lauantai 23. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 20052020 - V


      20052020


...
 • 1 - 2

 • Bill Gatesin syvä katumus

  Ilkka Luoma 
  2 - [04/2013] --- Emme tunne viruksien ja niiden kaltaisten ”ohjaus- ja käskytysmekanismeja”

  Sen vain tiedämme asiantuntijapiireistä, että olemme aina niitä ”jäljessä” - lisäksi alan ammattilaiset tietävät, että lääkityksemme, antibiootit ja muut rinnastettavat hoitomenetelmät vahvistavat mikrobien vastuskykyä ja voimistavat niiden elinkelpoisuutta, joille ei enää vastavoimaa löydy – viruksetkin kilpajuoksevat ja evoluutiossaan kehittyvät – tehtävänsä mukaisesti!

  ” … Viruksetkaan eivät tule häviämään, ne ottavat osansa ja leviävät sekä kehittyvät. Virus ei ole uhka ihmisyydelle, se on vain uhka hallitsemattomalle kasvullemme. Ihmisen valtakauden päättyessä virukset jatkavat, kuten muurahaisetkin. Kaikilla oli sijansa ja aikansa. Pandemia voi olla varoitus ja opastus arvostukseen, jossa tasapaino on hyväksytty luonnollisena yhtälönä elämän keskipisteessä”

  Häämöttääkö pää vetävän kädelle?

  Innoissamme olemme lisänneet elinajanodotettamme viimeisten 100 vuoden aikana merkittävästi. Olemmeko pohtineet lainkaan sitä, mitä merkitystä sillä on kokonaisbiosfäärin toimintaan sekä biodiversiteettiin ja miten esimerkiksi joidenkin mielestä mikrobien ”maailmanpoliisitehtävä” muuttuu elinikämme kasvun myötä.

  Onko niin, että jokin tasapainoitusjärjestelmä ottaa ohjat käsiinsä ja järjestää uuden ”mustan surman”, joka eliminoi kolmanneksen ihmispopulaatiosta?

  Hitaiden muuttujien vastustamaton voima!

  Silmitön ja näköalaton kehitysvauhtimme on saattanut käynnistää ”hitaat muuttujat”, joiden 'tehtäväkuvaa' emme tunne ... e [1]
 • 2 - 1

 • Suomalaisten tutustuminen pääministeriin on vielä kesken

  Ilkka Luoma 
  1 - Erinomainen huomio nostaa mediaframille Sanna Marin

  PM Sanna Marin ansaitsee tuon pohdinnan, jonka moni kansalainen on jo tehnyt - se näkyy poikkeavana luottamuksena näin uutta valtakunnan poliitikkoa kohtaan. Kansaa viehättää Sannan tavallisuus, selkokielisyys (-mielisyys?) sekä erityisesti se, että hän on tehnyt tavallisten ihmisten töitä ja opiskelua ennen koko maan politiikkaan tuloa.

  Sanna haki politiikan käyttökokemusta Tampereen kaupunginvaltuustosta - puheenjohtajana, napakkana sellaisena. Asiat laitettiin ruotuun, kuten nytkin näyttää käyneen. Kun nyt katsomme Sannalle väliaikatodistusta tapahtumista Koronakriisin keskeltä - saa hän hyvän arvosanan - juuri selkokielisyyden, tehtyjen virheiden tunnustamisen kuin 'Elämän ensin' -mentaliteetin myötä.

  Media nosti metelin, kun Sanna twiittasi: "On valitettavaa, että oppositiopolitiikkaa tehdään valheellisilla väittämillä ..." - mediamyllytys syntyi tuosta "valheellisilla" sanasta. Poliitikot eivät Arkadian mäellä käytä ilmaisua valehdella - varsinkaan suuressa salissa.

  Nyt tuo sana esiintyy twiitissä, joka on poliitikkojenkin käyttämä suoramediakanava - paljolti seuraajakansalaisille. Sanna käytti tätä "valheellisilla" -sanaa aivan oikein, sillä Kokoomuksen oppositiojohtaja Petteri Orpo käytti sanamuotoilua, josta on täysin löydettävissä väärinilmaisun muotoja.

  Sanna käytti omaa selkokielisyyttään ja välitti samalla kansalle viestin, että kun on saavutettu ainakin väliaikatuloksia, on oikeus selvästi kertoa oma näkökulmaviesti, jossa ei edes suoraan Petterille kerrottu - hänen valehdelleen!

  "Valheellisilla väittämillä" - se olisi toki voitu esittää muodossa "väärillä väittämillä", mutta Suomen kansa ja Sanna tietävät, että asia on sama! Suoraselkäisyys on se, joka tuottaa luottamusta sieltä tärkeimmästä - eli suomalaisilta. Näin on nyt myös käynyt, kun tutkii tehtyjä mielipideselvityksiä > [2]
 • 3 [!]

 • Ruotsin edellinen valtion epidemiologi arvostelee jyrkästi maan valitsemaa linjaa: ”Yhteiskunnan sulkeminen kuukaudeksi olisi antanut meille aikaa”

  Ilkka Luoma 
  Väliaikatulos Koronan Covid-taudista on Ruotsin näkökulmasta lohduton - noin kuusinkertainen määrä menehtyneitä, suhteellisestikin, Suomeen nähden, siis tässä vaiheessa. Seuraavaksi voisi tarkastella keitä Ruotsissa on menehtynyt Koronan seurauksena. Uskallan arvata, että ikääntyneet, paljon elämää nähneet - yli 75 vuotiaat, joilla jokin perussairaus päällä.

  Seuraavaksi voimme miettiä millaisesta taloudellisesta asemasta nuo menehtyneet ovat?

  Ruotsi on vauras valtio, myös kansalaistensa osalta - ainakin keskimäärin. Kornisti ajatellen nyt on syntynyt merkittäviä perintöjä sellaisilta ikäluokilta, joiden aikaansaama verokertymä ei ole enää aktiiviväestöön rinnastettavissa - on myös muistettava, että nuo lähinnä eläkkeellä olevat ovat oman päivätyönsä päätteeksi eläkkeensä ansainneet.

  Ruotsissakin eletään yhä pidempään ja sairauksien hoidon - yhä terveemmässä kansakunnassa, kustannukset nousevat eli voimme laskea millaista menoerää nämä menehtyneet ovat yhteiskunnalle vähentäneet poismenollaan. Miksi tällainen pohdinta-asettelu?

  On rohkeaa miettiä miten Ruotsissa valtiovalta on omia laskelmiaan tehnyt, saattavat olla inhorealisteja, pragmaatikkoja ja tosiasioiden tunnustajia ja miettivät elinkaarien yhteiskuntahintaa eri ikäluokissa - suhteuttaen ne Koronan suorittamaan harvennukseen. Tämä on inhimillisesti julmaa pohdintaa, sillä kunkin Elämä on aina yhtä arvokas - evoluutionkin näkökulmasta. Jokainen tuli tänne samoista peruslähtökohdista - eriarvoistuminen alkoi tosin monien osalta jo synnytyssairaalasta.

  Miten Ruotsi askelmerkitsi Koronan etenemisen, ottiko huomioon kuolevat, mistä ikäluokista ja projisoivat näitä ikäluokkia verotuloihin ja yhteiskuntamenoihin.

  Suomessa monet nuoremmat ikäluokat hyötyvät perinnöistä, jotka arvattavasti lisääntyvät vuosi vuodelta - niin Ruotsissakin. Oliko näin, ainakin aihetta se antoi arvioinneille, kun Ruotsi valitsi linjansa - Talous edellä.

  Suomessa mennään toistaiseksi Elämä ensin -linjalla; taloutta hitaasti avaten.
 • 4

 • Marinin ei kannattaisi provosoitua kritiikistä

  Ilkka Luoma 
  Tässä poliittisilla ammattiarvioitsijoilla ei ole juurikaan merkitystä. Sillä on sen sijaan merkitystä, mitä kansa sanoo. Uskoisin, että hyvän väliaikatodistuksen saanut PM Sanna Marin saa tuen ja myötätunnon kansalta suoraan. Tuolla tuella on merkitystä.

  On muistettava, että hyvä väliaikatodistus on aina väliaikaista vain

  Korona on julma isäntä ohjaksissa, sillä me emme tunne sitä, emmmekä tiedä mitä se tekee huomenna. Se voi muuntua, se voi iskea tehokkaampana tai sitten se katoaa evoluution kierrätykseen - tullakseen joskus esille tai sitten ei. Kaikki nuo ovat tietämättömyyden loputtomassa laarissa. Tämän Sanna tietää tarkoin.

  Oppositio on ollut tuohon nokitteluun saakka erinomaisen yhteistyöhaluinen. Jopa ikiedustaja Ben Zyskowicz (Kok.) on saanut kansalaisilta viestiä edelleen vietäväksi, että tehkää nyt kansakunnan mieliksi rakentavaa parlamenttityöskentelyä - viesti ei sitten kulkeutunut edemmäksi?

  Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo laukoi oppositioperinteellisyyksiä teflonistina*, olisi ollut kuitenkin yhteistoiminnan jatkamisen paikka. Ehkä Petteri huomaa virheensä - ja palaa kansakunnan mieliksi ruotuun? S

  Sanna käytti harkiten sanaa Arkadianmäen ulkopuolelta - kansalaismediasta twiittaalla selkokielisesti aiheettomuudesta, jopa syytöksestä. Kansalaismielipide tukee Sannan toimintamallia?

  Sanna napautti Petterille jo heti alussaan, kun uusi hallitus muodostettiin - olihan tuolloin Petteri kosiskellut televisiossa kansan kuullen Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunia tulemaan Kokoomuksen puolelle. Tuolloin Sanna ilmoitti selkokielisesti Petterille jotain sellaista, ettei Kokoomusta tulla näkemään hallituskuvioissa - "pitkään aikaan" (?) Näin Sanna osoitti kansakunnan kaapin paikan Kokoomukselle.

  Suomalainen pitää ja arvostaa rehellisyyttä, suoraselkäisyyttä ja kirkas mietteisyyttä selkokielisenä ilmaisuna - ja tätä ainakin toistaiseksi Sanna edustaa nyt kansakunnan kaapin päältä. Aika näyttää millaisen väliaikatodistuksen Sanna saa syksyllä.
 • 5

 • Jari Lindström kertoo muistelmissaan kokouksesta, josta perussuomalaisten hajoaminen alkoi: Timo Soini ja Laura Huhtasaari ottivat yhteen ja ”menettivät hermonsa täydellisesti”

  Ilkka Luoma 
  Jari Lindström sai ansaittua luottamusta aivan tavallisena ihmisenä korkeassa asemassa - kansan ja Timo Soinin tahdosta. Tältä osin Timo teki merkkiteon - hän nosti arki-ihmisiä vallan portaille ja nyt meillä aivan tavallisilla on hyvä kokemus miten syvien rivien ihmiset hommiaan hoitivat - kansakunnan kaapin päältä.

  Jari oli positiivinen ilmiö, hän sai tunnustusta rehellisyydestään - hän jopa ilmaisi, että olisi tehnyt toisin, ellei ryhmäkuri ja "me tehdään hallituksessa yhdessä sovittuja tehtäviä", olisi estänyt.

  Pulinaa aitopersurivistöissä aikaansaanut nyrkkitervehdys oli silloisen PM Juha Sipilän masinoima - siis aloitteellisuus tuli "keskustalaarista". Tuskin Jari nyrkkiään olisi noin itse päättäen osoitellut?

  Jari nousi tehtaan lattialta, eikä päässyt sinne enää palaamaan - UPM lopetti kysyntäongelmaisen Jarin aiemman työyhteisön. Jari on nyt rehellisesti työtön - entisenä ministerinä. Uskoisin, että hän saa paljon myötätuntoa kotikonnuiltaan - ja vieläpä ansaitusti.

  Yhdistää kaksi ministeriötä toveriaatteen haltuun oli ajattelematon teko Timo Soinilta, joka olisi sen voinut estää heti kättelyssä - vaikka nyrkkiä pöytään lyöden. En tiedä mikä oli Timon motiivi tehdä tämä yhdistely. Ehkä se oli usko omiinsa, että kyllä yksi peruspersu nyt pari ministeriötä hoitaa - vieläpä oikeusministeriön, tosin luottamusmiehet ovat aina tavoitelleet oikeudenmukaisuutta toveripiirin eduksi.

  Jari oli osuva työministeri - se oli hänenelle luontaista, mutta tässäkin Timo Soinin ryhmäkuri ajoi Jarin toimiin vastoin omaa tahtoaan?

  Jari kuunteli niin tarkkaan Timoa, että jätti syvien rivien peruspersut, ja lähti sinisin aatoksin toivottomaan tehtävään. Siniset oli heti kättelyssä pettureina tuomittu kansan tuomioon, joka näkyikin jo heti seuraavista vaaleista.

  Olisiko pitänyt muistaa Veikko Vennamoa - legendaarista "kyllä kansa tietää" populistia, positiivisesti ilmaistuna.

  Jarin piti jäädä peruspersuihin, jättää ministeriö ja kompata nyt pöhinässä olevaa PS-puoluetta.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti