torstai 19. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 18032020 - VII



     18032020

...
  • 1

  • Osakkeiden voimakas halpeneminen kiihtyy Yhdysvalloissa

    Ilkka Luoma 
    Maailman pörsseissä on käynnissä selvästi alemman peruskursitason kehitys, jonka pohjaa emme vielä ole nähneet? Vuosien saatossa ammattisijoittajien manipuloima ylihinta sulaa ja haihtuu nyt vauhdilla. Nyt voimme olla liki varmoja, että suurimmat häviäjät ovat arkikansalaiskotitaloudet.

    Piensijoittajat, jotka nyt panikoituvat kurssien laskiessa - ovat surkeimmassa asemassa, jos ja kun ostivat velkarahalla - uskoen tulevaisuuteen, korkea kurssin osakkeita, tässä takavuosien saatossa.

    Kuitenkin sanotaan, että pitkässä juoksussa "vakaiden yhtiöiden" osakkeet tuovat aina voittoa - jakaessaan myös osinkoja!

    Nyt käsillä oleva Koronaviruksen dominotuote talousrysäyksenä asettanee pitkäksi aikaa alemman kurssitason - turha ilma puhaltui pois, näin siis ammattisijoittajien vaivalla masinoima työ suli hukkaan, mutta toi sievoiset voitot heille - missähän nuo voitot ovat nyt?

    HS-ote: " ...
    Sanomalehti The New York Timesin mukaan hätätoimiin käytettäisiin 1 000 miljardia dollaria, josta 500 miljardia dollaria olisi suoraan kansalaisille annettavaa rahaa ... "

    Rankka ilmiö, jossa FED painaa setelikone punaisena katteetonta ostovoimarahaa - kulutukseen, jotta toimeliaisuus ulottuisi kaupasta työpaikoille - pitää olla työtä, ja tuo työ mitataan paljolti tuottoina ja voittoina; eikä vain itse työnä, jolla ansaitaan osuus maailmallisesta biologiasta ravinnoksi, jolla me elämme.

    Nyt tarjottanee jo helikopterirahaa, jotta kulutus saadaan tosissaan liikkeelle!

    Me elämme tässä kansantaloustilanteessa aikaa, jossa pitää saada 'enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä' - näin se menee? On mennyt, mutta luonto tekee stoppia ja sen luontaiset kierrot sekoittuvat - ihmisjohteisen kulutuskäyttäytymisen myötä.

    Pörssikurssit ovat helpolla tehtävän rahan manifesti, jolla ei ole mitään tekemistä sellaisen niukkuuden maailmassa, missä evoluutio on vuosisatamiljoonat operoinut tavallansa sopeumallista kilpailua - heikon tullessa syödyksi ja vahvemman kuin nokkelamman jatkaessa sukua.
  • 2

  • Velkavivun käyttö osake­sijoittamisessa voi nyt kostautua: Osakkeiden pakkomyynnit Suomessa yleistyivät

    Ilkka Luoma 
    Oletamme tässä, että kurssit "normalisoituvat" - ennemmin tai myöhemmin. Mutta tilanne on kysynnän ja tarjonnan piirissä, jos on pakko myydä, se tapahtuu, ja jos on liian paljon myytävää - maksettava hinta laskee.

    Se, jolla on likvidiä paljon, voi hyötyä, mutta hyöty saattaa olla vaarassa. Pörssikurssit ovat ehkä tekemässä lopullista hintakorjausta - ylihinnoittumisen tieltä, ja saavat keskimääräiset kurssit selvästi alemmalle kurssitasolle?

    Jos kurssit taas normalisoituvat "ikuiseen" kasvuhokeman käyrälle, olisi viisasta olla nyt myymättä ja sen sijasta ostaa reippaasti halventuneita osakkaita.

    Osakkeet eivät lopillisella rintamalla elätä. Tähän voisi hakea esimerkin kaukaa 1990-luvuin alun romahduksesta, jolloin varakas henkilö monopolimarkkina-alueelta ei ostanut halventuneita pörssiosakkeita - vaan osti Päijänteen rantoja - kilometrikaupalla - idealla, etteivät nuo järvenrantametrit lisäänny. Osti halvalla ja myi paljon myöhemmin hulppealla voitolla. Siis kyse siitä mitä ostat ja milloin. Ja se, että toisilla on ja toisilla taas ei.

    Nyt saattaa olla tilanne, että kansakunnat ovat ymmärtämässä luontofilosofian, jossa rajallisuudesta ei voi loputtomiin imeä - sillä biologia elämän monimuotoisuutena saattaa väsyä hälyttävästi ja lyödä omanlaisensa lakon, joka näkyy oireellisesti jo ympäristömuutoksina ja elämänkirjon kapenemisena. Enhä viisaus nähdä metsä puilta heräilee?

    Pörssi on arvauslaitos, jossa manipulaatio on joka päiväistä. Ammattisijoittajien nokkeluus on vailla vertaa ja heikko kuin vähissä varoissa oleva kiikkulaudalla eläjä on se häviäjä. Raha tulee rahan luokse -sanotaan. Ehkä luonto on antamassa tälle "elämän raadollisuuslaille" kunnon opetuksen - arki-ihmisten heräämisenä.

    Jos 'arkitavis' vähentää reippaasti kulutustaan, säteilee se kaikkialle, sillä ihmiskunta kuin muutkin evoluution vallassa elävät ovat massalakien alaisia. Totaalinen vähennys käy myös työn päälle, sitä tarvitaan vähemmän, mutta olisiko nyt evolutiivisen sopeuman aika?
  • 3

  • Professori arvostelee valmiuslain perusteluita: ”Tässä on kyse lainvastaisuudesta ja perustuslain vastaisuudesta”

    Ilkka Luoma 
    Raju laillisuusasiantuntijamainen teksti ihmisen vapaudesta, joka tuon mukaan tunnustaa evoluution tavan nähdä maailmaa sopeumallisena kilpailutilanteena. Martin Schein kertoo tylyn tosiasian luonnonvalinnasta, jossa heikko syö vahvan ja heikko menehtyy luonnon omiin biologisiin kiertoihin. Näin on ymmärrettävissä tuo vastahanka poikkeuslaille, joka rajoittaa ihmisen vapaita toimia kilpailutilanteessa.

    Tiedän, että tämä komentti saa rajun kritiikin, mikä on täysin ymmärrettävää, sillä suurella vaivalla ihmiskunta on hoksannut heikomman auttamisen, ja tässähän virallisesti poikkeuslakina halutaan huolehtia juuri heikommista, onhan se PM Sanna Marinin edustaman sosiaalidemokratian perusprinsiippejä ihmisyhteisölle.

    Mutta Schein torppaa poikkeusolosuhteiden johtajuusohjauksen - ohi demokratian ja jopa myöhemmin ohi suoran kansalaisdemokratian. Näinkö? Ehkä, tai sittenkään ei, sillä nyt näyttää siltä, että "koko kansa" on hyväksymässä tämän heikompien huolehtimisen, mutta erityisesti estämässä vahvojen vakavasti sairastumisen.

    Englannissa oli ensin ajatus, että haetaan kansakunnalle immuniteettia, eli annetaan Koronapelin jyllätä ja tuottaa tuloksensa - sehän olisi juuri tarkoittanut evoluution käskyttämää sopeumallista kilpailutilannetta, jossa heikko ajautuu biologiseen kiertoon - ennen säädettyä aikaa, mikä se sitten olisikaan.

    Sittemmin PM Boris Johnson peruutteli ja "määräsi" yli 70-vuotiaat kotiarestiin - anteeksi -karanteeniin, sillä juuri he ovat yksi vaaravyöhykkeellä oleva ihmisryhmä.

    Suomessakin lukitaan nyt vanhuksemme vapaaehtoiseen huolehdintakaranteeniin

    Tosin osa elämää kokeneista on kapinamielialalla, ja eivät kuunaan hyväksi "lukitsemista"! Ehkä he ovat Scheinin kannalla - otan oman riskin, mutta saan liikkua vapaasti - jos uhmaan kohtaloani, niin se on minun asia - täysin.

    Evoluutio ei tunne demokratiaa, mutta reviirit se tuntee hyvin. Reviirit ovat rajattua aluetta, kuten nyt Suomi, joka laittoi rajat kiinni. On aika ottaa mallia Kiinasta.
  • 4

  • Hallituspuolueet harppaavat poikkeus­aikaan kannatuksen kasvaessa, perus­suomalaiset yhä Suomen suurin puolue

    Ilkka Luoma 
    2 - Demarit saavat piristettä tuosta PM Sanna Marinin johtaman NNV-hallituksen (Nuorten Naisten Voima) harkitsevasta - "miinus kolme päivää" - tavasta tulla ulos lopulta määrätietoisena ja vakuuttavana.

    NNV tunnustaa Keskustan VVM Katri Kulmunin selosteella, ettei kukaan tiedä mitä ensi viikko tuo tullessaan - näinhän se on, ja se on hallitukselle viesti toimiin "ylitsemitoitetuista" toimista - varmuuden vuoksi ja lopulta. Tuo miinus oli se kohta, johon PS tarttui; piti tehdä toimet jo "kolme päivää aiemmin" - noinko, jää sitten myöhemmin koettavaksi.

    Nyt PM Marin rakentaa huomista uutta Suomea*, jossa jatkuvan kasvuhokeman ohelle on tulossa vähentävä linjaus. On aivan selvää, että De Grönan johdolla ymmärretään ettei rajallisesta voida nyhtää loputtomiin. Näin Vihreätkin saavat ääntänsä kuuluville - ainakin lentokoneiden jäädessä kentilleen.

    Tuo vähentämisen kulttuuri voisi juuri nyt saada suuren kansankin liikkeelle, ja mitä se merkitsee?

    Nyt onkin oiva paikka testeihin mitä vähempi kulutteinen yhteiskunta tarkoitaisi yhteiskunnalle, sen taloudelle kuin omavaraisuuspyrkimyksille ja oman itsellisen päätöskoneiston trimmaamiselle.

    Jotenkin globaalius - rajattomalle rahalle ja loputtomille tavara- ja ihmisvirroille käy kohden iltaansa ja tilalle voisi tulla evoluution vuosisatamiljoonainen reviristinen ajattelu, joka on paljon paremmin varautunut niukkuuteen, jossa koko muu eläinkunta elää useammin kuin me ihmiset.

    Näin ollen muut eläimet kuin ihminen itse eläimenä, ovat paremmin valmistautuneet niukkuuteen, kun biosfäärillinen Elämän monimuotoisuus jarruttaa - minkä vuoksi lopulta - sitä emme tiedä. Nyt kuitenkin hoetaan jo jopa helikopterirahasta suoraan kansalaisten kulutettavaksi! e
  • 5

  • Terroristien puolustaja – Dokumentti Israelissa vihatusta asianajajasta pakottaa katsojankin pohdiskeluun

    Ilkka Luoma 
    Lea Tsemel on huomattavan tunnettu henkilö Israelissa, Palestiinassa ja kaikkialla maailmassa, missä nähdään keskinäinen oikeudenmukaisuus tähdelliseksi. Syy Tsemelin suosioon lienee hyvin selvä. Hän näkee asianajajana asioiden sisälle - syvällisemmin, osaa alueellisen historian, ymmärtää inhimillisyyden ja tietää arkikansalaisten mielenliikkeet ja toiveet molemmin puolin muuria.

    Tässä kohdin on herkullista leikitellä ajatuksella, jossa Lea Tsemel korvaisi nykyisen ristiriitapääministeri Benjamin Netanjahu' n. Olisiko tuolloin oikeustajuisella ihmisellä mahdollisuus saavuttaa muurin molemmin puolin toivetta saavuttaa rauha, tuottaa Palestiinan itsenäinen ja kuristuksesta vapaa valtio, joka elää rauhallista ja kaupallista rinnaneloa itse Israelin kanssa.

    Joskus politiikka on jämähtänyttä, kuten nyt kolmannet Israelin Knessetin vaalit hyvin todistavat. Miksi kansa Israelissa ei osaa/ halua tehdä ratkaisua, koska heidänkin joukossa on paljon ihmisiä, jotka haluaisivat sanoa: "Ei enää koskaan" - tarkoittaen jatkuvaa väkivaltaa molemmin puolin muuria, jossa vahvempi iskee aina lujemmin heikompaansa ja heikompi näykkii vahvemman nilkkoja - ärsyttäen sitä. [TIEDE - sisältää 21 931 lukijakommenttia]
  • 6

  • Putin saattaa jatkaa presidenttinä vuoteen 2036, vaikka gallupeissa näkyy jo kyllästymistä

    Ilkka Luoma 
    2 - Annetaan Vladimir Putinin olla, tulla tai olla tulematta Venäjän presidentiksi - nyt, huomenna tai ei enää vuoden 2024 jälkeen - tuohan on puhtaasti Venäjän ja venäläisten oma sisäinen asia.

    Sen sijaan me voisimme huolehtia naapurisovusta - olemalla suomalaisia, kuten oma presidenttimme lohkaisi kysyttäessä amerikkalaiselle aviisille - The Newsweek.
    1300 kilometriä yhteistä rajaa sen toisen ydinasesuurvallan kanssa antaa näkökulmia miten asioita hoidetaan. Olemme erityisessä asemassa, sen tietää presidentti Sauli Niinistö, joka hoksasi heti ilmoittaa - etukäteen - Putinille, että meillä rajat suljetaan - itään ja muuallekin.

    Toivotamme Putinille ja Saulille pitkää ikää, sillä hänen/ heidän aikanaankin Suomi on saanut elää rauhassa, kuten kaikki ne vuodet, ajoista, kun ajoimme Saksan kolmannen valtakunnan asevoimat pois Lapistamme.

    Elämme historiamme toiseksi pisintä rauhan aikaa - se pisin oli Autonomian aika, jos emme lue sotimiseksi englantilaisten ja ranskalaisten hyökkäilyjä rannoillemme Krimin sodan aikana 1800-luvulla.

    Emme kaipaa enempää tätä lännen ja idän välistä vastakkainasettelua - juuri täällä idän ja lännen vedenjakajalla. e
  • 7

  • Lehmän loppu

    Ilkka Luoma 
    2 - Lopulta lehmän katse, jota ei näy - huutaa hätää ja kysyy mitä olet tekemässä, koska se tietää mitä tapahtuu

    Evoluutio on luonut kaikille elollisille vahvan otteen itsesuojeluvaistona - pitämään kiinni Elämästä, varsinkin kun se loppua tehdään kesken Elon polun, kuten tässä - ja vain sen takia, ettei maatalous enää anna leipää ja maitoa liian pienille tiloille ...

    Vielä 1960-luvun alussa oli 250 000 maataloutta, nyt niitä lienee noin 40 000 (?). Lehmien määrää en tiedä silloin ja tänään - nyt ainakin kuvan myötä niitä on yksi vähemmän.

    Kuva on hetki Elon kirjossa, jonka kuvan jälkeinen tuleva lähihetki lopettaa elollisen Elämän - tässä nisäkkään, joka on viisaampi kuin osaamme ehkä ajatellekaan.

    Pääsin kokemaan lehmien viisauden jo 1964 Kuortaneen Pastonperällä, kun sain ikimuistoisen kesän maalla - juuri ennen kansakoulun alkua. Kesä jätti lähtemättömän muiston kaikesta siitä, mistä Elämä kumpuaa - maasta, mullasta ja sen pinnalla astelevista kotieläimistä - muun muuassa lehmistä.

    Tässä Oodi Miina Äkkijyrkälle ... ! e
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti