keskiviikko 8. elokuuta 2018

Amerikkalainen unelma maailman herruudesta



US pr Donald Trump by Stern


Tältä kesältä saamme todennäköisesti huolestuttavan katovuoden – ravinnosta, jota myös kaupunkilaiset tarvitsevat. ”Maalla on (niin) mukavaa” [1 -sanotaan, mutta eipä se aina todellisuutta ole, kun leivästäkin jää maajussille neljä prosenttia sen kaupunkilaishinnasta.

Miten tämä ”Maalla on niin mukavaa … ” sitten liittyy amerikkalaiseen ihannekulttuuriin, jossa kulutus, kasvuhoenta ja maailman kurissa pitäminen - vapauden ja demokratian nimissä - on vakioitunut normi viimeiseltä noin 100 vuodelta.

Amerikkalainen ihanne, vapaus ja demokratian kriisi [2 sai osin juurensa jo orjuuden aikakaudesta. Yhdysvaltoihin rahdattiin orjia Afrikasta merkittävät määrät – epäonnisten mustien päätyessä mereen raakileina/ hyödyttöminä – haiden ravinnoksi. Vapaus syntyi, kun orjuus lakkautettiin – se muuten tapahtui myöhemmin kuin Venäjän maaorjuus – lainmuutoksena.

US on sulatusuuni, jossa vain reilu 300 vuotinen uuskulttuuri kovana yrittämisenä, intiaanien syrjäyttämisenä ja valkoisen ylivallan ilmentymänä nosti Yhdysvallat kiistattomaksi maailman valtiaaksi koko 1900 -luvun ajaksi – jatkuen vielä noin vuoteen 2022 asti.


Tänään Yhdysvaltoja johtaa ensimmäinen suoramedian edustaja – suoran kansalaisaktivismin prototyyppi [3 – presidentti Donald Trump, joka purkaa aiempia paineitaan, kun hän ei ole ollut todellinen miljardööri, vain miljonääri – isän armoitettujen kiinteistöliiketoimien auttamana.

Trump on twiittari numero yksi, joka aloitti suoran kansalaismedian, ollen siinä tuotekehittäjä, joka loi myös vastapainoksi faktantarkastajat ja hillittömän media-ajojahdin – noitavainot [4 – väitteillä Venäjän presidentinvaaleihin sekaantumisesta ja tuon väitteen jatkuvana pinnalla pitona – toistaiseksi ainakin – ilman todisteita.


Miten tuo kaikki ylläoleva liittyy itse otsikkoon – paljonkin!

Amerikkalainen unelma perustuu vapaaseen kuluttamiseen ja se merkitsee tähän saakka valtiomahdin omaa varmennusta saada raaka-aineet, energia ja työvoima – alkaen aikanaan orjuuttamisesta – maailmalta halpaan/ puoli-ilmaiseen hintaan. Kaikki tämä johti siihen, että USA' sta tuli kumulatiivisesti maailman saastuttavin ympäristöongelmien aiheuttaja [Kuva 1.] – varsinkin per capita laskennassa. Yhdysvallat on sotilasmahdin lisäksi kulutusmahti. ---


--- Helsingin Sanomat: Ja taas kulutusjuhlintaan! [allekirjoittaneen otsikointi]

Yhdysvaltain taloudella menee nyt lujaa – HS kysyi vauraassa Pohjois-Washingtonissa ihmisiltä, paljonko he käyttävät rahaa shoppailuun ja ketä he kiittävät talouskasvusta -HS otsikko

Lukijakommentti - Ilkka Luoma 7.8.2018 - 8:55
Näin valtiossa, jonka kumulatiivinen ympäristöjalanjälki on maailman suurin. US on kulutusjuhlan suurmarkkina, joka on syönyt muiden riisikupilta vuosikymmenet. Amerikkalaisten kulutusvoima tiukan oikeudenmukaisesti on suhdeluku 0,326/7,6 (v. 2017). Vastaava intialaisten luku olisi 1,35/7,6!
Lihaa amerikkalaiset syövät vuodessa per capita noin 130 kiloa ja intialaiset noin viisi [5 - ero on monille jopa järkytys. Miten amerikkalainen kokee maailmanlaajuisen oikeudenmukaisuuden? Mikä antaa oikeuden puuttua muiden itsenäisten valtioiden omiin sisäisiin asioihin, ja kurittaa liki jatkuvilla sodilla - kaukana US' n omilta rajoilta?


Amerikkalainen unelma - kulutusjuhla edellytti/ edellyttää jatkuvaa raaka-aine-, tavara- ja energiavirtaa maailmalta

US piti ja pitää yllä voimakasta vaikuttamisen hegemoniaa vauraalla ulkomaankaupan tuontitoiminnalla, sillä siitä muodostui/ muodostuu myös tarvittaessa oiva kiristysase, jos ette tee näin – emme osta teiltä ja päälle päätteeksi laitamme pakotteet, joihin kytkemme myös muutkin valtiot – uhkauksella, että jos myytte esimerkiksi Iranille, emme osta teiltäkään mitään! [E.

Tämä ulkomaankaupan tuontimalli vaikuttajana toimi ja toimii hyvin, ja näin amerikkalainen sotakone – NATOn ainaissotilasjohtajana sai maaperää kaikkialle maailmaan – lukuisine sotilastukikohtineen. Keino tämäkin, jolla ylläpidetään amerikkalaista unelmaa – kuluttamisesta.

On laskettu amerikkalaisen kodin tavaran paljoutta ja päädytty jossain tutkimuksessa [6 niinkin suureen lukuun kuin 300 000 esinettä per keskiarvokotitalous! Pitää paikkansa tai sitten ei. Jokainen voi mennä vaikkapa kylpyhuoneeseensa tai keittiöönsä ja laskea jokaisen esineen – pienenkin, … se siitä.

Yhdysvaltain liittovaltion velka on tähtitieteellinen!

Liki vuosittain US-kongressi riitelee siitä [7, että nostetaanko liittovaltion velanottokattoa. Joka kerta se päätetään nostaa ja pyörät jälleen pyörivät. Jo pelkästään Kiinalle US-liittovaltio on velkaa muhkeat yli 1 000 miljardia USD – vaihtovelkakirjalainoina.
Tuon liittovaltiovelan ansiosta US voi harjoittaa massiivista vaikuttamispolitiikkaa (mutta ei oman valtion kehittämispolitiikkaa?) maailmalle muita valtioita vastaan – muun muassa kauppasotakiristämisellä. Tässä ”sodassa” Kiina korjaa voiton, jos sitä voitoksi voidaan kutsua – me elämme jo kiinalaisten vuosisataa! [Kuva 2.]




Lukijakommentti: Ilkka Luoma 7.8.2019 - 21:23
Tässä oiva esimerkki miten US käyttää kiristystä myös kolmansiin valtioihin: Trump sanoo, ”että se, joka käy kauppaa Iranin kanssa, ei käy sitten kauppaa Yhdysvaltojen kanssa”. Tämän tyyppisen kiristyksen Suomessa muistaa erinomaisesti Rauma-Repolan eläköitynyt vuorineuvos Tauno Matomäki, kun USA CoCom' in [8 säännöksin kielsi silloista Rauma-Repolaa toimittamasta syvänmeren sukelluspalloja Neuvostoliittoon.
Iranin osalta US on nyt yksin kauppa- ja pakotesodassaan. Kiina kerää hedelmät, ja on odotettavissa, että BRICS-maat saavat Iranista uuden jäsenen.


Maailmanvalta

1400 -luvulla Kiina oli maailman suurin merivalta, ollen myös väkirikkain valtio ja vaikuttavin yhteiskunta – keisari Zhu Di' n aikana (1402 – 1424) [9, jolloin hänen luottoamiraalit [Muun muassa Zheng He [10] purjehtivat maailman suurimmilla laivoilla, jopa 200 metrisillä (?) dzonkeilla armadoissa, joissa oli tuhansia meri- ja kauppamiehiä kuin sotilaitakin, näyttävyyden nimissä – maailman meriä, mielikuvituksellisesti jopa ympäri maapallon [Gavin Menzies [11] – varmat todisteet ovat kiinalaisten Afrikkaan ulottuvista matkoista – Australiaan ja Intiaan.

Entä nyt kun Kiina on jälleen maailman suurin ja on ulottanut kauppalonkeronsa kaikkialle – ollen kansantaloudeltaan suurin [12 (bkt/PPP) ja on luonut jo käsitteen, jossa Kiinan yhteiskuntajärjestys ja -järjestelmä ovat jo vientituotteita … vaihtuuko maailmannapa, vai saammeko duopolin, kun EU' kin [13 askaroi omin ideaalitavoittein, joiden aika kyllä tulee (vääjäämättä!), mutta ei ehkä vielä?


Sotilaallinen kyky




US on maailman sotinein valtio, ja sen hyökkäysvoiman vuosittaisten ylläpitokulujen ollen myös maailman suurinta luokkaa, kuten sen asekauppa maailmalle.
Amerikkalainen unelma on pysynyt voimissaan sotilaallisten kykyjen turvin.
US käy aika-ajoin pyydettynä, luvalla ja luvatta kurittamassa myös itsenäisiä valtioita [EE, jos se kokee vapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien olevan uhattuina – kaunista, eikö?

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 8.8.2018 - 6:35
Pontta ja hyväksyntää Venäjän toimille antoi aiempi ulkoa sekaannuttu Serbian USAF pommitukset - aina Belgradiin saakka, jossa amerikkalaiset sotavoimat sotkeutuivat kaukaa Atlantin takaa Kosovon kapinallistoimiin ilman mitään kansainvälistä mandaattia [14.


EKSTRA – Unelmasta kuluttaa – yhä enemmän ja yhä nopeammin

Jo kahden asteen lämpeneminen voi käynnistää vaarallisen ketjureaktion ilmastossa, varoittavat tutkijat kauhuskenaariossaan -HS Otsikko

~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000005783300.html -
Lukijakommentti: Ilkka Luoma 7.8.2018 - 21:44
Venuksessa on tapahtunut superkasvihuoneilmiö. Marsissa taas ilmakehä karkasi avaruuteen ja vesi pakeni maan alle - jääksi? Jokainen voi miettiä kuinka monen miljoonan vuoden hiilivedyiksi kätkeytyneet biomassat me poltimme liikkeeksi ja lämmöksi - öljynä, maakaasuna ja kivihiilenä, ja vain 150 vuodessa.
Siis paljon puskimme varastoitunutta hiilidioksidia ilmakehän kautta biosfäärilliseen kiertoon, kun muistamme hiilidioksidin pitkäkestoisesti ilmakehäkaasuksi - 50-120 vuoden viipymällä. Niin, missä mennään itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen ja takaisin siirtelevä ihmiskunta?




Viitteet:
[3
[4
[5
[6 ~ https://www.hs.fi/koti/art-2000005653935.html - ”Tavallisessa suomalaisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa” -HS otsikosta
[9 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Yongle – (s. 1360 – k. 1424)

[11 ~ http://tampub.uta.fi/handle/10024/80772 – Gavin Menzies – ”Kun Kiina löysi maailman”
[14 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000003871510.html - ”Pekka Visuri: Nato ja Yhdysvallat Kosovon sodan suurimmat konnat” -HS-otsikointi
[14 ~ http://vanha.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/24.maaliskuu/visu1200.htm - ”Visuri: Kosovon sota oli varoittava esimerkki NATO:lle ” -Verkkouutiset



Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU 24 T BL BL BL BL FB FB FB BLOG 176326

DOC amerikkalainen_unelma_07082018.doc – OpenOffice Writer
PVM 08082018

1145_10110 – 09:54 ' 10:40

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti