torstai 7. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 06052020 - II


      05052020

...
 • 1

 • EKP:n rahoitus voisi avata EU:lle tien umpikujasta

  Ilkka Luoma 
  Mitä lopulta tuolla EKP-rahoituksella tarkoitetaankaan?

  Talousviisaat, muun muassa Vesa Vihriälä on jo väläytellyt "anteeksi annettavaa - ikuisella maksuajalla" olevaa EKP-lainaa valtioille. Nythän USA' ssakin puhutaan FED' in setelipainokoneista, jotka puskevat US-dollareita "molokin kitaan" -urakalla. Herää tässä kysymys mistä US-liittovaltio on ottamassa 3 000 mrd USD' n lainoitukset?

  US on myynyt joukkovelkakirjoja - muun muassa Kiinalle noin 1 100 mrd USD' lla. Herää kysymys tähän kohtaan - mitä Kiina on tekemässä noille velkapapereille - luottaako niiden katteelliseen takaisinmaksuun, vai laittaako ne julkisille markkinoille, jolloin niille saattaa kehittyä aivan uusi markkinahinta!

  Entä EKP, joka on ilmaissut edellisen pääjohtajansa Mario Draghi' n suulla, ettei EKP' sta raha lopu. 'Setelikonekampi on hyvässä rasvassa' -näinkö?

  Saksalaiset muistavat mitä merkitsee hyperinflaatio, jota tuossa HS-jutussa koetetaan pelkona peitota - esimerkillä Kanadasta, jonka noin 38 miljoonaa kansalaista on pieni määrä EU' n 450 miljoonaan ja USA' n 330 miljoonaan nähden - puhumattakaan Kiinan 1 398 miljoonasta.

  Pitääkö rahalla olla jokin oikea ja kestävä arvo?

  Ennen oli kultasidos US-dollariin, mutta US-presidentti Rickhard Nixonin aikana tuo sidos romutettiin - Bretton Wood' ssa. Entä nyt, kun tuon kultasidoksen katoamisen myötä alkoi US' n valtava kauppatasealijäämien ketju ja US-liittovaltion velkaantuminen.

  Entä EKP euron haltijana ja omistajana?

  Pitäisikö eurolle rakentaa jokin reaalisidos arvona - sellaiseen, jolla on merkittävä vaikutus ihmisen hengissä pysymiseen. Seteleillä ei tunnetusti ole paljoa vitamiina- kuin proteiiniarvoa.

  Puuhaavatko Kiina ja Venäjä yhdessä kultasidosta yhdelle valuutalle - ovathan he yhdessä yksiä maailman suurimpia kullan ostajia. Kullassakaan ei ole paljon hivenaineita kuin kaloreitakaan. Miksi USD irrotettiin kultakannasta?

  Oliko syynä tuo kasvuhokema ja kulutusherkkyyden nosto, josta ympäristö maksaa korkeaa hintaa - nyt!
 • 2

 • Sanna Marinin hallitus otti poliittisen propagandan perusopit käyttöön – mutta valitettavasti ”uusi normaali” on kovin väsynyt klisee

  Ilkka Luoma 
  Mitä "uusi normaali" merkitsee?

  Jos tuntee ympäristöhaittaavuuksien kehityshistorian, voisi tänään jo oivaltaa, että huomenna on pakko tehdä muutos.

  Nyt ollaan tuolla "uuden normaalin" tiellä, koska tänään on ymmärretty, ettei aiempi näyttö- ja vertailutalouteen perustuva kasvuhokema voi enää jatkua. Meitä kaikkia elättävä luontobiolgia kaatuu altamme, eikä enää tue kaltaistamme ihmiseloa.

  Näinä aikoina on tulossa vuotuinen ylikulutuspäivä - ainakin vanhan normaalin mukaan Suomeen - siis päivä, jolloin ollaan syöty tämän vuoden biologinen kasvu. Miten elämme tuon loppuvuoden - tähän voisi antaa vastauksen sixteniläiset talousviisaat ja pilven longalta edesmennyt suvereeni ympäristöjulistaja Pentti Linkola.

  PM Sanna Marin on noussut NNV-hallituksen johtoon aivan tavallisten ihmisten joukosta, joka on kokenut niukkuuden, tavallisuuden - sellaisena kuin suurin osa kansastamme tietää. Sanna saattaa olla jo uusnormaalissaan hyväksymässä kulutushoennan kasvun sijasta hallitun vähennyksen, jota ollaan saatu nyt kokea Koronan järjestämänä pakkoharjoitteluna.

  Näin näkökykymme on kohentunut ja nyt nähdään metsää puilta ja kaukaisuudesta aiemman haittausvan takaa kirkkaat vuoristot - muun muassa Intiassa. Uutisointi kertoo jo Koronan luoman uusajan aikana liikenteen vähentyneen jopa 30 prosenttia ja tulokset näkyvät jo kirkaampana näköalana kohden uusnormaalia, jossa kulutus vähentyy reippaasti.

  Missä vähennetään?

  Siellä missä on siihen varaa - ja nämä ihmiset asuvat keskimäärin kehittyneissä palvelukulutusmaissa, joiden ympäristöjälki kumuloituneena viimeiseltä 100 vuodelta on ylivertainen - erityisesti per capita periaatteella laskettuna. Voisimme kysyä myös, että onko kiinalaisilla ja intialaisilla sama henkilökohtainen kuluttamisen oikeus kuin kasvuhokemallisissa länsimaissa.

  Intia ja Kiina edustavat ihmismaailmasta lukusuhdetta 2,8/7,8 - ja on selvää, että, jos heidän kulutustahti nousee per henkilö tasolla lännen mittoihin - tarvitsisimme 2-3 uutta Maapalloa!
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti