maanantai 18. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 17052020 - VII


      17052020


...
 • 1

 • Saksan perustuslaki­tuomioistuimen tulkinta raha­politiikasta työnsi Euroopan oikeudelliseen sekasortoon: ”Kysymys on EU:n olemassaolosta”, arvioi suomalainen huippu­asiantuntija

  Ilkka Luoma 
  Voisimme todeta, että sen 'lauluja laulat kenen leipää syöt' ... ei aivan, mutta tosiasia on se, että Saksa on EU' n suurin absoluuttinen nettomaksaja. Siis Saksa rahoittaa EU' n budjettia suurimmalla summalla - jaettavaksi koheesioina "köyhemmille jäsenmaille".

  Samaan aikaan Saksa on valtava teollisuustuotantoveturi, joka imee tavara-, komponetti- ja raaka-ainevirtoja - myös muista EU-jäsenvaltioista. Suomellekin Saksa on eräs merkittävimmistä ulkomaankauppakumppaneista.

  Saksa pitää yllä monien EU-maiden tuotantokoneistoja, suurena ostajana. Toisaalta Saksa on perinteellisesti suuren ulkomaankaupan vientiylijäämän tuottaja, mutta kuitenkin siten, että sen tuotteet ovat haluttuja jopa himoittuja hankintoja niin tuotantoteollisuudelle kuin kuluttajien näyttö- ja vertailutaloustarpeisiin.

  Saksa hyötyy suuresti yhteisvaluutta eurosta, johon muun muassa suomalaisen talousasiantuntija Sixten Korkmanin mukaan ei olisi Suomena pitänyt liittyä - mutta eroaminenkin on "mahdotonta". Mutta Saksa hyötyy erinomaisesti vakaasta eurosta.

  Kun Saksa omaa näin massiivisen roolin EU' ssa, on selvää, että sen lainvalvontaelimiä kuunnellaan tarkalla korvalla - huolestuneina. Nyt on annettu varoitus. Emme lähde ottamaan vastuita muiden aikaansaamista talousongelmista, ... näinkö?

  Miten oli Saksan rooli Kreikan talouskriisissä, vaikkapa rahoittaneina pankkeina? Ehkä Saksan valtio ei halua Deutche Bankin keikkuvan, ollaanhan silloin saksalaisuuden pyhimmissä perusperiaatteissa kiinni, joissa nyt uskomatonta hyperinflaatiota pelätään yli kaiken. Saksa muistaa 1920-luvun lopun erinomaisen hyvin!

  Miten on saksalaisten pankkien rooli kaikkialla euromaissa ja muissakin EU-jäsenvaltioissa? Entä miten saksalaisten alihankintaketjujen verkostot EU' ssa - näitähän on varjeltava, jottei Saksan oma koostava tuotanto ala yskimään. Saksa lienee edelleen eräs maailman suurimmista vientivaltioista - lopputuotteina.

  Saksaan virtaa valtavat määrät komponentteja - ja tuota virtaa ei saa häiritä
  .
 • 2 - 1

 • Yhdysvallat yrittää sulkea kiinalaisen Huawein puolijohde­markkinoilta

  Ilkka Luoma 
  1 - US-trumppistinen "uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteetti kiihtyy kiihtymistään!
  US-presidentivaalit lähestyvät - on löydettävä jotain sellaista, joka synnyttää isänmaalliskansallista yhteishenkeä tämän trumppismin taakse. Ehkä Kiina, jo maailman suurimpana uhkana amerikkalaiselle ylihegemonialle olisi oiva syyttelyn ja todisteettomien väitteiden kohde? ---

  [05.2019] Huawei yhtymän suuruus ärsyttää lännenmiestä!

  ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse? -HS
  ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006109821.html -

  19.5.2019 - 5:52 - kommentti:
  US on trumppismina tunnustamassa vapaan kilpailullisen asemansa häviön Kiinalle. Nyt US pr. Donald Trump tykittää uusnormaaliaan: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteettia. On otettu käyttöön protektionismi, joka on vastoin WTO-sopimuksia, joita juuri Yhdysvallat on taholtansa vaatinut. Kun kyky kilpailla on mennyt, on otettu työkalupakista muut keinot idella "The Great America", jonka uusin ilmentymä on rehti tunnustus millaisia maahanmuuttajia US tarvitsee - koulutettuja englanninkielen huippuosaajia. Heitä haluavat muutkin.

  Huawein kotimaa Kiina valmistaa joka vuosi 340 000 ylempää insinööriä maailman suurimmalle suunnittelu- ja tuotantokoneistolle. Kiina on jo maailman suurin kansantalous (bkt/ppp - IMF) ja suurin viejävaltio, ottaen näin taloudessakin osuutensa maailmamittakaavassa suhdeluvulla 1,4/7,9. Kiinalaiset yliopistot ovat jo huippuluokkaa ja tuottavat henkistä voimaa siten, että maapatenttien määrä Kiinasta on jo suurin - tosin menetelmä on hiukan erilainen kuin lännessä - patentteihin liittyen myös trade mark ominaisuuksia > [2]
 • 3

 • Yhdysvaltain asuntolaina­markkinoita ei korjattu vuoden 2008 jälkeen – Nyt ne ovat murentumassa uudelleen

  Ilkka Luoma 
  Rehellinen kirjoitus yhteiskuntamallista, jossa yksityinen vapaus haluta, tarjota ja hankkia, on huipussaan (vapaan markkinatalouden kasvuhokemallisuus) - niin myös asunnon, joka on monille se Elämän suurin asia.

  Vuoden 2008 sub-primekriisi lähti liikkeelle liian monien amerikkalaisten maksukyvyttömyydestä "pienenkin vastoinkäymisen" ilmaantuessa lompakon maksukykyyn. Ei ollut mitään varmuuden vuoksi järjestelyjä - vain kriisi, joka levisi aina Suomeen asti - vaikka silloinen valtiovarainministerimme Jyrki Katainen kertoi mielipiteenään - sub-primen "purjehtivän Suomen ohi"! Ei purjehtinut - vaan iski.

  Nyt US on aivan erilaisessa tilanteessa. Enää loputon USD-pa[i]nokoneen pyöritys ei pelasta, eikä US-liittovaltio voi enää loputtomasti saada velkaa ulkoa - muun muassa Kiinasta, joka on suurimpia liittovaltion velkojia joukkovelkakirjoillaan (~1100 mrd USD).

  Vaa'assa painaa myös US' n valtava kauppataseen alijäämä
  , jo itseasiassa paljolti siitä lähtien, kun ei enää Bretton Woodsin myötä tarvinnut kantaa vastuuta dollarin kultasidoksesta.

  US elää paljolti kotimaisen kulutuksen varassa
  . Tuota kulutusta on lietsonut suuri mitä erilaisempien käyttö- ja kulutustavaroiden massiivivirta Kiinasta - maailman suurimmilta liukuhihnoilta. US elää omassa tuotannossaan paljolti kiinalaisten komponenttien varassa. Samoin muun muassa tähtimerkki Applelle Kiina on merkittävä toimintaympäristö.

  USA' ssa on nyt päällä liian moni "ongelma, jopa hallitsemattomana", kun nämä kumuloituvat yhteen - saattaa USA' ta kohdata jättilama. Lama on aina vapauden tyyssijoiden suuri uhka. Vapaus luo mahdollisuuksia, mutta myös ylimääräisiä uhkia, jotka nyt voivat kulovalkeana levitä ja ryöstäytyä käsistä.

  Tänään on eräs hyvä piirre, se, ettei olla enää niin riippuvaisia Yhdysvalloista. Rinnalle ja osin ohikin on noussut Kiina, joka yhdistelee taloudellista voimaansa maailman suurimman raaka-ainetoimittajan - Venäjän kanssa.

  USA' ssa muhii myös pörsiromahdus, joka vahvistaa mahdollista lamaa?
 • 4

 • Kokoomus arvostelee hallitusta parlamentarismin väheksymisestä, pääministeri Marin torjuu tiukka­sanaisesti Orpon ”erittäin epäasiallisen” kritiikin

  Ilkka Luoma 
  Kokoomuksen puheenjohtaja kuin oppositiomies Petteri Orpo tietää, että aina kaikki huominen on hyppyä tuntemattomaan - on vain "parhaita" olettamuksia, arvioita ja suunnitelmia, joista useat johtavat vääriin lopputulemiin - puoluepolitikan jäsentynein menetelmin.

  Tähän mennessä PM Sanna Marin oman NNV-hallituksensa myötä on valinnut "Elämä ensin" -filosofian, päinvastoin kuin Ruotsissa, jossa "Talous ensin" sävytti toimintalinjaa - vapautena kokoontua ravintoloihin ja lasten koulunkäynnin jatkuvuutena.

  Väliaikatulokset ovat ruotsalaisten suruksi karmeat
  - kuusinkertainen kuolleiden covid-potilaiden kuolinsuhde, mutta ruotsalaisten arvellaan hakevan kansakunnalle immuniteettia laumasuojana. Tosin uusimmat tutkimukset kertovat, ettei laumasuojan eteneminen ole toivottua luokkaa. Tämän PM Marin tietää.

  Ehkä Talous edellä -filosofia ei toimi kuten suunniteltiin


  Emmehän tunne Koronaa, kuten emme koko viruksien toimintakarttaa kuin perimän nokkeluuttakaan viruksien kehityskaaressa. Tämän Kokoomuksen puheenjohtaja tietää hyvin - siispä ollaan aina olossa hyppynä tuntemattomaan.

  Lopulta on kysymys hypyn seurauksista

  Eräät osaavat hypätä suunnitellummin, nokkelammin ja tuloksekkaammin - riippuen hyppyristä. Ehkä Marin osaa hyppäämisen taidon. Onhan niin, että opposition tulee antaa opastusta, ohjeita ja viisaita neuvoja kuinka tuo hyppy tuntemattomaan tulisi suorittaa.

  HS-ote: " ... uhkaa tulla ”hyppyri tuntemattomaan” ... "

  -niin, Petteri vetää kristalloitunutta terävyyslinjaa opposition osuutena yhteisten asioiden hoidossa. Ei niinkään hyppynä vaan rakenteellisena huomiona hyppyristä, jonka arvelee hallituksen valheellisesti rakentaneen.

  Kukaan ei tiedä huomisesta - Koronan osin


  Evoluutio loi tuotekehityksen kaikille eliöille - ihmisille ja viruksille. On myös arveltu, että Korona voimistuu ja vaarallistuu ... tai sitten katoaa kokonaan evoluution saattohoitoon tai uudelleen koulutukseen. Ovat olleet "aina" - pidempään kuin me ylieläneet ihmiset.
 • 5

 • THL:n pääjohtaja Tervahauta tarkentaa kantaansa: Tukahduttaminen on mahdollista lyhyellä aikavälillä, mutta ei pitkällä

  Ilkka Luoma 
  Virukset ovat osa valtavan laajaa ja paljolti ihmisille tuntematonta mikrobien maailmaa

  Arvattavasti nuo elämän ja kuoleman rajamailla liikkuvat mikroskooppiset ovat olleet täällä Maan päällä - jo täyden peittävän vedenpinnan ajoilta lähtien, yli miljardin vuoden ajan.

  Näin evoluutiolla on ollut aikaa tuotekehittää näitä pieniä toimijoita niin pitkään, että niiden kehitysaste, reaktiokyky ja muuntautuminen lienevät jo täydellisyyttä hipovaa (miten sitten tuo koko biosfäärille turha ihmiskeksitty "täydellisyys" sana halutaaan ymmärtää).

  Läpi koko biosfäärillisen Elämän monimutoisuuden nämä virukset, joita lienee tuhansia erilaisia, "kullekin omansa" - ovat osanneet luovia, eikä niitä ole missään, milloinkaan osattu tuhota - siis saattaa sukupuuttoon, kuten niitä niin monia ihmislähtöisesti tapettuja eliölajeja.

  Virukset muuntuvat jatkuvasti. Ne noudattavat piiruntarkasti evoluution antamia ohjeita - sopeudu, kilpaile, etsi otollisuus ja lisäänny. Näin tekee nyt pandemiaksi yltänyt Korona-viruskin; sen ollen suora kehityksellinen jatke suvullisesti alas historian hämäriin - aina alun syövereihin saakka. Emme tunne viruksien sukupuuta, vain varjon siitä.

  Tunnemme virukset kuitenkin niin hyvin, että ne tarvitsevat isäntäeliön ja eri lajeille ne vaihtelevat. Osa käy tehokkaasti kiinni ihmiseen ja osa ei varmaankaan edes huomaa ihmisen oloa.

  Viritämme mielikuvitusta - voimme katsoa Hollywood-tuotokset - VIRUS, jossa muistaakseni Dustin Hoffman esitti virologia - viruksiin erikoistunutta lääkäriä. Oli elokuvassa tai ei - virukset eivät tapa suoraan, vain aiheuttavat isäntäelimistölle tapahtumasarjan, joka tappaa tai sitten ei. Siis virukset tappavat epäsuorasti.

  Mutta! Evoluutio oli armelias kaikkia vahvoja eliöitä kohtaan. Evoluutio järjesti immunisaation - laumasuojaksi kehittyvän immuniteetin. Tuolla ominaisuudella on tosin hinta, joka pitää maksaa - ellei löydetä rokotetta, joka tekee saman asian kuin immuniteetti, mutta se pitää keksiä - aina uudelleen!
 • 6 !

 • Luonnon monimuotoisuuteen liittyvät huolet ovat koko maapallon yhteisiä, mutta Suomella on edellytykset hoitaa oma osansa

  Ilkka Luoma 
  On ainutlaatuinen mahdollisuus päivittää koko yhteiskunta-ajattelu!

  Kaiken ei tarvitse kulutuksellisesti kasvaa, siis olematta kasvuhokemassa, vaan sopeumallisesti vähentämisen linjalla. Tämä vähentämisen linja voidaan nyt testata todella aidoissa olosuhteissa.

  Pohjakosketus on nyt luotu - kulutus "alamaissaan" ja ilmanala kirkastumassa sellaiseksi, että herää toivo nähdä 'metsä puilta!' Voi olla tosin, ettemme ole todellista "pohjakosketusta" vielä saavuttaneet?

  Entä sitten? Nyt on kertakaikkinen mahdollisuus päivittää myös yhteiskuntamallinnukset - vaikkapa valtiovarainministeriön tietojärjestelmiin, eli lisätä siihen ne tähän mennessä puuttuvat luontobiologiset biosfäärin monimuotoisuusparametrit ja muuttujat - erityisesti siltä osin, mitä ihminen niihin toimillaan suoraan ja epäsuorasti vaikuttavat.

  Alkumotiivina tuohon yhteiskuntamallinnuksen parametrikokoelman täydennykseen on tuo ilmanalan kirkastuminen, kun hoksasimme kulutusvähenemän tuottamat hyödyt meitä elättävälle Elämän monimuotoisuudella - ensialkuna ilmakehän hetkellinen "puhdistuminen". Tuosta on hyvä jatkaa ...

  On erinomainen mahdollisuus toteuttaa evoluution peruskäskyä - itsesuojeluvaiston tunnistamisena ja näin nähdä ja toteuttaa sen myötä toimia, jotka edesauttavat myös ihmisen itsensä toimeentuloa.

  Ihmisen ja ihmiskunnan sopeutuminen ja limittyminen kokonaisvaltaiseen kierrossa olevaan elävään biomassaan on ensiarvoista elonkehässä, jossa kullakin lajilla on osansa, määränsä ja käyttöhyötynsä siten, missä kullekkin on sallitussa kilpailutilanteessa "sopivasti" - mutta todellisuudessa hallitun niukkana.

  Olisiko tuo nyt se evoluution peruskäsky, jolla toimeentulo on varmimmillaan vahvoina siinä Elämän monimuotoisuudessa, jonka vuosisatamiljoonainen eliöstä virkeydessään loi ...?

  On aika toimia. Elämä on.
 • 7

 • Luonnon monimuotoisuuteen liittyvät huolet ovat koko maapallon yhteisiä, mutta Suomella on edellytykset hoitaa oma osansa

  Ilkka Luoma 
  Media on väläytellyt jo viime aikoina mahdollisuudesta, jossa ruokatuotanto vähenee, jopa romahtaa. Suomessa "työvoimapula", kuivuvissa maissa vesipula, onpa mainittu pölymyrskytkin, joista on muistikuvia US' n Keski-lännestä 1930-luvun alkutaipaleelta.

  Ihmispopulaatio kasvaa. Ravinnon tarve lisääntyy, jo senkin vuoksi, että eräin paikoin syödään aivan liikaa. Vähiten syöville koetetaan saada lisää - siis maatalouden tuotantokyvyn on noustava.

  On ollut jo pidempään biologisen kestävyyden ylittävä tuotantokehitys, joka on saattanut nousta jopa ryöstöviljelyksi. Emme tiedä tarkoin pidemmässä biologiassa mitä keinotekoiset lannoitteet ja rikkatorjunnat lopulta merkitsevät biologisiin kiertoihin ja maaperään.

  Sodat, kapinat ja vallankumoukset säteilevät myös ravintotuotantoon - kuten yleinen toimeliaisuus, ja nyt erityisesti toimettomuutena, kun kasvuhokemallinen talousmalli niiaa Koronan edessä - ehkä reagoimme Covid-tautiin jo liian myrskyisäksi vesilasiin. Miten evoluutio voisi hoitaa tuon Koronan eliölliset vaikutukset - immuniteetilla, mutta sillä on hintansa.

  Meillä ei ole nälänhätää - viimeisimmät nälkäkuolemat kirjattiin 1860-luvun katovuosina. Meillä ei ole myöskään pulaa kelpoisesta makeasta vedestä - osaamme sen myös puhdistaa.

  Sen sijaan saastunut vesi vahingoittaa maataloutta, mutta myös tappaa joka päivä maailmalla - lähinnä kehitysmaissa. Tappaa noin reilu 3000 lasta päivässä, jo vuosikymmenien ajan - lähinnä ripuliin; elimistön kuivumiseen. Tämäkään ei saa medialta riittävää palstatilaa.

  Nälkä on Maslowin tarvekartassa heti hengitettävän ilmaseoksen ja puhtaan veden jälkeen kolmantena. Me tarvitsemme ravintoa, muutakin kuin hengenravintoa, jota sitäkin on monin paikoin sangen niukasti saatavilla.

  Eräät syövät aivan liikaa, ravintoa hupenee haaskuuseen - olemme osin tehottomia ravintoketjuissa kaikkinensa.

  Mikäli nykyinen ravintomäärä jaetaan tasan kaikkien kanssa - sitä riittää kullekin aivan riittävästi. Emme saa unohtaa pörriäisiäkään!
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti