sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 06062020 - IV


          06062020

...
 • 1 - 2

 • Trumpin hallinto vetää joukkoja Saksasta: Kuin palkinto Kremlille, sanoo Euroopan-joukkojen entinen komentaja

  Ilkka Luoma 
  2 - Suuri kädenojennus ja palvelus eurooppalaiselle rauhankehitykselle on viedä kaikki amerikkalaissotilaat pois maanosastamme - se rauhoittaisi tilannetta myös Venäjän näkökulmasta, sillä näin se toinen ydinasesuurvalta poistuisi luomasta uhkakuvaa itään. Entä uhkakuva idästä länteen?

  Eurooppa on kokonaisvaltaisesti yhteinen maantiede - Ranskan Bretagnesta aina Venäjän Uralille ja Volgan mutkille saakka. Koko tämän alueen rauhankehitys luodaan täällä Euroopassa, ei missään muualla.

  Eurooppalaisen rauhan takuuhenkilöt ovat Saksasta ja Venäjältä - vrt. takavuosina Saksan aiempi liittokansleri Gerhadt Schröder ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. Tuolloin rauhaa ja yhteistyötä rakennettiin parhaimmillaan Nordstream I maakaasuputkiparina Venäjältä Saksaan - nyt rakenteilla oleva toinen putkipari Nordstream II on luotu uhaksi ja juuri USA' sta käsin! e [1]
 • 2

 • Kaivos­yhtiö: Lähes 50 000 vuotta vanhan aboriginaalien luolaston räjäyttäminen oli ”väärin­käsitys”

  Ilkka Luoma 
  Olikohan jo aikanaan kolonialistisen Englannin ratkaisu lähettää siirtomaahansa Australiaan pahimpia valkoisia rangaistusvankejaan aboriginaalien ikimuistoiselle saarelle -pyhälle saarelle, myös paha "väärinkäsitys"?
 • 3

 • Ruotsi kulkee mielellään usein omia polkujaan, mutta epidemian hoidossa on alkanut itsekritiikin vaihe

  Ilkka Luoma 
  Väliaikatulos Koronan Covid-taudista on Ruotsin näkökulmasta lohduton - noin kuusinkertainen määrä menehtyneitä, suhteellisestikin, Suomeen nähden, siis tässä vaiheessa. Seuraavaksi voisi tarkastella keitä Ruotsissa on menehtynyt Koronan seurauksena. Uskallan arvata, että ikääntyneet, paljon elämää nähneet - yli 75 vuotiaat, joilla jokin perussairaus päällä.

  Seuraavaksi voimme miettiä millaisesta taloudellisesta asemasta nuo menehtyneet ovat?

  Ruotsi on vauras valtio, myös kansalaistensa osalta - ainakin keskimäärin. Kornisti ajatellen nyt on syntynyt merkittäviä perintöjä sellaisilta ikäluokilta, joiden aikaansaama verokertymä ei ole enää aktiiviväestöön rinnastettavissa - on myös muistettava, että nuo lähinnä eläkkeellä olevat ovat oman päivätyönsä päätteeksi eläkkeensä ansainneet.

  Ruotsissakin eletään yhä pidempään ja sairauksien hoidon - yhä terveemmässä kansakunnassa, kustannukset nousevat eli voimme laskea millaista menoerää nämä menehtyneet ovat yhteiskunnalle vähentäneet poismenollaan. Miksi tällainen pohdinta-asettelu?

  On rohkeaa miettiä miten Ruotsissa valtiovalta on omia laskelmiaan tehnyt, saattavat olla inhorealisteja, pragmaatikkoja ja tosiasioiden tunnustajia ja miettivät elinkaarien yhteiskuntahintaa eri ikäluokissa - suhteuttaen ne Koronan suorittamaan harvennukseen.
  Tämä on inhimillisesti julmaa pohdintaa, sillä kunkin Elämä on aina yhtä arvokas - evoluutionkin näkökulmasta. Jokainen tuli tänne samoista peruslähtökohdista - eriarvoistuminen alkoi tosin monien osalta jo synnytyssairaalasta.

  Miten Ruotsi askelmerkitsi Koronan etenemisen, ottiko huomioon kuolevat, mistä ikäluokista ja projisoivat näitä ikäluokkia verotuloihin ja yhteiskuntamenoihin.

  Suomessa monet nuoremmat ikäluokat hyötyvät perinnöistä, jotka arvattavasti lisääntyvät vuosi vuodelta - niin Ruotsissakin. Oliko näin, ainakin aihetta se antoi arvioinneille, kun Ruotsi valitsi linjansa - Talous edellä.

  Suomessa mennään toistaiseksi Elämä ensin -linjalla; taloutta hitaasti avaten.
 • 4

 • Näin suuri hallituksen lisäbudjetti on: Grafiikat näyttävät poikkeuksellisen koon ja velanoton kasvun

  Ilkka Luoma 
  PM Sanna Marinin NNV-hallitus katsoo Elämää nuoruuden ja lisääntymisen voimana

  Huomisen lapsille pitää olla myös oma koti- ja isänmaa, jossa asiat ovat edes sellaisessa kunnossa, että voidaan Elää vaikka vähemmällä kulutuksella. On leikkaamisen aika.

  Meillä on keskimäärin aivan riittävästi sellaista omaa, jolla arveluttavasti mitataan hyvinvointiamme. Elämän ilo syntyy myös muusta kuin materiaalisen omistamisen autuudesta.

  Ainoa omistus, mikä meillä todellisuudessa elinjaksollamme on - on itse Elämä yksilöllisenä voimana. Kaikki muu on lainaa - lainaa biosfääristä, jonka elinkelpoisuuden monimuotuisuutta me tuhoamme vauhdilla.

  NNV-hallitus ottaa surutta lainaa

  Niin surutta, että ikääntyneempi ja perinteisiin tottunut ja kokenut väestönosa jo kauhistelee. Ehkä NNV tietää jotain sellaista mitä me emme laajasti vielä oivalla?

  Mikähän tuo oivallus on?

  EKP kertoi jo edellisen johtajansa Mario Draghin sanoin: "EKP' lta ei raha lopu". Tuo tarkoitti sitä, että talousasiantuntija Vesa Vihriälä rohkaistui kertomaan viestin EKP' lle: "Antakaa valtioille rahaa - ilman takaisinmaksuvelvollisuutta" (osapuilleen näin).

  Sanna nappasi tämän Vihriälän idean ja luottaa siihen, että EKP osaa jakaa ostovoimaa - tosin katteetta - jollain viisaan excelöintinä, joka pelastaa valtiot - ainakin vastuullisten osalta osaksi - tältä valtavalta nyt otettavalta velkavuorelta. Ehkä, onhan EKP ja US' ssa FED osannut pyörittää aiemminkin katteetta setelivoimaa.

  EKP-salkusta kumpuavat sitten yllättäen avustusrahat, ikuiset - ja korottomat lainat, joiden lyhennys alkaa sitten "joskus". Toki osa lainoista maksetaan takaisin, ottamalla lainaa lainan maksuun - näinhän valtiot ovat jo pidempään operoineet. Nuo HS-graafit kertovat totuuden.

  Tässä voidaan katsoa velkakehitystä hetkestä, joilloin Kokoomuksen Jyrki Katainen aloitti ministeriuransa - miten se näkyykään valtion velkakehityksessä!

  PM Marin katsoo huomiseen ja luottaa EKP' hen - SDP' n kannatuksen noustessa.

  Vvm. Kulmuni erosi
  .

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti