Chilen mellakointi, Irakin mellakat (tosin Irakin osalta on huomioitava amerikkalaishyökkäys Irakiin vuonna 2003, joka syöksi valtion pitkäksi aikaa kaaokseen!) Barcelonan mellakointi, keltaliivien mellakat Ranskassa tai mielenosoitukset Yhdysvalloissa ja Venäjällä.
  • 2-1

  • Bolivian presidentti Evo Morales erosi tehtävästään, Meksiko tarjoaa presidentille turvapaikkaa

    Ilkka Luoma 
    Kun Evo Morales astui virkaan vuonna 2006, oli edessä bolivialaistoivo ja uuden ajan koitto. Bolivia oli saanut alkuperäintiaanin presidentikseen, joka nyt eroaa. Mikä meni vikaan?

    ...
    1 - [2006] Bolivia, tuo vähän tiedetty Etelä-Amerikan sisämaavaltio sai uuden presidentin 53,4% äänimäärällä. Che Guevara paidassa esiintyvä Evo Morales edustaa Bolivian enemmistökansoja, Inkojen jälkeläisiä. Valkoinen mies espanjalaisena tuli, ryösti, raiskasi ja tuhosi pitkälle kehittyneen omaperäisen Inka-valtion, jossa jumalana oli Inka, joka sai voimansa auringosta ja uskollisuuden lähteensä Äiti maasta Pachamama´sta. Uusi presidentti on luvannut tehdä historiaa ja palauttaa alkuperäiskansan sille kuuluvaan arvoonsa.

    Suomi saa myös uuden presidentin sunnuntaina, ehkä samansuuruisella äänimäärällä. Suomen uusi presidentti ei voi luvata lähimainkaan sitä mitä Evo Morales lupaa: tuoda kansallista tuntoa ja uutta oikeasti parempaa elämää vuosisatoja ahdingossa eläneelle alkuperäiskansalle.

    Inkat olivat valtansa huipulla 1450, jolloin heillä oli yksi tuolloisen maailman kehittyneimmistä yhteiskunnista, kunnes espanjalaiset valloittajat, qonquistadorit valloittivat ja varastivat kullan sekä tappoivat Inka-hallitsijan petoksella. Valloitukseen tarvittiin petosta, epärehellisyyttä ja uskon mukanaan tuomaa varmuutta "oikeassa" olemisesta. Espanjalaisten miekat heiluivat ristin tahdissa.

    Uusi presidentti on aidosti vasemmistolainen, joka on tullut coca-pensasviljelijöiden keskuudesta. Tunnetusti USA käy loputonta sotaansa pelastaakseen nuorukaisensa huumeiden kirosta.

    Inkat käyttivät coca-pensaan lehtiä piristyäkseen ja kestääkseen Andien vuoriston kovia olosuhteita, muun muassa turruttaen nälän tunnetta. Inkat pitivät cocaa pyhänä kasvina ja olivat pureskelleet sen lehtiä satoja vuosia.

    Huumeongelma räjähtivät käsiin länsimaissa vapauden ja kukkaisaikojen 1960-luvulla, jolloin Vietnamin sota riehui ja vapaa rakkaus oli sallittua
    >
  • 3

  • Mielenosoitukset veivät Irakin niin poikkeukselliseen tilanteeseen, että Suomeen turvapaikanhakijana tullut Rami Kassim päätti palata Bagdadiin

    Ilkka Luoma 
    Irakia hallitsi pitkään itsevaltainen Saddam Hussein, joka USA' n Irakiin hyökkäyksen seurauksena teloitettiin vuonna 2004. US' n sota Irakia vastaan oli täysin ilman minkään kansainvälisen yhteisön mandaattia. Hyökkäyksen jälkeen Irak vaipui yli kymmeneksi vuodeksi kaaokseen ja sekasortoon. US miehitti Irakia ja samalla syntyi ISIS-terrorijärjestö - osin Saddamin armeijan heitteillejätön vuoksi.

    Suomeen on tullut paljon Irakin pakolaisia, ja heitä haastateltaessa, on virinnyt yllättäen varovaisia lausuntoja, että Saddamin aikana oli kuri, ja kuitenkin järjestys - ottamatta tässä sen enemmin kantaa Saddamin tekoihin, mutta maassa oli järjestys.

    Pitkä US-miehitys on osin tuottanut Irakiin korruptoituneen hallinton, koska US-läsnäolo on sen mahdollistanut. Tänään herää vääjäämättä kysymys, mitä USA hyötyi itse laittomasta miehityksestään ja mitä siitä kärsi itse Irakin kansa, joka alussaan varmaan luuli uuden ajan koittaneen, kun US Army ilmestyi kaduille - alun rankan USAF-ilmapommituksien jälkeen.

    Oliko niin, että nuorempi Bush, silloinen vuoden 2003 US-presidentti oli halunnut 9/11 jälkilaineissa oman sodan - olihan isä-Bush omalla presidenttikaudellaan aloittanut kansainvälisen yhteisön luvalla Persianlahden sodan, jonka myötä Irakia kuritettiin, mutta Saddam jätettiin henkiin (Irak oli hyökännyt Kuwaitiin 1989).

    Tätä ennen Irak oli käynyt raskaan lähes kymmenvuotisen sodan Irania vastaan, joka taas miellytti US' ta, ja tuolloin Saddam oli hyvä ystävä amerikkalaisten tavoitteille Lähi-idässä. Kornilta taas tuntuu se, että US aseisti Iran-Irak sodassa varmuuden vuoksi molempia sotineita osapuolia! Muistamme Iran-contra skandaalin US-presidentti Ronald Reaganin aikana.

    Iran oli taas vielä vähän aiemmin US' n läheinen liittolainen - shaahi Reza Pahlavin aikana, ja US aseisti raskaasti Irania, mutta sitten uskonto puuttui peliin - alkoi ajatollah Ruhollah Khomeinin toimesta aikakausi, joka jatkuu edelleen. Iran on nyt niin Irakissa kuin Syyriassa.
  • 4

  • Kaaos jatkuu Hongkongissa: mies sytytettiin tuleen, poliisin ampuma mielenosoittaja kriittisessä tilassa – Hallintojohtaja vetosi väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

    Ilkka Luoma 
    Pekingin kärsivällisyyttä koetellaan. Myötämielisyys ja ehkä nimenomaan pidättyväisyys on ollut poikkeavaa mellakoitsijoita kohtaan. Ehkä nyt testataan pehmeämpiä keinoja? Pekingillä on sopimuksen mukainen velvollisuus ylläpitää Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa - tekemänsä 50-vuotissopimuksen velvoittamana.

    Peking tulee palauttamaan järjestyksen, luottamuksen ja rauhallisen kaupallispainotteisen elämän HK' hon. Nyt kun ihmisuhreja tulee puolin ja toisin, sekä väkivaltaa tavallisia hongkongilaisia kohtaan esiintyy yhä enemmän, alkaa suunnitelmat vyöryä käytännöiksi. Keskushallinnon armeijavoimat ovat jo valmiina palauttamaan turvallisuuden ja järjestyksen - auttaen rajoitetun keinoin paikallista poliisia.

    Peking tietää jo tarkoin osin ulkoa operoidun, avustetun ja rahoitetun mellakointi-invaasion. Tuokin osa on jo julkisesti Pekingistä informoitu ja varoitettu. Kiina ei itse puutu toisten itsenäisten sisäisiin asioihin ja tässä se edellyttää muilta vastavuoroisuutta.

    Mielenosoitukset hyväksyttiin, mutta mellakointi ja tavallisten hongkongilaisten elämän häirintä on noussut lähelle "liipaisurajapintaa - triggering moment", voisimme arvioida järjestyksen palautuksen olevan noin 90 prosentin tasolla, pidättyvyyttä on vain 10 prosenttia jäljellä.

    Rouva Lam puhuu ja antaa viimeisen viestinsä. Tämän jälkeen Peking puuttuu turvallisuuden ylläpitoon määrätietoisin toimin, ellei nyt nuo laittomat mellakoitsijat asetu HK' n lakien ja sääntöjen puitteisiin.

    Tienanmenin aukion mellakoinnit pysäytti mystinen tankkimies, joka oli Keskushallinnon lähettämä! Deng Xiaopingin oivallus, tunnustus yksilömarssin alulle ... Jää nähtäväksi mikä tulee olemaan ratkaisu Hongkongissa.
  • 5

  • Molukkiravun iltalypsy: lääketeollisuus tarvitsee yhä muinaisen ravun verta, joka on kalliimpaa kuin insinöörin hiki

    Ilkka Luoma 
    Ihmisen/ ihmisapinoiden evolutiivinen elinkaari on ollut ehkä noin parinsadan tuhannen vuoden mittainen - tarkkaa eriytymisaikaa ihmiseksi ei kukaan voi sanoa - evoluutio muutosohjelmissaan on hidas, hyvin hidas tai avaruudellisesti nopea - yllättäen.

    Tuo molukkirapu on käsittämätön evoluution huippukonstruktio - 450 miljoonaa vuotta, joista varmaankin viimeiset parisataa miljoonaa vuotta jo hyvin pienin evolutiivisin muutoksin, jos muutoksin enää lainkaan. Molukki saattaa olla jo kehityksensä huipulla - se ei tarvitse rakennekäskyihin muutoksia, se on valmis - sinisine verineen.

    Miten ihmisen tulo vaikuttimeksi - suurimmaksi (haitta)vaikuttajaksi, on muuttanut ympäristöä ja biodiversiteettiä, vaikka biosfäärillinen ihmiskuntabiomassa on lähes olematon koko muuhun eliö- ja oliopiiriin nähden.

    Onko käynyt niin, että molukki on joutunut uudelleen evoluution käsittelyyn, kun ihmisvaikute jäytää tänään kaikkialla - ja koko muuhun biosfäärilliseen eliöiden monikirjoisuuteen nähden.

    Mitä ilmeisimmin molukki oli jo sata miljoonaa vuotta sitten täysin sopeutunut ja lomittunut harmoniassaan kokonaiseliökuntaan. Entä me - ihmiset, miten on meidän lomittuminen ja sopeuma harmoniassaan? Millaisia olisimme parinsadan miljoonaan vuoden kuluttua?
  • 2-2

  • Bolivian presidentti Evo Morales erosi tehtävästään, Meksiko tarjoaa presidentille turvapaikkaa

    Ilkka Luoma 
    [2] [2006] Miksi Bolivian tapahtumat voivat vaikuttaa maailmanlaajuisesti?

    Etelä-Amerikka on kääntymässä vasemmistolaiseksi. Amerikkalainen kapitalismi ei ole nyt monissa Etelä-Amerikan maissa suosiossa. US halutaa ulos myös Boliviasta, vaikka USA on syytänyt huumetaistelun rahaa runsaasti maahan.

    USA:ssa on aina ymmärretty rahan kaikkivoipaisuus ja luullaankin sen poistavan heidän nuorisoaan vaivaavaa tekemisen ja osallistumisen puutetta. Huumeet ja liikaylensyönti ovat Pohjois-Amerikan vitsaus ja kansallisongelma.

    Bolivia voi esimerkillään sytyttää maailmanlaajuisesti alkuperäiskansojen nousuaallon, siksi tunnettua on valkoisen rodun historiallinen kolonnialismi ja markkinatalouden ryöstökauppa.

    Muun muassa Suomen oma alkuperäiskansa, saamelaiset, seurannevat tarkkaan, mitä Inkojen jälkeläinen sytyttää omassa maassaan. Bolivia on öljyn, litiumin, hopean, maakaasun ja kullan tuottaja, onkin odotettavissa näiden raaka-aineiden maailmalle myyntiä, onhan kulta nyt hinnaltansa ylempänä kuin koskaan yli 25 vuoteen.

    Kultarahalle lienee runsaasti käyttöä, kun ilman kravattia esiintyvä presidentti lunastaa lupauksiaan maanmiehiltänsä. Alkuperäiskansoja ovat Boliviassa aymarat ja mm. quechuat, heitä on 60% 9,2 miljoonasta, vähemmistön ollessa mm. espanjalaisten jälkeläisiä.

    [!] Merkittävin asia lienee kohta laajasti keskusteluun kirpoavat "uudet Amerikan löytäjät"; maallikkohistorioitsija Gavin Menzies esittää hurjan, jopa todisteellisen, väitteen kiinalaisista, jotka Ming-keisarinsa Zhu Di´n lähettämien dzonkkilaivastojen myötä löysivät Amerikat (ja koko maailman) jo 1421-1423, siis huomattavasti aikaisemmin kuin meidän oppima Kolumbus.

    Muinoiset Inkat ottivat ilmeisesti uteliaina vastaan nämä ilman sotimishaluja tulleet kiinalaiset. Kiinalaiset mieluummin lahjoivat ja ostivat ymmärrystä; he eivät tarvinneet miekkaa eivätkä uskontoa. Näinkö Inka-kuningas otti ystävällisesti vastaan myös espanjalaiset vuonna 1525, luottaen heihin kuten esi-isänsä kiinalaisiin?
    e
  • 7

  • Raportti: Venäjä-pakotteet ovat rokottaneet Suomea vähemmän kuin muita länsimaita

    Ilkka Luoma 
    HS-otteita alustukseksi: 1] " ... ”Pakotteiden alainen vienti on pienentynyt selvästi. Siinä mielessä pakotteet ovat selvästi olleet tehokkaita.” ...", aivan - tehokkaita tuottamaan suuria hankaluuksia suomalaiselle maataloudelle ja vaikkapa Valiolle - muistamme "putin-juuston".

    2] " ... Suomi puolestaan vei kyseisiä tuotteita keskimäärin 53 miljoonalla eurolla vuodessa 2005–2014. Summa pieneni keskimäärin kuuteen miljoonaan euroon vuodessa 2015–2017. ... " - tämä tarkoittaa sitä, että ennen pakotteita vienti Venäjälle oli kolmessa vuodessa noin 160 miljoonaa ja nyt pakotteiden jälkeen 18 miljoonaa. Melkoinen pudotus, vaikka HS-juttu kertoo, että kärsimme vähemmän kuin keskimäärin.

    Aivan ensimmäiseksi näitä pudotuslukuja pitää verrata suhteellisena viennin kokonaismäärään ja suhteessa bkt' hen. On selvää, että Suomessa Venäjän pakotteista ja niiden vastatoimenpiteistä Suomi kärsi erityisesti maatalouden ja maataloustuotteiden osalta, vieläpä suuresti.

    Helpotusta tukalaan tilanteeseen toi se, että suomalaista valmistusta on siirtynyt itse Venäjälle, eli näin pakotteita ja vastatoimia on kierretty ja vientiä harjoitettu muun muassa Valko-Venäjän kautta Venäjälle. Moskovan tietäessä tämän kiertotuonnin.

    Kannattaako Suomen sotilaspoliittisesti puolueettomana maana olla solidaarinen sellaisten syiden vuoksi, jotka eivät meitä koskettele millään muotoa? Kannattiko meidän lähteä mukaan pakotteisiin ja näin vaarantaa rajanaapurin kanssa ulkosuhteiden tasoa?

    Meille oli onneksi, etä presidentti Sauli Niinistö oivalsi pakotteiden ja vastatoimien yli ja valitsi oikotien - aloitti yhtenä ensimmäisistä vuoropuhelun Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Tämä oivallus pelasti meidät monelta harmilta. Sauli osasi nähdä ulko- ja turvallisuuspolitiikan "urhokekkosmaisesti" ... Tosiasioiden tunnustaminen on valtioviisautta.

    Venäjä on edelleen Suomen merkittävimpiä kauppakumppaneitamme, ja sen rooli muun muassa matkailijoiden tulona maahamme on hyvin merkittävä.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti