sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 21032020 - X


      21032020

...
  • 1

  • Vuonna 1957 Kainuu odotti Kekkosta ja sairasti tappavaa virusta, joka oli lähtenyt Kiinasta ja saapunut pohjoiseen

    Ilkka Luoma 
    Jo vuosia sitten HS-yleisönosastossa oli Kaarlo Nordlund nimisen henkilön mielipidekirjoitus - osapuilleen: Kekkosen aika oli parasta aikaa |*

    Tuolloin presidentti Urho Kekkosen aikana maallamme oli johtaja, joka puuttui omin ajatuksin, päätöksin ja myllykirjein lähes kaikkeen - presidentillä oli tuolloin valtaa, joka purettiin lähinnä presidentti Mauno Koiviston aloitteista hiljalleen nykyiseen.
    .
    |* " ... ”Tavalliselle kansalaiselle hänen kautensa oli kuitenkin parasta aikaa mitä Suomessa oli eletty” -lainaus Nordlundin HS-tekstistä ... "

    Nyt valtaa vaikkapa tämän Koronaviruksen ja sen seurauksien osalta käyttää PM Sanna Marin (SDP), joka tähän mennessä hyvänä muiden kuuntelijana ja lopulta määrätietoisena päätöksien tekijänä on toiminut tähän mennessä hyvin - lopullinen arvio jää tuonne noin reilu puolen vuoden päähän.

    Nykyinen presidentti Sauli Niinistö on jäänyt lähinnä taustavaikuttajaksi, mutta ehkä Sannan huolehdinnasta johtuen Sauli soitti Venäjän presidentti Vladimir Putinille, kertoen etukäteen rajojen meiltä itään menevän kiinni. Soitto oli erinomaista ennakointia ja entisestään parantaa ulkosuhteitamme itään - mikä onkin Niinistön toimintasarkaa.

    Aasialainen oli 1957-58 luvuiltaan aivan toisissa sfääreissä, vaikka matkustelu globaalisti oli minimaalista nykyiseen nähden. Suurin osa suomalaisista ei ollut Ruotsia edempanä käynyt, jos sielläkään. Lääkkeetkin olivat rohdoissa, sipulissa, porkkanassa ja uskossa omiin kykyihin.

    Olimme tuolloin 1950-luvun lopulla erinomaisesti hajaantuneet koko Suomeen, olimme maatalouden osalta paljon omavaraisempia ja ostimme totaalisesti vähemmän - eli kulutimme tietämättämme sopuisasti luontobiologiaan nähden.

    Mutta Kekkonen oli johtaja, maan isä ja suhteiden suvereeni hoitaja itään, joka puski meille hyötyjä YYA-sopimuksena, minkä klausuuleista kuitenkin estimme vieraiden asevoimien meille sotaharjoituksiin tulon. Nykyään tilanne on toinen.

    Mitä muita eroavuuksia voimme löytää Aasialaisen ja Koronan osalta?
  • 2

  • Suomi on selvinnyt kriiseistään – ja samoin Lindströmin pesula

    Ilkka Luoma 
    Erinomaisen hieno ja positiivinen koplaus - kansantalous ja yritystoiminta; nuohan kulkevat käsikädessä ja täydentyy yhteiskunnalliseksi kokonaisuudeksi, kun lisäämme siihen vielä työtä tekevän osan - toverit ja virkamiehet, unohtamatta valtion-yhteiskunnan tulontausjärjestelmää ja rahahuoltoa.

    Muutama huomio osui merkittävien bkt-alentumien jälkeisiin rekyyliliikkeisiin - ponnahtaneina kulutus- ja kasvupiikkeinä. Lisäksi bkt' n osalta olisi hyvä tuottaa rinnalle ostovoimakorjattu (PPP) bruttokansatuote; siis mitä/ miten paljon milläkin vuosikurssin rahalla on saatu samaa hyödykettä - vaikkapa bensa- ja maitolitra - ehkä kilo lihaa ja - omenoita. Auton hinta ja vuokra - neliöhintana.

    Samalla tuohon hienoon bkt' n yli- /alijäämäkäyrään voitaisiin projisoida vaikutteet Espanjantaudin - (1920), Aasialaisviruksen - (1957-58) ja Hongkongilaisen osalta (1968) - näin voisimme rinnastaa aiempiin viruspandemioihin tämän päivän Koronaviruksen aikaansaannoksia.

    Espanjantauti tappoi Suomessa noin 25 000 henkilöä. Aasialainen kaatoi lopullisesti ja maailmallisesti noin neljä miljoonaa ihmistä ja Hongkongilainen noin miljoonan verran - myös Suomessa menehdyttiin noihin aiempiin pandemioihin.

    Bkt-käyrä kertoo myös yhteiskuntakehityksestä. Kun sijoitamme tuohon nousevaan bkt-käyrään presidentti Urho Kekkosen aikakauden - ei notkahduksia juurikaan näy. Sen sijaan nykyaika globaali-ilmiöineen on tuottanut harkitsemattoman toiminnan myötä reippaitakin notkahduksia.

    Oliko EU ja euro meille loppuviimeeksi onnistunut ratkaisu - sen näyttänee seuraavat noin 10 vuotta. Nyt tuntuisivat nousevan arvoon kansakunnallisesti omavaraisuuden -, itsenäisyyden -, riippumattomuuden - ja reviirien puolustamisen tarpeet.

    Ehkä nykyaikapahimmillaan amerikkalaisperäinen sub-primekriisi vuodelta 2008, jossa ahneus kävi lankeemuksen edellä - eikä meillä silloinen hallitus osannut ennakointia, kuten nyt näyttäisi Koronan osalta tapahtuvan NNV-hallituksemme osalta - PM Sanna Marinin johdolla (?)
  • 3 - 2

  • Koronavirus on Euroopalle pahin mahdollinen kriisi: maat huolehtivat vain omistaan ja omastaan

    Ilkka Luoma 
    2 - EU' lle raskasta on sen jäsenmaiden oma valtiokohtainen sooloilu, mikä tukee eri maissa olevia kansallisesti ajattelevia reviiripuolustajia, jotka sulkevat rajoja oman mielensä mukaan - esimerkkinä Tanska, joka ei kelpuuttanut euroakaan valuutakseen, vaan pysyttäytyi omassa kruunussaan.

    Kansallinen hätätila koetaan lähemmäksi omaansa - valtioittain, kuin kaukaa EU-Brysselistä kantautuvat ohjeet, määräykset - direktiivit ja leveälaitaiset neuvot. Tässä kohdin Saksa on ratkaisijan roolissa, sillä se kantaa suurimman talousvastuun - niin itselleen kuin Brysselin suuntaan.

    EU on nyt toden paikassa. Nyt EU' lla pitäisi olla johtaja ja hänelle puhelinnumero, jota jo vuosikausia sitten nuorempi US-Bush presidenttinä kysyi, kun olisi ollut asiaa EU' lle. EU' lla ei ole johtajaa - yritettiin presidenttiä, se epäonnistui, kun tehtävää ei osattu jakaa Saksan ja Ranskan kesken.

    Mutta! EU 'lla on tässä kuitenkin erinomainen case terävöittää toimiaan - määrätietoisin ja riittävin toimin. EKP, ollen osa EU' ta voi nyt laskea ilmaista katteetonta eurojakoa jopa kansalaisille suoraan ja sehän toisi kannatusta - ilmaista rahaa kulutukseen. Nythän ei hoksata, että ajassa tänään olisi todellakin vähentämisen aika - kasvuhokema on illassaan.

    Kiinasta seurataan positiivisin ilmein EU' n yhteiskuntakehityksen kaarta. Kiina on utelias ja kokee EU' n osalle enemmän myötämielisyyttä kuin trumppistiseen US' n "uhkaa, kiristä ja pakota" -toimintapolitiikkaan ...
  • 3 - 1

  • Koronavirus on Euroopalle pahin mahdollinen kriisi: maat huolehtivat vain omistaan ja omastaan

    Ilkka Luoma 
    1 - EU-Euroopalle pahin mahdollinen skenaario on se, että Yhdysvallat vastakkainasettuu Venäjän kanssa ydinsotaan - EU-Euroopaan ja käyttää EU' ssa ja Turkissa olevia ydinaseitaan tässä tuhoamissuursodassa - ja juuri Euroopan mantereella. Näin katsoen EU' n tärkein turvallisuuspolitiikan päämäärä on löytää erillinen yhteistyösopimus juuri Venäjän kanssa - tuon sopimuksen estäen tuon suursodan. EU ei enää tarvitse US' n ydinasesateenvarjoa.

    Tunnetusti USA on käynyt kaikki sotansa Pearl-Harbourin 1941 jälkeen kaukana omilta rajoiltaan - vieraiden valtioiden alueilla - kutsuttuna tai ilman kutsua - luvalla tai luvatta.
    .
    Tässä emme tunne miten Koronavirus on mahdollisesti muuttumassa - mutta Eurooppaa hyytävimmin kohdannut viruspandemia oli keski-aikainen rottien levittämä Mustasurma, joka tiettävästi tappoi puolet eurooppalaisista ... Espanjan tautikaan ei tappanut kuin joitain miljoonia.

    Koronan osalta emme tässä nyt tunne mitä toukokuussa tapahtuu. Meillä on vain aavistus Kiinasta, jossa Korona on saatu painitermillä "siltaan", mutta ei "mattoon" - eikä ole mitään näkymää mitä tapahtuu, jos Korona palaa toiselle kierrokselle - muuntuneena.

    Kiinalla on kuitenkin nyt toimintavarmuutta suoraviivaisten toimien osalta. Noista osaamisen käsikirjoista voisi olla nyt hyötyä EU-Euroopalle. Kiina auttaa jo Italiaa ja Venäjää. >
  • 5

  • Vaikeat ajat voivat yhdistää ihmisiä, ja vapaaehtoinen auttaminen lisääntyy

    Ilkka Luoma 
    Ongelman ollessa yhteinen, niin silloin tapahtuu tuo yhteenkuulumisen lähentyminen ja voimistuminen. On tehokkaampaa ja turvallisempaa - yhteenkuuluvuutta tuntien - kohdata ongelmat yhdessä.

    Yhteenkuuluvuus on aluekohtaista - mihin ja miten ongelma iskee - ihmetystä aiheuttavat Italia, jossa kuolleiden määrä on suuri, ja miksi?
    .
    Ei tällä erää meitä täällä turvallisessa puhtaiden vesien maassa olla kovinkaan kiinnostuneita lähinnä kehitysmaissa kuolevista lapsista - saastuneen veden mikrobeihin - noin 3 400 joka päivä - vuosikausien ajan. Tämä ei vielä yhdistä meitä yhteiseen taisteluun lähinnä ripulilla tappavia mikrobeja vastaan!
    .
    Ongelman pitää kosketella kaikkia, se yhdistää

    Koko maapallollinen ihmispopulaatio saadaan yhtenäiseksi, jos saamme ongelman lähestyvinä - aggressiivisina "marssilaisina" - siis ulkoa, näin kansakunnat yhteenkuuluvaistuvat taistelemaan yhteistä vihollista vastaan.

    Nyt ongelma on kovin "pieni", joka on mittasuhteistettu - erityisesti meidan osalta - suuremmaksi kuin ongelmallisesti painavammat aiemmat viruspandemiat - 1968 hongkongilainen ja 1958 aasialainen. Tässä emme mene sadan vuoden taakse Espanjantautiin - tappoi Suomessa noin 25 000.

    Nyt ongelma on oikeastaan Koronaviruksen seurannaisilmiöissä, kun koetamme estää evoluution ohjastaman Koronan liikkeitä - puolustautuaksemme peloltamme - kuolla. Entä, jos Koronavirus muuntuu evoluution perusperiaatteen - sopeumallisen kilpailutilanteen ohjastamana?

    Kokeneet ihmiset ovat viimeistä noin kuudennesta käyvinä paljon valmiimmat kohtaamaan meille kaikille se vääjäämätön, ja siksi ovat osin kapinamielellä - vapaan liikkumisen puolesta.

    Ehkä nuoremmilla on alitajuntapelko, ettei heille jää sairaansijoja, jos ikääntyneet valloittavat potilaspaikat ja hengityskoneet - olisiko tuolla syytekijöitä esitetystä huolesta elämää paljon nähneitä kohtaan?

    Uutisointi kertoo jo hoidon priorisoinnista*. Tämä tuntuu pahalta, mutta todellisuutta on jossain vaiheessa pakko katsoa silmiin.
  • 6

  • Rutiinit raiteina ja rakkaus ratapölkkyinä

    Ilkka Luoma 
    Sanotaan, että ihmisen aika on säädetty - varmaankin, mutta tuota ajan parametroitua kaavaa emme tunne. Se lienee kuitenkin tosiasia, että ihmisen lähestyessä seesteistä näkymää sille viimeiselle portille - ovat nuo vapauden tuulet niin raikastavia, eikä niistä haluttaisi irtautua, vaan hakea avaruutta lähestyvälle lopulle, joka kuitenkin vääjäämättä tulee - kaikille. Elämän oikeutus myös viimeiselle kuudennekselle.

    Mutta, on tapahtumasarja, joka voi vielä yllättää, sillä paraskin yhteiskuntakoneisto hiipuu maksimaalisuuden ylittyessä, jolloin on kyse niukkuudesta saada hoitoa - tosiasia, joka on jo arkipäivää . muun muassa Ruotsissa, voi lähestyä meitäkin ---
    .
    [2013] " ... Televisio esitti rehellisen dokumentin Ruotsista, terveyden- ja sairaanhoidon priorisoinnista. Ruotsalainen lääkäri oli suora ja kertoi sen, minkä me käytönnössä tiedämme. Kaikki eivät ole yhdenvertaisia jaettaessa niukentuvia sairaan- ja terveydenhoidon palveluita. Olemme priorisoidut – ”Sinä et välttämättä saa juuri tätä hoitoa nyt”.

    Vuodepaikkaa sairaalan sydänosastolla pidetään tyhjänä, koska on mahdollista, että juuri tähdellisemmin hoitoa tarvitseva saapuu yllättäen seuraavana yönä. Päihteiden käyttäjät, merkittävästi ikääntyneet, monisairaat ja dementikot eivät tuota tyhjää vuodetta saa, vaikka dignoosi siihen voisi edellyttää.

    Vuode- ja hoitopaikat ovat niukkuudessa – paitsi yksityisellä puolella, jossa raha puhuu. Paksu lompakko avaa hoitopaikan kuin -paikan. Rahanvalta on suuri - -sillä kaikki hoito maksetaan aina rahalla – joko yksityisen massista tai yhteiskunnan tulontasausjärjestelmien tililtä – tämän vuoksi tasaista ja pitkää verokertymää yhteiskunnalle tuottava henkilö on tukijalka ja yhteiskuntapalveluiden takaaja – saako hän etuoikeuksia aktiivikautenaan? ... "
    .
    emme ole likikään vielä kriisissä. Enhkä emme joudukaan, mutta nyt huoli on suuri ikääntyneestä väestöstämme, joita (meitä) on vuosi vuodelta yhä enemmän. Miten käy kriisin sattuessa, kun koneisto jumittuu?
  • 7

  • Suomi on maailman onnellisin maa jo kolmannen kerran peräkkäin

    Ilkka Luoma 
    Mitä se onni onkaan? Yle' n vastaava uutinen sisälsi kolme kohtaa, tässä yksi: Eliniänajanodote, siis kuinka kauan saamme elää ... Elää yksin, unohdettuna ja monien osalta sairaana?

    Onni on suhteellista - köyhänäkin voi olla onnellinen - tyytyy vähempään ja sopeutuu ympäristöönsä - saaden tyytyväisyyttä sitä, ettei rasita liiaksi/ suhteettomasti meitä kaikkia elättävää luontobiologiaa - biosfäärillistä elämän monimuotoisuutta.

    Kiinassa alkoi noin 40 vuotta sitten valtava, koko maailmaa ravistellut reformi - silloisen johtajan Deng Xiaopingin sanoin: "Menkää ja rikastukaa" - nyt Kiina on maailman suurin, mutta onko rikkaus tuonut keskimääräsitä onnea - jää kysymykseksi.

    Nyt, kun Kiina on aloittanut toisen vieläkin merkittävämmän reformin - "Vihertyvä Kiina", jonka aikana vuoteen 2049 mennessä korjataan kaikki ympäristö-ongelmat, jotka syntyivät "rikastumisen" aikana!

    Vieläkin merkittävämpää on se, että tänään kiinalaiset pohtivat mitä Deng oikeastaan rikastumisella tarkoitti!
  • 8

  • Ruotsin tehohoitopotilaista melkein puolet alle 65-vuotiaita – Italia kiristi rajoituksia, iso osa yrityksistä suljettava

    Ilkka Luoma 
    Kiinassa "aikailtiin" pohdinnoissa ja tiedonkulun tahmeudessa noin 2-3 viikkoa. Tuon jälkeen Kiinan Keskushallinto Pekingistä puuttui peliin - astuivat voimaan hyvin vahvat päätökset ja niiden toimenpiteet - muun muassa tilattiin pikana 14 miljoonaa otsalämpömittaria, joilla mitattiin 100 per mittari - "koko kansa".

    Kiina osaa toimenpiteet, kun on tosi edessä ja kun se on alkuhidasteiden osalta tunnistettu ja päätöskoneisto Pekingistä lähtenyt käyntiin. Kiina ilmaisee Koronan olevan painiterminä 'sillassa', mutta ei vielä 'matossa'. Toimenpiteet jatkuvat hitaasti purkautuen.

    Kiinalainen ymmärtää, ettei 1398 miljoonan kansakuntaa ohjasteta komiteamietinnöin -päätösprosessien ja tekojen pitää vastata kansakunnan kokoa. Tämä tarkoittaa ylhäältä alas käskytystä - analyysikoneistojen edesauttamana, mikä nyt näyttäisi tuoneen tuloksen - yllättävän nopeasti (?)

    On selvää, että Kiinassa valmistaudutaan Koronaviruksen toiseen aaltoon, jossa Korona palaa muuntuneena - Kiina, jos mikä tietää ongelman, sillä maailman suurimpana valtiona, jonka väkiluku on ollut "kautta aikain suurin" - on se kokenut useasti näitä epidemioita, jotka muutuvat pandemioiksi.

    Tänään leviäminen oli suurta - sillä kiinalaiset ovat eniten matkustavia kansalaisia - aiemman johtaja Deng Xiaoping' in kehotteen ollen: "Menkää ja rikastukaa" - tuo reformi tuotti Suomessakin matkailuelinkeinoa nostavan kiinalaisrahan ryntäyksen - lähinnä Lappiin.

    Entä Italia, jonne Kiina ojentaa nyt kättä?

    Miksi italialaisia kuolee noin paljon, onko tapahtunut jo viruksen muuntuminen, ovatko tilastot oikein ja miten italialainen kulttuuri voi ehkä vaikuttaa ihmisten läheisyyteen, mikä tässä kohdin voi olla kiihdyke Koronalle.

    On selvää, että nyt eri valtioiden on unohdettava erimielisyydet ja ryhdyttävä yhteistyöhän - tuo Italia - Kiina toiminnallisuus voisi olla esikuva.

    Media on jo aloittanut tässä kohdin positiivisuuden yhteisöllisyysaallon, eikä nyt pidä arvuutella onko jostain harjoitettu tiedotuspropagandaa!
  • 9

  • Kun talous hyytyy, inflaatiokin seisahtuu

    Ilkka Luoma 
    Rahanhaltijoiden (EKP) näkökulmista inflaatio on keino puskea luontokatteetonta ostovoimaa yhteiskuntiin ja valtioihin - "sopivalla määrällä", joka oli EKP' n mielestä hiukan vajaa kaksi prosenttia - siis noin paljon lisää - käytännössä setelikonerahaa - euroja kulutukseen. Näin voidaan herkutella sanonnalla - elintaso nousee, siis palkkoja lisää.

    Lisäpalkka tulisi olla tuon kasvuhokemallisen talousajattelun mukaan vähän yli tavaroiden, energian ja palveluiden hinnannousun. Mitä tämä maallinen elintaso merkitsee sitten vaikkapa täällä Suomessa; meidäthän on valittu jo kolmesti peräkkäin maailman onnellisimmaksi kansaksi - esimerkiksi kyselyin elinajanodotteena ja bruttokansantuotteena!

    Lisää rahaa kuluttamiseen - yhä laajemmalle osalla ikääntyvää kansaa, joka monin osin astelee yksin yksinäisyydessä - ehkä keskimäärin terveempinä, mutta kaivaten kuuntelevaa puhekumppania.

    Saksa kävi 1920-luvulla hyperinflaation, jolloin postimerkki maksoi huimimmillaan 200 miljardia Saksan markkaa. Leipä maksoi aamulla kottikärryllisen seteleitä ja jo iltapäivällä kaksi. Saksa on ollut vahvasti vastaan hulvatonta katteettoman rahan jakoa - nyt huhuillaan jo jopa helikopterirahasta, jotta kansat saadaan kuluttamaan.

    Inflaatio on rahan arvon alentumista. Siis tarvitaan yhä enemmän rahaa vaikkapa maitolitraan tai vihannespussiin. On siis kysymys kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta - jos meillä kaikilla olisi nyt helikopteroituna 100 000 euroa, niin kovin moni kirmaisisi Mese-kauppaan hakemaan omaansa - no Meset loppuisivat, ja hinnat pompsahtaisivat - niukkuutena.

    Nyt inflaatio on liki nolla. Jopa bensa halpenee, juuri näinä päivinä - ollaan jo eräin asemin alle 1,4€/ltr. Niin, miten kävisi, jos saisimme 2 000 euroa - jokainen tilillemme - voisimme ostaa mitä tahansa. Ehkä moni jättäisi vastikkeetta tulleen rahan "sukanvarteen", jos luottamus euroon säilyisi. Setelirahan ravintoarvo on kovin olematon.

    Mitä ainoa litra juomavettä maksaisi, jos olet kuolemassa jonoon Saharassa?
  • 10

  • Veronmaksaja auttaa nyt, mutta yritystenkin vuoro tulee

    Ilkka Luoma 
    Kun menee hyvin - nuristaan veroista, sotu-maksuista, verottajan nuivuudesta ja esitellään, että verotus on aivan liian korkealla tasolla. Niin.

    Nyt tilanne on markkinaoppien mukaisesti alavireisessä, jopa pohjatilassa, sillä kysynnän ja tarjonnan lait ovat kysyntälamassa - tai oikeastaan ihmiset, siis kuluttajat kaikonneena kulutusalttereilta - omiin oloihinsa. Emme juuri nyt harrasta markkinatalouden kasvuhokemallisia kulutusta.

    Nykyinen elämänmuoto pohjautuu paljolti markkinointiin, mainontaan ja niistä aiheutuviin kuluttamisen periaatteisiin. Hamuamme lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä.

    Luonto, siis meitä ainoana todellisuutena elättävä biosfääri hengästyy ja ei saata jaksaa tuottaa niin paljoa kuin haluamme. Suomalaistenkin vuotuinen ylikulutuspäivä ilmestyy jo toukokuun kalentereihin - maailmallisesti elo-syyskuussa (?)

    Entä nyt, kun tosissaan juuri pienet yrittäjät/ mikroyritykset ovat oikeasti ahdingossa?

    Pitäisikö tuo ahdinko hyväksyä markkinalakien alaiseksi kysyntänollautumiseksi - monienkin osalta. Siis selviydy tai kaadu. Ei pidä, sillä meillä on inhimillinen ja verkostomainen yhteiskuntamalli, jossa "kaikki vaikuttaa kaikkeen".

    Olemme synkronisoitunut yhteiskunta ja kaikilla on roolinsa. Autamme solidaarisina, sillä autamme samalla itseämme. Entä sitten, kun menee paremmin? Muistetaanko tuolloin nämä hetket, kun tarvittiin yhteiskuntaa apuun - juuri sosiaalidemokraattisena yhteiskuntamallina. Entä kun pitäisi hyvin mennessä maksaa veroja - vaikka vähän enermmän, jotta osa tästä nyt annettavasta avusta tulisi kuitettua.

    On tavallaan onni, että porvarillinen Keskusta ja toveriaatteellinen demariliike ovat kimpassa - tässä NNV-hallituksessa, jossa ilmiselvästi PM Sanna Marin ja VVM Katri Kulmuni tulevat hyvin keskenään toimeen. Näin tulee huolehdittua niin yritykset kuin toveritkin!
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti