perjantai 15. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 14052020 - III


      14052020


...
  • 1

  • Etätöitä tehdään paljon epidemian hellitettyäkin

    Ilkka Luoma 
    Korona tuo joka päivä surua. Korona tuo kuitenkin myös erinomaisia tutkimusalustoja mitä huomenna voidaan tehdä toisin. Ehkä suurin asia on vähentäminen, joka tässä Koronan leviämisessä on tuottanut jopa ilmanalan kirkastumista hyvinkin vaikeilla saastealueilla - Kiinan ja Intian suuret teollisuuskaupungit, Pohjois-Italia ja EU-Euroopan väkirikkaat ja ajoneuvotäyteiset pääkaupungit, Pariisi, Berliini ja Rooma - sielläkin on ilman hengitettävyys parantunut oleellisesti.

    Toinen erinomaisen hieno tutkimusalue syntyy kuin itsestään tästä etätyöstä. Nyt on aika kerätä kaikki mahdollinen data, jotta tekoäly oman viisautemme ohelle saadaan liikkeelle tutkimaan mitä merkitsee työn siirtyminen kotiin, mökille, lomapaikkaan tai muuhun luontoläheiseen idylliin, joka voisi parhaillaan lisätä motiivia tehdä työ paremmin ja kehittävämmin.

    Tutkimusaineistoa kertyy koko ajan. Työmatkaliikenne on romahtanut, autoilu on vähentynyt - toimipaikkaruokailu on kutistunut olemattomiin - vain ulosmyynniksi. Itse työpaikoilla "kahvikuppiristeilyt" ovat päättyneet - tilalle on syntynyt etäkahvitauot, joissa vitsaillaan päivän vitsit turvallisesti bittiliikenteen ajamana.

    Ei niin hyvää, ettei vaikeuksia, kun lapset ovat olleet "jaloissa", kun koulut kiinni, päiväkodit tavoittamattomissa - ja vielä päällä vanhempien opetusvelvollisuus. Onkin erinomainen paikka, kun koulut aukeavat ja vanhemmat pääsevät etäkotityöhön tehollisesti kiinni - ehkä työpiste-ergonomiakin on jo ehditty hioa. Entä venyttelyt ja vanuttelut, joita on kannustettu itse työpaikoilla.

    Eläme työkulttuurimurroksessa. On suuret mahdollisuudet selvittää mikä olisi lopulta kulutuksellisesti se paras keino, koska meidän on täällä kasvuhokemamaissa pakko vähentää, esimerkiksi muille nouseville, joissa Maapallomme enemmistöväki elää. Tasa-arvoistuuko työskentely, jos operoidaan kodeista, mökeiltä tai muista työhönkin inspiroivista paikoista.

    Entä liike - turha liike. Kuinka paljon työmatkaliikenne aikaansaa haittapäästöjä?
  • 2

  • Suomi on onnistunut elämän suojelemisessa

    Ilkka Luoma 
    PM Sanna Marinin NNV-hallitus valitsi alkuunsa 'Elämä ensin' -mentaliteetin, kun Korona suoritti maihinnousun. Nyt on oivallettu vuosisatamiljoonainen perusperiaate - evoluution lahjana Elämälle - immuniteettinä.

    Laumasuojalle muodostuu aina hinta, siis lasku, joka erääntyy takuuvarmasti. Emme ole tuota Elämän ensin -koko laskua vielä maksaneet, sillä laumasuoja immuniteettinä on kansakunnassamme vain prosenttien luokassa.

    Entä mahdollisuus, jossa Korona covideineen "katoaa" evoluution tuotekehitykseen, tekee paluun - sellaisena, johon nyt kehitettävä rokote ei enää pure? Sekin mahdollisuus on, ettei Korona enää nykymuodossaan palaa, vaan joutuu evoluution "tuotekierrätykseen loppuunajatteluna versiona".

    Se on kuitenkin satavarmaa, etteivät itse virukset vuosisatamiljoonaisena ilmiönä mihinkään katoa. Virukset kilpajuoksevat omassa kehityksessään - "kiltisti evoluution johtolauseiden ja ohjelmakäskyjen" tahdissa; näin ovat tehneet jo yli tuhat miljoonaa vuotta. Evoluutio on kaikille - niin ihmisille kuin viruksille.

    Ruotsi valitsi 'Talous edellä' -mentaliteetin, kun Korona iski. Ruotsi halusi nostaa laumasuojaa, ja maksaa siitä jo nyt hintaa, eli laskun ensimmäistä erää, joka lienee suurempi kuin jälkilasku, joka erääntyy sitten myöhemmin. Meillä laskun ensierä on ollut pieni, ja on vaarana, jossa loppuerät ovat suurempia - pelkona lienee se, että niihin kohdistuu korko, mikä lisää loppulaskun kokoa, jopa suuremmaksi kuin Ruotsissa?

    Johtopäätös: Olemme selvinneet toistaiseksi hyvin, jopa kunniakkaasti Elämää arvostaen, ja näin PM Sanna Marin on onnistunut tässä vaiheessa jopa erinomaisesti, kuten HS-lukijapalaute todistelee.

    Mutta! Emme tiedä huomista, emme tunne Koronaa, emme tunne edes viruksien todellista tehtäväkuvaa; vain sen, että lisääntyvät tehokkaasti löytäessään "isäntäkasvin".

    Pelastus on laumasuoja, kuten on ollut ihmiskunnalle jo vuosituhansien ajan. Jopa Musta surma Keski-ajalta, tuotti jonkinasteisen immuniteetin - vaikka puolet menehtyi. [VU]
  • 3 - 2

  • Oman teoriani mukaan

    Ilkka Luoma 
    2 - HS teki oman "tilannehuoneen" - tämän kansalaislaarin, jossa toimittajat moderoivat lukijoidensa kommentteja, mitä erilaisimmin tavoin - ehkä myös robotoituna? HS-idea kehittyi US Puheenvuoron lailla, nyt voi rehdisti kirjoittaa omalla aidolla nimellä - tosin siinä ei ole toistaiseksi potrettikuvavaadetta - ehkä olisi hyvä?

    On varmaa, että niin US' n kuin HS' n kaltaiset kansalaislaarit yleistyvät, kehittyvät ja laadullistuvat - saaden myös rinnalleen uusia suoramedian ylläpitäjiä "tilannehuoneina", ja entistä laadukkaampina.

    Tässä en lähde arvioimaan juuri tuon Facebook Tilannehuoneen laatua kuin sisältöäkään, en ole siihen puolueeton, koska olen sinne itsekkin sisältöä tuottanut.Mielipide toki on, mutta se olisikin aivan oman tekstin arvoinen.

    Sekin on varmaa, että kamppailu totuudesta kasvaa, sillä totuus on tosiaan tuolla jossain - on vain kysymys siitä kuka/mikä sen parhaiten tuo esille, todistelee sen uskottavimmin ja esittää laadukkaimmin. Laatu on taas paljolti kuulijansa, lukijansa ja katsojansa silmissä. Yhdysvalloissa on edelleen ihmisiä, jotka eivät usko amerikkalaisten käyneen Kuussa.

    Digiloikka tuottaa lukijat sisällön tuottajiksi?

    Sisältö taas esittäytyy yhä useammalla tavalla - kansalaiset eivät enää sulata kaikkea mitä heille laatumediasta työnnetään. Suuntaavaa politiikkaa esiintyy faktan tarkistajissakin - mitä he todellisuudessa ovat?

    Ratkaiseeko sisällön laadun enemmistö vai vähemmistö (demokratiakäsite) - viisaus, äly vai terve epäluulo kuin kyky kriittisyyteen, epäillä. e [1]

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti