torstai 25. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 22062020 - VI



         22062020

...
  • 1

  • Pääministeri Netanjahu haluaa liittää osia miehitetystä Länsirannasta Israeliin – Asiantuntija varoittaa valtavasta riskistä

    Ilkka Luoma 
    Millaiset erot, oikeutukset tai laittomuudet ovat eri valtioiden alueliitoksilla?

    Jos tässä kohdin vertaamme Israelin ajamaa aluevaltausta - lähinnä palestiinalaisilta Venäjän toteuttamaan Krimin kansanäänestysliitokseen (tämän yhdyssanan yhteydessä lännessä käytetään mielellään sitaattimerkkejä) - niin miten koemme eroavaisuudet itse liitoksissa, totutustavoissa ja siinä miten läntinen media niitä lukijoilleen informoi?

    Ymmärrän, että kysymysasettelu on sangen kiusallinen.
  • 2 - 2

  • Trumpin entisen neuvonantajan vuodettu kirja paljastaa: näin Niinistö evästi Trumpia Putinin tapaamiseen

    Ilkka Luoma 
    2 - Boltonia "on haukuttu haukaksi", joka olisi halunnut laittaa Iranin, Pohjois-Korean ja varmaan muitakin 'kuriin ja herran nuhteeseen' - Bolton vastannee jyrkkyydellään venäläistä kolleegaansa Aleksandr Dugin' ia, jolla on "kuvainnollisziriläisiä" (Vladimir Zrinovski) ajatusmaailmoja ulkopolitiikasta ja siihen läheisesti liittyvästä ulkoisten suoraviivaistoimien aktiivisuudesta! Tässä on tosin hyvä muistaa, ettei "haukkuva koira pure".

    USA' ssa on vallalla merkittävä kahtiajako. Trump pitää saada pois valtaistuimelta ja ei ainakaan päästää kansan armosta toiselle kaudelle. Toisaalta Donaldilla on vankka kannatus, jota tosin hienostuneesti laatumedia koettaa kohteliaan diplomaattisesti vähätellä - uutisvirroissaan omille lukijoilleen. Aivan kuin Donaldia jotenkin pelättäisiin täällä EU-Euroopassa. Venäjällä Putin ei pelkää Trumppia.

    Jää nähtäväksi miten Bolton kirjassaan selostaa Trumpin syvimmän tavoitteen parantaa suhteita Venäjään, joka oli hänen osittainen pääsylippunsa us-presidentiksi.

    Trumpin ideologia paremmista Venäjän suhteista on kirkas - clear - kuten Trump mielellään twiitti-ilmaisuina muutoin käyttää.

    Jos suhde toimii hyvin Venäjän kanssa, estää se USA' n nimenomaan pelkäämän Kiina-Venäjä suhteen syvenemisen, sillä tuo "valtioystävyys" on maapallollisti ja populaatiollisesti läntisyhteisövähemmistölle liikaa.

    Kiina yhdessä Venäjän kanssa on liian voimakas kokoonpano ja se murentaa nyt illassaan olevan US-maailmallishegemonian - niin kaupallisesti kuin sotilaallisesti. Maailma muuttuu duopoliksi, ellei peräti kolmijakoiseksi, jos EU ymmärtää oman roolinsa vaikuttavuuden ja kumppanuusvalinnan sille hyödyllisellä tavalla. e
  • 2 - 1

  • Trumpin entisen neuvonantajan vuodettu kirja paljastaa: näin Niinistö evästi Trumpia Putinin tapaamiseen

    Ilkka Luoma 
    1 - Tämä pois potkitulta John Boltonilta ilmestyvä kirja on kiusallinen, provosoiva ja kostonhenkinen - tai sitten Bolton todellakin haluaa tuoda esille koko amerikkalaiselle kansojen sulatusuunille mikä mies toiseksi suurimmalla äänimäärällä valittu Donald Trump onkaan Yhdysvaltojen presidenttinä.

    Kirja, mikäli se osoittautuu kaikin osin todeksi, on näine arveltuine ennakkotietoineen myös kiusallinen meidän presdentti Sauli Niinistölle, joka on kertonut luottamuksellisesti sellaista, mikä olisi vain ja ainoastaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Niinistön välinen luottamusasia.

    Sinällään Sauli ei ole laverrellut ennakkoarviotiedon mukaan mitään, mutta on kuitenkin antanut ymmärtää omaavansa erityisen hyviä suhteita juuri Venäjän presidenttiin ja tämähän on tietysti kiinnostanut itse Trumppia. Aina ennenkin Suomen valtiopäämiehiltä on kyselty kuulumisia mitä sinne Venäjälle, Moskovaan ja Kremliin kuuluu.

    Tuo "kasakka ottaa" -vertaus on huono, sillä tietääksemme Putin ei ole kasakka, mieluumminkin jopa sukujuuria Karjalan laulumaille pitävä - ehkä, tai sitten ei. Se kuitenkin tiedetään, että varhain Putin vaikutti niin Itä-Saksassa kuin Suomen Turussa ja näin omaa erityistä esimerkiksi tänne meille.

    Tuosta erityisyydestä kannattaa pitää huoli, sillä se voi olla tärkeää sitten joskus, kun Putin terveyden, perustuslakimuutoksen ja venäläisten vaikutteesta jatkaa presidenttikausiaan pitkään [ ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006548152.html - ]? > [2]
  • 4

  • Ympäristökriiseihin on yhteisiä ratkaisuja

    Ilkka Luoma 
    "Niin metsä tulee vastaamaan, kuin sinne huudetaan" -vanha liperiläinen sananlasku

    Nyt hakataan hakkaamisen innolla, kun vielä uudet hienostuneet biotuotetehtaat imuroivat jopa kasvavaa puustoa loputtomiin sellukeittämöihin, joista puoliraaka-aineen matka jatkuu esimerkiksi Kiinaan, joka pakkaa kaiken pahviin. Kiinan tarve lisääntyy myös takapuolipehmossa - aikansa, kunnes huomataan, että kasvavan metsän hakkuu selluksi on liki ympäristörikos.

    Metsä on luonnonvara, jolla on tehtävä - ollut jo vuosisatamiljoonat. Metsä on kokonaisvaltainen eliöstö - ikäänkuin yksi olio, joka hengittää sisään - 'samaan hiileen' - hiilinielupalkeena, joka voisi olla Suomessa ylihuomenna tulonlähde. On monia maita ,joilla on toivottoman vähän metsäpinta-alaa - meillä on, ja vähän ihmisiä. Olemme puolityhjä, mutta metsämme eivät vielä!

    Valtion on järjestettävä kokonaisvaltainen metsiemme hoito- ja ylläpito-ohjelma

    Kiinassa ei voi omistaa maata - yksityisesti. Metsä on "kaikkien" - se on merkittävä osa biosfääriä, joka lopulta elättää meidät kaikki. Kiinassa luonnonmetsiä ei hakata selluksi. Metsäliiton Äänekoski hoi! - Entä, jos Kiina kieltää nykyisten kertakäyttöpahvilaatikoiden käytön?

    Metsä ei saa olla pelkkä tulonlähde - omistajilleen

    Metsä on hengittämö, joka tuottaa valtavat määrät myös happea, josta me ihmiset olemme täydellisesti riippuvaisia. Metsä on myös hiilinielu, joka voi padota ylisuurta ympäristöjälkeämme, joka lienee hiilidioksidin osalta per capita eräs suurimpia?

    Metsänomistajilla on ehdottomasti myös yhteiskuntavastuu


    Ei voi olla niin, että perimys- tai muin tavoin yhdelle - perheelle, suvulle on jyvittynyt satoja hehtaareja sellaista biokasvustoa, jolla on kokonaisvaltainen biosfäärillinen merkitys - koko eliöstölle. Tällaisesta omistusominaisuudesta ei voida tehdä rahaa - vain harvoille.

    Pitkässä juoksussa valtion on otettava haltuun merkittäviä määriä lisämetsää - yhteiskuntahyöty edellä - se on tosin yksilöedun vastaista, mutta kokonaisvastuullista.
  • 5

  • Koulutien tulee olla tasa-arvoisesti auki kaikille

    Ilkka Luoma 
    Valtion erityisessä suojeluksessa pitää olla työ, opiskelu ja päivätyön tehneet eläkeläiset ja kehittyvät lapset. Nyt pitää panna opiskelijoiden asiat kuntoon niin rahoituksen, opintotavoitteiden, valmistumissuuntien kysynnän (kädentaitoja unohtamatta), oppilaitosten, korkeakoulujen ja yliopistojen määrän osalta sekä yhdistetyn koulutuksen/ työtehtävien yhdistelemisenä.

    Verotus voidaan ratkaista päätoimisten opiskelijoiden osalta uudelleen, veroton vuosiansio nostetaan riittävälle tasolle. Lisääntyvä työvoima- ja rahapula ajaa miltei valmistuneita opiskelijoita töihin ja tämä työ tulee synkronoida itse opiskeluun osaksi sitä.

    Kansanedustajamme voivat nyt näyttää voimansa ja muuttaa hallituksen laatimaa budjettia ratkaisemaan juuri nyt huomisen edellytyksemme opiskelijoiden osalta. Koko opiskelijamaailma voisi ottaa tulevat eduskuntavaalit protestina ja osoittaa oman huolensa itsestä ja koko huomisen kansakunnastamme.

    Ilman nykyistä opiskelijasukupolvea nyt hankittu osaaminen, varallisuus ja suomalainen henki ei toimi. Paine ulkomailta kasvaa, uusia vähempään tyytyviä opiskelijoita tulee koko ajan lisää

    Jokainen opiskelija voi mennä hiljaisesti itseensä ja katsoa, mitä on omaehtoisesti tehtävissä. Osalla on riittävästi kaikkea ja osalla ei. Osa saa kotoa, osa ei. Osa pääsee töihin, osa ei. Kaikille yhteinen päämäärä on kannusteellinen opiskelu ja valmistuminen tarpeellisiin ammatteihin viivyttelemättä, kantamaan se yhteiskuntavastuu, joka isovanhempiemme osalta on mallikelpoisesti hoidettu.

    Suomi tarvitsee yhteishenkeä, yhteenkuuluvuutta, tarpeellisuutta ja ryhmään kuulumisen henkeä. Nykyiset vaaleihin valmistautuvat kansanedustajat voivat nyt kantaa oman osansa yhteiseen tavoitteeseen kohottamaan opiskelijoiden edellytykset sille tasolle, mitä huomisen yhteiskunta tarvitsee taistelussa osastamme maailmanlaajuista kilpailua.
  • 6

  • Koulutien tulee olla tasa-arvoisesti auki kaikille

    Ilkka Luoma 
    Globalisaation mukanaan tuoma maailmanlaajuinen työn uudelleenjako rutistaa palkkojamme, työmme tuottavuutta, hermojamme ja lopulta ajaa kokonaiskustannuksia alas ja tuottavuutta kuin laatua sekä innovaatioita lisää - nuorisomme joutuu koville opiskelun taistelussa mm. kiinalaisia kohtaan. Meidän on pakko viedä, koska myös tuomme. Se vaatii kilpailukykyä...

    Opiskelijat ovat huominen ja koko kansakuntamme tulevaisuus. Maailmanlaajuinen työn uudelleen jako vie meiltä perinteellisiä työpaikkoja. Kilpailu on kovaa ja uudet kehittyvät maat puskevat markkinoille motivoituneita ja ahkeria työläisiä, vastavalmistuneita ja kokeneita osaajia.

    Suomen etu on nyt korjata opiskeljoiden edellytykset taisteluun osaamisesta, motivoituneisuudesta sekä hengestä ottaa vastaan kilpailu. Suomi tarvitsee vähät nuorensa kyvykkäinä, taistelutahtoisina, systemaattisina ja uteliaina ratkomaan huomisen verokertymäongelmat. Opiskelijoiden edellytyksiä pärjätä ei ole tarkistettu vuosikausiin, nyt on sen aika.

    Tämä vetoomus koskee koko Suomea, meidän on nähtävä ne perusnuorten ongelmat yhtäaikaisine työssä oloineen, jatkuvasti kallistuvine asumiskustannuksineen sekä opiskelun kiristyminen säädettäessä määräaikoja valmistumisille

    Yhtälö ei toimi, yhtä aikaa töissä ja koulussa ei toimi aikarajojen puitteissa. 20 vuotta sitten opiskelijat saivat enemmän käteen kuin nyt. Tuolloin otettiin surutta lainaa, nyt ei, on epävarmuus. Ei luoteta itseensä ja huomisen omaan yhteiskuntaan. Nykyisten opiskelijoiden herkkyyttä kritisoida perustellen nykyistä yhteiskuntaa tulee lisätä, lisäksi heidän uteliaisuuttaan tulee kannustaa näkemään huomisen aivan uusia ratkaisuja.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti