Ilkka Luoma
Kansan enemmistö ei hyväksy pakkopullaruotsia
Kansalaisaloite keräsi reilu 50.000 nimeä - se siis nousee eduskunta- tai ainakin valiokuntakäsittelyyn. Merkittävää on se, että reilu 50.000 edustaa hyvin pientä osuutta kaikista äänioikeutetuista, joita on yli neljä miljoonaa. Ruotsinkielen asemasta pitää järjestää kansanäänestys, joka sitoo eduskuntaa ... säätämään tarvittaessa vaikka perustuslakia.
Meillä on myös toinen vaihtoehto!
Voidaan säätää verolaki tai -asetus, jossa kansalainen itse voi päättää tukeeko hän omilla veronmaksuillaan ruotsinkielen ylläpitoa maassamme. Siis Sinä saisit päättää esimerkiksi 10 prosentin ja sen alle olevalla vero-osuudella kaikista maksamistasi veroista - tuetaanko ruotsinkieltä tai ei - jos päätät tukea, niin korvamerkkaamasi verot kohdistetaan ruotsinkielen ylläpitoon ja kustannuksiin.
Kansa päättäkööt kuinka hyvän kielihuollon toinen kotimaisemme saa!
Mikäli korvamerkityt verovarat eivät riitä ruotsin nykytason ylläpitämiseen - niin 'so what', kansa on sanasensa sanonut ja pulinat pois. Riittämättömyydestä on vedettävä yksiselitteinenjohtopäätös - kansa ei halua suurelta osin ylläpitää ruotsia, jos taas verovarat riittävät - niin ylläpito toimii.
Joku voisi laskea mitä ruotsinkielen ylläpito kustantaa valtiollemme
Tämä ei ole ylivoimaista. Ruotsista on hyötyä, mutta sen osaamattomuudesta ei ole haittaakaan. Hyötynä ruotsinkielen putoamisesta pakkopullasta voidaan pitää sitä, että vapaaehtoisuuden piiriin tulee näin tasa-arvoisina venäjä, kiina, saksa ja esimerkiksi ranska.
Nuoret päättäkööt mitä he haluavat luka - vain suomenkieli on pakollinen, muutoinkin se hyvää hallintaa, ymmärtämistä ja käyttöä on korostettava.
Mikäli nyt saavutettu kansalaisaloite menee täysistuntokäsittelyyn - on mielenkiintoista nähdä kuka äänestää mitäkin, ja ketkä ovat poissa tuosta äänestyksestä.
Lyhyt katsaus historiaan ----
Kestämättömät perusteet ylläpitää pienenpientä vähemmistökieltä - toista kotimaista!
Suomi ei ole ruotsalainen, eikä venäläinen - olemme sen sijaan niin idästä kuin lännestä. Viimeisen 1000 vuoden historia kertoo idän ja lännen vedenjakajalla olostamme. Muinoin kristikunnan itäinen (Novgorod) ja läntinen (paavin tukema Ruotsi) kirkko nahistelivat missä idän (barbaarit lännen mielestä) ja lännen (sivistyneet lännen mielestä) raja kulkee - Ruotsi todellakin paavin tukema oli valloittaja ja laajentumishaluinen ja Novgorod, lähinnä puolustaja - oli kiistaa Karjalan kunnaista ja suurien saloseutujen kaupankäynti- kuin metsästysoikeuksista.
Suomi sai erikoisaseman - täysin poikkeavan Venäjän tuolloisesta valloitusmaapolitiikasta
Tsaarien Venäjä antoi meille täyden tuen oman enemmistökansalliskielen - suomen edistämiseksi. Ruotsiin, maana ja kielenä haluttiin etäisyyttä - Ruotsin kuningaskin oivalsi, että itäinen maakunta voidaan jättää puskuriksi, eikä ryhtynyt enää 1809 ponnekkaasti puolustamaan Suomennientä. Kuten ei Ruotsi auttanut Talvisodassakaan - vaan pysyi "puolueettomana" - tämän vuoksi emme vieläkään täysin luota ruotsalaisiin.
Pakkoruotsi ei putoa pois saavutetulla kansalaisaloitteella - se putoaa pois vain sen ylläpitoedellytysten vapaaehtoispäättämisellä (verokohdistusmahdollisuus) tai kansanäänestyksellä -kansalaisaloite ei ole kansanäänestystä - se antaa vain heiveröisen suunnan ... 50.000 - reilu 4.000.000 on vain reilu prosentti äänioikeutetuista!
PS. Kaikki ruotsalaiset osaavat englantia, varsinkin liikemiehet. Kaikki suomalaiset osaavat suomea. Meidän merkittävin kauppakumppanini pitkällä jänteellä on Venäjä ja Itä-Suomi miltei elää heidän maahantuloeuroillaan. Kiina on tas tämän vuosisadan maailmanmahti ja kiinankieltä puhuu yli 1,3 miljardia ihmistä ...
Ilkka Luoma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti