sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 11062020 - I


        11062020


...

THL: Jos Suomi olisi valinnut Ruotsin tien, korona­virukseen olisi kuollut jo yli 2 500 ihmistä

..
Ilkka Luoma 

Väliaikatodistus (!) on Suomelle mairitteleva, kun katsomme PM Sanna Marinin NNV-hallituksen aikaansaamaa "Elämä ensin" -menettelytapaa hoitaa Koronan tuottamaa poikkeustilaa. Tosin NNV sai miehisen vahvistuksen - kokemuksen pitkästä maailmasta - aiempi pitkäaikainen PM Matti Vanhanen kuittasi isänmaavastuuna valtiovarainministerin postin.

Ruotsissa pinnalle nousi "Talous edellä" -menetelmä


Ruotsalaisten tavassa ei kuristettu, rajoitettu eikä jarruteltu likikään kuin Suomessa. Ruotsalaiset ovat olleet 'herran kukkarossa' aina vuodesta 1809 ja eikä siellä ollut edes valmiuslainsäädäntöäkään. Ruotsalaiset eivät voineet uskoa uhkaavuutta pienen pienestä viruksesta kun suuremmatkin "bakteerit" oli pidetty yli 200 vuotta maan rajojen ulkopuolella.

Ruotsalaiset saattoivat tavoitella immuniteettia, laumasuojaa, jonka evoluutio loi jo satoja miljoonia vuosia sitten turvaksi hitaan etenemisen menettelyllä Elämän monimuotoisuudelle.

Immuniteetissa on hitaiden muuttujien dilemma, joka tuottaa sen hinnan, mikä tuosta suojasta pitää maksaa - Ruotsissa se tarkoitti vanhuksien menehtymistä - runsain mitoin.

Suomessa oli oma katastrofinsa - Kiuruvedellä, jossa lähes puolet vanhainkodin asukeista kuoli - koronan covid-19 tautiin. Ruotsissa tapauksia oli paljon enemmän. Miksi näin?

Eräs julma ja tarkoitukseton ajatuskaavio on heikkojen menehtyminen

Tuo tapa tuotti paljon yhteiskuntakustannuksien vähentymistä - juuri ikääntyneiden osalta; samalla se toi monin osin paljon suuriakin perintöjä jakoon nuoremmalle väelle - vaikkapa suurien velkojen maksuun. Tämä kuulostaa julman tarkoitukselliselta. Ehkä - jääkööt tuo sitten ruotsalaisten itsensä mietittäväksi!

Kuitenkin immuniteetin kaipuu on ymmärrettävää, sillä se on ainoa luontainen keino kyetä pandemiassa jatkaa eloa - tosin se ottaa kustannuksensa. Onko tuo kustannus juuri "evoluution tarkoittama" populaatiovähentymä - sieltä heikommasta päästä - jääkööt tämä sitten biologien ja evolutionäärien mietittäväksi.

Elämä on.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti