lauantai 16. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 14112029 - III14112019


...
 • 1

 • Hongkongissa koulut ovat kiinni torstaina turvallisuus­syistä – Mielen­osoittajien uusi taktiikka on häiritä arkea niin paljon kuin mahdollista

  Ilkka Luoma 
  Pekingin kärsivällisyyttä koetellaan. Myötämielisyys ja ehkä nimenomaan pidättyväisyys on ollut poikkeavaa mellakoitsijoita kohtaan. Ehkä nyt testataan pehmeämpiä keinoja? Pekingillä on sopimuksen mukainen velvollisuus ylläpitää Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa - tekemänsä 50-vuotissopimuksen velvoittamana.

  Peking tulee palauttamaan järjestyksen, luottamuksen ja rauhallisen kaupallispainotteisen elämän HK' hon. Nyt kun ihmisuhreja tulee puolin ja toisin, sekä väkivaltaa tavallisia hongkongilaisia kohtaan esiintyy yhä enemmän, alkaa suunnitelmat vyöryä käytännöiksi. Keskushallinnon armeijavoimat ovat jo valmiina palauttamaan turvallisuuden ja järjestyksen - auttaen rajoitetun keinoin paikallista poliisia.

  Peking tietää jo tarkoin osin ulkoa operoidun, avustetun ja rahoitetun mellakointi-invaasion. Tuokin osa on jo julkisesti Pekingistä informoitu ja varoitettu. Kiina ei itse puutu toisten itsenäisten sisäisiin asioihin ja tässä se edellyttää muilta vastavuoroisuutta.

  Mielenosoitukset hyväksyttiin, mutta mellakointi ja tavallisten hongkongilaisten elämän häirintä on noussut lähelle "liipaisurajapintaa - triggering moment", voisimme arvioida järjestyksen palautuksen olevan noin 90 prosentin tasolla, pidättyvyyttä on vain 10 prosenttia jäljellä.

  Aluejohtaja Carrie Lam puhuu ja antaa viimeisen viestinsä. Tämän jälkeen Peking puuttuu turvallisuuden ylläpitoon määrätietoisin toimin, ellei nyt nuo laittomat mellakoitsijat asetu HK' n lakien ja sääntöjen puitteisiin.

  Tienanmenin aukion mellakoinnit pysäytti mystinen tankkimies, joka oli Keskushallinnon lähettämä! Deng Xiaopingin oivallus, tunnustus yksilömarssin alulle ... Jää nähtäväksi mikä tulee olemaan ratkaisu Hongkongissa. Tankkimies elää - oli seuraava Kiinan presidentti Jian Zemin kysyttäessä todennut amerikkalaiselle medialle - ollessaan jo eläkkeellä.
 • 2

 • Adidaksen piti tehdä yksilöllisiä jalkineita huippumoderneissa tehtaissa Saksassa ja Yhdysvalloissa – Nyt ne suljetaan ja tuotanto siirretään Aasiaan

  Ilkka Luoma 
  Kustannusjahti on osa kapitalismia ja markkinataloutta - kuten on rahan liikkeiden rajattomuus eli maattomuus. Raha ja sijoitus hakeutuu aina sinne, mistä se saa suurinta tuottoa, jopa riskillä. Pelin nimi onkin riski ja vastaparina tuotto.

  Osakkaille pitää saada osinkoja - muuten ei heru panostuksia uuden kehittämiseen. Tässäkin todellisuus iski rätit idealismin naamalle ... halvat ja ammattitaitoiset toverit ratkaisivat - sekä suuret markkinat heti tehtaan oven ulkopuolella!

  ...
  Palkat alenevat, ja siihen on kaksi pääsyytä. Ensimmäinen on maailmanlaajuinen työn uudelleen jaon taistelu. Suomikin aloitti ulkoistukset kokonaisten valmistuslinjojen siirtoina - tässä Kiinaan ja yhtiö oli Salcomp Oy - Kemijärveltä, joka valmisti latureita esimerkiksi kännyköihin.

  Kiinassa on ahkera toveri, ei lakkoile, ei ole ammatillista toveripiiriä ja ennen kaikkea tuntikustannukset kaikkinensa olivat hyvin kilpailukykyiset. Nyt Kiinassa palkat nousevat ja onkin vallalla jo osin "hanhiparven lento"* - vieläkin edullisempiin toverimaihin ... Laos, Bangladesh, Vietnam, Pakistan ja Intia - esimerkkeinä.

  Läntisiä tehtaita "lennähti" Kiinaan jo vuosikymmen ja kaksi sitten. Syitä oli edellä mainitun halvan, lakkoilemattoman ja ahkeran toverin lisäksi ainakin kaksi: 1) Heti tehtaan oven ulkopuolella maailman suurimmat sisämarkkinapotentiaalit ja 2) vielä 15 vuotta sitten lähes olemattomat ympäristölait - ne tosin ovat tiukentuneet huomattavasti viimeisen viiden-kuuden vuoden aikana.

  Nyt jo vallitsee Kiinasta kiihtyvä "hanhiparven lento" [ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-esiteollinen-robotisaatio-hanhiparven-lento - ] - sen tarkoittaen kiinalaisen palkkapolitiikan noustessa siirtymistä kiinalaisomistuksessa tuotantolinjoineen vieläkin halvempien toverien maihin - kuten edellä mainitut valtiot.
 • 3

 • Uusi raportti maalaa synkkää kuvaa ilmastonmuutoksen terveysriskeistä, osassa maailmaa vaikutukset alkavat heti lapsen synnyttyä

  Ilkka Luoma 
  Ilmastonmuutos on vain osa ympäristönmuutosta. Biosfääri on yhtä kuin elollinen luonto, joka taas on viimeisten vuosimiljoonien aikana muuttunut ennenkin, mutta nyt lähinnä yhden lajin vuoksi muutostahti kiihtyy ja tällöin evoluutio tulee hitaana "jälkijunassa" - toistaiseksi.

  Evoluutio vaikuttaa kaikkeen elollisen ja "se" osaa keinot palauttaa kaikki hallinnassaan oleva uudelleen tasapainoon. Millaisilla algoritmeillä "nyt-tilassa oleva" evoluutio toimii; emme tiedä sitä.

  Ihminen on häviävän pieni osa biosfäärillisestä kierrossa olevasta elon ja kuoleman biomassasta. Tuo kiertobiomassa pitää meidät kaikki hengissä. Jokaiselle lajille on säädetty osansa (reviirinsä), valvottuna biodiversiteettinä - elämän monimuotoisuutta!

  Meidän ihmisten ympäristöllinen jalanjälki on suhteeton biomassaamme nähden; me siis muutamme ympäristöämme kokoomme nähden hallitsemattomasti - siis jopa kiihtyvästi.

  Kiihtyvyys johtuu päästöjemme kumuloituvuudesta, jo viimeiseltä noin 200 vuodelta. Aktiivisimmat päästelijät summana ovat länsimaat ja jos laskemme vuosittain per capita, on US suurten maiden ylivoimaisessa kärjessä. Ei Kiina, kuten meillä lännessä halutaan nähdä. Tosin Kiinan absoluuttinen hiilidioksidipäästö on suurin. Hiilidioksidi on pitkävaikutteinen eli kumuloituva ilmakehäkaasu.

  Onko kiinalaisilla sama oikeus asukasta kohden aiheuttaa haitallista ympäristöjälkeä - kuten meillä suomalaisilla ja amerikkalaisilla. Tämä on se oleellinen kysymys. Jos on, niin tarvitsemme puolikkaan Tellusta lisää - se ei liene kiinalaisellakaan tekniikalla mahdollista.

  "Evoluutio ei katso vierestä". Tällä sopeumavalvojalla on käytössään koko elollinen biosfääri, jota se on kaitsenut jo pari miljardia vuotta. Evoluution voima on sen "software", joka on jostain säädetty - emme tiedä sitä. Sen me tiedämme, että bakteerit ja virukset ovat olleet "elollisen aikojen alusta" alkaen.

  Ovatko nämä bakteerit, virukset ja jopa prionit evoluution "sotilaita", jotka vain odottavat "toimintakäskyä"?
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti