sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 30062019 - VII



30062019
...
  • 1

  • Trump otti historiallisen askeleen Pohjois-Koreaan, mutta seurauksena voi olla ”tulppa” Yhdysvaltain hallinnossa

    Ilkka Luoma 
    Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili aivan äskettäin Pohjois-Koreassa Kim Jong-un' in tärkeimpänä vieraana - tämän Osakan G20-kokouksen aattona. Emme tarkoin tiedä mitä Xi' n ja Kimin kesken puhuttiin, mutta valistuneesti tietolähteitämme lainaten on pöydälle piirretty tarkentavasti Pekingin tiekartan - Rauhan Korean niemimaalle - ohjelman tarkentavia suuntamerkkejä --- 

    Sekin tiedetään, että Kiina on ylivertaisen suuri kauppakumppani molemmille Koreoille - sekä G20-kokouksen isännälle Japanille. On varmaa, että Kiina ohjailee hienostuneesti lankoja päämäärien saavuttamiseksi - rauha korealaisille ja lopulta kahden järjestelmän ja yhden valtion politiikkaa, jossa toinen järjestelmä haihtuu hiljalleen pois. Kiinaa edesauttaa Pekingin tiekartassaan sen yli 3000 vuotta pitkä yhtäjaksoinen korkeakulttuurillinen historia. 

    Ehkä tässä nyt näemme osaltansa tuon Pekingin tiekartan askelmerkkejä - extempore tapaaminen "rajalla", josta on enää askel kokonaisvaltaiseen Koreaan - olemme varmoja, että Kim pyytää US presidentti Donald Trumppia astumaan omaan kotimaahansa - rajan yli. Trumpin rajan yli astumisella on valtava symbolinen arvo, ja se on jo niin kiinalaista! [Jatkuu]
  • 2

  • Sota Irania vastaan voisi palkita Trumpin tai tuhota hänet – USA:n historiasta oppii, että suosion kasvattaminen sota­toimilla on riski­altista puuhaa

    Ilkka Luoma 
    USA' lla on paljon kokemusta sotimisesta, sillä se on viimeisen 120 vuoden aikana ylivertaisesti eniten sotinut valtio ja lähes aina kaukana omilta rajoiltaan - pyydettynä ja pyytämättä. Samalla US' lla on maailman kallein hyökkäyskykyinen armeija, jonka ylläpitokulut ovat suuremmat kuin kolmella seuraavalla yhteensä. US on myös maailman suurin asekauppias --- 

    USA' lla on kokemusta sodista Lähi-idässä, jopa niin, että se aseisti varmuuden vuoksi Iran-Irak sodassa 1980-luvulla molempia sotivia osapuolia! Tapaus liittyy osaltansa Iran-contra skandaaliin, sekä Iranin shaahin Reza Pahlavin aiempaan pakoon islamilaisesta valtaannoususta - Iranista; näin US menetti uskollisen yhteistyökumppanin - tuolloin ja vielä nytkin maailman tärkeimmiltä öljyntuottoalueilta. 

    US kävi kaksi sotaa Irakia vastaan - toisen luvalla ja toisen täysin luvatta, valheellisin todistein. Nytkin US koettaa väittää ainakin vielä ilman todisteita iranilaisten osuudesta tapahtumiin Persian lahdella - provosoiden lennokeillaan Irania - lentämällä joko rajalla tai jopa Iranin puolella - asiasta ei ole suuntaan eikä toiseen varmaa näyttöä. Se sen sijaan tiedetään, että aikanaan US Navy ampui ohjuksellaan alas iranilaisen matkustajakoneen kansainvälisestä ilmastilasta Persianlahdella - noin 300 menehtyi. 

    Onko amerikkalainen maailmanpoliisirooli jo illassaan? Elämme kiinalaisten vuosisataa - kaupallisuuden toivottavasti ympäristönäkemyksellistä maailmaa, jossa osaaminen, taito ja kilpailukyky ratkaisevat - eikä niinkään nyt amerikkalainen uusnormaali trumppistisena ilmiönä: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteetilla!
  • 3

  • ”Metsäteollisuus on saanut Suomessa täydellisen ylivallan kaikesta”, harmittelee taiteilijaprofessori Ritva Kovalainen, 60, joka kuvaa metsiä mutta ei ole luontokuvaaja

    Ilkka Luoma 
    Kerrassaan innostava kirjoitus! Harvinaista herkkua, jossa katsekyky on laajasti terävä ja horisontti oivallettuna osaksi kaikkeutta, jossa ihmisellekin on oma suhteellinen osakolonsa. Kiitokset kirjoittajalle! 

    Puolisokea metsäteollisuuden renkipatruunat ovat iskeneet talouden kasvuhokeman myötä silmänsä Suomen kultaan - metsään - mennen pidemmässä tarkastelussa sanan mukaisesti metsään! 

    Me emme laajasti ymmärrä mikä on metsän rooli evoluution vuosimiljoonaisessa tapahtumaketjussa ylläpitämään jotain sellaista, mitä me emme yksinkertaisesti tiedosta - monimuoisuutta ja sen hallintaa - ylläpitäen evoluution itsensä "kuolemattomuutta" ... Me emme tiedä millainen universumin käyttöjärjestelmä meitä ohjailee ... 

    Mikä onkaan se ohjelma, joka vaikuttaa kaikkeen elävään biomassaan? Onko ohjelma niin universaalin ylivertainen, ettei siihen voi vaikuttaa ulkoisella hakkeroinnilla, joka voisi ilmentyä suhteettomasta esiintymisroolista - ihmisyyden roolista ympäristökäyttäjänä. 

    Jätetään suuri osa metsistämme rauhaan ja kasvamaan meille iloa, oloa ja tuottoa! Samalla perehdytään biomassojen liikkeeseen ja kiertoon - kaikin osin, jopa lajisto- ja lajikohtaisesti. 

    Tänään me tunnemme huonosti biomassojen luontaisen jakokaavaston ja niiden biomassasuhteet. Sen me jo tiedämme, että ihminen itsessään on häviävän pieni biomassasummauma - biosfäärilliseen kokonaisuuteen nähden. Olemme noin muurahaispopulaatioiden kokoluokkaa - biomassapainoltamme. 

    Kuinka kauan uskomme kiinalaisten tilaavan metsiemme kultaa, puolijalostettamme - selluloosaa? Kuinka kauan kiinalaiset verkkokaupat saavat käyttää nykymuotoisia kertakäyttöpahvilaatikoita miljardeihin lähetyksiinsä ympäri maailman? Entä, kuinka kauan pyyhimme takalistoamme pehmolla - vesisuihkun sijasta?
  • 4

  • Trump: Voisin kutsua Kim Jong-unin Valkoiseen taloon, neuvottelut Pohjois-Korean ydinase­ohjelmasta jatkuvat pian

    Ilkka Luoma 
    Ilkka Luoma: Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili aivan äskettäin Pohjois-Koreassa Kim Jong-un' in tärkeimpänä vieraana - tämän Osakan G20-kokouksen aattona. Emme tarkoin tiedä mitä Xi' n ja Kimin kesken puhuttiin, mutta valistuneesti tietolähteitämme lainaten on pöydälle piirretty tarkentavasti Pekingin tiekartan - Rauhan Korean niemimaalle - ohjelman tarkentavia suuntamerkkejä --- 

    Sekin tiedetään, että Kiina on ylivertaisen suuri kauppakumppani molemmille Koreoille - sekä G20-kokouksen isännälle Japanille. On varmaa, että Kiina ohjailee hienostuneesti lankoja päämäärien saavuttamiseksi - rauha korealaisille ja lopulta kahden järjestelmän ja yhden valtion politiikkaa, jossa toinen järjestelmä haihtuu hiljalleen pois. Kiinaa edesauttaa Pekingin tiekartassaan sen yli 3000 vuotta pitkä yhtäjaksoinen korkeakulttuurillinen historia. 

    Ehkä tässä nyt näemme osaltansa tuon Pekingin tiekartan askelmerkkejä - extempore tapaaminen "rajalla", josta on enää askel kokonaisvaltaiseen Koreaan - olemme varmoja, että Kim pyytää US presidentti Donald Trumppia astumaan omaan kotimaahansa - rajan yli. Trumpin rajan yli astumisella on valtava symbolinen arvo, ja se on jo niin kiinalaista! [Jatkuu]
    Ja näimme sen - mitä ilmeisimmin Pekingin tiekartan määritykset pelaavat - milloin näemme sen, jossa Korean niemimaan se toinen jaon aikaansaanut ulkoinen valtio - US' na poistaa kaikki sota- ja taisteluvoimansa Korean niemimaan eteläosasta - niemimaan, joka oli yhtenäinen ennen 1945 US' n ja Neuvostoliiton sotilasmarssia Koreaan - heti japanilaismiehityksen päättymisen jälkeen. Miksi kaksi II Maailmansodan ainoaa todellista voittajavaltiota jakoivat Korean niemimaan kahtia - kysymättä itse tuolloin yhtenäisiltä korealaisilta mitään?
  • 5 - 2

  • Kun ikäluokat pienenevät, korkeakoulut joutuvat uudistumaan

    Ilkka Luoma 
    2 - Yliopistot ovat sijoittumisjakauman normaalin ja luonnollisen jaon osalta erityisesti tutkijoita ja ylintä johtoa kouluttavia laitoksia 

    Perustutkimus ja sitä lähellä olevat sovellustutkimukset vaativat yhä syvempää osaamista ja luovuutta ja tähän ominaisuuteen me emme valitettavasti kaikki pysty. 

    Enemmän osallistujia toimeliaisuuteen 

    Ammattikorkeakoulut voivat puskea kysynnän ja tarpeen mukaan seuraavan alemman tason osaamista asiantuntijatehtäviin sekä väliportaan johtamiseen. Opistotaso tuottakoon sen toisen suuren veronmaksajajoukon eli alemman väliportaan ja suoritetason yhteiskuntaosallistujat. 

    Kädentaitajat, joiden tarve on suuri, tuotetaan ammattioppilaitoksissa. Kaikkien ei tarvitse eikä pidä olla teoreettispainotteisia koulutukseltaan, kaikkiin tehtäviin ei tarvita yliopistokoulutuksen saanutta. Monissa tehtävissä korkeamman tai alemman tason yliopistokoulutus voi olla peräti haitaksi saavutettaessa mitattavaa tulosta itse työstä. 

    Kaikki tiimit ja työryhmät kuin myös työyhteisöt tarvitsevat johtamista 

    Hyvän johtajan merkki ei aina ole koulutus. Hyvä johtaja on henkilö, joka motivoi, palkitsee, ojentaa ja kannustaa sekä nauttii arvostusta tiimiltään tai ryhmältään. Erinomainen johtaja omaa karismaa, jota ei voida kouluttaa missään opinahjossa.
  • 5 - 1

  • Kun ikäluokat pienenevät, korkeakoulut joutuvat uudistumaan

    Ilkka Luoma 
    Kaikki koulut eivät voi olla yliopistoja tai korkeakouluja 

    [2005] Tieteessä tapahtuu -lehdessä nro 3/2005 [~ https://journal.fi/tt/article/view/56616 - ] Suomen akatemian pääjohtaja Raimo Väyrynen kirjoittaa yliopistojen levinneisyyden saavuttaneen huippunsa Suomessa. Tuo on terävä havainto, sillä me emme ole kaikki halukkaita ja/tai kyvykkäitä tuon malliseen koulutukseen. 

    Ihmiset ovat aina suuntautuneet eri tasoille; se on luonnon- ja valinnanlaki 

    Aluepolitiikka halusi miltei väkisin rakentaa jokaiseen vähänkään itseään kunnioittavaan kaupunkiin yliopiston statusta kantavan opinahjon pönkittämään alueen egoa. Aluepoliitikot omaa hyvää äänisaalistaan kalastaessaan väljähdyttivät yliopistojen alkuperäisen tarkoituksen olla vain terävimmän kärjen kouluttajia. Resurssit jakaantuvat liian lavealle ja opin terävyys laimenee huippuopettajien puutteeseen. 

    Niin ihmiset kuin luonto jakaantuvat tietyssä luonnollisessa suhteessa oikeasti kädentaitoisiin, näppäimistötaitoisiin, suunnitteluun kykeneviin ja johtajiin eri tasoissaan. Yliopistot ja korkeakoulut valmentavat alkuperäisen suunnitelman mukaan uuden suunnitteluun ja johtamiseen kykeneviä ihmisiä. Osa meistä ei edes kouluttautumalla tule johtajiksi, osa ei pysty pitkälle luovaan työhön ja osa haluaisi oikeasti tehdä kätten työtä. 

    Yliopistot ovat kokeneet inflaation, aivan kuin mikä tahansa asia tai esine, jos se on kaikilla 

    Laatu laskee tai sitä ei koskaan saavutettu. 13.4.2005 Digitoday julkisti, että 17% suomalaisista pystyy luovaan työhön. Luovuutta esiintyy kaikilla tasoilla, niin tehtaan hihnoilla kuin ala-asteen opetustoimessa. Lähtökohdiltaan miltei jokainen meistä syntyi "samat jauhot laarissa" periaatteella. Suurin vaikuttaja on kasvatus ja elinympäristö. 

    Lasten vapaaehtoisen hakeutumisen tulisi ratkaista oppikirjo, mitä koulutuslaitoksemme pitäisi tuottaa yhteiskunnan kysyntää tyydyttämään. Vinoutumat ovat havaittavissa. Yliopistokoulutusta ei tarvita kaikkeen >2 
  • 7

  • Trump: Voisin kutsua Kim Jong-unin Valkoiseen taloon, neuvottelut Pohjois-Korean ydinase­ohjelmasta jatkuvat pian

    Ilkka Luoma 
    Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili aivan äskettäin Pohjois-Koreassa Kim Jong-un' in tärkeimpänä vieraana - tämän Osakan G20-kokouksen aattona. Emme tarkoin tiedä mitä Xi' n ja Kimin kesken puhuttiin, mutta valistuneesti tietolähteitämme lainaten on pöydälle piirretty tarkentavasti Pekingin tiekartan - Rauhan Korean niemimaalle - ohjelman tarkentavia suuntamerkkejä --- 

    Sekin tiedetään, että Kiina on ylivertaisen suuri kauppakumppani molemmille Koreoille - sekä G20-kokouksen isännälle Japanille. On varmaa, että Kiina ohjailee hienostuneesti lankoja päämäärien saavuttamiseksi - rauha korealaisille ja lopulta kahden järjestelmän ja yhden valtion politiikkaa, jossa toinen järjestelmä haihtuu hiljalleen pois. Kiinaa edesauttaa Pekingin tiekartassaan sen yli 3000 vuotta pitkä yhtäjaksoinen korkeakulttuurillinen historia. 

    Ehkä tässä nyt näemme osaltansa tuon Pekingin tiekartan askelmerkkejä - extempore tapaaminen "rajalla", josta on enää askel kokonaisvaltaiseen Koreaan - olemme varmoja, että Kim pyytää US presidentti Donald Trumppia astumaan omaan kotimaahansa - rajan yli. Trumpin rajan yli astumisella on valtava symbolinen arvo, ja se on jo niin kiinalaista! [Jatkuu]

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti