sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 09052020 - I


      09052020

...

HS

Terveyslukuja ei saa tuijottaa liikaa, kun mietitään rajoitusten purkua

..

Ilkka Luoma 

Mallintaminen on nykyaikaa ja sen ohjelmalliset ominaisuudet kehittyvät voimakkaasti - esimerkiksi tekoälyn ohjastamana. Olisi mukava tietää miten esimerkiksi valtiovarainministeriömme mallintaa erilaisia skenaarioita vaikkapa valtion kehitysnäkymiä tukiessaan erilaisin parametrein.

Mallintaminen on pisimmillään valistunutta ennustamista jonkinasteisella todennäköisyyskertoimella. Mallintaminen on peli, jota voi pelata jopa automaattisesti, jos muuttujien syöttö on ajastettu tai reaaliaikaistettu mitä erilaisimmista lähtökohtatiedoista.

Mallintamisen viisaus on oivaltaa muuttujat ja niiden perässä olevat kaavat - yhdistellen muuttujien maailmasta yllättäviäkin yhdistelmiä - lopusta huolehtii universaali matematiikka. Näinpä matematiikin opetuksen yhteyteen olisi nykypäivänä hyvä yhdistää mallintamisen saloja - käytännön esimerkein.

HS-jutussa otettiin mallintamisen alttarille Korona, sen aiheuttama covis-tauti ja paametreja mietittiin erilaisista tapahtumasarjoista, joiden arvellaan olevan merkityksellisiä skenaarioiden esille saamiseksi. Fiksuus on oivaltaa muuttujien yhdistelmät, sillä sinne kätkeytyy koko mallintamisen suvereeni maailma.

Nykypäivän tekoäly huolehtii yhdistelmistä, joita ei saata perinnesilmällä havaita. Lopultahan kaiken vaikuttaessa kaikkeen - on lopputulemana hyvin lähelle osuva ennustaminen.

Täydellinen mallintamisesta ennustaminen edellyttäisi kaikkien muuttujien hallintaa, mikä ei liene meidän logiikalla ja kyvyillä kokea ympäristömme - mahdollista. Lähelle voimme päästä. Tänään säätiedotukset ovat jo osuvampia lyhyillä ennustejaksoilla, ja mitä pidemmäksi jakso menee - sen epävarmempaa sään ennustaminen on.

Excelöinnin nerokkuus on omissa käsissä ja kyvyssä yhdistellä - taulukko tulee nähdä vähintään kaksiulotteisena, mielellään kolmiulotteisena ja lopulta kytkien siihen aikajänne neljänneksi - näin laskentatehon täytyy kasvaa eksponentiaalisesti.

"
Totuus on tuolla jossain - ja matka sinne on pitkä, mutta mahdollinen"

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti