torstai 26. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 25032020 - IV


      25032020

...
 • 1

 • Asterixin toinen luoja on kuollut

  Ilkka Luoma 
  Asterix ilmestyessään kirjakauppoihin 1970-luvun alkupuolella - oli merkkitapaus ... tuli lisäkäyttöä tuolloin yleiselle koululaisen kirjakauppatilille (Savonlinnassa Keski-Savon Kirjakauppa). Tuosta lisäkäytöstä tuli kylläkin kohdallani nootti - isältä, joka maksoi tuon tlinkäytön kuukausittain.

  Mutta Asterix oli jotain uutta, innostavaa ja ne piti aina ilmestyttyään ostaa -hinta oli 4,95 markkaa. Nuo ensipainokset olivat kaikki tallessa - aikansa, mutta muuttojen yhteydessä hävisivät. Nyt niitä etsitään kirppareilta, harvoin onnistuen, mutta riemua aikaansaaden, kun käsiin päätyy noita 4,95 mk hintaisia ensipainoksia. Ovat varmankin keräilyharvinaisuuksia. Noista originelleista joutuu maksamaan 2-5 euroa kappaleelta.

  Rauha Uderzon muistolle - R.I.P

  Arvostus tuolle hienolle piirtokyvylle, joka nyt siirtyi taivaallisiin taitelijoihin maalaamaan uutta tulevaisuutta - oman historiansa myötä.

  Pieni kylä elää omillaan ja osaa huolehtia itsestään - vahvaakin vastaan. Ehkä Asterix ja Obelix olivat - ovat juuri suomalaisille rakkaita - olemmehan me se "pieni kylä" suuren vieressä - tosin emme tarvitse taikajuomaa - sotimiseen, vain omiin tarpeisiin.

  Meillä onkin tuo "oma gallialaisuus" trubaduureineen - uuno turhapuroineen - 'Juoppohullun käsikirjana'. Vielä tänäänkin - 62-vuotiaana Asterixin voimakaksikko - Uderzo & Coscinny ovat hyvin muistissa ja originellien keräily jatkuu ...
 • 2

 • Tämä on pitkä lento myrskyn läpi, ja sinulla on tärkeä tehtävä

  Ilkka Luoma 
  1 - Erinomainen verranto. Me suomalaiset lennämme entistä enemmän - paikasta a paikkaan b ja takaisin. Me haluamme "nähä mualimaa", yhä nopeammassa lentorytmissä - verrattuna jo joihinkin maihin, joissa on herännyt vastuuajattelu ja paha-nolo-olo aihettamastamme lentojalanjäljestä ...

  ... tosin "Korona ojensi tässäkin kätensä", ja Vihreiden iloksi siivelliset ovat tukevasti maassa - kentillään odottamassa uutta nousuaaltoa, kunhan ei Koronan toistoaaltoa!

  Jos mikään ei muutu , eikä mistään opita, niin nousuaalto on tulossa. Korona hellittää ja vetäytyy kehittelemään itseään - jatkaakseen ikuista tehtäväänsä lisäätymistä.

  Ihmisten lennättäminen on kasvuhuuruisen hokematalouden huippuilmentymä: "Nopeammin, useammin ja kauemmaksi" -uteliaisuus on tyydytettävä ja on kiva kertoa töissä kuin naapurillekin, että nyt tällä kertaa siellä ja siellä, ja seuraavaksi tuonne ja tuonne.

  Lentokoneessa olemme putkessa - ikäänkuin ravihevonen silmälappujensa sisällä - näen vain eteenpäin, tosin koneessa nähdään juuri sivuille, mutta ei mitä edessä on - vain lentokapteeni näkee, jos hänkään - on ainakin pimeällä mittariensa ja tutkansa varassa ja ohjeiden, mitä alhaalta lennonjohdoista annetaan.

  Lentäjä määrää koneessa, ollen laivan kapteeni. Laitamme kiltisti kuten jutussa todetaan vyöt kiinni, ja yllättäen eteentulleissa ilmakuopissa oksennamme paperipusseihin, jotka ovat eteemme edessä olevan tuolin selkämykseen talletettu - käyttöä varten.

  "Paha- ja vihastunutkin olo oksettaa", niin myös toimissa, jotka joudumme tekemään vastoin tahtoa - varsinkin silloin, kun emme löydä itsellemme hyväksyttävää syytä käskyn noudattamiseen.
  >2
 • 3

 • Vantaan kokoomuksen valtuustoryhmä erotti Kiinan-mielisessä yhdistyksessä toimineen valtuutetun

  Ilkka Luoma 
  1 - Kiina on maailman suurin valtio, monin osin - taloudesta väestöön ja tuotannosta vientiin. Kiinalainen on isänmaansa ystävä, kuten me suomalaiset - samalla tavalla. Me suomalaiset - ainakin allekirjoittanut - vetävät kohtuudella kotiinpäin - myös kiina-toimissaan, julkisesti ja sallitusti. Näin tekevät myös useimmat kiinalaiset.

  Moni kiinalainen kokee Kiinalla olevan maailmallinen tehtävä - kuten oli USA' lla koko viime vuosisadan - tulokset ovat tunnettuja - sotimisesta talouden kiristelyyn, jopa pakotteluun - tänään trumppistisena uusnormaalina: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteettina.

  Kiina on kauppavaltio, haluaa tehdä kauppaa ja onkin maailman suurin viejä - ajaen itseään näin määrätietoisesti oman kokonsa mukaiseen asemaan - Kiina 1,4/7,8 ja vaikkapa EU 0,45/7,8.

  Kiina on ilmaissut halunsa olla johtava ympäristöhuolehtija, ja haluaa uudessa "Vihertyvä Kiina" reformissaan korjata kaikki talouden nousaallon ympäristövirheensä - vuoteen 2049 mennessä.

  Tuo yllä oleva taustana - on ymmärrettävää, että ulkokiinalaiset ovat halunneet olla osa tuota nousevaa maailmanjärjestystä ja ammentaa siitä kaiken sen hyvän ja soveltuvan asemamaansa hyväksi - kuten tässäkin.

  Ulkokiinalaiset ovat yksi keino päästä Kiinan jättimarkkinoille. Kiinassa menestyy, jos osaa kielen, tuntee Kiinan historiaa ja tapoja - unohtamatta monikirjoista kulttuuria.

  Ellei tunne Kiinaa, on edullista saavuttaakseen vientiä Kiinaan tuntea oman kiinalaisensa (kotikiinalaisen), tai jonkun sopivan yhteisön - edesauttamaan noita arvostustekijöitä, joita itse Kiinassa kiinalaiset arvostavat. Samalla tavalla muualla maailmassa asemamaittain suomalaisia ulkosuomalaisina hyödynnetään -yksilöinä ja heidän järjestöinään.

  Nyt tässä on vahvasti politisoitu tämä menestysmahdollisuuksien tie - tehdä kauppaa, menestyä Kiinan hyvin kilpailluilla markkinoilla ja löytää oikoteitä kauppasopimuksien syntyyn - tämä, jos mitkä ovat niitä vapaan markkinatalouden ydinasioita, jopa pärjäämishyveitä.
  >2
 • 4

 • Kuinka kaikki alkoikaan? Kiina otti harha-askeleita jo koronaviruskriisin alkuvaiheissa

  Ilkka Luoma 
  1 - Ensimmäiseksi olisi nähtävä mittasuhteet: Kiina edustaa koko maailmastamme väestöpopulaationa suhdetta 1,4/7,8 - meidän suomalaisten osuuden ollen 0,0055/7,8. HS teki tämän jutun WSJ' n tutkimuksista - tuon ollen US' sta, jonka populaatio edustaa taas lukuparilla 0,33/7,8.

  Jokaiselle suomalaiselle riittää kiinalaisia ystäviä, tovereita ja mahdollisia ostajakandidaatteja noin 250! Tämä on hyvä pitää mielessä. Mittasuhde olisi toisin sanoen sitä, jossa Enontekiön kunta antaisi ohjeita tai arvostelisi Helsinkiä sen päätöksissä toimia - alkavassa kriisissä ...

  Alussaan, kun Korona puhkaisi kansainvälisen mediapinnan, oli toimitukselliset reaktiot vapaana sanana ja hienosti laadullisena informaationa lukijoille moittiva, toruva ja jopa paheksuva. Tuolloin katsottiin totaalisen Kiinan keskusjohteisuudestaan ja kommunistisena yksinvaltapuolueena rajoittavan arveluttavasti individualismia ja ihmisen yksilöoikeuksia. Kirjoitettiin maailman suurimmista karanteeneista.

  Ääni muuttui mediakellossa viimeistään siinä, kun Korona astui mantereellemme ja erityisesti EU-Eurooppaan - monien syiden summana, joita nyt yritetään monin keinoin kaataa Kiinan, sen Kummunistisen puolueen, keskusjohteisuuden ja totaalisen diktatuurin yksinomaissyiksi.

  Nyt Suomessa NNV-hallitus PM Sanna Marinin johdolla "miinus kolme päivää" harkinnalla operoi kiinalaisittain - kiihdyttäen toimia, aina sen mukaan, kun faktista tietoa ja dataa syntyy todellisuudesta. Näin Kiinassakin - alussaan ei Kiinassa tiedetty uudesta tuntemattomasta virusversiosta, mutta tietous kasvoi.

  Kiina on perustaltaan kaksitasoinen valtio, ollen eräs pitkäaikaisimmista edelleen jatkuvista korkeakulttuureista maailmassamme. Kiina jakaantuu Aluehallintoihin - suurimpien ollessa 120 miljoonaisia (Shandong) - kaikkien noiden kymmenien "osavaltioiden" yläpuolella on Kiinan Keskushallinto, joka on kansalaisten iholla omine mentelmineen ja seurantajärjestelmineen.
  >2
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti