keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 09032020 - VIII


      09032020


...
  • 1 - 2

  • Afrikka ja EU rakentavat uutta kumppanuutta, kirjoittavat Jutta Urpilainen ja Josep Borrell

    Ilkka Luoma 
    2 - Afrikka on merkittävä mahdollisuus, mutta myös suuri uhka EU-Euroopalle

    Tuo uhka ilmentyi jo Libyan kaaostumisena vuodesta 2011, kun USAF ja Englannin RAF pommittivat Libyan - afrikkalaisena valtiona - sekasortoon, tapattaen yksinvaltaisesti toimineen, mutta Libyan laillisen johtajan - Muammar Gaddafin.

    Libyan on pakolaisvirtojen yksi lähtömaa - juuri EU-Eurooppaan. Näin siis EU' lla on selvä intressi tehdä nyt jotain paremmin kuin mitä se oli kolonialismin aikana. Ehkä EU' lla on uushuomaavaisuutena yhteistyökykyisemmät aatteet ja tavoitteet - Kiina kirittää omalla läsnäolollaan jo Afrikassa?

    Afrikka lienee ihmisen alkukoti - tämän päivän tiedon mukaan

    Voisimme kunnioittaa nyt alkukotimme yhteiskuntamalleja, niitä EU' lle epämiellyttäviäkin [!] ja olla tyrkyttämättä suin päin omia ideoitamme ja filosofioitamme.

    Uskoisin, että olla omanansa eu-eurooppalaisena esimerkkinä - tyrkyttämättä, niin kyllä afrikkalaiset osaavat napata sieltä niitä hyviä ominaisuuksia, jotka heille sopivat.

    Kiinalaiset eivät tyrkytä omia mallejaan, mutta luovat mahdollisuuksia afrikkalaisten saada vapaaehtoisesti esimerkkejä, jos ne hyviltä afrikkalaisten osalta tuntuvat!

    Kiina ei sekaannut tunnetusti vieraiden itsenäisten sisäisiin asioihin, jotka eivät liity Kiinaan tai kiinalaisiin. Voisimmeko lännenmiehinä oppia tuosta hienotunteisuudesta jotain? e
  • 1 - 1

  • Afrikka ja EU rakentavat uutta kumppanuutta, kirjoittavat Jutta Urpilainen ja Josep Borrell

    Ilkka Luoma 
    1 - Afrikka sai kiinalaiset jo ennen eurooppalaisia. Keisari Zhu Di' n aikana 1400-luvun alussa kiinalaiset tuon ajan maailman suurimmat dzonkki-laivastot ulottivat purjehduksensa myös Afrikan rannoille.

    Keisari Zhu (Jongle) tarjosi afrikkalaisille heimopäälliköille ja "kuningaskunnille" suuruuden ja mahdollisuuksien voimana - keisarin suojaa ja kauppaa - siis erityisesti kauppaa. Kiina ei harjoittanut kolonialismia, kuten eurooppalaiset isäntävaltiot myöhemmin.

    Viimeiset afrikkalaiset alusmaat itsenäistyivät 1960-luvun alkupuolella

    Muistoksi jäi eurooppalaisia kieliä - englanti, ranska ja ehkä espanja päällimmäisinä. Kolonialistien toimet eivät aina kestä julkistusta, tänäänkään - esimerkiksi voitaisiin ottaa Belgin kuningas Leopold II (Kongo), jonka kuninkaalliset toimet saa kukin googlettaa omanaan - jos haluaa tietää jotain ...

    Nyt EU haluaa parantaa tapojaan ja omaksua opitusta jotain yhteistyökykyisesti parempaa. Miten hyvä muisti afrikkalaisilla on - jää nähtäväksi. Se kuitenkin jyllää jo, missä Kiina on ulottanut afrikkalaisten sisäisiin asioihin sekaantumattomat kauppasormensa jo liki kaikkiin Afrikan valtioihin.

    Kiina tyyli ei ole "miekka ja risti", vaan molemmin puolinen hyötytavoittelu - Kiina saa raaka-aineita, afrikkalaiset taas investointeja yhteiskuntainfraan - "pelottavina" lainoina ja turvallisina "lahjoituksina". >
  • 3 - 2

  • ”Ennen­näkemättömän dramaattinen pudotus” – Koronavirus romahdutti Kiinan päästöt

    Ilkka Luoma 
    2 - Kiina vei valtavasti tuotantotyöpaikkoja lännestä - työllistäen omat kiinalaiset

    Mutta, nyt Kiina automatisoi linjojaan, ja näin kuluttajahinta vain hyötysuhteellisesti alenee ja voitot valuvat myös kiinalaisten taskuihin. Kiina elää tuotannosta ja sen onneksi Kiina on maailman suurin sisämarkkina - muhivana potentiaalina.

    Kun vienti sakkaa, tulee kotimarkkina apuun sekä Kiinan Keskushallinnon mittavat yhteiskuntainvestoinnit. Kiinassa on paljon tekemistä, kuten on kehitysmaissakin, jonne Kiina on nyt näin ulottanut kauppasormensa - ilman lännenmiehen kolonialismia.

    Kiina kasvaa, mutta nyt Kiina on aloittanut uuden suurreformin: "Vihertyvä Kiina", jossa "rikastumisen" aikaansaamat ympäristöongelmat korjataan vuoteen 2049 mennessä - täältä riittää työtä sisämarkkinana, jos vienti sakkaa, ja sakkaakin.

    Voisimme toivoa, että kasvuhokeman viereen kasvaa nousevana ilmiönä kulutusvähenemä, jossa kotitalous hoksaa, että Elämä on muutakin kuin maallisen ostamista - lasittunein "lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä" -mentaliteetilla.

    Rajallisuudesta ei voi nyhtää loputtomasti, vaikka talousviisaatkin hokevat kasvua kasvun perään.
    ...

    Kiina seikkaili "maailman merillä" - suurimpana valtiona - keisarin ohjauksessa jo 1400-luvun alkutaipaleella. Tuolloin elettiin keisari Zhu Di' n aikaa, joka ulotti maailman suurimmat laivastot - jopa Afrikkaan saakka*. Kiina ei harrastanut kolonialismia, vaan tarjosi keisarin suojaa ja kauppaa.

    Di' n seikkailu kävi kalliiksi Kiinalle. Keisarin kuollessa korkeat virkamiehet - mandariinit - laittoivat "ovet kiinni" ja keskittyivät kansallisiin oman maan sisäisiin asioihin. Keisarin arkistot hävitettiin, jottei ollut mahdollisuutta katsoa taakse. Katse oli eteenpäin - niin nytkin --- e
  • 3 - 1

  • ”Ennen­näkemättömän dramaattinen pudotus” – Koronavirus romahdutti Kiinan päästöt

    Ilkka Luoma 
    1 - Virukset ovat aina lopulta globaali-ilmiö - kuten tänään myös kaupallisuus maattomutena - universaalina riippuvuutena

    Virukset lähtevät liikkeelle lajeittain aina jostain - harvemmin yksi täysin sama monesta paikasta yhtä aikaa. Virukset muuntuvat - emme tiedä prosessia miten ja miksi se tapahtuu. Voimme arvata, että kyseessä on evoluution prosessi, "joka haluaa" ylläpitää viruksia osana "elämän ja kuoleman rajoilla" olevaa molekyylikasaumaa, joka tarvitsee aina "isäntäkasvin" - ehkä tuolla muhii se "evoluution käskyttämä" syy, miksi virukset ovat olemassa - tekemässä jotain?
    ...

    Kiina on maailman suurin valtio - niin kansakuntana kuin taloutena

    Kiina on myös maailman suurin liukuhihna ja verkottunut valmistaja, jonka tuotantoketjut ulottavat sormiaan kaikkialle. Kiina on edullinen paikka, jonne läntinen yritysmaailma suuntasi lähinnä kolmen syyn vuoksi:

    1) Hyvin edullinen ja ahkera toveri tuotantolinjoilla, 2) Tehtaan ovien takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali ja 3) Alussaan liki olemattomat ympäristölait, jotka mahdollistivat jättimäisen saastekuorman siirtämisen lännestä - kiinalaisten taskuihin.

    Nyt Kiina tekee lähes kaikkea ja jo omalla suunnittelullakin, ja se on oleellinen osa miltei mitä tahansa tuotanto- ja markkinointiketjua. Kiinalainen tuotanto on mahdollistanut muun muassa lännessä valtavan kaupallis-materialisoitumisen - hyvä vai paha - päätä sinä. Kiinalainen valmistus halpuutti hinnat ja toi kotitalouksien ulottuville kaikkea "maan ja taivaan väliltä" sekä verkkokaupan - Alibaboineen. >
  • 5 - 2

  • Matkapuhelimet hallitsevat elämäämme

    Ilkka Luoma 
    2 - Radioaalto on "vanha" keksintö. Nyt sille on osattu G-kiihtyvyytenä luoda nopeuksia, jotka pitävät kohta reaaliajan kiinaa - ja suomea puhuvan puheyhteydessä - kummankin puhuessa omaa kieltään, mutta ymmärtäen toisensa! 5G avaa kielikäännökset "jokaiseen taskuun", varsinkin, kun päätelaitteen prosessointiykyky - kellotaajuus on kasvanut riittäväksi. Tosin tuo vauhdin ominaisuus vaatii juuri verkoilta paljon, ja tässä kohdin Nokia on nyt toistaiseksi tipahtanut kehityskelkasta ja 5G tökkii.

    Eikä tässä vielä kaikki! Kännykkä tulee olemaan passi, sydämentahdistin, terveytesi vahtija, paikan osoittaja - yhteys hätäkeskukseen (on jo) - lisäksi oven avaaja, auton käynnistäjä ja pankki (on jo) ... mitä muuta?

    Lopulta kännykkä on myös Sinun markkinoijasi maailmalle (tinderöinti) - jos haluat. Sinua myös seurataan - huonoimmillaan jatkuvasti. Olet "piilokamerassa" ...

    Kiinalainen Huawei on kasvanut maailman suurimmaksi verkkolaitetoimittajaksi

    Kaikki tämä ja nuo päätelaitteet muodostavat verkon, johon meidät ihmiset käyttäjinä on "orjuutettu käyttäjiksi". Viippailu on liki joka hetkistä, halutaan olla yhteydessä - kaikkeen turhaan ja hyödylliseen. Yhteys kaikkeen nopeuttaa elämää - saamme mahdollisuuden saavuttaa enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä - aivan kuten materiaalisessa kulutushokemaelämässämme!

    Orjuuttaako kännykkä - älypäätelaite - Sinua?

    Ehkä et sitä tunnusta, mutta jos seuraat yhtä arki- tai pyhäpäivääsi - niin asennahan "appi - aplikaatio", joka laskee käyttämäsi ajan missäkin mobilepalvelussa - niin saatat hämmästyä. Insinöörit ovat keksineet kännykkään napin, jossa lukee - off. e
  • 5 - 1

  • Matkapuhelimet hallitsevat elämäämme

    Ilkka Luoma 
    1 - 1988 Nokia katkaisi puheyhteyksien langat - syntyi Connecting People

    Markkinoille tuli "koko kansalle" Nokia Cityman, jota myös Korbaksi kutsuttiin; esittelihän legendaarinen Nokian pääjohtaja Kari Kairamo Cityman "halkoa" Moskovan Punaisella torilla Neuvostoliiton johdolle - Mihail Gorbatshoville.

    Cityman maksoi autoasennussarjoin noin 25.000 markkaa - se ei ollut tuolloin joka pojan langaton yhteysväline. Korballa pystyi soittamaan ja siihen pystyi ohjelmoimaan puhelinluettelon.

    Cityman oli myös näyttötalousväline - juppien katseimuroija, "näin minulla - sillä olikin kiva soitella maitokaupan kylmähyllyltä vaimolle ja kysyä kovalla äänellä: punaista vai sinistä maitoa ..."

    Tuosta Cityman' sta alkoi kehityslinja, joka on hengästyttänyt ja yhdistänyt ihmiset hyvässä ja pahassa. Globalisaatio on näin saavuttanut informaatiologistiikan, jossa tieto kulkee, varastoituu ja jalostuu - sekin pahassa ja hyvässä. Tänään kaikki informaatiolangat säteilevät ihmisten taskuihin ja sieltä ulos - siellä on se pääteyhteys, jonka nimeksi Nokia hoksasi - kännykän.

    Aikanaan NMT-monopoli Telecom Finland Oy arveli, että kännyköitä tulisi noin puolelle miljoonalle ihmiselle. Nyt niitä on jokaisella - monilla parikin ja piirongin laatikoissa kymmenen edellistä. Noissa piirongeissa muhii valtava kierrätysraaka-aineiden varasto. Missä systeemi, joka jalostaa nuo "poisheitetyt" - kiertoon ja uusvalmistukseen?

    Tänään Kiina valmistaa lähes kaikki kännykät - omina ja lisensseillä kuin ulkomaalaisten omistamina kiinalaistehtaina. Maailma on jakaantunut - Kiina tekee raudan ja US pitää yllä ohjelmallista hegemoniaa. Kiina ja Venäjä tuottavat kohta oman ohjelmallisen ekosysteeminsä - Sailfish, Meego tai puhdas Linux? Maailma saa duopolistisen kännyköiden ohjelmamaailman - hyvin ja pahoin ominaisuuksin? >
  • 5 - 1_[2]

  • Matkapuhelimet hallitsevat elämäämme

    Ilkka Luoma 
    1988 Nokia katkaisi puheyhteyksien langat - syntyi Connecting People

    Markkinoille tuli "koko kansalle" Nokia Cityman, jota myös Korbaksi kutsuttiin; esittelihän legendaarinen Nokian pääjohtaja Kari Kairamo Cityman "halkoa" Moskovan Punaisella torilla Neuvostoliiton johdolle - Mihail Gorbatshoville.

    Cityman maksoi autoasennussarjoin noin 25.000 markkaa - se ei ollut tuolloin joka pojan langaton yhteysväline. Korballa pystyi soittamaan ja siihen pystyi ohjelmoimaan puhelinluettelon.

    Cityman oli myös näyttötalousvaline - juppien katseimuroija, "näin minulla - sillä olikin kiva soitella maitokaupan kylmähyllyltä vaimolle ja kysyä kovalla äänellä: punaista vai sinistä maitoa ..."

    Tuosta Cityman' sta alkoi kehityslinja, joka on hengästyttänyt ja yhdistänyt ihmiset hyvässä ja pahassa. Globalisaatio on näin saavuttanut informaatiologistiikan, jossa tieto kulkee, varastoituu ja jalostuu - sekin pahassa ja hyvässä. Tänään kaikki informaatiolangat säteilevät ihmisten taskuihin ja sieltä ulos - siellä on se pääteyhteys, jonka nimeksi Nokia hoksasi - kännykän.

    Aikanaan NMT-monopoli Telecom Finland Oy arveli, että kännyköitä tulisi noin puolelle miljoonalle ihmiselle. Nyt niitä on jokaisella - monilla parikin ja piirongin laatikoissa kymmenen edellistä. Noissa piirongeissa muhii valtava kierrätysraaka-aineiden varasto. Missä systeemi, joka jalostaa nuo "poisheitetyt" - kiertoon ja uusvalmistukseen?

    Tänään Kiina valmistaa lähes kaikki kännykät - omina ja lisensseillä kuin ulkomaalaisten omistamina kiinalaistehtaina. Maailma on jakaantunut - Kiina tekee raudan ja US pitää yllä ohjelmallista hegemoniaa. Kiina ja Venäjä tuottavat kohta oman ohjelmallisen ekosysteeminsä - Sailfish, Meego tai puhdas Linux? Maailma saa duopolistisen kännyköiden ohjelmamaailman - hyvin ja pahoin ominaisuuksin? >
  • 8 - 2

  • Markkinoiden huima heilunta jatkuu toista viikkoa: Tästä on kyse liikkeissä, joita arkijärki ei selitä

    Ilkka Luoma 
    2 - Ihmisen maallismateriaalinen talous ja sille asetettu kasvun odotus lepäävät aina ja vain aina elävän kierrossa olevan luontoympäristön päällä. Emme voi niittää enempää kuin on kylvetty.

    Nyt kulutustahtimme on sellaisessa vauhdissa, että vuoden luontainen tuotto on syöty jo Suomessakin toukokuussa? - maailmallisesti elo-syyskuussa? Miten tämä on mahdollista? Hokemamme - "lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä" on tämän mahdottomuuden synnyttänyt.

    Nyt EKP, FED ja varmaan muutkin pankkiviisauden runsauden lähteet ajavat korkoja alas - jopa miinuksille ja käynnistelevät setelikoneiden rollaattoreita tuottamaan katteetonta kulutushoettua ostovoimaa - ehkä jopa helikopterirahaa kansalaisille, jotta kulutus lähtee käyntiin ja markkinatalous saa tuotantoketjuihinsa työtä ja sijoittajat pörssikurssivoittoja.

    Entä luonto, joka lopulta maksaa kaiken tuon virheellisyyden, kun kokonaisvaltaista luonnontaloutta ei ymmärretä "korkeiden virkamiesten" kuin ahneiden sijoittajagurujenkaan sokaistuneissa mielikuvatahtomaailmoissa.
    ...

    Yllättäen Kiinassa, maailman suurimmassa kansantaloudessa (bkt/PPP - IMF 2014/-15) havaittiin Koronaviruksen - painitermillä - siltauksen yhteydessä, että ilma puhdistuu ja jotenkin luonto tulee uudella tavalla esille. Miksi? Siksi, että kulutusta ajettiin alemmaksi.

    Olisiko tässä ja nyt sattuman oikku tai "viruksen evolutiivinen viisaus" antamassa osviittaa, mitä voisi myös tehdä - toisin kuin ennen - eli hyväksyä ylikulutus karanteeniin, ja nostaa sen tilalle pandemiaksi vähentämisen, jäähdyttelyn, sillä Gaia - maaemomme kuumenee nyt jo liiaksi.
    ...

    Helsingin Lassilassa kasvusto alkaa olla silmuilla ja lehdittymässä 6.3. Toivottavasti takatalvi pakkasineen ei hyydytä silmuilua, kuten nyt Korona on hyydyttävät opastavasti kulutuksemme - vai onko vielä meillä Suomessa?

    Keväiset linnut laulavat kiimoissaan, jatkamaan sukua. Tosin kantasuomalaiset saattavat pelätä niin paljon huomista epävarmuutta, etteivät harrasta evoluution tärkeintä ohjetta. e
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti