sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 07062020 - VII



        07062020

...
  • 1 - 1

  • Suomi velkaantuu korviaan myöten

    Ilkka Luoma 
    1 - Aivan aluksi - aiempi EKP' n pääjohtaja Mario Draghi oli tokaissut, ettei voi olla tilannetta, jossa EKP' lta loppuisi raha. Tuo oli suora vihje - setelikoneen kampi on edelleen taskussa ja käyttöön otettavissa.

    On kovin helppoa pyytää valtioiden jvk-papereita vastikkeeksi katteettomalle europitoiselle bittirahalle, joka jaetaan euromaissa niiden EKP-sivukonttoreiden toimesta asianomaisille valtiolle.

    Virallisesti valtio jää velkaa EKP' lle, mutta maksuaikaa on, ja korko voidaan säätää jopa miinuksille, jolloin velan pääoma sulaa vuosi vuodelta - ja jos laina-aika on vaikkapa 75 vuotta - ei jäljelle jää kovinkaan suurta reaalista maksettavaa, jos lainkaan.

    Lopultahan on kysymys siitä mikä on rahan määrä reaaliseen Elon ylläpidon pakollisuuteen - ravintoon, lämpöön ja asumisjärjestelyjen ylläpitoon.

    Se kuitenkin EKP-linnakkeessa tiedetään, että Maapallo on rajallinen aineellisen materiaalin ja biologian varanto ja siitä ei voi nyhtää loputtomiin tunnetulla kasvuhokemalla, jota ryydittää kansalaiskohtainen näyttö- ja vertailutalous.

    Saksa, joka vetää koko EU' ta ja varsinkin euromaita, on jo taipunut pelossa, jossa on vaarana, että Italia eroaa seuraavana EU' sta - brittien perään >[2]
  • 2

  • Hallituksen korona­toimien arvostelu yltyy Ruotsissa – Loppu­tulos on katastrofi, on aika tehdä johto­päätöksiä, sanovat oppositio­johtajat

    Ilkka Luoma 
    Väliaikatulos Koronan Covid-taudista on Ruotsin näkökulmasta lohduton - noin kuusinkertainen määrä menehtyneitä, suhteellisestikin, Suomeen nähden, siis tässä vaiheessa. Seuraavaksi voisi tarkastella keitä Ruotsissa on menehtynyt Koronan seurauksena. Uskallan arvata, että ikääntyneet, paljon elämää nähneet - yli 75 vuotiaat, joilla jokin perussairaus päällä.

    Seuraavaksi voimme miettiä millaisesta taloudellisesta asemasta nuo menehtyneet ovat?

    Ruotsi on vauras valtio, myös kansalaistensa osalta - ainakin keskimäärin. Kornisti ajatellen nyt on syntynyt merkittäviä perintöjä sellaisilta ikäluokilta, joiden aikaansaama verokertymä ei ole enää aktiiviväestöön rinnastettavissa - on myös muistettava, että nuo lähinnä eläkkeellä olevat ovat oman päivätyönsä päätteeksi eläkkeensä ansainneet.

    Ruotsissakin eletään yhä pidempään ja sairauksien hoidon - yhä terveemmässä kansakunnassa, kustannukset nousevat eli voimme laskea millaista menoerää nämä menehtyneet ovat yhteiskunnalle vähentäneet poismenollaan. Miksi tällainen pohdinta-asettelu?

    On rohkeaa miettiä miten Ruotsissa valtiovalta on omia laskelmiaan tehnyt, saattavat olla inhorealisteja, pragmaatikkoja ja tosiasioiden tunnustajia ja miettivät elinkaarien yhteiskuntahintaa eri ikäluokissa - suhteuttaen ne Koronan suorittamaan harvennukseen.

    Tämä on inhimillisesti julmaa pohdintaa, sillä kunkin Elämä on aina yhtä arvokas - evoluutionkin näkökulmasta. Jokainen tuli tänne samoista peruslähtökohdista - eriarvoistuminen alkoi tosin monien osalta jo synnytyssairaalasta.

    Miten Ruotsi askelmerkitsi Koronan etenemisen, ottiko huomioon kuolevat, mistä ikäluokista ja projisoivat näitä ikäluokkia verotuloihin ja yhteiskuntamenoihin.

    Suomessa monet nuoremmat ikäluokat hyötyvät perinnöistä, jotka arvattavasti lisääntyvät vuosi vuodelta - niin Ruotsissakin. Oliko näin, ainakin aihetta se antoi arvioinneille, kun Ruotsi valitsi linjansa - Talous edellä.

    Suomessa mennään toistaiseksi Elämä ensin -linjalla; taloutta hitaasti avaten.
  • 3

  • Vihjailemalla maskien kieltämisestä sosiaali- ja terveysministeriö on kuin kiukutteleville lapsille ärähtelevä vanhempi

    Ilkka Luoma 
    Viruksia vastaan on vain yksi lopulta tehokas keino - se on immuniteetti

    Jokaista virusta vastaan syntyy lopulta aina, lajille kuin lajille - laumasuoja eli immuniteetti. Tosin tämä evoluution luoma immuniteetti maksaa, sekin aina - ja tuo hinta tulee erääntymään aina joillekin - nyt tässä Koronassa ikääntyneille ja jonkin perussairauden omaaville.

    Virus ottaa uhrin, senkin pitää lisääntyä - riippuen viruslajista. Ebola on vaikea tapaus ja se tappaa puolet. Musta surma - ollen mikrobi, tappoi nykytiedon mukaan noin puolet eurooppalaisista. Espanjan tautikin miljoonia - Korona on toistaiseksi armelias - riippuen maasta ja millainen keino on valittu - 'Elämän ensin' tai toisessa päässä 'Talous edellä'.

    Mikäli kaikki suomalaiset lähtisivät Koronaa torjumaan kansalaismaskilla - tarkoittaisi se jopa 2-3 x viisimiljoonaa - suurimmillaan, siis 10-15 miljoonaa maskia per päivä. Se on suuri business.

    Tänään noita vastuullisen toimituksen sairaalakelpoisia kiinalaismaskeja saa FOB hintana noin 44 senttiä per maski - auditoidun kiinalaisen tehtaan ovelta (sertifikaatit kunnossa), päälle rahti, verot, huolinta ja tullit. Tänään esimerkiksi Helsingin Kaaressa myydään maskeja kansalaisille: 50 euroa, sillä saa 75 kappaletta.

    Hallitus ei ole antanut "viisasta päätöstään" - ehkä sellaista ei ole, sillä kaikki eivät edes tarvitse maskia - immuniteettiakin on jo, emme vain tiedä paljonko ja missä.

    NNV-hallitus miinus nyt yksi on ollut päätöksiensä myötä avokätinen - entä nyt, jos kansalaiset täytyy "kapaloida suun ympäriltä"? Tuetaanko kotimaista tuotantoa - subventoiden vai turvaudutaanko tuontimaskeihin - lähinnä Kiinasta, jonka tuotantoa menee nyt kaikkialle maailmaamme.

    Hallitus tukee sairaalamaskeja, kunhan ne ovat kotimaisia - varmuus ja varmuusvarastot ennen kaikkea - virheistä on opittu. Miten on sitten kotimaisen maskin hinta - pärjääkö se kiinalaisille - ei pärjää, niitä pitää tukea. Mitä EU-dirketiivit tähän sanovat?

    Kansakunta ensin. Turvallisuus etusijalle.
  • 4 - 1

  • Trumpin hallinto vetää joukkoja Saksasta: Kuin palkinto Kremlille, sanoo Euroopan-joukkojen entinen komentaja

    Ilkka Luoma 
    1 - Aikanaan 1945 II Maailmansodan todelliset voittajavaltiot Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakoivat Euroopan kahtia - väliin syntyi erimielisyyksien kasvaessa rautaesirippu ja alkoi aseellinen kilpajuoksu.

    USA tuli Länsi-Eurooppaan tueksi ja turvaksi kymmenin tuhansin sotilain ja ydinasein - näiden ollen edelleen Euroopassa - vaikka itäinen sotilaskeskittymä Varsovanliitto hajosi ja lopetettiin - mahdottomana. Jäljelle jäi Nato ja amerikkalaiset sotilaat. Miksi Natoa ei lopetettu tuohon samaan aikaan?

    Saksa oli jakaantunut, kunnes Berliinin muuri murtui ja alkoi kivulias Saksojen yhdistyminen - jälkien ollessa edelleen näkyvillä - kuten myös amerikkalaiset sotilaat ja ydinaseet.

    Saksalle nuo US Army'n ja USAF' in sotilaat ovat molemmin puolinen kolikko - he tuovat runsaasti rahaa ja työtä itse saksalaisille, mutta myös ovat jo tietyntyyppinen tahra saksalaisten itsetunnossa - onhan Saksa tänään koko Euroopan Unionin talousjätti ja kansantaloudellinen nettomaksaja moniin erilaisiin EU' n koheesiorahastoihin.

    US-presidentti Donald Trump päätöksineen, joita ei ole vielä vahvistettu ajaa amerikkalaisen uhkakuvan Venäjää ajatellen yhä lähemmäksi itse venäläisiä - esitetyn uutisen mukaan Puolaan, joka on slaavien maa ja entinen Varsovanliiton jäsen ja muinoinen itäinen Neuvostoliiton satelliitti.

    Todellisuudessa EU ei enää tarvitse amerikkalaisia sotilaita. Nuo US-sotilaat eivät ole turvatakuu, pikemminkin turvauhka, sillä näin kaksi maailman todellista ydinasesuurvaltaa ovat napit vastakkain juuri täällä Euroopassa - Amerikasta katsottuna turvallisen matkan päässä - valtameren takana.

    Trump on vaalilupauksenaan luvannut tuoda omat sotilaat kotiin - sillä kotimaassa on paljon rakennettavaa ja turvattavaa; onhan siellä juuri nyt meneillään vaikeat rotusorto-, rasismin vastaiset ja kansakunnan hyvinvoinnin raskaan repeytymisen mellakat/ mielenosoitukset
    > [2][T]
  • 5

  • Koneen pääomistaja Antti Herlin näkee, että korona­kriisi luo mahdollisuuden myös parempaan tulevaisuuteen – ja lähettää kuuden kohdan viestin Sanna Marinin hallitukselle

    Ilkka Luoma 
    [U] On ainutlaatuinen mahdollisuus päivittää koko yhteiskunta-ajattelu!

    Kaiken ei tarvitse kulutuksellisesti kasvaa, siis olematta kasvuhokemassa, vaan sopeumallisesti vähentämisen linjalla. Tämä vähentämisen linja voidaan nyt testata todella aidoissa olosuhteissa.

    Pohjakosketus on nyt luotu - kulutus "alamaissaan" ja ilmanala kirkastumassa sellaiseksi, että herää toivo nähdä 'metsä puilta!' Voi olla tosin, ettemme ole todellista "pohjakosketusta" vielä saavuttaneet?

    Entä sitten? Nyt on kertakaikkinen mahdollisuus päivittää myös yhteiskuntamallinnukset - vaikkapa valtiovarainministeriön tietojärjestelmiin, eli lisätä siihen ne tähän mennessä puuttuvat luontobiologiset biosfäärin monimuotoisuusparametrit ja muuttujat - erityisesti siltä osin, mitä ihminen niihin toimillaan suoraan ja epäsuorasti vaikuttavat.

    Alkumotiivina tuohon yhteiskuntamallinnuksen parametrikokoelman täydennykseen on tuo ilmanalan kirkastuminen, kun hoksasimme kulutusvähenemän tuottamat hyödyt meitä elättävälle Elämän monimuotoisuudella - ensialkuna ilmakehän hetkellinen "puhdistuminen". Tuosta on hyvä jatkaa ...

    On erinomainen mahdollisuus toteuttaa evoluution peruskäskyä - itsesuojeluvaiston tunnistamisena ja näin nähdä ja toteuttaa sen myötä toimia, jotka edesauttavat myös ihmisen itsensä toimeentuloa.

    Ihmisen ja ihmiskunnan sopeutuminen ja limittyminen kokonaisvaltaiseen kierrossa olevaan elävään biomassaan on ensiarvoista elonkehässä, jossa kullakin lajilla on osansa, määränsä ja käyttöhyötynsä siten, missä kullekkin on sallitussa kilpailutilanteessa "sopivasti" - mutta todellisuudessa hallitun niukkana.

    Olisiko tuo nyt se evoluution peruskäsky, jolla toimeentulo on varmimmillaan vahvoina siinä Elämän monimuotoisuudessa, jonka vuosisatamiljoonainen eliöstä virkeydessään loi ...? On aika toimia.

    Elämä on.
  • 1 - 2

  • Suomi velkaantuu korviaan myöten

    Ilkka Luoma 
    2 - Olemme olleet jo vuosikausia maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaossa – Salcomp Oy sen aloitti Kemijärveltä – siirsivät koneet Kiinaan, toverit jäivät Kemijärvelle – ilman hommia.

    Nyt korkeakoulutettujen Tieto Oyj siirtää hommia edullisempien toverien maihin. Tämähän on tuttua. Tiedon poistetuille tarjotaan Virosta työtä – virolaisella palkkatasolla. Helsinkiä rakentavat virolaiset raksamiehet – halvemmalla kuin aitokotimaiset timpurit. Palkat alenevat, joka tapauksessa – de facto.

    [ORIG] Samaan aikaan huomaamattamme – kuin yllättäen

    Saimme keskimäärin korkeammat reaaliostovoiman korotukset 2000 – luvun ensi vuosikymmenellä, siis lisää tavaraa ja enemmän ulkomaan matkoja – kesämökillekin saatiin monien osalta talvilämpö. Nyt kokonaispalkkakustannukset ovat liian korkeat – halvempien maiden toverit voittavat kovassa kilpailussa työtilauksia.

    Toisaalta tänään esimerkiksi kodinelektroniikka on halvempaa kuin koskaan –
    litteätelevisiot suurenevat olohuoneiden seinillä. Asuntoakin on vaihdettu olemattomien korkojen myötä – aiheuttaen hiipineen asuntokuplan, joka odottaa vain röyhtäisyään.

    Osalla on asuntovelkaa enemmän kuin valtiolla kuunaan suhteessa vuosituloihin ja valtion verokertymiin nähden - verrantona.

    Yllättäen yhteiskuntamme voi ottaa velkaa!
  • 1 - 3

  • Suomi velkaantuu korviaan myöten

    Ilkka Luoma 
    3 - Merkittävä joukko suomalaisista on valmis yhteisiin luottamustalkoisiin

    Vaikka se merkitsisi projektina suhteellista tulotason alentamista. Kaikki ottavat osaa kansalaistalkoisiin ja se merkitsee sitä enemmän osallistumista, mitä enemmän on ostovoimaa – alimmat tuloluokat jätetään ostovoima-alentamisen ulkopuolelle. Kaikki tämä tehdään idealla, jossa turvataan työt, tehdään väliaikaisesti pienemmällä palkalla ja laitetaan oikeasti tämä suomalaisuus kuntoon – monellakin tavalla!

    Luottavainen kansalainen on valmis talkoisiin, jos hän voisi uskoa päättäjiin

    Tämä luottamus on rapautunut pahasti 9]. Parantaaksemme luottoa vaikkapa eduskuntaan – suoritetaan sielläkin esimerkin vuoksi palkkioalennus kahdeksi vuodeksi, mitä toivottaisiin myös kansalaisilta. Kansalaisiin kuuluvat kaikki – myös päälliköt, virkamiehet, johtajat ja pääjohtajatkin – myös minimin ylittävät eläkeläiset ja enemmälti pääomilla toimeen tulevat.

    Yhteisövero nostetaan kahdella prosenttiyksiköllä ja jaettavista osingoista maksetaan myös 1-4 prosenttiyksikköä enemmän osinkoveroa – tämäkin kahden vuoden ajalta.

    Ruoan ja ravinnon arvolisäveroa lasketaan kahdeksi vuodeksi samoin kahdella prosenttiyksiköllä – tämä on Verohallinnon talkoo-osuus, kuten virkamiesten lomaedun kavennus arkitoverien tasolle. Samalla luovutaan kahdeksi vuodeksi lomalta paluurahasta, jota nykyään kutsutaan lomarahaksi. ’Pekkasetkin’ jäävät historiaan – lopullisesti.

    Tuntuuko julmalta?

    Näin varmaan, kun nopeasti tunteella ja perinteen voimalla ajattelemme. Tosiasia on se, että meillä on menossa kehitys, jossa aktiivisia veronmaksajia on yhä vähemmän suhteessa eläkkeellä ja veronkannon ulkopuolella oleviin nähden. [YHTEENVETO]

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti