keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Lastensairaala yhdistää kansallista yhteenkuuluvuutta!

Lapset herättävät; vieläkin enemmän myötätuntoa sytyttää lasten vaikeat sairaudet. Pienet lapset ovat ilman yhteyttä aikuisten maailman ahneuteen ja ”ympäristösairaaseen” kulutusjuhlaan, mitä näyttö- ja vertailutaloudessa 1] elävät vanhemmat harjoittavat. Saimme juuri lukea epävirallisen Björn ”Nalle” Wahlroosin elämänkerran ja kansalaismielipiteen … 2]

Elinkeinoelämä suitsuttaa kauniisti ja kylmän lämpimästi hanketta, jossa maailman parasta lasten sairauksien hoitoa harjoittava yhteiskuntamme on hylännyt hoitopuitteet ala-arvoiseen kuntoon – on perustettu yksityisvetoinen säätiö rakentamaan maailman parasta lastensairaalaa. Samalla saatiin oiva näpäytysmahdollisuus poliittiselle päätöskoneistolle … [PRIMA 4/ 2013 – siv. 18] 3]

Elinkeinoelämän suurpääomahallinta Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlinin kasvoin on harvinaisesti lähtenyt mukaan niin yhtiönä kuin mahdollisesti myös henkilönä. Herlin toteaa, että yhteiskunnan poliittinen päätöskoneisto ei osaa priorisoida yhteisten verojen käyttöä.


10 prosenttia käyttää 60% resursseista

On myös uutisoitu, että 10 prosenttia väestöstä käyttää 60% kaikista sosiaalietuuksien käytössä olevista yhteisvarannoista (=kerätyistä veroista) – tämä on myös priorisointia. Emme lähde tässä enempi alleviivailemaan keitä nämä 10 prosenttia ovat. Elämä on lahja, joka on saatu kaikille – myös huono-osaisille; loimmehan keinovalikoimaamme inhimillisen aspektin.


Lapset ovat huomisen voima -

näin sanoi Antti Herlin, siksi hän lähti mukaan rakentamaan yhtiönsä ja omin varoin uutta lastensairaalaa. Nuoret ovat vieläkin läheisempi huomisen voima, ja onkin tyydytyksellä laitettava merkille, kuinka YLE – verovaroin toimivana yhtiönä rummuttaa teemaa - ”älä unohda nuorta4], sillä he olisivat ikäpyramidin lähin askel maksamaan vanhempiensa lisääntyviä sosiaali- ja terveydenhoitomenoja.

...
Onko lämmintä kapitalistia,

jolle ensisijaisena päämääränä on ollut pönkittää oma asemaa sellaiseksi, että sillä saa kaikua muusta yhteiskunnasta – joko huonoa kaikua niin kutsuttuna Lilius-syndroomana 5] tai sitten yhteiskuntakaikuna, kun Perussuomalaisia edustava eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Anssi Joutsenlahti lahjoittaa merkittävän summan sairaanhoitoon – vaalilupauksensa mukaisesti. Näyttävää poliittista manipulaatiota, vai?


Ennen vanhaan olivat omistajapatruunat,

jotka järjestivät tehtaidensa työväestölle asunnot, juoksevan veden, jalkapallojoukkueen sekä työn aina eläkkeelle saakka. Oli vastuu ja rahalla oli kasvot. Patruunat asuivat kartanoissaan liki tehtaita – näin valvoen tovereita ja tuotantoa. Patruuna oli tehtaan lattioilla kävelevä omistaja – ei jossain sijoitusyhtiössä tai eläkerahastossa oleva yksilöomistaja/palkollinen renki – kasvottomana kupongin leikkaajana. Pitäisikö omistusrakenteisiin tehdä poliittisesti radikaalit uudistukset?


...
On varmaa, että Suomi ja suomalaiset lapset saavat lastensairaalan,

joka tulee hakemaan vertaistaan – näin on hanketta vetävä tunnetun perheyhtiön jäsen – Anne Berner päättänyt. Voimme olla varmoja, että hänen kauttaan nk. pääomapiirit lähtevät voimallisesti mukaan – se on kunniakysymys ja samalla osin tahriintuneen kilven kiillotus. Kuinkakohan paljon lopulta hankkeeseen sijoittuu yhteiskunnan priorisointirahaa?


Ilman pääomia ei nykymallinen markkinatalous toimi –

pitää olla rahaa, jotta voi edes startata, tarvitaan sijoittajia, kun velaksi ei anneta – ilman 150 prosenttisia takuita ja vakuuksia. Jos siirrymme vaihdanta- ja sopeumatalouteen, voisi syntyä mahdollisuus ilman pääomia alkavaan yritys- ja työtoimintaan. Nyt näin ei ole.


Nyt pääoma ottaa riskejä,

kaikki hankkeet eivät likikään onnistu ja pääomasijoittaja saa siipeensä. Katkennut siipi täytyy jotenkin korjata, ja se vaatii riittäviä voittoja, joilla aiemmat tappiot katetaan. Mikä on riittävä voitto – onkin filosofinen kysymys. Ahneus lisääntyy ja ansaitsematon ostovoima rikkoo kansantalouden perinnäisiä kaavoja.


TIETOISKU

Maapallolla elää yli seitsemän miljardia ihmistä, heistä kuusi miljardia on paljon köyhempiä kuin keskimääräinen suomalainen. Meille asiat ovat erittäin hyvin – ainakin ostovoimallisesti ja materiaalisesti.

Meillä eivät lapset kuole vanhempiensa välipitämättömyyden vuoksi likaisten jätevesien mikrobeihin – maailmalla kuoleen joka päivä – kymmenien vuosien ajan – 3400 lasta likaisten vesien mikrobeihin suoraan ja välillisesti – tämä asia ei kiinnosta suomalaista eikä myöskään meidän mediaa; onhan se meille niin kaukainen asia.


VIITTEET
2] Björn Wahlroosin värikäs epävirallinen elämä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149608-nalle-on-lahtoisin-apteekin-huuruista - [US_P/il]
3] EK:n pää-äänenkannattaja PRIMA -lehti ~ http://www.ek.fi/prima - [EK]
4] YLE – NuorilleNyt! ~ http://nuorillenyt.yle.fi/ - [YLE]
4] Kansakunta etsii juuriaan – olemmeko ajelehtiva kansa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/12/kansakunta-etsii-vaihtoehtoja-ja.html - [BLOG/il]
5] Lilius -syndrooma; Korkman: Kansakunnan luottamus kärsinyt … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/etla-evan-sixten-korkman-totesi.html - [BLOG/il]



Ilkka Luoma




AL US
BLOGS 23253 | 2147 | 2534 – IL
---18092013---



doc.: berner_lastensairaala_18092013.doc – OpenOffice Writer




595 | 5404

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti