maanantai 4. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 03052020 - III


      03052020


...
 • 1

 • Saarikoski ja korona, 47. päivä: Pelastaako tiede, auttaako usko? Kari Enqvist ja Janne Saarikivi väittelevät koronasta

  Ilkka Luoma 
  2 - Viruksetkin ovat kosmologi Kari Enqvistin mukaan atomistiikkaa, siis sitä puolitiehen jäämistä. Virus ei tunnista atomeita, se elää niissä ja niiden alaisessa meille mystisyyttä aiheuttavissa osasissa, joiden silmiimme tulo on estynyt - vaillinaisuutemme vuoksi.

  Nokkela ihminen keksi suurennuslasin ja vaipui fotonien armeliaisuuden myötä kauas pienuuksiin - maailmoihin, joissa virukset, nuo "jumallisuuden lähettiläät" [= scifistisesti] elävät jonkun sellaisen ohjauksessa - kaiken evoluution systematiikassa, jolle on vain ajanhetki "nyt". Tuo hetken olemattomuus on meille mysteeri, mutta virus ei siitä välitä.

  Millainen sanansaattaja tuo virus onkaan?

  Sitä emme tiedä, emmekä halua tunnustaa lähettiläisyyttä, koska se olisi sitä mystiikkaa, jota tiedemiehet eivät atomisteina osaa hyväksyä. Niin tai näin, mutta virus on käynyt vuosisataisen tuotekehitysketjun läpi, ja aina silloin tällöin on järjestänyt meille ihmisille kiperiä hetkiä - ajassa.

  Meille aika on syntyä ja kuolla

  Emme ymmärrä noita rajapyykkejä - niin Elämän syntynä, kahden osasen kohdatessa - emmekä tuota toista rajapintaa, kun Elämä hellittää ja katoaa universumin käyttäjärjestelmän pilvipalveluihin - tietovarastoksi myöhempien aikojen saatoksi! [?]

  Elämä on - hetken verran. Hetki on juuri nyt - ei muuta. e [1]
 • 2

 • Kaikkein pienimmästä kaikkein suurimpaan

  Ilkka Luoma 
  1 - Tämä on HS-sunnuntain se kolmas klassikkosarjalainen - tänään! Matkalla suuruudesta pienuuteen - tosin vain ihminen on keksinyt tuon adjektiivillisen ilmaisumoodin. Astevaihtelua kauneutena tai suuruutena ei ole missään muualla. On vain vaikutteita, keskinäisyyttä ja kausaliteettia - siis kaikki vaikuttaa kaikkeen.

  Ihminen havittelee kauas universumin "rajapinnoille", tuonne jättipallon rajattomiin rajoihin - nykytiedon mukaan ajallisen jatkumon alkuhetkiin - fotonisena teleskopismina. Me emme omin silmin näe paljon - emme kuvainnollisesti emmekä reaalisesti. Tarvitsemme apuvälineitä, joita muu evoluutio-ohjauksellinen eläimistö ei tarvinnut milloinkaan kehittää - oli muutoinkin yhteys.

  Ihminen tiirailee myös pienuuteen - kauas olemattomuuksiin, jossa teorian mukaan 'jouset tanssivat' kohden täyden pysähdyksen taikaa, kun liikkeen tarvitsema energia päättyy - lopullisesti. Emme täälläkään näe syvyyksiin - ilman apuvälineitä.

  Apuvälineet ovat tuoneet mielikuviimme jotain sellaista, että harmonian kehitysasteen kanssa on pitänyt keksiä adjektiivit - suurin ja pienin, toisaalta kaunein (lisääntymisen adjektiivikiihdykkeenä) ja rumin (välttelyn aikaansaamisfunktiona).

  Eräs asia tässä klassikossa tuli esille - "lähettilään" esittely. Tuo lähettiläs energioiden syvyyksistä olisi ilmeikkäästi tuo mainittu neutriino - massaton (näinköhän?) hiukkanen, joka läpäiseen kyntesi kuin koko Maapallonkin - yhdessä hujauksessa - liki valon nopeudella.

  Rajat tulevat vastaan, myös kyvyssämme nähdä, ymmärtää ja sisäistää - universaalina ilmiönä. Tuo tässä alussa mainittu rajallisuuden äärettömyys on meille vaikea pala - (Kari Enqvist |1 - kertoisitko?). Rajallinen äärettömyys on energian massapisteominaisuus. Tuolla jossain kaukana energia päättyy, jolloin jonkun meille käsittämättömän keskipisteen vetovoima väistyy lopullisesti.

  Onko universum sittenkin absoluuttinen pallo? Täydellisen pallon matematiikka on uskomattoman kiehtova - pii-arvon loputtomuutena > [2]
 • 3

 • Uusi vaihe

  Ilkka Luoma 
  Se kaikkien koronoiden peruskysymys: Elämä vai talouden liike-ja kasvuenergia edellä?

  Ruotsi haluaa tuon liikkumis- ja kokoontumisvapauden Covid-19 -taudille altistumisen uhallakin nostaa kansakunnan immuniteettia, vaikka se käy tässä lyhemmässä juoksussa häijysti erityisesti vanhempien Elämää paljon nähneiden kontolle. Elämä on - ja se on sitä aina aikansa!

  Meillä PM Sanna Marinin NNV-hallitus valitsi tasa-arvoisen Elämisen tasapainolinjauksen, jossa sairaanhoito- ja tehohoitovalmius ja kapasiteetti riittävät koko ajan, mutta lopullinen uhriluku on vielä kysymysmerkki.

  On myös odotettavissa, että pidemmässä juoksussa meidän kuolleisuus Koronan aikaansaamiin tapauksiin jopa ylittää ruotsalaisten luvut, emmekä myöskään saaneet laajaa immuniteettia. Pahin peikko tässä on Koronan kehittyneemmän versio toisen aallon tulo ihmisten pinnalle.

  Mikäli muuntunut toinen aalto toteutuu, ei ehkä rokote, jota kilvan tuotekehitetään kymmenissä valtioissa - olekaan tehollinen, tämä tosin vain arvailulauseena. Kukaan ei tunne vielä kehitysasteella olevan tämän Korona-rokotteen toimivuutta käytännössä.

  Emme tunne myöskään viruksien "tehtäväkuvaa", muuta kuin sen, että se hanakka lisääntymään, jos otollinen "isäntäkasvi" on tarjolla, jopa tyrkyllä.

  Virukset ovat saaneet tuotekehittyä vuosisatamiljoonat evoluution täydessä ohjauksessa; kuten me ihmisetkin - homo sapiens-sapiens muotona, muutaman kymmenen tuhatta vuotta.

  Keskiajalla riivasi ainakin eurooppalaista ihmispopulaatiota mikrobi (bakteeri/virus?) - Musta surma, joka "tietojen" mukaan tuhosi puolet eurooppalaisista - on myös tässä oletettavaa, että riittävälle ihmispopulaatiolle kasvoi immuniteetti, todisteena meidän reipas lukumäärä tänään.

  Immuniteetti on evoluution luoma lahja Elämälle - ilman sitä ja kehomme puolustautumisjärjestelmää ei meitä ole.

  Elämä on lajisopeumallista kamppailua, johon "jostain hallittu" kilpailuasetelma suosii vahvoja, jotta lisääntymisen tulos olisi kyvykäs edelleen lisääntymään.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti