tiistai 19. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 18052020 - V


      18052020

...
 • 1

 • Huhtikuun lopulla julkistettiin valtava globaali tragedia, joka hautautui koronavirusuutisten alle

  Ilkka Luoma 
  Media on väläytellyt jo viime aikoina mahdollisuudesta, jossa ruokatuotanto vähenee, jopa romahtaa. Suomessa "työvoimapula", kuivuvissa maissa vesipula, onpa mainittu pölymyrskytkin, joista on muistikuvia US' n Keski-lännestä 1930-luvun alkutaipaleelta.

  Ihmispopulaatio kasvaa. Ravinnon tarve lisääntyy, jo senkin vuoksi, että eräin paikoin syödään aivan liikaa. Vähiten syöville koetetaan saada lisää - siis maatalouden tuotantokyvyn on noustava.

  On ollut jo pidempään biologisen kestävyyden ylittävä tuotantokehitys, joka on saattanut nousta jopa ryöstöviljelyksi. Emme tiedä tarkoin pidemmässä biologiassa mitä keinotekoiset lannoitteet ja rikkatorjunnat lopulta merkitsevät biologisiin kiertoihin ja maaperään.

  Sodat, kapinat ja vallankumoukset säteilevät myös ravintotuotantoon - kuten yleinen toimeliaisuus, ja nyt erityisesti toimettomuutena, kun kasvuhokemallinen talousmalli niiaa Koronan edessä - ehkä reagoimme Covid-tautiin jo liian myrskyisäksi vesilasiin. Miten evoluutio voisi hoitaa tuon Koronan eliölliset vaikutukset - immuniteetilla, mutta sillä on hintansa.

  Meillä ei ole nälänhätää - viimeisimmät nälkäkuolemat kirjattiin 1860-luvun katovuosina. Meillä ei ole myöskään pulaa kelpoisesta makeasta vedestä - osaamme sen myös puhdistaa.

  Sen sijaan saastunut vesi vahingoittaa maataloutta, mutta myös tappaa joka päivä maailmalla - lähinnä kehitysmaissa. Tappaa noin reilu 3 000 lasta päivässä, jo vuosikymmenien ajan - lähinnä ripuliin; elimistön kuivumiseen. Tämäkään ei saa medialta riittävää palstatilaa.

  Nälkä on Maslowin tarvekartassa heti hengitettävän ilmaseoksen ja puhtaan veden jälkeen kolmantena. Me tarvitsemme ravintoa, muutakin kuin hengenravintoa, jota sitäkin on monin paikoin sangen niukasti saatavilla.

  Eräät syövät aivan liikaa, ravintoa hupenee haaskuuseen - olemme osin tehottomia ravintoketjuissa kaikkinensa.

  Mikäli nykyinen ravintomäärä jaetaan tasan kaikkien kanssa (liianko ideaalista?) - sitä riittää kullekin aivan riittävästi. Emme saa unohtaa pörriäisiäkään!
 • 2 - 2

 • USA:n keskuspankin Powell: Talous ei palaa koronaviruspandemiaa edeltävälle tasolle ennen rokotetta

  Ilkka Luoma 
  2 - Nyt US on myös jättivelassa - niin ulos kuin sisään

  Velka on USD-määreistä ja luottamus on pelannut juuri tuohon dollaripäätyyn, siihen on luotettu, ja korot on maksettu, kun FED takoo panokonetta - tuottaen uusia dollareita maailmalle - ostovoiman lisääjiksi. Yksinkertaista kuin valtion obligaatiot, joissa itselliset oman valuutan valtiot voivat lainata helposti omaa rahaa vapailta markkinoilta - yleensä kansalaisilta. Kierrettä, siis rahan kiertymistä kansalaisten kautta valtioille on joskus vaikea havaita - siihen on mukava ujuttaa aina hieman lisää!

  EKP' n toivoma inflaatio, siis rahan alentuminen on hiukan vajaa kaksi prosenttia, tuolla määrällä on turvallista lisätä ostovoimaa pa[i]nokoneesta.

  USD on ollut maailmanvaluutta - päättyykö tuo aika tulevan romahduksen myötä - jää nähtäväksi ja koettavaksi.

  Sen me tiedämme, ettei rahassa ole vitamiineja, ei kaloreita eikä proteiineja!

  Raha on hyödytän 'siellä viimeisellä portilla'. Rahalla ei myöskän tee mitään, jos ei ole ostettavaa välineellä johon ei luoteta. Ainoa todellinen luotto perustuu Elämän perusperiaatteisiin - hengitettävään ilmaseokseen, juotavaan makeaan puhtaaseen veteen ja biologiseen ravintoon, joka täytyy tuottaa, tai edes metsästää.

  Entä ellei ole tekijöitä?

  Syntyykö niukkuus, jossa saksalaisten yli kaiken pelkäämä hyperinflaatio iskee - kuten iski 1920-luvun loppupuolella - aamulla ruisleipä, joka pitää miehen tiellä, maksoi kottikärryllisen setelirahaa - iltapäivällä jo kaksi kärryllistä.

  Rahalla pitää olla kate, silloin siihen luotetaan - olkoot kate vaikka kullassa, tai jossain sellaisessa, jolla on erityistä merkitystä itse Elämälle. Se on maa, josta vilja kasvaa ja vesi, josta kalaa saadaan.

  Kuinka paljon maksat janokuoleman ollessa muutaman minuutin päässä, kun olet Saharassa kieli kuivana kuin beduiinin sandaali, ja mukanasi on miljardi dollaria riihirutikuivaa - ja tarjolle tulee litra makeaa puhtaanraikasta vettä? Entä, jos tuo vesipullo on apinalla? e
 • 2 - 1

 • USA:n keskuspankin Powell: Talous ei palaa koronaviruspandemiaa edeltävälle tasolle ennen rokotetta

  Ilkka Luoma 
  1 - Keskuspankeilla on kaksi ylivertaista ominaisuutta - niin US' ssa FED' llä kuin EU-euro' ssa EKP' lla - nämä rahanjättiläiset voivat painaa rahaa - ostovoimaa, ja nykyisin se on helppoa - lasketaan USD- tai eurobittejä oman sivupankkiverkoston kautta valtioille, yrityksille ja kohta helikopterirahana kansalaisille - suoraan.

  Toinen erityinen ominaisuus on keskuspankkien toiminnallinen itsenäisyys!

  Nythän EU' ssa EKP älähti, kun Saksan perustuslakituomioistuin ärähti* EKP' n itsepäisyystoimille, jossa muun muassa edellinen pääjohtaja Mario Draghi sanoi, ettei EKP' lta voi raha loppua! Sitä "taiotaan tyhjästä" - katteetta.

  Samoin USA' ssa, aina sen jälkeen, kun Yhdysvallat romutti kultakytköksen US-dollariin. Kytköksen aikana vallitsi tietty niukkuus, sillä katteena olevaa kultaa on tunnetun "vähänlaisesti" ... Tänään yllättäen Venäjä ja Kiina ovat yksiä suurimpia kullan ostajia - voimme vain osin arvaille mihin toimenpiteisiin!

  [Maailmalla kiertää edelleen vankka huhu, jossa myöhemmin vuonna 2011 tapettu Libyan johtaja Muammar Gaddafi olisi suunnitellut kultasidosta öljykaupan välineeksi - se ei kuulemma kelvannut USA' lle (?)]

  US on takonut ulkomaankauppansa vajetta jo vuosikymmenet, itseasiassa suunnilleen tuosta Bretton Woods* tapahtumasta lukien, jolloin US irtautui presidentti Rickhard Nixonin aikana kultakannasta. Miksi US takoo vientialijäämää?

  Me kaikki markkinataloudessa muistamme erään pyhän mantran: "Ostaja on aina oikeassa" - US on valtava ostaja, ja näin pitää 'tiukkaa kuria' maihin, joista ostaa erityisen paljon. Tuolta painostuspohjalta myönnetään myös kuuluisia suosituimmuusmyöntöjä - mukaville, reippaan myötäileville valtioille - ollaan ikäänkuin isoveljen hellässä huomassa noudattamassa veljellistä ohjeistoa.

  Tähän kohtaan muistamme yli maailman ulottuvan trumppistisen uusnormaalin: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteettin >
 • 4

 • Ristitulessa

  Ilkka Luoma 
  Afrikasta avartuva silmä havaitsee eri ilmansuunnat jo monipuolisemmin - ei ole enää vain lännen suuntaa, on sen lisäksi itä, joka kasvaa ja edustaa demokraattisesti jo reilua enemmistöä.

  Afrikasta, nykyihmisen alkukodista osataan katsoa omia jälkeläisiä olivat he sitten kulkeneet/ kulkeutuneet mihin ilman suuntaan nähden.

  Afrikasta on koettu kaikkein pahimpia virushyökkäyksiä - muun muassa Ebola*, joka tappaa välillisesti hyvin suurella voimalla. Afrikassa tiedetään Ebola, me täällä lintukodossamme emme sitä ymmärrä. Meitä on toki koeteltu - US' sta lähtenyt Espanjan tauti, ja vielä kauempana historiassa Musta surma - puolet eurooppalaisista menehtyi.

  Afrikka on nouseva maanosa - tuleva ruoka-aitta, varsinkinkin jos Sahelinin kuivuusrynnistys saadaan padottua. Se, jos mikä tarvitsee apuamme - ei enää kolonialismia, joka oli hyytävimmillään Belgian kuningas Leopold II' n aikana - Belgian Kongossa.

  Kiina on nyttemmin noussut maihin Afrikkaan, kuten sen Etiopia hyvin tietää ja konkreettisesti kokee - Kiina tuo rahaa, tekniikkaa - ja vähemmän sotaa ja kolonialismia.

  WHO on yhtenäistäjä, jossa tapahtuu myös inhimillisiä virheitä, mutta oikeansuuntaisia linjauksia viittauksina koko Maailmaamme - enää ei ole lännen hegemoniaa, ei valtatekijöitä, eikä toivottavasti kohta aloitettuja sotiakaan - ainakaan US' n operoimina.

  Voisimme oppia olemaan sekaantumatta vieraiden omiin sisäisiin asioihin, vaikka se kuinka vaikealta tuntuisi.

  Nyt esillä on yhteinen uhka

  Uhan nimi on päälle käynyt Korona, ja tämän osalta YK' n alaisjärjestö WHO on keskialueen toimija - ilman ilmansuuntarasitteita - vain arvostuksena sinne mistä saadaan apua - toivottavasti pyyteettä.

  Korona on meidän kaikkien haaste - vihollisesta emme voi puhua, sillä Korona pelaa maallisesti universaalia peliään evoluution hallinnassa - kuten mekin, kun Elämämme monimuotoisuutta kavennamme omin itsekkäin tavoittein.

  On aika yhdistää voimat ja jättää suurvaltapolitiikka myöhemmin pelattavaksi.
 • 5

 • Korona­pandemia paljasti asioita, jotka olisi pitänyt ymmärtää muutenkin, sanoo professori: Tieto on lopulta aina kiistanalaista

  Ilkka Luoma 
  Emer.prof. HS' ssa: " ... ”Mitään asiaa ei ole suojattu politiikalta.” ... "

  Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa ihmisten ja/tai johtajien valitsemilla menettelytavoilla. Voimme äänestää kerran neljässä vuodessa ja hokea demokratian auttuutta, kun vaalit on teknisesti toteutettu oikein.

  Mutta! Informaatiollisesti tasa-arvosta ehdokkaiden vaalitaisteluissa ei voi edes puhua - siksi valikoivaa media tavoillansa on. Toisaalta rahalla saa ja hevosella pääsee - epätasa-arvoisista lähtökohdista eräät selvittävät tiensä päätösportaille - rahalla.

  Jokainen poliitikko - siis yhteisten asioiden (so. äänestäjiensä asioiden) hoitaja tietää varmasti mihin rummutukseen joutuu, varsinkin jos esilletulot ovat poikkeavia ja "näin on päätetty" linjasta eroavia.

  Poliitikot "keskustelevat" pitääkseen itsensä pinnalla, eli päästäkseen yhteisten asioiden hoitajiksi seuraavallakin kerralla. Politiikan hoito on kyynärpäilyä - joutuu raivaamaan tilaa saadakseen äänensä kuuluville - tässäkin raha ja erinomaiset mediasuhteet auttavat.

  Mutta! Politiikkaa hoitaa myös vastuullisten ihmisten joukko, joille pääsy seraavalle kierrokselle ei ollutkaan merkityksellistä, vaan oikea asioiden hoito, lupaamallaan tavalla - puhutaaan vaalilupauksista, joita esimerkiksi ensimmäisen kauden osalta USA' ssa presidentti Donald Trump yrittää kaikin keinoin päästä toteuttamaan toisella kaudella.

  Kriisissä kansa yhdistyy

  Kiisissä eduskuntakin voisi yhdistyä - onhan se puhutusti pienoiskuva Suomesta - ainakin äänestysprosentti 72' een saakka. Mikäli kaikki suomalaiset äänestäisivät - olisi eduskuntamme erinäköinen.

  Nyt alkaneessa kriisissä poliitikot voisivat katsoa asioita kansakunnan etujen näkökulmasta, ei enää poliittisten näköalojen ja tavoiteammuntojen mutkien takaa.

  Kansa odottaa lopulta vain yhtä asiaa valitsemiltaan, se on luottamus. Kansa haluaa luottaa. Ja jos luottamus on ansaittu, saavat yhteisten asioiden hoitajat kuuliaisen kansan, jota on helpompi ohjeistaa valittuihin suuntiin.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti