keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 02062020 - III


        02062020


...
  • 1

  • Trump kutsui Putinin vieraaksi G7-maiden kokoukseen kuusi vuotta erottamisen jälkeen – Britannia ja Kanada tyrmäävät Venäjän pysyvän paluun ryhmään

    Ilkka Luoma 
    G7 oli aiemmin G8, toki silloinkin ilman Kiinaa - nykyistä maailman suurin taloutta (bkt/PPP - IMF 2014/ -15).

    Kun entinen slaavilainen neuvostotasavalta Ukraina mellakoi Kiovassa - oli moni Ukrainan venäläismielinen vaarassa - muistetaan Odessan murhapoltto ja Kiovan Maidanin verimellakat - ulkomaalaisten osallistuessa "kansannousuun" - lopputulos yhdeltä osin: Venäjä erotettiin G8-ryhmästä, jossa piti olla maailman vaikuttavimmat valtiot, kuten nytkin. Syntyi G7.

    Nyt US-presidentti Donald Trump haluaa Venäjän juhlaistuntoon, mutta muut eivät halua sen uusjäsenyyttä. Miksi Trump haluaa Venäjän mukaan tähän nyt olevaan läntiseen koalitioon, josta tosiaan edelleen puuttuu se taloudeltaan suurin ja kohta vaikuttavin. Kiina on populaatiosuhteeltaan 1,4/7,8 koko Pallostamme. Läntiset kulutus- ja markkinatalousvaltiot ovat tuon Kiinan suhdeluvun pienemmällä puolella.

    Trump haluaa Venäjän mukaan G7 maihin - G8' ksi, koska se voisi rikkoa koko ajan kehittyvää Kiina-Venäjä suhdetta, jota läntinen talous pelkää, sillä kun maailman suurin suunnittelu- ja tuotantokone yhdistää osaamisensa maailman suurimpiin kuuluvan raaka-ainevarannon - Venäjän kanssa, on se kokonaisuutena lännelle liikaa ja näin läntinen maailmanjärjestys saattaa keikahtaa itäiseksi.

    Kun Trump valiintui toiseksi suurimmalla äänimäärällä USA' n presidentiksi, oli Trumpilla tavoite: Se oli parammat suhteet kautta linjan Venäjän kanssa, sillä myös amerikkalainen tuotantokone tarvitsee Venäjän ylivertaisia raaka-aine- ja energiavaroja!

    Nyt se lännelle pahin - idän yhdentyminen on loppuliipaisua vaille. Ja mitä enemmän Trump harjoittaa omanlaistaan uusamerikkalaista 'uhkaa, kiristä ja pakota politiikkaa' - sen varmemmin Venäjä löytää Kiinan. Mikäli Trump saisi Venäjän takaisin G8' aan, olisi se "este" Venäjän ja Kiinan suhteiden kiinteytymiselle.

    Kiina on jo ilmaissut, ettei maailmamme enää tarvitse yhden maailmanpoliisin palveluksia
    - on sodittu riittävästi. Sotien sijaan kauppaa ja ympäristösuojelua.
  • 2

  • Mitä on luovuus, kun kaikki on jo keksitty? HS näytti Henri Hyppösen ja kahden muusikon esityksen luovuudesta

    Ilkka Luoma 
    Kvartaalitalous nujertaa luovuuden - onko se luovuuden loppu?

    Globalisaatio avasi rajattomalle rahalle ja tulos-tase hegemonialle kulutusjuhlien ovet. YLE:n Voimala tiistaina peräänkuulutti luovuuden niukkuudesta ja ihmisten ajan puutteesta. Tutkitusti kansankunnan voimavaroja tuhlataan lukemattomiin iltojen valoihin konttoreiden viidakoissa luovien ja vastuuntuntoisten ponnistellessa ylitunteja työnantajansa eteen pelastaakseen työpaikkansa.

    Luovuus on riemua uuden tekemisestä ja keksimisestä

    Luova ihminen on useasti herkkä, eikä jaksa innostua neljännestaloudesta ihmetellen, mihin se aika meni; ei sitä jäänyt perheelle, ei sitä jäänyt pohdinnalle, mihin on suunta ja missä on päämäärä. Vastuuntuntoisen myyjän on tehtävä tarjous tarjouksen perään, sairaanhoitaja tekee pienemmissä työryhmissä suurempien potilasmäärien kanssa loputonta henkisesti koneellistuvaa työtänsä ilman, että jaksaisi miettiä, kuinka voisi oivaltavasti helpottaa itsensä ja potilaansa oloa.

    Työt venyvät monilla iltamyöhään, viikonloput kuluvat littunäytön edessä vielä kotonakin, kun työt siirtyvät bitteinä konttorilta makuuhuoneen työpöydälle.

    Luovuus on henki, josta kumpuaa kansakunnan voima ja menestys

    Me Suomessa emme voi kilpailla työnhintamme vuoksi liukuhihnoilla ja massatuotteissa. Me voimme kilpailla evolutiivisella kehityksellä, johon luovuus antaa siemenet kasvattamaan meiltä kysyntää oivalluksillemme. Suomessa on suunniteltu maailman parhaat jäänmurtajat, risteilijät, paperikoneet, kännykät ja monet muut erikoistuotteet.

    Olemmepa pienenä maana saaneet teknisellä ahkeruudella ja suunnittelun luovuudella aivotuotoksiamme aina planeetta Jupiterin taakse kuin myös luovan suunnittelu-uteliaisuuden voimana rekisteröimään sydänlyöntejä ympäri maapallon ja ilmakehän mittauksina kilometrien korkeuksiin.
  • 3

  • Parilla sadalla eurolla menolippu sotaan: Venäjän upseerit keräilevät lahjuksia Syyriaan haluavilta sotilailta – Taustalla sotilaille maksettava korkea palkka

    Ilkka Luoma 
    Kun lukee tämän HS-tekstin lahjontasummat herää monia kysymyksiä

    Yllättäen huomaamme mitä merkitsee bruttokansantuotteen oikea rinnastaminen, eri valuuttojen kesken - siis ostovoimallinen rinnaste. Nyt yhdeltä osin lahjontasumma oli rivisotilasta kohden pari sataa euroa. Onko tuo lahjontaa näkökulmastamme - jää lukijoiden arvioitavaksi. Summa voisi olla kirjautumismaksu?

    Monet valtiot käyttävät palkkasotilaita "yksityisistä turvayhtiöistä" - se antaa mahdollisuuden sanoa, ettei itse valtio ole instansseineen mukana ulkomaisessa sodassa ja/tai konfliktissa.

    Amerikkalaisten ehkä tunnetuin palkkasotilaiden käyttö on tapahtunut Irakissa vuoden 2003 jälkeen (Blackwater*) ~ https://www.ts.fi/uutiset/maailma/1073963503/Irakissa+palvelee+tuhansittain+turvayritysten+palkkasotilaita -.

    Mutta tuo ostovoimallinen vertaus saa erinomaisen lähtökohdan nähdä miten eri valtioissa eri valuutat toimivat erilaisin ostovoimin. Tuosta PPP - ostovoimapariteetista syntyy se oikea rinnastus mitä mikäkin valtio todellisuudessa rinnastuu toisiinsa. Tänään bkt-vertailut tapahtuvat USD-pohjaisina, ja tässä huomaamme tuolle PPP-verrannolle sen realistisen pohjan. Ja noin 200 euroa voi nyt tutuakin lahjonnan kokoiselta summalta.

    Oleellista on huomata ulkoa tulevien valtioiden sotilaidensa harjoituttaminen todelliseen sotatilaan ja sotimiseen kuin erilaisten asetekniikoiden testaamiseen ja koettelemiseen reaaliympäristössä.

    US on harjoituttanut armeijaansa tehokkaasti aina Korean niemimaalta Syyriaan - suuurimman harjoitusleirin ollessa Vietnam, jossa noin 50 000 amaerikklaissotilasta sai surmansa - kaukana oman maansa rajoilta.

    Venäjä on harrastelijaluokassa tässä taisteluvoiman harjoituttamisessa todellisuuden elintilassa. Syyrian on nyt ollut Venäjän merkittävin harjoituskenttä - erityisesti ilmavoimille.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti