tiistai 26. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 22052020 - IV


        22052020


...
  • 1

  • Ruotsi nousi maailman ykköseksi väki­lukuun suhteutetuissa viikon korona­kuolemissa, mutta yksi maan johtavista rokotteiden asian­tuntijoista antaa silti toivoa

    Ilkka Luoma 
    Väliaikatulos Koronan Covid-taudista on Ruotsin näkökulmasta lohduton - noin kuusinkertainen määrä menehtyneitä, suhteellisestikin, Suomeen nähden, siis tässä vaiheessa. Seuraavaksi voisi tarkastella keitä Ruotsissa on menehtynyt Koronan seurauksena. Uskallan arvata, että ikääntyneet, paljon elämää nähneet - yli 75 vuotiaat, joilla jokin perussairaus päällä.

    Seuraavaksi voimme miettiä millaisesta taloudellisesta asemasta nuo menehtyneet ovat?

    Ruotsi on vauras valtio, myös kansalaistensa osalta - ainakin keskimäärin. Kornisti ajatellen nyt on syntynyt merkittäviä perintöjä sellaisilta ikäluokilta, joiden aikaansaama verokertymä ei ole enää aktiiviväestöön rinnastettavissa - on myös muistettava, että nuo lähinnä eläkkeellä olevat ovat oman päivätyönsä päätteeksi eläkkeensä ansainneet.

    Ruotsissakin eletään yhä pidempään ja sairauksien hoidon - yhä terveemmässä kansakunnassa, kustannukset nousevat eli voimme laskea millaista menoerää nämä menehtyneet ovat yhteiskunnalle vähentäneet poismenollaan. Miksi tällainen pohdinta-asettelu?

    On rohkeaa miettiä miten Ruotsissa valtiovalta on omia laskelmiaan tehnyt, saattavat olla inhorealisteja, pragmaatikkoja ja tosiasioiden tunnustajia ja miettivät elinkaarien yhteiskuntahintaa eri ikäluokissa - suhteuttaen ne Koronan suorittamaan harvennukseen. Tämä on inhimillisesti julmaa pohdintaa, sillä kunkin Elämä on aina yhtä arvokas - evoluutionkin näkökulmasta. Jokainen tuli tänne samoista peruslähtökohdista - eriarvoistuminen alkoi tosin monien osalta jo synnytyssairaalasta.

    Miten Ruotsi askelmerkitsi Koronan etenemisen, ottiko huomioon kuolevat, mistä ikäluokista ja projisoivat näitä ikäluokkia verotuloihin ja yhteiskuntamenoihin.

    Suomessa monet nuoremmat ikäluokat hyötyvät perinnöistä, jotka arvattavasti lisääntyvät vuosi vuodelta - niin Ruotsissakin. Oliko näin, ainakin aihetta se antoi arvioinneille, kun Ruotsi valitsi linjansa - Talous edellä.

    Suomessa mennään toistaiseksi Elämä ensin -linjalla; taloutta hitaasti avaten.
  • 2

  • Ex-ministeri Jari Lindström kuvaa kirjassaan, millaista tavalliselle duunarille oli nousta yhteiskunnan huipulle: Kollega eduskunnassa ei tervehtinyt koskaan

    Ilkka Luoma 
    Jari Lindström sai ansaittua luottamusta aivan tavallisena ihmisenä korkeassa asemassa - kansan ja Timo Soinin tahdosta. Tältä osin Timo teki merkkiteon - hän nosti arki-ihmisiä vallan portaille ja nyt meillä aivan tavallisilla on hyvä kokemus miten syvien rivien ihmiset hommiaan hoitivat - kansakunnan kaapin päältä.

    Jari oli positiivinen ilmiö, hän sai tunnustusta rehellisyydestään - hän jopa ilmaisi, että olisi tehnyt toisin, ellei ryhmäkuri ja "me tehdään hallituksessa yhdessä sovittuja tehtäviä", olisi estänyt.

    Pulinaa aitopersurivistöissä aikaansaanut nyrkkitervehdys oli silloisen PM Juha Sipilän masinoima - siis aloitteellisuus tuli "keskustalaarista". Tuskin Jari nyrkkiään olisi noin itse päättäen osoitellut?

    Jari nousi tehtaan lattialta, eikä päässyt sinne enää palaamaan - UPM lopetti kysyntäongelmaisen Jarin aiemman työyhteisön. Jari on nyt rehellisesti työtön - entisenä ministerinä. Uskoisin, että hän saa paljon myötätuntoa kotikonnuiltaan - ja vieläpä ansaitusti.

    Yhdistää kaksi ministeriötä toveriaatteen haltuun oli ajattelematon teko Timo Soinilta, joka olisi sen voinut estää heti kättelyssä - vaikka nyrkkiä pöytään lyöden. En tiedä mikä oli Timon motiivi tehdä tämä yhdistely. Ehkä se oli usko omiinsa, että kyllä yksi peruspersu nyt pari ministeriötä hoitaa - vieläpä oikeusministeriön, tosin luottamusmiehet ovat aina tavoitelleet oikeudenmukaisuutta toveripiirin eduksi.

    Jari oli osuva työministeri - se oli hänenelle luontaista, mutta tässäkin Timo Soinin ryhmäkuri ajoi Jarin toimiin vastoin omaa tahtoaan?

    Jari kuunteli niin tarkkaan Timoa, että jätti syvien rivien peruspersut, ja lähti sinisin aatoksin toivottomaan tehtävään. Siniset oli heti kättelyssä pettureina tuomittu kansan tuomioon, joka näkyikin jo heti seuraavista vaaleista.

    Olisiko pitänyt muistaa Veikko Vennamoa - legendaarista "kyllä kansa tietää" populistia, positiivisesti ilmaistuna.

    Jarin piti jäädä peruspersuihin, jättää ministeriö ja kompata nyt pöhinässä olevaa PS-puoluetta.
  • 3

  • Trump ilmoitti Yhdysvaltain sanoutuvan irti valvontalennot sallivasta Open Skies -sopimuksesta

    Ilkka Luoma 
    Open Sky on järjestely, jossa luottamusta lisätään omin tarkkailulennoin naapurin ilmatilaan - kuvauskameroin ja sovituin ehdoin. Tämä menettely hälventää epäilyjä mitä toveri tai kaveri tekee - onhan edelleen voimassa edes jotain sopimuksia, jotka liittyvät aseistukseen ja sen kehittymiseen.

    Mikäli US irtautuu tästä luottamuksen Open Sky -ilmatilasta - on se suuri uhka ihmiskunnalle ja vaaraksi sodan ja konfliktin mahdollisuudelle uuden varustautumisen epäluulon kasvattamana.

    On myös USA' lta uhkaa luova viesti, että sen alueella tapahtuvia toimia ei haluta antaa muiden tarkkailla, juuri heidän, jotka olisivat mahdollisia vastauhkia sille itselle ja sen myötä myös muille, vaikka he eivät edes olisi osallisena tuossa uhkakuvioitumisessa!

    Tässä kohdin suuri vaara muodostuisi meille - Suomelle, sillä olemme aivan tuon toisen ydinasesuurvallan vieressä ja vielä vain sadan kilometrin pääsä Venäjän tärkeimmistä viimeisen ydiniskun päätukikohdista - Kuolan niemimaalla, jossa pitävät pesäänsä Borei-luokan strategiset ydinsukellusveneet Borei monikärkisin mannertenvälisine ydinohjuksineen.

    Miksi US haluaisi purkaa tuon Avoimen Taivaan sopimuksen, jossa niin US ja Venäjä voivat sovitusti lentää toistensa ilmatilassa havainnoiden sotilaallista kehitystä. Ehkä siksi, että US kokee itse nyt poikkeavaa uhkaa Venäjä-Kiina -akselilta, ja näin haluaa salata omia toimenpiteitään, joilla alkaisi kohentamaan ja lisäämään omaa uhkakuviota aseellisena lisäkehityksenä?

    Avoimen Taivaan sulkeutuminen lisää asekehittelyä ja kilpavarustelua. Nyt US kokee mahdollisesti Kiinan ja Venäjän lähentymisen ja näin US näkee, että sen maailmallinen ase-, taistelu- ja hyökkäyskykyisyys vaarantuvat - sotilas- maailmanpoliisihegemoniansa vähentymisenä!

    Avoin Taivas oli erinomainen luottamusavaus - aikanaan. Se antoi mahdollisuuden tietää mitä naapurissa tapahtuu ja se vähentää epäluuloa. Eikä myöskään tarvita niin paljon vakoilua, urkintaa ja digitaalista hakkeroimista - miltään ilmansuunnalta.
  • 4

  • Hallitus harkitsee, Orpo asettaa ehtoja, Halla-aho ajaisi eroa eurosta – näin hallitus ja oppositio kommentoivat 500 miljardin euron korona-avustuksia

    Ilkka Luoma 
    Perinteellisesti uhkakuvien luodusta maailmasta ponnahtelee pahin uhkakuva - idästä ja juuri Venäjältä. Venäjällä pelottelu on ikäänkuin äidinmaidossa ja perusteeksi saadaan Talvisota - Puna-armeijan hyökkäyksineen. Tämän osalta on alkanut historian uudelleen kirjoitus - nyt jo havaitaan, että neuvottelukierrosta 1939 ei käyty loppuun saakka, mutta tästä ei sen enempää.

    Sodan ja idästä miehitetyksi tulemisen uhan rinnalle on noussut ilmasto, ja syvemmin asioita tuntevien osalta - koko ympäristö biosfäärillisenä ilmiönä, joka lopulta Elättää meidät kaikki. Olemme syöneet ihmiskuntana yli oman osuutemme ja näin muun muassa Suomessa vuotuinen ylikulutuspäivä kohtaantuu näinä viikkoina.

    Nyt uhaksi ollaan saatu konkreettinen pandemia - virushyökkäyksien vaara, päälle jo käyneenä - tosin "lempeästi". Suurimmat ongelmat ovat syntyneet välillisistä toimista - lähinnä talouden kulutusvähenemisen aikaansaamana kansantalouden lamana ja velkanntumisen nousukierteenä.

    Uhka on suhteellista

    Uhaksi voidaan nähdä rasismi, kansallismielisyys, sotakoneiden ylikehitys, saastunut vesi kuin uskontojen keskinäistaistelut. Uhkia voidaan nähdä myös rajariitoina, tulee mieleen Lähi-itä ja Israel. Uhiksi koetaan myös ilmastonmuutokset - kuivuuksineen ja loppuseurannaisina - ravinnon niukkeneminen.

    Eräät näkevät uhiksi myös "marsilaisten hyökkäykset", joiden funktio olisi siinä mielessä kiintoisa, että se varmasti yhdistäisi 'samaan hiileen' koko Maallisen ihmiskunnan. Hollywood-elokuvat kertovat aiheesta suosittuna, jos katsojalukuja tarkkailemme.

    Suomessa ei ole uhkaa ilmansuunnista, ellemme lisää niitä itse, muun muassa laskemalla sotilaspoliittisesti puolueettomaan valtioomme ulkoisen maan tai sotilasliiton taistelu- tai hyökkäysjoukkoja - edes harjoittelemaan. Muistamme kuinka pontevasti presidentti Urho Kekkosen aikana torppasimme Kremlin innon tulla asevoimin maahamme - harjoittelemaan.

    Pandemia ja virukset ovat uhka ihmiselolle, sillä ne ovat olleet "aina" ja niillä on tehtävä
    .

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti