torstai 5. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 01032020 - III


      01032020

...
 • 1

 • Suomalaiset arvioivat Sanna Marinin hallituksen onnistuneen edeltäjäänsä paremmin

  Ilkka Luoma 
  5.12.2019 - Nyt käsillä olevaa ulkoa lietsottua "myrskyä vesilasissa" kiihdytetään kuin ravihevosta laitettaisiin laukalle. Niin Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kuin demarien todennäköinen uusi pääministeri Sanna Marin vakuuttavat vakuuttavasti kuin yhdestä suusta rauhantilan ja luottamuksen palautuneen yhteiseen lähtöruutuun - toteuttamaan SDP-puheenjohtaja Antti Rinteen aiemmin johtaman hallitusneuvottelun lopputuloksen - hallitusohjelmaa.

  Kulmuni oli YLE 1' n a-Studiossa hyvin vakuuttava, ja napautti itsevarmasti homman olevan hanskassa, eikä hanska ole hukassa - Kokoomuksen todennäköisesti jättävälle puheenjohtajalle. Petteri Orpo oli aseeton kahden nuoren naisvoiman edessä - samaisessa a-Studiossa, vaikka kuinka yritti Marinin sanoin - surullisesti kosiskella liki epätoivoisesti Keskustaa omaan Kokoomus-leiriinsä.

  Sanna napautti väkevät sanat Petterille - emme näe lähitulevaisuudessa Kokoomusta hallituksessa. Se pienikin mahdollisuus, että demarit olisivat vaihtaneet Keskustan Kokoomukseen - haihtui kuin "se" Saharaan, kun Keskustan eduskuntaryhmän pj. Antti Kurvinen kävi ripittäytymässä eduskunnan demareille. Tulo ulos oli "rakkautta syleilevä" - molemmat olivat tehneet virheitä, ja nyt lähdetään toteuttamaan "maailman parasta hallitusohjelmaa"!

  Katri on oiva aisapari Sannalle. Mikäli he saavat nyt omin tavoin johtaa puolueitaan uusiksi kansanliikkeiksi, onnistuu myös hallitusohjelma, sillä Vihreät, Vasemmisto ja RKP komppaavat myös tätä ohjelmaa.

  Nyt on mitä ilmeisimmin haudattu sotakirveet juurikaspeltojen multaan ja nyt halutaan lisää maataloustukea, jotta kuuluisa keskustakenttä rauhoittuu laukaltaan. Kulmunilla on siinä iso työ saada isännät takametsien takaa taakseen. Asiaa helpottaa se, että De Gröna kannattaa kotimaisuutta, luomua ja puhdasta suomalaista ruokaa ja ravintoa - niin ihmisille kuin kotieläimille. Maitokaan ei ole pannassa.

  Olisiko niin, ettei periferioista jylise enää traktorimarsseja? Nyt tuetaan luomuistuvaa punavihermultaa!
 • 2 - 2

 • Koronaviruskriisi olisi testi avoimelle yhteiskunnalle

  Ilkka Luoma 
  2 - Yli rajojen demokratioista välittämätön universaalitalous - kapitalismina ei katso muuta kuin tehokkuutta, hyötysuhteita ja ennen kaikkea voittoja, joista jaetaan "maattomia osinkoja" omistajille ... kiihtyykö Koronan jälkeinen tuotantotalous täyttämään epidemian aikaisen kulutustyhjiön - lisäten jälleen ympäristökuormaa ympäristöllemme, joka elättää meidät kaikki?

  Sanotaan, että Gaia kuumenee ja olisi aika jäähdytellä kulutustamme*

  Kiinassa, joka on absoluuttisesti suurin ympäristövaikuttaja on huomattu, että yhteiskuntajarrutus on tuottanut välittömästi ympäristökuorman roimaa vähentymistä - ehkä luonto kiittää, jää nähtäväksi. Saattaa käydä niin, että Kiina, kohta voitettuaan ennakoidusti Koronansa - käynnistää ennennäkemättömän tuotantobuumin - täydentääkseen syntyneen vajeen, jota koko muu maailma huutaa.

  Jos osaamme ja hoksaamme katsoa sairasta biodiversiteettiä - elämän monimuotoisuutta, voimme kokeilla kestävästi vahvaa alaskirjausta - siis kulutusvähenemää. Hyvä elämä ei tarvitse sellaisia määriä kaikkea "turhaa", jota markkinatalous kilpaa tyrkyttää mainoskanaviltaan.

  Voisimme oivaltaa, että kasvuhokemallisen elämän aikakausi on ohittumassa ...

  Nyt pörssit maailmalta huutavat hätäänsä. Taseomaisuus vähenee, ja turva jostain olemattomasta jäytää meitä kulutushimoisia, kun oli aika, jolloin piti saada enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä.

  Olisiko nyt tarjolla "virusten opastamana" kenraaliharjoitus uudesta ajasta, jossa voisimme opetella tulemaan toimeen vähemmällä?

  ...
  Mikäli Korona äityy pandemiaksi, ei ole enää vastakkainasettelua; vain yhteistoiminta, jossa ihmiskunta voisi ensimmäisen kerran nähdä oman ihmiskunnallisen reviirinsä yhteisenä - koko ihmispopulaationa - yhteisen "vihollisen" edessä! e
 • 2 - 1

 • Koronaviruskriisi olisi testi avoimelle yhteiskunnalle

  Ilkka Luoma 
  1 - Tässäkin artikkelissa onnistutaan asettumaan vastakkainasettelun ahtaaseen näkökulmaan (käyttämällä sanaparia: 'vapaa maailma ja diktatuuri') - vaikka epidemia/ pandemia -tilanteissa olisi syytä yhdistää kaikki voimat - siis universaalisti kaikki resurssit. Nyt näyttäisi siltä, että Kiina on selättänyt Koronan nousukiidon ja ollaan jo menossa hallittuun alasajoon. Kiina auttaa jo Japania - vanhaa vihollistaan (Nanjingin verilöyly 1930-luvulta) - ojentaen kuvainnollisesti ystävän kättä - hädässä ---
  ...

  Virus on ihmiskunnalle voittamaton rasti

  Virukset olivat ennen meitä - sieltä "alun hamasta lukien". Virus kilpajuoksee kuten ihminenkin. Virusta ohjaa sama evoluutio, joka määrittää meitä - tosin meidän ihmisten oma toiminnallinen kellotaajuus on ylittänyt evoluution vakaan kehityssyklin ja näin on muodostunut alusta, jossa viruksetkin elävät hyvin ja lisääntyvät - ollen lisääntymisen mestareita tavoitteella, joka on meille täysin tuntematon.

  Nyt virukset tarjoavat meille kasvuhokemallisille ihmisille erinomaisen harjoitusmaaston testata mitä merkitsee maallistaloudellinen kasvumentaliteetin romahdus. Tuohon romahdukseen kannattaa etsiä vastalääkkeitä! Mutta millaisia lääkkeitä, kun ympärillämme oleva meitä täysin elättävä biodiversiteetti "yskii keuhkojaan" jo ulos - hengenahdistus jäytää ja samalla kutistaa ihmisenkin elinehtoja.
  ...

  Kvartalisoitunut yli rajojen demokratioista välittämätön universaalitalous - kapitalismina ei katso muuta kuin tehokkuutta, hyötysuhteita ja ennen kaikkea voittoja, joista jaetaan "maattomia osinkoja" omistajille ... >
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti