tiistai 6. huhtikuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 05042021 - II

 

  • 1

  • Eteläkorealainen LG lopettaa älypuhelimien valmistuksen

    Ilkka Luoma 
    Päätös oli odotettu. Nokiakin tippui "kelkasta", kun lähinnä Apple ja kiinalaiset rynnivät ohi. Tänään Kiinassa valmistetaan jo puolet Maapallon kännyköistä. Viime kesänä kiinalainen amerikkalaisten pakotteisiin ujutettu Huawei oli myös kännyköissä mailman ykkönen - valmistusmäärissä. Huawei on myös langattomien verkkojen osalta ykkönen, kun Nokia vaipuu - toistaiseksi?

    Kiinaa edesauttaa oma maailman suurin yhtenäinen sisämarkkina, joka on myös suurelta osin elinehto amerikkalaiselle Applelle, jolle Kiina ei ole asettanut vastapakotteita - Huawei tapauksen seurauksena. US väittää Huawein vakoilevan ja olevan Kiinan valtion "holhouksessa" - todisteita ei ole esitetty, ainakaan vielä.

    LG oli se toinen korealainen. Sillä toisella - Samsungilla riittää rahkeita kiinalaisia vastaan ja kykenee laittamaan "kampoihin" myös amerikkalaiselle Applelle. LG (Lucky Goldstar) poistuu ja se helpottaa Samsungin roolia, olla kilpasilla kiinalaisten kanssa, jotka osaavat vältellä omaa keskinäistä kilpailua (?)

    Maailma ei ole vielä lähellekään "kyllästynyt" älypuhelinmarkkinoiden osalta - kehitysmaat odottavat tulijoita, ja tässä kiinalaiset ovat vahvoja - kehitysmaiden ollen Kiinan, maailman suurimman tuotantokoneen ja liukuhihnan päämarkkina jo "huomenna".

    Samoin taskussa kulkevat älykkäät, jopa parviälyiset yhteyden luomiseen tarkoitetut laitteet ovat vieläpä tuotekehityksensä "alkutaipaleilla". Kehitettävää riittää.

    Kiinassa valmistuu joka vuosi 340 000 ylempää insinööriä, näistä riittäen kaikille teknologian aloille, myös älylaitteiden tuotekehitykseen. Tämä on se kiinalaisten mobiliteettiyhtiöiden kilpailuetu, tuotekehittäjiä riittää ja tässä maailman suurin verkkotoimittaja Huawei on etuasemassa, sillä taskulaite integroituu yhä tiiviimmin verkkoihin ja Huawei valmistaa molempia.

    Näyttää siltä, etteivät toistaiseksi todisteettomat us-pakotteet tehoa ja Huawei pitää maailmallista osuuttaan edelleen suurena - markkinoinnin suuntautuessa yhä enemmän kehitysmaihin.
  • 2

  • Putin allekirjoitti lain, joka mahdollistaa presidenttinä pysymisen vuoteen 2036 saakka

    Ilkka Luoma 
    Venäjän presidentti Vladimir Putin on ollut vallassa yli 20 vuotta

    Miten tämä Putinin valtakausi on näkynyt Suomeen - voimakkaasta meidän oman median luoman uhkakuvan siivittämänä.

    Venäjän presidentin valtakaudet, pituudet ja kerrannaiset ovat Venäjän omia asioita - sen poliitikkojen ja kansan

    Ne asiat taas liittyvät meihin mitkä koskevat meitä - esimerkiksi meille energiantuonti, putkikaasu, joka on virrannut meille vuosikymmenet täysin häiriöttä. Samoin kovilla pakkasilla sähkön osto - jota sitäkin on tullut kiristelemättä, uhkaamatta kuin pakottamatta - millään lailla.

    Samoin meille kuuluu se, miten puukaupat sujuvat - siis sopimuksien jälkeen, onko raakapuuta virrannut meille sovitun mukaisesti, entä kivihiiltä, raakaöljyä ja muita tuotteita, joista on sovittu - onko niillä uhkailtu, kiristelty ja pakoteltu - ei ole.

    No, juuston vienti lopahti meiltä Venäjälle, koska Venäjä asetti vastatoimia EU' n asettamille pakotteille. Muna-kana -ilmiö. Vai syy ja seuraus.

    Entä paljon puhuttu ja uutisoitu Venäjän sotilaallinen uhka

    Oli Airiston helmet, jolloin uhkakuvien luonti yltyi huippuunsa - 'Venäjä oli valtaamassa saaristomme'. Onko niille iltapäivälehtimäisille uhanluonneille löytynyt oikeaa todisteellisuutta? Miten on, ovatko poliisitutkimukset jo valmiit?

    Miten meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikka?

    Olemmeko itse luoneet uhkakuvia- ei meinä Suomena ja suomalaisina itse, vaan tuottamalla meille sen toisen ydinasesuurvallan US' n taisteluvoimia maahamme ja erityisesti Lappiin, joka on Venäjän eräs viimeisen uhkatasapainon tukikohdista - Borei-ydinsukellusveneiden kotisatama.

    Kokisivatko nyt venäläiset uhkaa Suomen rajan takaa, kun US Army ja USAF sotaharjoittelevat Suomessa - Kuolan niemimaankin vieressä.

    Entä Putin ja tämän monikertavaltakaudet?

    Tarkastelufokus on uhkatekijöissä, ja se kaikkien suomalaisten kysymys kuuluukin: Onko Venäjän presidentti meitä suomalaisia miten, milloin ja kuinka suuresti uhannut, kiristänyt ja pakottanut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti