keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 05052020 - III


      05052020

...
 • Kaikki janoavat nyt tietoa siitä, miten epidemia etenee – THL:n mallinnukset ovat päätöksenteon ytimessä, mutta mihin ne perustuvat?

  Ilkka Luoma 
  HS-kirjoitus on osuva. Teksti käsittelee kolmea merkittävää aihealuetta - yhtäläistäen ne tuon Koronan alle, joka on yksi viruslaji tuhansien joukosta. On samalla hyvä muistaa, että evoluutiolla on ollut aikaa tuotekehittää noita viruksia jatkumollisilla aikakohdilla "nyt" - jo satojen miljoonien vuosien ajan.

  Ensimmäinen osuvuus on immuniteetti, joka on evoluution lahja luomalleen eliökunnalle. Se on ainoa tosiluontainen keino vastustaa tuhoavia voimia. Elämä on jatkuvaa taistelua - se on evoluution tahto. Tuo immuniteetti on keino torjua Koronan Covid-tauti. Rokotukset ovat "väliaikaista kaikki on vaan" -ilmiö.

  Immuniteetilla on hintansa ja tuota hintaa maksetaan nyt Ruotsissa - etupainotteisesti. Meillä taas 'Elämä ensin' -periaate saattaa maksattaa tuon hinnan jälkijättöisesti, mutta loppusumman ollessa mahdollisesti sama (ellei ylikin?) kuin Ruotsissa. Kolikolla on aina lopulta sama pimeä puoli - kuolema.

  Toinen merkittävä osa tuosta HS-tekstistä oli asiakokonaisuus, jota kutsutaan mallinukseksi. Eräät sanovat sitä markkinatermillä "exelöinniksi", niin tai näin, mutta mallinnus on nyt vielä lapsen kengissään ja edessä on valtava tuotekehitys tuon "ennustamisen esiasteen" osalta. Mallinuksen tulisi olla oppinaine jo peruskoulun ylimmillä luokilla.

  Mallinnus on parametrien hallintaa - matemaattisin yhteyksin

  Luonto itsessään pitää sisällään lähes äärettömästi muuttujia, ja näin mallinnuksen lähestyessä ennustamista, vaatii se maailman kaikkien supertietokoneiden laskentatehoa kertaa "valtava luku"!

  Virus mallintui evoluution käskyin, nyt -periaatteen ajamana. Virus on osa biosfäärillistä luontokokonaisuutta mikrobien ryhmässä, ja sillä on tehtävänsä - sama kuin meillä ihmisillä, lisääntyminen. Muusta tehtäväkuvasta meillä ei ole vielä tietoa.

  Kolmanneksi janoamme tietoa. Tieto on vaikea rasti, sillä sen oikeellisuus vaihtelee arvioitsijan ymmärryksen tahdissa. 'Totuus on tuolla jossain' -sanotaan. Tieto on luokiteltu tosiasia, vallitsevuuden tahtona.
 • Suomesta voi tulla pussinperä, josta lähtevät lomalle vain vauraimmat – HS selvitti, millainen on lentämisen tulevaisuus koronakriisin jälkeen

  Ilkka Luoma 
  Suomi on tosiaan "pussinperä", mutta kiinalaisten mielestä niin kiintoisa ilmatie Euroopaan, että perustanee tytäryhtiön Finnairin kanssa - saaden näin yhden nopeimmista reiteistä Eurooppaan - ellemme menetä tätä sillanpääasemaa Venäjän Pietarille.

  Suomi on tosiaan maantieteellinen "pussinperä" - olemme niemimaa tuon Aasian jättimantereen uloimpana jatkona, ellemme halua lukea siksi koko tuota Aasian jatkoa - suurempaa niemimaata, jota kutsutaan Euroopaksi. Karttaa katsoja huomaa tuon yllättävyyden.

  Lentäminen on ihmiselle luonnoton liikkumisen keino

  Meitä ei tarkoitettu lentäviksi - ei meillä ole siipiäkään. Evoluutio osasi tuon kehityksen ja loi linnut - dinosauruksista, antoi lentokyvyn ylivoimaisella hyötysuhteella. Meidän lennollinen hyötysuhde on karmean huono, ja sen jättämä ilmakehäjälki suorastaan uhkaava - eikä tässä vielä edes puhuta suihkumoottereiden tuhlaamaa happea, mikä pitää nuo nykykoneet ilmassa!

  Ihminen on ainoa, joka liikuttaa itseään paikasta toiseen ja takaisin ulkoisella energialla - syöden samalla biologisena energiana liikunnallaan muiden eliölajien "riisikupeilta". Lentäminen on myös kiireen ilmentymä.

  Miksi meillä on kiire nähdä yhä enemmän, yhä kauempaa ja yhä useammin?

  Tämä ilmiö on tahtijuoksussa tuon meidän näyttö- ja vertailutalousilmiön kanssa - me haluamme lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä. Tämäkin tuottaa jäljen - koko biosfääriä rasittavan ympäristöhaittajäljen - suurempana kuin minkään muun eläinlajin. Huolestuttaako?

  Ei huolestuta, kun katsotaan lentämisen tilastoja

  Ihminen keksi lentämisen ulkoisella energialla noin 150 vuotta sitten - ja tuon jälkeen joku viisas voisi laskea kuinka paljon on tarvittu hapentuotantontoa, jotta nuo moottoroidut lentokoneet ovat saaneet ilmaa siipiensä alle - kuka laskee? Huolestuttaako?

  Ei huolestuta, sillä uumoiltu uusnormaalitoive haihtuu pian Koronan jälkeen, joka menee lepoon ja vaihtovuoroon, jonka jälkeen tulee evoluution tuotekehityksestä uusi virus - huolestuttaako?
 • Tästä piti tulla Putinille hyvä vuosi, mutta toisin kävi

  Ilkka Luoma 
  Evoluution vuosisatamiljoonainen virustuotanto, tässä mallimerkinnällä Korona järjesti lähes kaikille valtioille maailmassamme huonon vuoden, mutta toiveikkaan vuoden luonnolle, josta tuo edellä mainittu evoluutio pitää huolta kehittäen sitä meille tuntemattomin kaavoin ja ohjelmahypyin.

  Venäjän ja sen presidentti Vladimir Putinin osalta ei vuosi ole sen huonompi tai parempikaan kuin muilla valtioilla, joiden kulutustäyteistä näyttö- ja vertailutaloutta kuritetaan nyt jarruttamisella, jossa valtiolaivan peräsin koettaa harata Covid-19 taudin leviämistä vastaan.

  Venäjä on ulos velaton valtio, tosiin kuin se toinen ydinasesuurvalta, joka on samalla maailman suurin asekauppias - tänäkin vuonna, sillä ihmiset ovat huonosti mennessään hyvin aggressiivisia ja tarvitsevat aseita sotiakseen toisiaan vastaan.

  Venäjä on kokonaisuutena ehkä maailman suurin Elämiseen tarvittavien varantojen omistaja, vaikka Amerikan alkuperäasukkaat - intiaanit - kertoivat maan oleva äitimaa, joka ei kuulu kenellekään, vaan kaikille yhtäläisesti.

  Venäjän valtiolla on ylivoimaisesti maailman suurin viljelykelpoinen maa-alue hallinnassaan - tunnetusti ravintomme saannon olevan suurelta osin maasta. Venäjällä ei tältä osin mene lainkaan huonosti ja Putinilla on edelleen suvereeni valtavaltikka käsissään, jonka hallintokaudella venäläisten keskimääräinen tulotaso on liki kuusinkertaistunut. Huonosti menee?

  Oleellisin asia on se, että venäläinen on sitkeä - paras esimerkki löytyy II Maailmansodasta, jossa Venäjän verta iskettiin täysillä - Saksan kolmannen valtakunnan hyökkäyksen 1941 jälkeen. Venäläinen on kestävyyden huippu - eikä se tutkaile Äitivenäjää vastaan. Isänmaa on venäläisyyden ydin ja Putin edustaa tuota instituutiota.

  Se, että Venäjä on raaka-ainetuottaja, eikä ole säteillyt markkinataloudessa kovinkaan monilla sektoreilla - aseita lukuunottamatta. Oleellista täältä meiltä on havaita Venäjän merkitsevyys tuossa aivan vieressä.

  Pidä viholliset kaukana ja ystävät lähellä.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti