sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 06032020 - II



      06032020

...
  • 1

  • Markkinoiden huima heilunta jatkuu toista viikkoa: Tästä on kyse liikkeissä, joita arkijärki ei selitä

    Ilkka Luoma 
    Sijoittajat ja analyytikot haluavat tietää lapsen syntymän jo vuosi ennen laskettua aikaa. Niin, pörssissä pelataan mielikuvilla huomisesta - pörssikurssit kuvastavat tarkastellun yhtiön arvoa (lähi)tulevaisuudessa - siis kannattaako ostaa vai myydä.

    On vain yksi hyvä nyrkkisääntö: "Myy kun on arvossaan ja osta kun on alamaissaan", mutta huomioi mitä voi tapahtua huomenna - ostaessasi. Myyminen onkin sitten taseen kirjaamista reaalielämään - eli käteiskassaan. Voitto tai tappio syntyy tuossa kulminaatiossa.

    Nyt ollaan maailmantaloudellisesti raaka-aine-, materiaali-, puolivalmiste-, komponetti- ja rahavirtojen pohdinnan taitevaiheessa. On syytä miettiä miten globaaleja olemmekaan siihen nähden mitä evoluutio biosfäärissä on määrittänyt reviiripuolustautumiseksi ja sen myötä omavaraisuustavoitteeksi!

    Huomisen yhteisöllisyys saattaa olla riippumattomuustavoittelua - se luo turvaa, ennakoitumista ja varmuutta, kun elinympäristö tiedetään ja tunnetaan - asukkaitaan myöten.

    Kvartaalinen globaalius sitoo tuotantoketjut yhteen - alihankitus voi pyörähtää jopa ympäri Maapallon - on selvää, että yksinkertaisten komponenttien valmistus on jyvittynyt tuotto- ja tehokkuus edellä (kehittyviin-) ja kehitysmaihin, joilla on nyt peukaloruuvi, tosin se on nyt "Koronan hallussa" tai oikeastaan siitä luodun pelon vallassa.

    Entä itse hoettu kasvuhokema? * Nythän talousmiehet ja toimittajat kuin poliitikotkin, jopa talousviisaat huutelevat kasvua haikeina avuksi, ehkä nuo kaikki ovat sokeutuneet arkitodellisuudesta, missä meitä kaikkia elättävä biosfääri vuosisatamiljoonaisessa kehityskulussaan tuottaa kiertoon.

    Tuolla evoluution ohjastamassa luonnontaloudessa pelaa niukkuus, joka antaa aika-ajoin (millä rytmillä?) runsauden sarvet, kun arkinen aherrus niittää satoa kuitenkin huomattavasti vähemmästä.

    Emme tunne miten biosfääri - hienosti todettuna monimuotoisuudessaan on "ajatellut", miten kierrossa oleva biomassa tulisi jakaantua eliöiden ja olioiden biomassakiloa kohden! >
  • 2

  • Vantaa vie sukutilan: lunastuskorvaus jää kolmannekseen rakennusliikkeen tarjoamasta hinnasta

    Ilkka Luoma 
    Kiintoisaa olisi tietää miten maa-alue on tullut suvun omistukseen - silloin 300 vuotta sitten. Btw. Kiinassa yksityinen ihminen tai sukukaan ei voi omistaa maata, siellä maa on yhteiskunnan, mutta maata voidaan vuokrata.

    Kiinassa maanvuokraus on alueelliselle kunnalle (aluehallinnolle) suuri business - vuokra-aika voi olla jopa 60 vuotta, ja usein vuokra maksetaan kerralla - etukäteen vuokra-ajan alkaessa. Kunta myöntää ja antaa vuokrattavalle maa-alueelle käyttötarkoitusoikeuden. Myönnetty käyttötarkoitus vaikuttaa maa-alueen vuokran määrään.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti