lauantai 20. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 18062020 - IV



              18062020

...
  • 1

  • Pohjois-Korea torjui etelän sovittelu­ehdotuksen, Etelä-Korean yhdistymis­ministeri tarjoutui eroamaan

    Ilkka Luoma 
    Kuinkahan moni jaksaa miettiä mikä on tuon "räjäytyksen" juurisyy?

    Se on osaltansa kaukaa historiasta, vuodelta 1945, kun kaksi II Maailmansodan todellista ja ainoaa voittajavaltiota - Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakoivat korealaiset kahtia, paljolti juuri siitä kohdin, missä kulkee tuo nykyinenkin raja - pohjoisen ja etelän erottaen.

    Venäläiset valloittajat tulivat pohjoisesta ja amerikkalaiset miehittäjät etelästä.

    He sopivat keskenään tuon jaon 1945, kysymättä siitä mitään itse siihen saakka täysin yhtenäisiltä korealaisilta. Oli jo tuolloin käynnissä kahden suurvallan mittelö "maailman herruudesta" - US oli juuri pudottanut atomipomminsa Japaniin, joka oli antautunut ja vetäytynyt miehittämältään Korean niemimaalta kuin Kiinan Mantshuriasta, jotka valloitettiin ja miehitettiin 1930-luvulla!

    Myöhemmin käytiin Korean sota, jossa lähinnä US ja pohjoisen korealaiset olivat vastatusten ja vähän myöhemmin Kiinan ja Neuvostoliiton avustuksella raja palautui tuohon nykyiseen - jämähtäen siihen, eikä mitään rauhansopimusta ole edelleenkään.

    Merkittävää oli se, ettei Neuvostoliitto käyttänyt veto-oikeuttaan Korean sodan osalta tuolloisessa YK' n turvaneuvostossa. Syynä veton käyttämättömyyteen oli se, ettei lähinnä US hyväksynyt Kiinaa YK' n jäseneksi, vaan sen paikan otti Kiinan sisällissodan hävinnyt ja Formosan saarelle paennut Taiwan! >
  • 2 [!]

  • HS:n uusi teemakirjeenvaihtaja keskittyy Kiinan vaikutusvallan kasvuun: Lähetä juttutoiveita Silkkitien kirjeenvaihtajalle

    Ilkka Luoma 
    HS tarttui aiheellisesti alueeseen, josta us-aviisi The Newsweek viestitti lukijoilleen - muutama vuosi sitten: "The China' s Century". Meillä Suomessa tuo näkyi jo kiinalaismatkailijoina Lapissa, kunnes Korona pysäytti virran kuin seinään. Kiinan vaikute näkyy myös ulkomaankaupassamme.

    Kiina saavutti maailman vuonna 2015 - IMF uutisoi Kiinan nousseen maailman suurimmaksi taloudeksi - bkt/PPP - 2014. Kiina edustaa maailmastamme populaatiosuhteella 1.4/7,8 - sen ollen suurempi osuus kuin koko markkinataloudellisen länsimaailman. Projisoimmeko tässä maailmallista demokratiaa, jossa enemmistön mukaan mennään?

    Onkin erinomaista että Suomen luetuin aviisi - yhä enemmän diginä - sen tarjoten erinomaisia sisäänvetoja. Kiina puhuttaa täällä HS' kin - reipashenkistä mielipidevaihtoa kansalaislaarissa, joka nousee nyt US Puheenvuoron rinnalle. Arvaan, että Kiina-aihe nostaa kiintoisaa ajatusten vaihtoa, sillä Kiinasta liikkuu niin paljon tietoa - oikeana, vääränä ja nimenomaan valistuneina (?) arveluina.

    Kiina tuntemus on Suomessa vähäistä.
    Sinologeja on vieläkin vähemmän ja Kiinan kielen todellisia osaajia on vain kourallinen. Sen sijaan on paljon lännettynein lasein ja ajatuksin "kiina-asiantuntijoita", jotka julistavat yhtä totuutta - oivaltamatta Kiinan todellisuutta - yhtenä maailman pisimpänä yhtäjaksoisena korkeakulttuurina!*
    ..

    1: Eräs ensimmäisistä aiheista voisi olla se tapa miten Kiina katsoo maailmaa - sen 4000 vuotta vanhasta kulttuurista: Sekaantumattomuuden filosofia toisten itsenäisten omiin sisäisiin asioihin! Miten me toimimme?

    2: Toinen aihe voisi olla mystinen nykyisen Kiinan taloussuuruuden luojan - Deng Xiaoping' n kehote kansalleen: "Menkää ja rikastukaa" -mitä Deng tällä lopulta tarkoitti?

    3: Kolmas aihealue voisi olla Kiinan pitkä historia ja sieltä esimerkkinä keisari Zhu Di' n aikakausi, jolloin Kiina oli tuolloinkin maailman suurin. Tuo seikkailu tuli kalliiksi: "Di' n kuollessa - kiinalaiset laittoivat rajat kiinni ja keskittyivät oman yhteiskuntansa kehittämiseen. [!]
  • 3

  • Presidentti Trump asetti Kiinalle pakotteita muslimi­vähemmistön sorron takia

    Ilkka Luoma 
    US-presidentti Donald Trump koettaa hälventää omaa ongelmaansa, joka ryöpsähti kahden poliisin tekemänä tappona - kyseessä mustia kohtaan revähtänyt julkiaalto rasismista. Tässä olisi nyt aiheellista perehtyä tarkoin mitä rasismi, reviiripuolustus, kolonialismi (niin sanottuna Leopold II -ilmentymänä) ja aikainen orjuus valkoisen ja muiden taholta merkitsikään.

    USA on kansojen sulatusuuni - ollut sitä aina siitä lukien, kun valkoinen eurooppalainen "löysi ja puoliryösti" Uuden mantereen - Amerikat, tunnetuin nykyseurauksin - niin hyvässä kuin pahassa.

    Kiintoisaa, että Trump kiristelee nyt trumppistiseen "uhkaa, kiristä ja pakota" sävyllään Kiinaa, jonka toimista hän on yhä riippuvaisempi, mikäli haluaa toiselle kaudelle US' n presidentiksi!

    Trumpin ratkaisut toisesta kierroksesta ovat Kiinassa: Korean niemimaan Pekingin tiekarttana, kiinalaisten maatalousostoina ja kaupallisen yhteistyön uus-valukorjauksena!

    Täsä kohdin on hyvä muistaa kiinalaisten vuosituhantinen tapa olla sekaantumatta vieraiden itsenäisten sisäisiin asioihin - varsinkin, kun niistä ei ole mitään kiinalaisulottuvuutta. Olisiko tässä pieni opinkertaus tahdikkaasta ulkopolitiikan diplomatiasta, joka voisi yllättäen rauhoittaa vallitsevaa lännen ja idän vastakkainasettelua ja -asettumista?

    Kaikilla valtioilla - jopa Sweitsillä - on vähemmistönsä, joissa koetellaan demokratian, erilaisten yhteiskuntamallien kuin historiallisten tapojen monikirjoa. Jokaisella maalla on omat erityispiirteensä - niin Kiinalla kuin Yhdysvalloilla - meillä Suomessakin (perussuomalaiset ;-)

    Mustat ja muslimit edustavat maailmastamme valtavaa populaatio-osaa; heille on annettava oma heille kuuluva arvonsa - aidosti, huomaavaisesti ja kunnioittavasti. Jos näin toimisimme, voisin varmuudella sanoa, että maailmalliset jännitteet pienenisivät reilusti!

    Pallollamme on myös muita suurvähemmistöjä. Mitään yksittäistä täyttä valtahegemoniaa ei enää ole. Eikä pitäisi olla edes asein vahvistettuna vähemmistötoimintana!
  • 4

  • Trumpin varjo häilyy jälleen kerran Nato-kokouksen yllä

    Ilkka Luoma 
    Kun Donald Trump valittiin US' n presidentiksi toiseksi suurimmalla äänimäärällä - oli hänellä ajatus maailmanjärjestyksestä: The Greatest America ja siihen tukifunktio paremmista Venäjän suhteista. Trump oivalsi jo tuolloin, että Kiina on se uhka, mikä tulee vähentämään amerikkalaisten maailmallista hegemoniaa, niin kaupallisesti kuin lopulta myös sotilaallisesti. Venäjää ei pidä päästää Kiinan taskuun, mikä nyt saattaa toteutua.

    Nato on yksi työkalu, jolla olisi soviteltu uutta normalisoituvaa suhdetta Venäjään, siihen toiseen ydinasesuurvaltaan. Mutta USA' ssa monet piirit eivät hyväksyneet Trumpin ajatusta luoda uusi suhdetoiminta Venäjän kanssa, joka on maailman suurimpia raaka-aine- ja energiavarantoja, joiden tarve on myös amerikkalaisessa tuotantokoneessa. Nyt nuo tuotannon perusvirrat saattavat kulkeutua Kiinaan!

    USA' n sotilaallinen poistuminen Euroopasta olisi ollut Venäjälle houkutteleva tarjous osoitettaessa Yhdysvalloista maailmallisesti uutta normaalia, jossa yksi osa itää ja länsi olisivat kohdanneet, vähentäen muun muassa Venäjän ydinaseistusta EU' n suuntaan tuolla poistuneen us-atomiaseiden määrällä. Olisihan lännelle jääneet silti Ranskan ja Englannin ydinaseet, joiden tasapainoksi olisi riittänyt vähäisempi venäläisohjusten määrä.

    Trump oli luvannut vaaleissa tuovansa omat sotilaat kotiin - rakentamaan ja turvaamaan US' n omaa rauhattomammaksi muuttuvaa yhteiskuntajärjestystä. Nyt onkin toisen kauden vaalien lähestyessä kiihtyvää sotilaiden kotiinpaluuta; EU' sta, Irakista ja yllättäen Korean niemimaalta. jotain on nyt tehtävä, jotta pääsylippu toiselle kaudelle toteutuu.

    EU-Euroopassa on nyt oivallettava, että Eurooppa on kokonaisuus Ranskan Bretagnesta Venäjän Uralille. Venäjää ei pidä työntää Kiinan taskuun, vaan on haettava yhtenäisyyttä eurooppalaisuuteen, josta slaavit ovat sen oleellinen osa. Emme voi enää harrastaa idän ja lännen välistä vastakkainasettelua - ainakaan Euroopassa.

    Eurooppalaisen rauhan takuuna ovat Saksa ja Venäjä!

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti