lauantai 11. maaliskuuta 2017

Kiinalainen vuosisata – maailman suurin talous


(Media uutisoi voimakkaasti jo vuoden 2014 lopulla Kiinan siirtyneen maailman suurimmaksi ja vaikuttavimmaksi taloudeksi – eikä vain siksi että Kiinassa on 1382 miljoonaa ihmistä – [IMF|1]. Edellisen kerran Kiina oli maailman mahti 1400 – luvun alkupuolella, keisari Zhu Di: n aikakautena |2)






Media on taajaan uutisoinut kiinalaisten lisääntyneestä sijoitus- ja pääomien siirto-operaatioista, missä kiinalaiset jakavat nyt maailman suurinta valuuttavarantoa takaisin, ainakin osin, lähtömaihinsa! Mitä tämä tarkoittaa? Ainakin lopulta rahavirtojen säätelyä - kiinalaisittain!  



Samaan aikaan kiinalaiset ovat jo maailmalla enenevästi liikkuva matkailijajoukko. Suomi on saanut osansa – kiihtyvästi, erityisesti Lappiin. Lapin lumo, puhtaus, hiljaisuus (ainakin toistaiseksi) ja ”tyhjät tiet” vetoavat kiinalaisiin. Kiina konsulttien pöydillä on jo työaihioina uusia suomalaisia maakuntia tuottamaan niille tunnettuutta Kiinassa.

Kiinalaisturistien perässä tulee kiinalaiset liikemiehet, jotka ostavat nyt tontteja rakentaakseen hotelleja, huviloita ja muita houkuttimia kansalaisilleen. On lähestymässä aika, jolloin kiinalaiset kippuraräystäät ilmestyvät lomakohteisiimme.


Miksi tämä uudentyyppinen maailmanvalloitus on mahdollista?

Kiina on takonut yli 10 vuotta massiivista ulkomaankaupan ylijäämää. Positiivinen vientitase on luonut maailman suurimman valuuttavarannon, katso SP/BOFIT |3. Valuuttavaranto oli suurimmillaan vuonna 2014, noin 3.843 miljardia USD. Katsottuamme nyt mikä oli Kiinan bruttokansantuote noin 10 vuotta sitten (vuonna 2007 bkt ~ 3.552 miljardia USD) – oli se alle tuon huipussaan olleen valuuttavarannon!

Nyt nuo massiivisista kiinalaistuotteista aikaansaadut vientiylijäämät ja osin niiden myötä valuuttavarannot ovat alkaneet purkautumisen. Viimeisen noin parin vuoden aikana näistä nopean sijoittelun varannoista on kadonnut ~ 845 miljardia USD (muistamme Suomen valtiontalouden olevan luokkaa 54 miljardia euroa).


900 miljardin kohteet – Kiinasta ulkomaille

Kiinalaiset matkailijat vievät valtavasti rahaa pois maastaan – siis kuluttavat sitä, mitä tekivät ahkerina tovereina liukuhihnoillaan – rikastuttaen etuoikeutettuja tehtailijoita. Liukuhihnatuotteiden kysyntä oli ja on edelleen valtavaa, näin lisätään tuota Kiinan ulkomaankaupan ylijäämää. Kiinalaiset tuotteet ovat halpoja ja kiinalaiset osaavat haistaa mitä lännenmies kuluttajana hamuaa ja himoitsee – osin kaikkea turhaakin!


Miksi kiinalaiset tuotteet ovat niin halpoja?
[ … tosin nyt on jo alkanut hintatason nousu Kiinassakin – toveri hihnoilla haluaa myös elintasoa ja kulutusvoimaa! … ]

Oli kolme syytä miksi lännenmies vei tehtaitaan Kiinaan:

1. Halpa ja ahkera toveri,

2. Tehtaan oven takana heti liki maailman suurimat markkinat (moni ei tiedä, että Kiinassa oli eräs vuosi 2000 – luvun alkupuolella, jolloin nokialaisia oli samaan aikaan noin 200 miljoonalla kiinalaisella) ja …

3. Olemattomat ympäristölait, joka tarkoitti sitä, että lännenmies siirsi päästönsä kiinalaisten taskuihin. Tosin nyt nuo kiinalaiset ympäristölait tiukkenevat vuosi vuodelta, koska on pakko – siis todellinen pakko |4. Juttelujen aika Kiinan ympäristöongelmista on ohi – on tekojen aika ja nyt tehdään!


Nyt sijoitetaan maailmalle – osa tuosta 900 miljardista
[ … kiinalaiset mobilisoituvat maailmalle ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=650243linkin alta 250 lukijakommenttia aiheesta … ]

Kiinalaiset ostavat lännenmiehen tehtaita, afrikkalaisten maita ja muiden kehittyvien valtioiden raaka-ainelähteitä. On rahaa. Raha tehtiin paljolti halpojen toverien käsistä, vienti veti ja vetää. Kiinan vientiylijäämä oli vuonna 2016 ~548 miljardia USD.

Rahaa tuli ja sen muodostamaa ostovoimaa siirrettiin kiinalaisten palkkoihin – keskiarvokaupunkilainen tienasi vuonna 2007 107 euroa kuukaudessa, nyt vuonna 2016 jo 374 euroa. Maalla, jossa asuu edelleen reilusti yli puolet kiinalaisista, palkkamuodostus on ollut vastaavasti – 38 euroa ja vuonna 2016 se oli 137 euroa kuussa. Kiinassa on meneillään maailman historian suurin maaltamuutto kaupunkeihin.

Mainittakoon, että Yhdysvaltain liittovaltio |> on velkaa Kiinalle noin 1.100 miljardia USD. Moni oivaltaa tuosta velasta jotain merkittävää – joka luo näiden kahden valtion välille kiinteän kohtalon yhteyden, joka osaltaan rauhoittelee US - presidentti Donald J. Trumpin suunnitelmia – suuresta Kauko - idän uhasta!


Rahaa jäi paljon vielä yli – ja nyt kanavoituu myös Suomeen

Ruotsalaiset myivät Volvon, me täältä Suomessa olemme myyneet korkeaa/ korkeaa? osaamista. Ennen oli pelko ja aiheestakin, että tuotanto siirretään Kiinaan – nyt ei enää. Kiinalaiset haluavat ylläpitää Suomessa huippuosaamisen tuotekehityskeskuksia – esimerkiksi Huawei – maailman suurimpia verkkovalmistajia, kova kilpailija Nokialle.

Kiina – konsulttien työpöydillä on juuri nyt useita työstön alla olevia kohde-etsintöjä toimeksiantoina Kiinasta, sellaisesta mikä juuri nyt heitä kiinnostaa. Natoteknologia ja matkailuinvestoinnit ovat korkealle priorisoitu, kuten pahvilaatikoiden raaka-aineen selluloosan teko |5 ja bioenergia |6!

Bioenergiassa piilee suuri vaara – erittäin suuri biosfääriä uhkaava kehityskulku, jossa elävää biomassaa |7 surutta tuhlataan sellaiseen, mihin evoluutio ei ollut mitenkään varautunut. Kiinassa ei omaa luontaista metsää/ kasvavaa biomassaa hakata biobensiiniksi!


Kiinan Keskustan valtakunta – nykyään keskushallinto määritti ”pitkän marssin”

Puhemies Mao Zedong: in jälkeen seuraava suuri vaikuttaja oli Deng Xiaoping|8, joka käynnisti nykyisen kehityksen. Tuolloin Dengin aikana määritettiin tie uuteen aikakauteen. Ensin otetaan riittävä tuotantokoneisto omiin käsiin, täytetään maailma kiinalaisilla vaatteilla, leluilla ja tavaroille – näin hankittiin osaamista kuinka tehdään valtavia sarjoja – ylivoimaisen halvalla.

Kun perustuotteiden tuotanto maailman suurimpana liukuhihnana oli ja on hallussa, oli aika siirtyä pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin – vaikkapa matkapuhelimiin |9, suihkulentokoneisiin, loistoristeilijöihin ja aseteknologian huipputuotteisiin ja – järjestelmiin. Samaan aikaan ylijäämiä suunnattiin korkeaosaamiseen, suunnittelu- ja tuotekehityssektoreihin – muihin kehittyneisiin maihin.

Oli aika siirtyä maan rajojen ulkopuolelle. Näin alkoi massiivinen rahansiirto – pääomina, joihin kylläkin sisältyy suuri riski, kuten yleensä pääomasijoituksissa – oli lähdetty maistamaan lännen markkinamiehen riskimaailmaa. Keisari ei enää taannut turvaa!


Nyt kiinalaiset ostavat – rahavirrat ovat kääntyneet

Kiinassa keskushallinto säätelee valuuttoja – ja nyt onkin jo tieto, että rahavirtaa ulos tarkkaillaan huolellisesti – halutaan estää yletön riskienotto. Muistamme, että Kiinassa keskipalkka absoluuttisena rahamääränä on kaukana omistamme ja ympäristöongelmat ovat jättimäiset; nämä tarvitsevat rahaa.

Nyt puhutaan, että Kiina on maailman velkaisimpia maita, totta, mutta samalla unohdetaan, ettei Kiina ole juurikaan velkaa ulos, vain itse itselleen – omalla valuutalla! Tämä on merkittävä ero esimerkiksi meihin – suomalaisiin, jotka olemme velkaa ulos ”korviamme myöten”.


Kiinan pitkämarssi – päättyy joskus

Aikanaan 1400 – luvulla Zhu Di: n kuollessa Kiinan virkamiehistö paiskasi portit kiinni ulkomaailmaan – alkoi omavaraisuuden |0 etsiminen ja oman, rajojen sisäisen, yhteiskunnan kehittäminen. Oli tuhlattu liikaa ulos, muun muassa jättimäisiin dzonkkilaivastoihin – olivat maailman suurimpia ja purjehtivat kaikkialle silloin Kiinassa tunnettuun maailmaan (ehkä ylikin? - MENZIES) – keisarien luottoamiraalien komennossa.


Onko nyt menossa tämä sama hallittu kehitys?
[... Kiinassa tiedetään olevan vähän puhuttu viisaiden kerho, jonka suunnitteluhahlo on 100 vuotta – ryhmässä on muutama ulkomaalainen luottotoimija... ]

Onko odotettavissa, että Siperian uudelleen järjestelyjen myötä Kiina palaa omaansa ja laittaa rajat kiinni? Ehkä, sillä Kiina on niin suuri valtio populaatioltaan, että sinne eivät meidän keskeneräiset demokratiat sovi ja tämän vuoksi päätöskoneisto on korkealla – kuten on ollut aikaa ennen kommunismia – keisareiden käsissä. Onko nykyinen Kiinan presidentti Xi Xiping jonkinasteinen esitesti ”keisarivallasta” – jää myöhemmin nähtäväksi.

Se tiedetään, että Kiinassa vaikuttaa muutama taitava filosofi lännestä, kuten oli aikanaan Marco Polo |*, … osin myös neuvonantajana silloiselle keisarille. Suomalaisiin luotetaan …


Tekstin lisäkirjoituslinkit

|3 ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ - [Suomen Pankki – siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT]
|9 Kiinalainen One+ matkapuhelin on Suomessa tällä hetkellä eniten myyty älypuhelin, ja Elisalla on siihen ainoalaatuinen myyntioikeus – tässäkin kohtaa Kiina-konsultit ovat tehneet hyvää työtä.

...

EKSTRA A [AN] Arktinen Neuvosto, jossa Kiina on tarkkailijajäsenenä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/an-pohjoinen-ulottuvuus-miksi-kiina.html

EKSTRA B Onko Kiina maailman seuraava johtovaltio? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kiina-maailman-seuraava-johtovaltio.html -

EKSTRA C Kiinalainen mobilisaatio ulottuu kaikkialle ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-yli.html´-


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


...
AL | US | PZ | VU | BL | BL | T | FB | FB | BLOG 129056

DOC Kiinalainen vuosisata_11032017 – Microsoft Word Starter
PVM 11032017









|1147|

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti