perjantai 20. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 19032020 - VII


     19032020


...
 • 1

 • Nyt alkaa ennenkokematon velkaelvytys – mutta riittääkö sekään?

  Ilkka Luoma 
  Nyt jo media huhuilee helikopterirahasta - sanotaan, että rahan osalta EKP on loputon sampo - toiveiden tynnyri, mitä tulee rahaan - euroihin. On hyvin edullista puskea pankkiverkoston kautta ilmaista ja katteetonta ostovoimarahaa bitteinä, jopa kansalaisille suoraan - vaikkapa 2 000 euroa per suomalainen.

  Fiktiona - entä jos 100 000, niin jokaisella hyrräisi hyvin, eikä koronoihin jäisi paljon aikaa - kun pitäisi suunnitella sitä Mersun ostoa, mutta ... saksalaiset muistavat hyperinflaation, kun aamulla leipä maksoi kottikärryllisen rahaa - niin jo iltapäivällä kaksi kottikärryllistä. Suuriarvoisin postimerkki oli tuolloin 200 miljardia valtakunnan markkaa!

  Olisiko nyt osuva aika kornisti ajatellen Koronaviruksen viitoittamana vähintäänkin testata, mitä kasvuhokeman sijasta merkitsisi kulutuksen reipas vähentäminen - kansantalouksiin, työllisyyteen, vapaa-aikaan, mielenterveyteen, koulutukseen - uskoon huomisesta, kun havaittaisiin, että luonto biosfäärillisenä kokonaiseliönä pystyisi vielä toipumaan siitä vereniskemästä, mitä juuri ihmiskunta on operoinut jatkuvan kulutushokeman vauhdittamana.

  Kasvua on pitänyt olla - enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä. Entä nyt, kun Venetsian vedetkin kirkastuivat, kun turha liike ja kulutus saatiin minimiin.

  Onko onnellisuus rahaa vai uskoa huomiseen, että elämäkin voi jatkua siten, että halutaan tehdä lapsia - säällinen määrä viemään perimäämme eteenpäin, sehän on se meidän perimmäinen tehtävä - ehkä ainoa, evoluution näkökulmasta katsottuna.
 • 2

 • USA:n ja Kiinan nokkapokka kiihtyy, eikä siitä ole apua pandemian hillitsemisessä

  Ilkka Luoma 
  Maailmamme oli liki koko 1900-luvun US-johteisessa maailmanjärjestyksessä, vaikka USA' n osuus pallomme ihmispopulaatiosta on tänään noin 0,32/7,8 - siis pieni vähemmistö, mutta aseistukseltaan se toinen ydinasesuurvalta ja tavanomaisestikin aktiivinen sotija maailmallisesti - Korean niemimaalta Vietnamin, Irakin ja Serbian kautta Panamaan kuin Grenadaan - ollen myös CIA-operaationa Chilessä kaatamassa demokraattisesti valittua hallintojärjestelmää.

  Nyt meneillään oleva 2000-luku on yhä vahvemmin Kiinan talousnousun valtatietä - Kiinan ollen maailmallinen liukuhihna ja tuotantolaitos - suurimpana vientivaltiona ja maailman suurimpana taloutena - bkt/PPP (IMF 2014/-15).

  Onkin selvää , että US hakee ja puolustaa maailmanpoliisirooliaan - muun muassa koko 2000-luvun ensimmäisen 20 vuoden osalta sotavoimiensa käyttönä Afaganistanista Irakin kautta Libyaan, Syyriaan ja Afrikan Maliin - unohtamatta ilmapommituksia Somaliaan ja Jemenin - osan ollessa YK' n mandatoimia, ja osan pelkästään US-omin luvin.

  Kaksi maailman suurinta ottaa yhteen - kaupallisesti US on aktiivinen ja syyttää muun muassa Huawei-tapauksessa Kiinaa vakoilusta ja uhasta läntiselle kulttuurille - tosin US ei ole Huawein osalta esittänyt minkäänlaisia todisteita - vain väitteitä, ainakin toistaiseksi.

  US pitää sisällään jättiläismäisen US-liittovaltiovelan Kiinalle - yli 1000 mrd USD - samassa yhteydessä US' lla on valtava ulkomaankaupan vaje, Kiinan osalta sen ollen suurin yksittäinen valtio tuosta vajeesta. Kaikki nämä yhdessä tuottavat nokkapokan, jossa 1900-luvun hegemonia koettaa kamppailla asemastaan maailmallisena ohjastajana. Trumppistinen "kiinaviruksen ilmaus" oli nyt suuri loukkaus.

  Tuota US-ohjastamista tukee maailmallinen internetin juuripalveluiden de facto hallintaominaisuus, SWIFT-rahaliikenteen hallinta, US-dollarin maailmallisuus ja erityisesti US Army ja USAF, joiden taistelu- ja hyökkäyspotentiaali ovat suurinta luokkaa - tavanomaisesti sotien. US haluaa pitää peukaloruuvin omana.
 • 3

 • Pörssit sukelsivat jälleen Yhdysvalloissa – Dow Jones laski yli 6 prosenttia

  Ilkka Luoma 
  Maailman pörsseissä on käynnissä selvästi alemman peruskursitason kehitys, jonka pohjaa emme vielä ole nähneet? Vuosien saatossa ammattisijoittajien manipuloima ylihinta sulaa ja haihtuu nyt vauhdilla. Nyt voimme olla liki varmoja, että suurimmat häviäjät ovat arkikansalaiskotitaloudet.

  Piensijoittajat, jotka nyt panikoituvat kurssien laskiessa - ovat surkeimmassa asemassa, jos ja kun ostivat velkarahalla - uskoen tulevaisuuteen, korkea kurssin osakkeita, tässä takavuosien saatossa.

  Kuitenkin sanotaan, että pitkässä juoksussa "vakaiden yhtiöiden" osakkeet tuovat aina voittoa - jakaessaan myös osinkoja!

  Nyt käsillä oleva Koronaviruksen dominotuote talousrysäyksenä asettanee pitkäksi aikaa alemman kurssitason - turha ilma puhaltui pois, näin siis ammattisijoittajien vaivalla masinoima työ suli hukkaan, mutta toi sievoiset voitot heille - missähän nuo voitot ovat nyt?

  HS-ote: " ...
  Sanomalehti The New York Timesin mukaan hätätoimiin käytettäisiin 1 000 miljardia dollaria, josta 500 miljardia dollaria olisi suoraan kansalaisille annettavaa rahaa ... "

  Rankka ilmiö, jossa FED painaa setelikone punaisena katteetonta ostovoimarahaa - kulutukseen, jotta toimeliaisuus ulottuisi kaupasta työpaikoille - pitää olla työtä, ja tuo työ mitataan paljolti tuottoina ja voittoina; eikä vain itse työnä, jolla ansaitaan osuus maailmallisesta biologiasta ravinnoksi, jolla me elämme.

  Nyt tarjottanee jo helikopterirahaa, jotta kulutus saadaan tosissaan liikkeelle!


  Me elämme tässä kansantaloustilanteessa aikaa, jossa pitää saada 'enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä' - näin se menee? On mennyt, mutta luonto tekee stoppia ja sen luontaiset kierrot sekoittuvat - ihmisjohteisen kulutuskäyttäytymisen myötä.

  Pörssikurssit ovat helpolla tehtävän rahan manifesti, jolla ei ole mitään tekemistä sellaisen niukkuuden maailmassa, missä evoluutio on vuosisatamiljoonat operoinut tavallansa sopeumallista kilpailua - heikon tullessa syödyksi ja vahvemman kuin nokkelamman jatkaessa sukua.
 • 4

 • Euroopan keskus­pankki aloittaa 750 miljardin euron hätä­rahoituksen

  Ilkka Luoma 
  EKP on lopulta vain "painokone", joka laskee ostovoimaa pankkiverkostonsa kautta valtioille, yrityksille ja ehkä jopa kuluttajille - helikopterirahana*. Ei osoita kovinkaan hienostunutta talousviisautta toteamus: " ... ”Poikkeukselliset ajat edellyttävät poikkeuksellisia toimia”, sanoi pääjohtaja Christine Lagarde ... " -ote HS-jutusta.

  Tasapaino on evoluution tärkein "tehtävä" jo vuosimiljoonien ajan; tuo merkitsee kilpailullista sopeutumista vallitsevuuteen. Ja tuo taas merkitsee ihmiskunnan osalta sovittautumista meidän ihmiskunnan oman elo-osuuden (biomassasuhteena) näkökulmasta lokeroomme, jossa olemme yksi osa biosfäärin biodiversiteettiä - elämän monimuotoisuutta.

  Tuon monimuotoisuuden olemme rikkoneet viimeisen muutaman sadan vuoden aikana - kiihtyvän kulutuskäyttäytymisen myötä. Syömme enemmän kuin meille kuuluisi - hamuamme muiden riisikupeille ja emme osaa tasaistavampaa jakoa edes ihmiskunnan sisällä. Ympäristölliset haittajälkemme per capita mittauksena ovat huiman suuret - eroiltaan ja määriltään.

  Nyt EKP' kin (US FED' in rinnalla) "käynnistelee setelipainokonetta" lisätäkseen ostovoimaa - siis kulutusta, jotta taloutemme ei romahtaisi. Me ihmiset koeamme kovin tärkeäksi oman kulutuksemme, johtaahan se suoraviivaisesti vaikutteensa työllisyyteen ja työ on ihmisten elomielekkyyden nykymerkityksellisin osa-alue.

  Jos radikaalisti katsoisimme meitä kaikkia elättävää luontobiologiaa, joka lopulta ruokkii koko biosfäärin - meidän ihmisten ollen vain yksi osuus siitä - noin muurahaispopulaatioiden kokoisena.

  Miksi meidän pitää nyhtää enemmän kuin on meidän osuus?

  Evoluutio rakensi meidät uskontojemme myötä itsekkäästi jonkun kuvaksi - eli saimmeko näin jonkun erityisaseman?

  Tässä ja nyt on erinomainen paikka tehdä muutos. Me voimme lähteä vähentämisen tielle, emme huuda enää kasvua, vaan sopeudumme niukkuuteen, mikä on vallitseva piirre koko muussa eliökunnassa. Niukkuus pitää terhakkana - nälkäinen leijona juoksee paremmin valitun saaliin kiinni.
 • 5 - 2

 • Yli 70-vuotiaat määrättiin eristyksiin, mutta yllättävän moni ei tottele – ”Mikään ei ole tarttunut”, Helsingin keskustassa kahvitteleva töölöläispariskunta perustelee

  Ilkka Luoma 
  Erityisesti terhakka vanhus tietää, että elonpolkua on jäljellä vain vähän

  Teen nuo viimeiset ilon hetket vapauden tunteella - minua ei kahlita ovien taakse. Ymmärrän myös, että olen valmis viimeiselle ovelle, milloin tahansa. Jos se kohdalleni sattuu, niin poistun hiljaa, enkä pyydä enää palveluksia ... ehkä moni ajattelee näin?

  Yhteiskunta on toki huolissaan, jos kapinoinnilla viedään hoitopaikkoja nuoremmilta

  Meidän inhimillinen yhteiskunnan ajatusmaailma haluaa huolehtia kaikki, vaikka priorisointia on jo väläytelty. Olemme eri arvoisia yhteiskuntatalouden edessä. Hyötymme vähenee ikämme myötä, mutta sitä viimeistä vapautta ei voi viedä - varsinkaan jos kantavat jalat osaa huomioida muita!

  Tässä tapauksessa kapinointi on yleisinhimillistä, eikä todellisuudessa käy nuorempien päälle, jotka ovat vahvempia ja selviävät paremmin. 70+ ikäiset tietävät omat riskit, eivätkä halua sitä siirtää muille - nuoremmille, vaan tahdikkaasti väistyvät.

  Suuri huoli herää ikäihmisten osalta, jotka ovat yksin. Tässä kohdin yhteiskunnan nuoremmat ovat jo oivaltaneet auttamisen - kauppapalvelut, oveen koputus, onko asiat hyvin. Voinko tehdä jotain? Me huolehidmme - tämä on mahtavin ominaisuus, joka on jo kummunnut esille.

  Nuoremmat kunnioittavat elämää nähneitä - hehän rakensivat tuon alustan, jolla nyt nuoret asuvat ja elävät. Huomioitseminen ja välittäminen ovat nyt keskiössä. Osa vanhuksista haluaa noudattaa ymmärtäväisinä ovien kiinni oloa, mutta osa haluaa vielä kerran nähdä ja kokea! Hyvin moni on kuitenkin yksin. e
 • 5 - 1

 • Yli 70-vuotiaat määrättiin eristyksiin, mutta yllättävän moni ei tottele – ”Mikään ei ole tarttunut”, Helsingin keskustassa kahvitteleva töölöläispariskunta perustelee

  Ilkka Luoma 
  Ihminen on evoluution aikakausituote. Olemme olleet noin 100 000 vuotta tai vähän enemmän, mutta kuitenkin vain sekunnin osasen biologisen kokonaiselämän rinnalla.

  Sen ihminen on oppinut, että elinaikamme on säädetty keskimäärin 75-95 vuoden väliin, naiset elämänasenneviisaampina kauemmin ja miehet taas vähän vähemmän. Sen kuitenkin elämää nähneet ja - kokeneet tietävät, että vapaudesta liikkua vaalitaan juuri elämän ehtoopuolella, kun tiedetään, että edessä olevaa polkua on jäljellä se viimeinen noin kuudennes.

  Halutaan nauttia kun vielä jalka kantaa


  Ei kokenut ihminen tyrkytä itseään toisen viereen - liian lähelle, mahdollista tartuttavuutta lisäämään. Paljon elämää nähneet nauttivat niistä hetkistä, joita on vielä jäljellä terveenä tai ainakin niin järkevänä, että huomaa sen riemun, kun saa vielä tehdä, liikkua, kokea ja nähdä. Ei tässä kohdin haluta vain katsoa neljää seinää ja sitä ovea, joka halutaan (keiden?) turvallisuuden nimissä pitää kokemisen riemulta kiinni.

  Ansaitulla eläkkeellä olevat näyttävät ryhtyneen ainakin osaksi inhimilliseen yksilökapinaan - "minä liikun niin kauan kuin jalat kantavat. Olen varovainen, onhan elämä minua opettanut, olen selvinnyt pahemmistakin paikoista ja ymmärrän myös muiden nuorempien tahtomaailmaa - en tyrkyttäydy viereen ja osaan pään käännön ja hihatemput - jos yskä yllättää". >
 • 7

 • Kun hätä on suurin, kansa seuraa johtajaa

  Ilkka Luoma 
  He, jotka ovat olleet Tampereen kaupunginvaltuuston istunnoissa nykyisen PM Sanna Marinin johtaessa valtuuston puhetta - ymmärtävät Sannaan istuneen määrätietoisuuden, asiatehoisuuden ja toisten tarkasti kuulemisen - unohtamatta vahvaa johtajuutta, jotta asiat kulkevat!

  Korona koronana, mutta oleellista on painopisteen muuttuminen yhteiskuntatoimina tuon Koronaviruksen seurauksien hoitoon eli keskittyminen lopulta talouden turvaamiseen, mikä täällä meilläkin tarkoittaa kasvuhokeman jatkamista. Me puolustamme nyt yhteiskuntataloutta, selitteellä, että sen myötä kulutuksesta työntekoon on niin vahva yhteys.

  Sanna on sosiaalidemokraatti, mutta hallituksen pääministeri, jolle sälyttyy lähes kaikki toimet - ei ole enää Kekkosta, jonka selän taakse voitaisiin mennä. Presidentti Urho Kekkosen aikana meille iskivät virukset; hongkongilainen noin 1968 ja aasialainen 1958 - molemmat olivat pandemioita ja uhriluvut nousivat maailmallisesti miljooniin.

  Emme vertaa aikoja nyt keskenään - elämmehän nyt aivan eri olosuhteissa kuin Kekkosen aikana. Mutta johtajuutta voimme pohdiskella - Kekkonen oli maan isä, johon luotettiin. Nyt Sanna Marin nostaa voimallisesti profiiliaan harkinnan (miinus kolme päivää odotusfunktio), tehokkuuden ja yhteistyöhakuisuuden siivittämänä.

  Taitavin teko Sannalta oli saada kytköstettyä presidentti Sauli Niinistö samaan rintamaan - liittyen tarkasti ulkopolitiikkaan ja itään* - kun Venäjän raja piti laittaa Suomen puolelta EU-brysselöintinä kiinni. Oli erityisen viisasta, että Sauli soitti Venäjän presidentti Vladimir Putinille, ja sai saman tien vihjeen yhteistyöstä - liittyen Koronaviruksen haittojen lääketieteelliseen hoitoon (?)!

  Sanna tekee nyt itselleen kivettyä tietä kohden valtiolaivamme huippua. Aikaa on, eikä nyt tule asetella ennenaikaisia paineita. Annetaan työrauha ja löydetään kerrankin eduskunnassa poliittisesti yhteinen tahto. Kun Korona saadaan 'sillan kautta mattoon' - voimme sitten jatkaa ideologista eipäs-juupastelua.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti