keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 16062020 - IV


          16062020


...
  • 1

  • Susien määrä on kasvanut joillakin kymmenillä – johtuu pennuista, jotka etsiytyvät pian uusille reviireille

    Ilkka Luoma 
    Susia on vainottu vuosisadat[ORIG]

    se tapettiin tapporahalla miltei sukupuuttoon, myös Suomessa, kunnes se oivallettiin osaksi rauhoittaa. Susikanta kasvoi meillä nykyaikana jopa 600-700 yksilöön, ja silloin alkoi parku, ettei sekaan enää mahdu Suomen 5,4 miljoonaa ihmistä – siis susia oli liikaa, tai ainakin pelkoa siitä, että se käy kimppuun. Susi voi tosiaan syödä koiran, kanan, kissan (jos saa kiinni), poron ja lampaankin. Susi on petoeläin, joka ei tule evoluutiossaan toimeen puolukan lehdillä.

    Susi on lisäksi laumaeläin ja hyvin sosiaalinen ja hierarkinen
    Susien evoluutio on kestänyt satoja tuhansia vuosia, olen vanhempi konstruktio kuin kotoinen koiramme. Susi ei ole tottunut nykymuodossaan vielä ihmiseen, välttelee sitä – mutta ei onnistu välttämään salametsästäjiä, jotka Helsingin Sanomien mukaan mahdollisesti ovat salakaataneet yli puolet Suomen susikannasta. Kumpiako on nyt liikaa – meitä ihmisiä, 5,4 miljoonaa vai susia, joita HS artikkelin mukaan on jäljellä noin 200-300.

    Ihmisen verenhimo on metsästystä,
    [ ... puolustukseksi sanotaan luontaisen metsästysvaiston tarvitsevan harjoitusta ... ]

    ilman siitä saatavaa täyttä ravinnon tarvetta. Ammumme huviksemme tai sitten luulolla, että susi on vihollisemme. Miksi sutta vihataan noin paljon, että suoritetaan rikos? Nythän on oivallettu, että meillä ei ole oikeutta käyttää eläimiä markkinatalouden kehitysoppeihin ja kokeisiin kuin tyydytyksen aikaansaamiseen.
  • 2

  • Pandemia paljasti maailman­järjestyksen muutoksen: ”Uskoa siihen, että USA johtaisi meidät kriisistä ulos, ei ole”, presidentti Tarja Halonen sanoo

    Ilkka Luoma 
    Risto Backman: Oikea maailman järjestys on vapaus, veljeys ja tasa-arvo sekä demokratia. Opimme tämän jo aikoinaan savanilla. Tätä löydämme myös tänään Afrikasta. Itsevaltius tosin sotkee asioita. EU, USA ja Kanadassa olemme hyvin lähellä tätä. Kiinasta voitaneen todeta se, että 6.000 vuoden keisarivallalla on vieläkin vaikutusta. Savannin opetukset ovat myös muistissa, ehkä?
    Aivan. Demokratiaan kuuluu enemmistöjen määräysvalta. Tuo maailmallinen enemmistö on aivan muualla kuin "demokratian hellimässä lännessä". Tosin demokratia sallii vähemmistöille suojaosuuksia, ja tämä lienee ideaalisesti tänne länteen tervetullutta. Vähemmistö ei taas luo hegemoniaominaisuutta.

    On aika oppia Elämän jatkuvan EU-Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolellakin. silti saamme pitää kiinni periaatteistamme. Mutta samalla opimme, ettei muiden itsenäisten sisäisiin asioihin, ominaisuuksiin, kulttuureihin ja tapoihin ole sekaantuminen - ainakaan asein!
  • 3

  • Suupielet kääntyvät Saksassa hymyyn, kun he kuulevat sanan ”Suomi” – nyt olisi aika vahvistaa puhtoista brändiä

    Ilkka Luoma 
    Suomella on rakkaus- ja uskollisuussuhde Saksaan - aina ympäristön kuningas-ajatuksista alkaen

    Saksa on EU-Euroopan veturi ja eurooppalaisen rauhankehityksen takuumies, anteeksi -henkilö - yhdessä Venäjän kanssa. Rauhankehitys oli huipussaan Saksan liittokansleri Gerhard Schröderin aikana, jolloin rauhan takuuksi rakennettiin Nordstream I maakaasuputkipari. Nythän US lietsoo uhkaa tuosta rakenteilla olevasta II-putkiparista - yllättäenkö? Ei, sillä se on tosiaan uhka - amerikkalaisen särötyskaasun tuonnille LNG-laivakyytinä EU-Eurooppaan.

    Suomi on erinomainen osa saksalaista tuotantologistiikkaa - osaamme samalla insinööritaidolla valmistaa laitteita, koneistoja, osakokonaisuuksia ja komponetteja, jotka istuvat hyvin saksalaiseen kokonaisteknologiaan.

    Meillä on myös mainetta ympäristöteollisuusalueelta - innovaattoreina, osaajina ja tuotannon tekijöinä, osin Kiinasta kulkeutuneena viestinä - aina Saksaa myöten (vrt. VTT/emer.prof. Eero Paloheimo - EKOCITY Tianjin vuonna 2007-2008).

    Olemme erikoisasemassa. Meillä on erinomaiset suhteet Kiinaan, maailman suurimpaan talouteen, jonka ominaisuus on juuri Saksalle hyvin tärkeä.

    Kiinasta luotetaan meihin ja nähdään meidät mielellään saksalaisten kumppanina - erityisesti ympäristöteknologioissa. Rehellinen tapamme nähdä pragmaattisesti ympäristökehitystä on tehonnut - ja näin luonut luottamusta Kiinan suunnasta.

    Olemme myös erikoisasemassa Venäjän rajanaapurina

    Olemmehan idän ja lännen vedenjakajalla. Meillä on suhteita Venäjälle, ja tämäkin kiinnostaa Saksaa. Saksa tarvitsee Venäjän "mittaamattomia" raaka-aine- ja energiavarantoja kuin myös melko neitseellisiä markkinoita - erityisesti ympäristösektorilta.

    Eikä tässä vielä kaikki - Saksa tietää, että suomalaiset kiina-konsultit ovat operoineet kolmantena - kummankin luottomiehenä, anteeksi -henkilönä Venäjän ja Kiinan välissä, erityisesti aikana, jolloin lännen asettamat venäjäpakotteet toivat Kiinalle "ekstrakauppaa", josta tosin Saksa taas menetti paljon!
  • 4

  • Onko ympäristökriisin taustalla kristinusko, valistus, kapitalismi vai populismi?

    Ilkka Luoma 
    Kiintoisa irtiotto kasvuhokemallisen talousajattelun mantrasta - en löytänyt yhtään talouskasvuun liittyvää sanaa, kuitenkin eräältä Suomen tunnetuimmalta taloustieteilijältä; teoreettisena tarkastelijana?

    Eräs juurisyy ympäristön ahdinkoon on tuolla kristillisessä ajattelussa ihmisen ylivertaisuudesta ja asettamisesta luomakunnan kruunuksi - näin se saattoi luoda yksipuolisen näkökulman luontobiologian valmentamisesta juuri ihmiskunnan käyttöön.

    Meitä kaikkia elättävää luontobiologiaa eli biosfääriä on valmennettu tehotaloudella, geeniohjauksella ja tappamisen suuntaamisella (rikkatorjunta) ja näin on saatettu tällä valmennusmenetelmällä biologian kaventumiseen Elämän monimuotoisuuden vähentymiseen.

    Ihminen on kilpailija, mutta myös sopeutuja - evoluution ohjauksessa


    Me haluamme näyttö- ja vertailutalouden ilmentymänä kasvuhokemallisesti - 'Enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä'; näin haittajälkemme luontoympäristöömme on kasvu-uralla, kiihkeytyen vuosi vuodelta.

    Tosin nyt maailmallisesti Korona vähensi kulutusta jopa 30-60 prosenttia; tuo vähentymä kirkasti näköalaa kokemaan 'metsä puilta'. Osa heräsi vähentämisen linjalle, mutta onko tuo ihmisen muisti niin kovin pitkä - jää nähtäväksi.

    Koronaa katsottiin Suomessa PM Sanna Marinin johdolla "Elämä ensin" -mentaliteetilla ja rakas naapurimme Ruotsi taas katsoi Elämää "Talous edellä" -filosofialla; tavoitellen laumasuojaa eli immuniteettia. Jää nähtäväksi miten meillä kuin heillä onnistuttiin, miltäkin kulmalta katsottuna.

    Sixten Korkman on käsittääkseni vivunnut talouslinjaansa kestävyyden uralle, on ollut yhä vähemmän tuota kasvun hoentaa. Talouskasvu ei ole ratkaisu oikeastaan mihinkään -vain siihen, että pääsemme kokemaan entistä enemmän kipuja, joita esimerkiksi oma kasvumme aikaansaa terveelle Elämälle.

    Uhkakuvat kasvun filosofiasta ovat ilmeiset; ilmasto, vesi, kuivuus, rajuilmat, ravinnon puute ja reviiritaistelut. Ainoa fiksu kasvu on tietoisuuden kasvu suhteellisuudestamme Elon kierrossa!

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti