lauantai 6. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 05062020 - III        05062020

...
 • 1

 • Pääministeri Sanna Marin kommentoi Katri Kulmunin eroa: ”Arvostan häntä ihmisenä” – Matti Vanhasen mukaan Kulmunilla ei ollut muita vaihtoehtoja

  Ilkka Luoma 
  Ero sattui osuvaan kohtaan - itse asia on pieni, mutta juuri sopiva hetki kantaa vastuu, kun Keskusta ei menesty valovoimaisen PM Sanna Marinin takaa. Katri kantoi upeasti vastuunsa - olisi ollut sangen kiusallista, jos selvitys olisi ulottunut koulutuksen antajaan, joka oli läheinen yhteiskumppani viime vaaleissa Keskustan kanssa.

  Katri Kulmuni kaatui kokemattomuuteen perinnepolitiikan hoidossa (Paavo Väyrysen opit eivät tältä osin kantaneet perille saakka). Katri ei ollut teflonisti, vaan suoraviivaisen rehti teoissaan - mutta aina jotenkin niin hankalasti Sannan takaa katsovana.

  Nyt tältä osin NNV-hallitus on katkolla ja odottaa uutta valtiovarainministeriä - Keskustasta se voi olla vaikea löytää. Uutta ministeriä ei pidä valita perinekeskustalaisista - sinällään ministeri voi olla myös sisäpiirin ulkoa - jopa ulkoa koko eduskunnasta.

  Kuka talouspolitiikan ammattilainen olisi nyt kohdillaan? Pitäisikö antaa mahdollisuus tässä äärimmäisen vaikeassa tilanteessa aina niin sanavalmiille Sixten Korkman' lle, nyt hänkin pääsisi näyttämään onko teoreettiset sanailut mitä sitten, kun ne pitää soveltaa käytäntöön.
 • 2

 • Britannia lupaa helpottaa hongkongilaisten kansalaisuusprosessia, jos Kiina hyväksyy uudet turvallisuuslait

  Ilkka Luoma 
  Erinomainen oivallus, jonka ajatuksen ja lupauksen Pekingin hallintokorttelit mitä arvattavimmin hyväksyvät - täysin hiljaisesti. Tämä brittipääministeri Boris Johnsonin lupaus on loistoehdotus, win-win, eli kahden kauppa. Tuosta lupauksesta hyötyvät kaikki kolme (!) osapuolta:

  1. Peking, jolloin Kiina 'pääsee eroon' niistä hongkongilaisista, jotka mellakoivat ja haluavat läntistä vapautta edesauttamaan heidän maailmannäkemyksensä toteutumista.

  2. Britit hyötyvät, kun saavat ahkeria ja yllättäen kaikesta huolimatta suhdetoimintakykyisiä kiinalaisia Englantiin edesauttamaan laajentuvaa kauppaa kiinalaisten ja erityisesti Kiinan (!) kanssa - vastapainoksi mahdollisille EU-menetyksille!

  3. Itse Englantiin muuttavat Hongkongin kiinalaiset, jotka pääsevät eroon Pekingin syleilystä, turvallisuudesta ja harjoitetusta ulkopolitiikasta.

  Kerrankin lännestä ehdotus, joka parantaa suhteita nousevan idän ja laskevan lännen välillä. Samalla britit kohentavat reippaasti ulkomaankauppansa mahdollisuuksia maailman suurimman talouden (bkt/PPP - IMF 2014/-15) - itse Kiinan kanssa.

  Joskus suurvalta Kiinan politiikkaa on täällä lännessä vaikea ymmärtää, mutta tässä on oiva esimerkki, jossa Peking nyökyttää ääneti päätään, eikä puutu sen kummemmin brittiehdotukseen. Ehkä kuitenkin pieni muodollinen diplomaattinootti PM Johnsonin sekaantumisesta toisten vieraiden omiin sisäisiin asioihin.
 • 3

 • Hallitus järjesti melkoisen yllätyksen, ja osa keskustalaisistakin hämmentyi: ilmestyikö lisä­budjettiin yhtäkkiä yli miljardilla eurolla lisämenoja?

  Ilkka Luoma 
  PM Sanna Marinin NNV-hallitus katsoo Elämää nuoruuden ja lisääntymisen voimana

  Huomisen lapsille pitää olla myös oma koti- ja isänmaa, jossa asiat ovat edes sellaisessa kunnossa, että voidaan Elää vaikka vähemmällä kulutuksella. On leikkaamisen aika.

  Meillä on keskimäärin aivan riittävästi sellaista omaa, jolla arveluttavasti mitataan hyvinvointiamme. Elämän ilo syntyy myös muusta kuin materiaalisen omistamisen autuudesta.

  Ainoa omistus, mikä meillä todellisuudessa elinjaksollamme on - on itse Elämä yksilöllisenä voimana. Kaikki muu on lainaa - lainaa biosfääristä, jonka elinkelpoisuuden monimuotuisuutta me tuhoamme vauhdilla.

  NNV-hallitus ottaa surutta lainaa

  Niin surutta, että ikääntyneempi ja perinteisiin tottunut ja kokenut väestönosa jo kauhistelee. Ehkä NNV tietää jotain sellaista mitä me emme laajasti vielä oivalla?

  Mikähän tuo oivallus on?

  EKP kertoi jo edellisen johtajansa Mario Draghin sanoin: "EKP' lta ei raha lopu". Tuo tarkoitti sitä, että talousasiantuntija Vesa Vihriälä rohkaistui kertomaan viestin EKP' lle: "Antakaa valtioille rahaa - ilman takaisinmaksuvelvollisuutta" (osapuilleen näin).

  Sanna nappasi tämän Vihriälän idean ja luottaa siihen, että EKP osaa jakaa ostovoimaa - tosin katteetta - jollain viisaan excelöintinä, joka pelastaa valtiot - ainakin vastuullisten osalta osaksi - tältä valtavalta nyt otettavalta velkavuorelta. Ehkä, onhan EKP ja US' ssa FED osannut pyörittää aiemminkin katteetta setelivoimaa.

  EKP-salkusta kumpuavat sitten yllättäen avustusrahat, ikuiset - ja korottomat lainat, joiden lyhennys alkaa sitten "joskus". Toki osa lainoista maksetaan takaisin, ottamalla lainaa lainan maksuun - näinhän valtiot ovat jo pidempään operoineet. Nuo HS-graafit kertovat totuuden.

  Tässä voidaan katsoa velkakehitystä hetkestä, joilloin Kokoomuksen Jyrki Katainen aloitti ministeriuransa - miten se näkyykään valtion velkakehityksessä!

  PM Marin katsoo huomiseen ja luottaa EKP' hen - SDP' n kannatuksen noustessa!

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti