sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 01042021 - III

 • 1

 • Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi aloittaa nälkälakon

  Ilkka Luoma 
  Herää huolestuttava kysymys miten pitkälle läntisen informaatiopolitiikan laatumedia menee tässä Venäjän sisäpolitiikkaan sekaantumisena - onhan nälkälakkolaisia kaikissa maailman valtioissa - sen ollen keino jos minkälaiseen viranomaisia kohtaan tapahtuvaan painostukseen. Me täällä Suomessa emme tiedä läheskään kaikkea mitä tähän case Navalnyi' hin liittyy.

  Miksi meiltä pidetään yllä näin voimakasta - jopa manipulaatiota vieraan valtion omia sisäisiä asioita kohtaan. Ymmärtäisi vielä senkin, jos olisi kyseessä tarkka selvittely kuten nyt tapahtuu Yhdysvalloissa - George Floydin murhaoikeudenkäynnissä - tällä kuitenkaan sotkeutumatta US' n sisäsiin valtapoliittisiin asioihin.

  Nyt Suomessakin laatumedia ylläpitää täyttä tukipolitiikkaa informaatiovirtoina liittyen Venäjän valtapolitiikkaan, jopa nostaen Aleksei Navalnyi' n oppositiojohtajaksi, vaikka hänellä ei ole mitään edustuksellista oppositioasemaa Venäjän lainsäädäntökoneistossa - onkin lopulta vain kysymys valtataistelusta, johon nyt lännestä voimallisesti sekaannutaan.

  Miten me suhtautuisime, jos USA' sta tuodaan voimallista tukipolitiikkaa vaikkapa perussuomalaisille - reviiripuolustajina, jota muuten US harjoittaa voimallisesti ja useimmiten asein - kaikkialle maailmaan - puolustaessaan läntisen maailman vähemmistöisyyttä demokratian autuutena vapaudesta, veljeydestä, enemmistösuojasta kuin yksilön oikeudesta elää tavallansa - mutta millä tavalla?

  Venäjällä laaditaan lait omalla tavalla. Venäjällä toteutetaan laintulkinta tavallansa ja tuomiotkin jaetaan samalla tavalla lakia tulkiten kuten meillä.
 • 2

 • Onnettomuudet Tukholman leikkipuistoissa paljastavat Suomen ja Ruotsin eron

  Ilkka Luoma 
  Lyhyesti: Mikä on meille koko ihmisyhteisölle yhteistä - koko maailmassamme, jossa meitä kaikkia elättää - luontobiologia biomassakierrollaan, kun päätetään asiakokonaisuuksista Korona-kriisin ikeessä - "Elämä ensin tai Talous edellä"?

  Voimme tehdä tuon verrannon rakkaan naapurimme Ruotsin osalta!

  Jos katsomme sitä yhteistä asiaa eli jakamatonta oikeutta elää, kukin tavallansa, mutta huomioiden toinen toisensa - on kuolleisuusluvut dramaattisesti erilaiset. Kumpi hyvä kumpi huono - päättäkööt jokainen lukija ja tilastojen tulkitsija itse.

  Suomi on kaikissa tilastoissa tässä maailmallisesti yhteisessä asiassa - oikeudesta elää - yksi menestyneimmistä tarinoista Korona-aikakautena, ainakin toistaiseksi.

  Mikä olisi Sinun ratkaisu, haluaisitko mennä "Talous edellä" painotuksena vai kunnioittaisitko "Elämän ensin" -linjausta"?

  Niin, lopultahan on kysymys yksilön oikeudesta ja vapaudesta, ollen individualismia - itsemääräämisoikeutta, tai sitten kollektivismia, jossa meidän kaikkien on ajateltava myös muita, ja taivuttava monenkeskiseen ratkaisuun, jopa pakkokeinoon, jotta kansakunta selviää - eikä vain yksilö.

  Miten on - yksilö edellä vai koko kansakunta huomioiden? Tässä muuten kulminoituu meneillään oleva kiihtyvä idän ja lännen yhteiskuntamallien kiihtyvä vastakkainasettelu.

  Nyt olisi erinomainen mahdollisuus lyödä kättä yhteen - niin lännestä kuin idästä, sillä Korona ja kaiken kaikkiaan viruksien miljardien vuosien esiintymismaailma on varmasti yhteinen "vihollinen" - mutta yllättäen evoluution näkökulmasta viruksillakin on oma yhteisöllinen "oikeus elää ja lisääntyä"!
 • 3

 • Rapakon taa

  Ilkka Luoma 
  TEU on maailmallisen kulutusjuhlan merkki - kontteja tarvitaan valtavasti ja niiden sijainti kertoo paljon talouden virroista!

  Maapallolla on tavarankuljetuskontteja noin 30 miljoonaa kappaletta, 80% niistä tekee vuodessa n. 10 matkaa. Kontti standardoi kulutusyhteiskunnan. Valtavat konttirivistöt kertovat omaa maapalloistumisen kieltä siitä missä kauppa käy ja missä ei. Kontit kuljettavat kaiken sen globalisaatiovirran, jota markkinatalous rajattomana ruokkii.

  Maapalloistuminen on viha ja rakkaus

  Mellakat eri puolilla maailmaa lisääntyvät - tavalliset heränneet ihmiset käyvät omaa sotaansa hillitäkseen markkinarahan otetta ja tavallisen työn karkaamista minne milloinkin edullisuuden mukaan. Globaalitalous kilpailuttaa valmistuksen hengästyttäen ihmiset talous- ja työjuoksuun, jossa harmonian tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä järkkyy.

  Vihaa globaalitalous aiheuttaa maattomuudessaan, tehokkuushaennassaan miltei ilman ympäristöarvoja sekä ihmisten muuttumisena pelkiksi panosnappuloiksi markkinatalouden kiertorattaisiin. Ärtymystä herättää myös rahavirtojen karkaaminen ylikansallisiin järjestelmiin, joissa osto- ja näyttövoima kanavoituu ohi kansalaisvaltioiden tulontasausjärjestelmien.

  Pelastusta globaaliudesta haetaan uskoen sen hiljalleen tasaavan maapallisesti tuloeroja köyhien ja rikkaiden välillä. Maapalloistumisen uskotaan myös tehostavan hyötysuhteita ja logistiikkaa siten, että turhaa kulutusta vältettäisiin. Globaalitalouden kilpailun uskotaan tuotekehittävän entistä parempia ja sopivampia tuotteita sekä systeemejä, erikoistuen kullekin alueelle osaamis- ja ahkeruusresurssiensa mukaisesti.

  Suomi elää nyt osin sellusta, josta tehdään pahvia muun muassa pahvilaatikoiksi, joihin pakataan kaikkea "maan ja taivaan väliltä". Kiina on maailman suurin pakkaaja. Entä jos nuo kertakäyttöiset pahvilaatikot julistetaan pannaan ja tilalle kehitetään pitkäkestoinen pikku-TEU, joilla sitten täytetään nämä isoveli TEU' t?

...
Ilkka Luoma
BLOGFB

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti