keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 26052020 - III


       26052020


...
  • 1

  • Pahvin tie

    Ilkka Luoma 
    Kulutuskiihtynyt voima näkyy ostoksiemme paketoitumisena kertakäyttöisiin pahvilaatikoihin. Kiina on maailman suurin liukuhihnatehdas, joka tekee lähes kaikkea kaikille -ylivertaisella hinnalla, sen halpuutena, joka on nostanut nyt myös "vähäväkisen" ostamaan ja kuluttamaan.

    Perinnehän on ollut markkinoinnin oppitunneilla, että jos kauppa ei käy, niin luodaan tarpeet, vaikka niitä ei todellinen Elämä edes tarvitsisi. Kiina nosti itsensä "Menkää ja rikastukaa" kehotteella maailman suurimmaksi talouskoneeksi (bkt/PPP - IMF 2014/ -15). Hyvä vai huono?

    Kun tavaroiden hinta laskee, löytyy yhä enemmän ostajia

    Nyt monien tuotteiden osalta kiina-ilmiö on laskenut hintoja tasolle, joka on välillisesti luonut ympäristöjäljen pelottavuuden sfääreihin. Herännäisyyttä on jo ilmassa. Mutta edelleen näyttö- ja vertailuhakuinen ihminen haluaa erottua, kuten riikinkukko pyrstösulkineen.

    Kertakäyttöpahvipakettivirta Kiinasta on megalomaanista

    Kiina on jättiostaja puolivalmisteselluloosalle, jota äänekoskelaiset Metsäliiton omistamana sellukeittämönä puskevat yötä päivää. Nyt jo puhutaan, että metsäteollisuus pitää Suomea pystyssä. Entä, kun Kiina ehkä kieltää nykymuotoiset kertakäyttöpahvilaatikot?

    Kiinassa pienestä aloittanut herra Jack Ma tekaisi maailman suurimman verkkokauppa-alustan, sen aikaansaama pahvilaatikkovirta on käsittämätön - tuhansia miljoonia kertakäyttöisiä sellukerrannaisia. Tuo pahveistuminen ei ole luontaista. Mikä muu eläinlaji pakkaa juttujaan pahvilaatikoihin?

    Verkkokauppa loi ilmentymän, joka näkyy hyvin esimerkiksi R-Kioskien "tuoda ja viedä" logistiikassa; "tilaan housut, paidan ja kengät - kokeilen, eivät käyneetkään - palautan" ja näin pahvilaatikkovirta on tuplat kertaa palautusprosentti. "Ilmainen palautus" on tehnyt tehtävänsä.

    Elämme kulutustaloudessa, jota kiihdyttää näyttö- ja vertailutalous kasvuhokemineen. Miten kauan voidaan kasvaa - kun rajallisesta ei voida nyhtää loputtomiin?

    Heräämmekö itsesuojeluvaistomme ohjastamana?
  • 2

  • Lottovoitto luonnolle

    Ilkka Luoma 
    PM Sanna Marinin NNV-ympäristövastuuhallitus lunastaa lupauksiaan - "demareiden viherosaston" - De Grönan ohjastamana. NNV - eli Nuorten Naisten Voima potentiaalisina lisääntyjinä haluavat nähdä huomista lapsilleen. Aihe on aktiivisesti mielissä, sillä vastuu on kasvavien lasten näkökulmista niin käsinkosketeltava, tilassa ja ajassa.

    Tunnetusti kulutusorientoitunut kasvuhokema on saavuttanut kumulatiivisuudessaan katastrofiin johtavan tien kiihdytyskaistalle. Meiltä juuri lännestä näyttö- ja vertailutalouden ilmentymä on kumuloinut ympäristöllistä haittajälkeä jo 100 vuoden ajan.

    Herää kysymys sallimmeko kehittyvien maiden ihmisille saman kulutushokemallisuuden kuin meillä on ollut päällä joyli 60 vuotta? Nyt kuitenkin haetaan vastuuta - juuri PM Marinin johtaman hallituksen päätöksinä, ja Korona antaa sille vauhtia!

    Korona oli kornisti ajatellen tarpeellinen kiihdyttämö heräämisellemme!

    Kuinka kauan tämä valveilla olo nähdä rappeutuvaa Elämisen monimuotoisuutta kestää? Ollaanhan me niin usein tokaisseet tuon kuolamattoman "Ei enää koskaan"* - tarkoittaen lähinnä sotia ja niiden jatkuvuutta.

    Ehkä nyt käymme suurinta sotaa Elämästämme - pelastaessamme biosfäärillistä kaikkea Elättävää luonnon monimuotoisuutta. Käymme sotaa itseämme vastaan. Nyt on pakko vähentää - kulutusta!

    Hinta toimistamme viimeiseltä 150 vuodelta on karmea

    Edesmennyt Pentti Linkola on täydellisen oikeassa - hän ei nyt hymyile ja hymyilee pilven longalta. Korona saattoi olla lähettiläs, joka sytytti itsesuojeluvaistomme, joka kulminoituu nyt hallituksemme pieninä ripaustoimina, ollen parempaa kuin likainen nolla.

    Ihmisen arvo on Elämässä ja sen sisällössä

    Sisältöä ovat onni, rakkaus sekä kukat ja mehiläiset. Viimeeksi mainittu kahdella tavalla - pölyttäjinä eli lisääntyjinä niin pörriäisten kuin ihmstenkin itsensäkin osalta. Hallittu lisääntyminen - tasapainossa lajikohtaisten biomassojen suhteessa.

    Vähentäminen kohtaantuu juuri meihin ihmisiin - jäljen suhteettomiin jättäjiin.
  • 3

  • Virus osuu pelkojemme ytimeen, ja avoin tieto on siihen parasta lääkettä

    Ilkka Luoma 
    Pelko on tietämättömyyttä

    Täyttä tietoa taas ei ole. Tietämättömyyttä tilkitään muun muassa uskonnoilla; tässä arvostaen aitoja uskovaisia, jotka uskovat asiaansa ja turvaavat Elämäänsä henkisyyden maailmaan, josta saa aitoa lohtua - usein tietämättömyyteen. Mikäli meillä olisi absoluuttinen tieto kaikesta - ei olisi pelkoa eikä uskontoa?

    Tietäväkin pelkää, koska tietää seuraukset

    Nyt kovin harva vain tietää Koronan kaikkia seurauksia, jos ei välttämättä kukaan. Virus on yksinkertainen ja siksi se on pelottava - sen toimintamalli on tehokas; ollut jo yli miljardi vuotta. On siis ollut aikaa tuotekehittyä. Olemme siihen nähden ihmisinä imeväisikäluokassa. Siksi imemmekin tietoa, jotta ymmärtäisimme.

    Virus ei ymmärrä, sen ei tarvitse

    Virus lisääntyy, kuten mekin - ja me molemmat evoluution antamin tahtisävelin, mahdollisimman tehokkaasti. Ainakin me, kun ympäristöjälkemme on suurinta luokkaa populaatiobiomassaamme nähden.

    Tieto lisää tuskaa -kerrotaan

    Tuska on tässä tiedon herääminen mikrobien vääjäämättömästä kulusta, meidän ollen aika-ajoin "isäntäkasveina" hyviä kasvualustoja muun muassa viruksien lisääntymiselle.

    Jos tietäsimme viruksien todellisen tehtäväkartan - voisi pelkomme nousta tähtiin, sillä nyt tiedämme vain, että nuo 'näkymättömät nousevat pintaan' arvoituksellisesti - aina jostain tuottaen perintökaarta noiden satojen miljoonien vuosien takaa. Tehokkaasti.

    Näkymättömyys luo pelkoa

    Ihmisen elimistö elää edelleen osin kivikaudella. Tuolloin juostessamme ravintoa kiinni, oli aisteilla suuri merkitys - piti osata haistaa, nähdä, kuulla ja tuntea - auttoivat metsästyksessä, myös lisääntymisen metsästyksessä.

    Kivikaudella ei tiedetty viruksista mitään

    Nyt tiedetään jotain. Kivikaudella ei viruksia nähty - ei nytkään, vain apuvälinein. Näkymätön todellisena luo pelkoa - ei kivikaudella, koska ei nähty. Kuu ja Aurinko nähtiin, mutta niitä ei osattu selittää.

    Nytkään ei nähdä, vain koetaan ja ymmärretään osa seurauksista - loput arvataan.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti