lauantai 23. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 19052020 - II


     19052020

...
  • 1

  • Pääministeri Marin väitti Petteri Orpon valehdelleen hallituksen koronalinjasta, mutta onko hallituksen linja ollut koko ajan selvä?

    Ilkka Luoma 
    PM Sanna Marinin NNV-hallituksen* linjaus on hektisyydessään liki reaaliaikainen - pois lukien hidastava momentti analyysi- ja mietintäaikana yhdessä koko hallituksen kanssa, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.

    Marin on päämäärähakuisuudessaan linjakas, mutta pragmaattinen asiantuntijoita kuunteleva, mutta lopulta hallituksensa kanssa omansa luoja, mikäli poliittinen pohdinta ylittää asiantuntijoiden lausumaepävarmuuksien kipurajat. Edes asiantuntijat eivät tiedä läheskään kaikkea tässä uudessa normaalissa, jossa virus on kietonut koko ihmisyhteisön syleilyynsä.

    Marinin hallitus vetää "Elämä ensin" linjausta, saavutti hyvät väliaikatulokset, kunnes huomattiin Elämän ensin ja "Talous edellä" mentaliteetin välillä yhteyttä - "vähän" menehtyneitä (vähemmän huomattavasti kuin naapurissamme Ruotsissa - tässä vaiheessa), vähän tehohoidossa olevia ja lopulta paluu arkeen sairaaloista oli alkanut - ja näin oli syytä avata hiljakseen ovia toimeliaisuudelle, tässäkin uudessä normaalissa, jossa kasvuhokema ei saa enää niin paljon suosiota huomiseen luotsaamisessa (?)

    Varoitus on annettu. Kansalaiset, ottakaa omaa päätösvaltaa, mutta huomioikaa, ettemme kukaan tiedä huomista varmaksi, edes puoliksi - meillä on vain parhaita ja vähemmän parhaita arvauksia, joiden takuuna ovat laskelmat ja skenaariot, joihin luottamusastetta ei voida pitää täytenä.

    Meidän on elettävä tätä päivää
    , mutta tutkittava kaikki vaihtoehdot, jopa vähemmän todennäköiset, sillä viruksien maailma on meille - asiantuntijoillekin kovin epäselvää - emme tunne näitä tuhannen miljoonan kehitysvuoden evoluutionäkökulmia, miten viruksia on johdateltu sopeutuvassa kilpailutilanteessa.

    Marinin hallitus on ollut johdonmukainen aina siltä osin, mitä varmemmin tiedetään juuri nyt. Tuo peli on kovaa peliä, sillä "pienikin virhe" voi johtaa katastrofiin - historia kertoo tietämättömyydessä olleen eurooppalaisuuden vähentyneen puoleen, kun mikrobi iski Mustana surmana - Keski-ajalla.

    * NNV - Nuorten Naisten Voima.
  • 2

  • Epidemia jäytää vahvoja johtajia, jotka eivät voikaan syyttää ongelmista niitä ”muita”

    Ilkka Luoma 
    Koronan loppulasku erääntyy vasta noin 12-24 kuukauden kuluttua

    Laskuun liittyy muutakin kuin "vain" Covid-tautiin kuolleet. Lasku tulee pitämään sisällään myös kasoittain psykologisia -, taloudellisia - rikostapahtuma- ja turvallisuusongelmia. Tässä vaiheessa voimme vain arvioida väliaikatiedoin, jotka nekin ovat varmasti kaikkien osalta enemmän tai vähemmän vaillisia.

    Tärkeä HS-avausmielide oli suunnattu, tarkoitushakuinen ja lukijaakin suuntaava

    Oli havaittavissa läntisen demokratiayhteiskuntajärjestyksen painotus - eikä tässä osattu/ haluttu käsitellä idän ja lännen välisiä yhteiskunnallisten toiminnallisuuksien eroavaisuuksia.

    Populisti huomattiin nostaa framille - niin Brasiliasta kuin yllättäen sellaisten valtioiden negaatioihin, joissa populismilla, edes sen positiivisessa merkityksessä ole mitään tekemistä. Tuo positiivisuushan on poliittisten päättäjiemme kerrontaa suuren kansan ymmärtämällä tavalla - painottaen omia pyrkimyksiään saada lisää ääniä äänestäjiltä.

    Tässä väliaikatodistuksen välimaastossa voimme tarkastella vain muutamia tunnuslukuja: Covid-tautiin kuolleet, sairaalaan otetut, teholla olevat ja sairaalasta ja teholta selvinneet - ja nämä suhteutettuna vaikkapa tapausmääriin per 100 000 ihmistä.

    Johtamisjärjestelmät saavat arvostusta, jos niihin voidaan luottaa, ovat osoittautuneet luottamuksen arvoisiksi ja ovat osanneet varmojen edellä mainittujen tunnuslukujen osalta saavuttaa hyvän väliaikatodistuksen. Lisäksi olisi osattava katsoa mahdollisimman totuudenmukaisten tilastojen skenaarioita - puhutaan mallintamisen taitavuudesta luoda ennusteita.

    Arvioiden esittely valtioista, joiden tiedotusmentaliteetinkin vuoksi ei annettuja faktoja/"faktoja" voida ottaa arvioiden pohjalle - vain todellisuus lukujen osalta antaa arvokasta tietoa tehdä analyysin pohjalta mediallinen mielipide. Aika tulee näyttämään miten - Kiina, USA, Uusi-Seelanti, Koreat, Ruotsi, Venäjä, Suomi, Italia, Saksa, Egypti ja Brasilia tulevat tilastoissa esiintymään.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti