sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 02042021 - V


 • 1

 • Hiukkastutkijoiden kokeissa saatiin tulos, jonka ei hiukkasfysiikan vallitsevan mallin mukaan pitäisi olla mahdollinen

  Ilkka Luoma 
  Arvellaan teoreettisista lähtökohdista - 'String theory' n' (säieteoria) voittavan alaa yhä enemmän?

  Tosin meillä ei ole toistaiseksi mitään keinoa edes jotenkin todistaa näitä energeettisiä säikeitä, joilla ei ole venyvissä säikeissään "poikkipinta-alaa".

  Säikeiden maailma olisi meille vajaamielisille armollinen lahja universumin käyttöjärjestelmältä - ei lopulta olisikaan mitään ja sehän viehättää, sillä se on meille helppo ymmärtää - lopulta!

  Emme ymmärrä aikaa, joka on täysin riippuvainen alusta ja lopusta - nämäkin me ymmärrämme, koska osaamme mitata jotain pinnallista - kokematta edes sitä, ettei ole kuin tihentymiä ja harventumia.

  Kun emme ymmärrä aikaa, tekee se meidät rajoittuneiksi

  Puhumme "neulanreiästä putkahtaneesta suuresta pamauksesta", jopa niin, että paluukin on mahdollista, vaikka nyt kerrotaan kaikkeuden pakenevan aivan liian nopeasti - "säikeiden venyessä". Katkeaako "kuminauha ja tempaako se lopulta kaikkeuden alkuunsa" - olisihan tällöin alku ja loppu. Liina yksinkertaista?

  Repeävä avaruus jännittää lisää pimeää energiaa, kun tosiaan säikeet venyvät.

  Miten liian nopeasti pakeneva universumi, miten se korreloi lämpöliikkeen kanssa - nythän puhutaan kolmen kelvinin taustasäteilystä - entä absoluuttinen lämpötila - nolla Kelviniä? Päättääkö absolutismi ajan, kun totaalisesti liike lakkaa? Pysähtyykö näin kaikkeus ja säikeet jäätyvät jättäen pimeän energian potentiaaliksi jollekin, jota emme sitäkään ymmärrä. Ehkä uudelle Big Pang' lle?

  Onko String theory' ssa edes lämpöä ihmisenkään verran?
 • 2

 • Koronaviruskriisi on paljastanut, että suomalaisessa demokratiassa on suuria ongelmia

  Ilkka Luoma 
  Tapahtui tarinan mukaan muinoisessa Roomassa: Valtakunta oli joutunut yllättäen pohjoisessa raskaan hyökkäyksen kohteeksi. Senaatin delegaatio matkusti eläkkeellä olevan entisen sotakenraalin luokse - kenraali oli pellolla viljelemässä tuiki tärkeää leipäviljaa.

  Delegaatio pyysi kenraalilta apua hyökkäyksen torjumiseen. Senaatti oli neuvoton. Kenraalilla oli yksi ehto - hän sanoi, että hän tekee niin kuin parhaaksi näkee ja siihen ei sitten sekaannuta. Kenraali sai tehtävän.

  Kenraali keräsi legioonat, piti puheen ja vei sotilaansa pohjoiseen

  Käytiin taistelu, kenraali voitti - kiitti sotilaita, ja palasi pellolleen. Senaatti ei ollut puuttunut kenraalin työtapoihin, taktiikkaan eikä menetelmiin - oli sovittu vain voiton hakeminen.

  Vuonna 2008 Kiina sai ensimmäiset kesäolympialaiset

  Kiinan keskushallinnon ylimmältä tasanteelta annettiin vain yksi tavoite - eniten kultamitaleja. Tehtävään haettiin henkilö, asetettiin budjetti, joka oli mainittuna "riittävä".

  Olympialaiset päättyivät - lopputulos oli, että Kiina sai eniten kultamitaleja. Tässä emme puutu nyt myöhempiin tapahtumiin, joilla on kiistanalaisin keinoin (?) evätty osa noista kiinalaisten kultamitaleista.

  Kriisissä päätöskoneisto yksinkertaistetaan ja virheitä sattuu varmasti, mutta taitava menettely kääntää nopeasti virheet voitoiksi ja alkuperäinen tavoite saavutetaan, kuten Kiina teki oman Koronansa kanssa.

  Kiinalainen koneisto "sammutettiin, paikat suljettiin ja ihmiset lukittiin liki paikoilleen" - emme voi kertoa vielä onko voitto saavutettu, mutta kansa hyväksyi menettelyn, sillä kukin kiinalainen tietää, ettei 1398 miljoonan kansakuntaa johdeta komiteamietinnöin, vaan harkituin ja ylimitoitetuin käskyin - näin ei ole "demokratian kriisiä".

  Lopulta ehkä vuonna 2023 voimme vetää lopulliset johtopäätökset miten demokratia, keskitetty kriisikoneisto tai harvainvalta ovat pystyneet hoitamaan Koronansa.

  Nyt voidaan sanoa, että Suomi on toistaiseksi menestynyt erinomaisesti.
 • 3

 • Presidentti Joe Biden aikoo rahoittaa 2 000 miljardin dollarin investointiohjelmansa yritysten verotusta kiristämällä

  Ilkka Luoma 
  1930-luvulla maailma oli lamassa. Saksassa jyrisi hyperinflaatio ja Yhdysvalloissa loputon kasvun hoenta, ryöstöviljely, kuivuus kuin yksipuolinen näkökulma hakea lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä aikaansai superlaman, jota US' ssa lähdettiin korjaamaan New Deal -ohjelmalla. Onko nyt tässä uuden us-presidentti Joe Biden' in ohjelmassa jotain kaikua tuolta 1930-luvun alkuvuosilta?

  Kansa pit saada töihin, heille ostovoimaa ja siten kulutus saatiin jälleen käyntiin - tämä on se markkinatalouden mantra - lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä.

  Entä luontobiologia ja se vuosisatamiljoonainen herkkä tasapaino, jota evoluutio on kärsivällisesti sallitun kilpailun ja sopeutuvuuden hitaassa toiminnallisuuden kellotaajuudessa rakentanut.

  Luonto ja sen meille paljolti tuntematon kierrossa olevien biomassojen tasapaino on jo järkkynyt ja elämän monipuolisuus ja monimuotoisuus ovat siirtyneet osin jo virhetilaan ja varahapelle.

  Nyt Biden puskee todellisuudessa FED' in toimesta rahaa tyhjästä, vaikka selite on tässä infrarakentamisen ja -saneeraamisen osalta yritysverotuksen nostaminen. Tänään niin FED' in kuin EU-Euroopan EKP' n painokoneet jylläävät niin dollareita kuin euroja ja valtiot velkaantuvat.

  Onkin epäiltävissä, että näitä tyhjästä puskettuja rahoja ei koskaan makseta takaisin, vaan he haihtuvat nokkelien tasesorvaajien toimesta olemattomiin - lopulta.

  Entä niukkuus, josta tämä koko elollisuuden systeemi on toiminut sadat miljoonat vuodet. Miten se kestää tuon yli varantojen syömisen, kun ylikulutuspäivä on läntisten kulutusjuhlamaiden osalta taputeltu jo tuossa kesän kuluessa. Keiden riisikupeilta me syömme - ja tässäkin lopulta?

  Lähestyvätkö superlama ja hyperinflaatio?
 • 4

 • Ennennäkemätön havainto: kasvin geeni siirtyi luonnossa hyönteiseen – ”Se on luonnon tekemä gmo”

  Ilkka Luoma 
  Kuuluisa sanonta: "Kaikki vaikuttaa kaikkeen" -selittää kaiken

  Maailma sai joskus alkunsa, voidaan todeta vaillinaisilla aisteillamme. Emme osaa hahmottaa sellaista, mitä emme näe, edes parhailla suurennuksilla tai kaukaisimpiin kohteisiin "näkevillä" kaukoputkilla. Koemme vain sellaista mitä aivomme ottavat vastaan ja osaavat käsitellä sovinnaisella ja opitulla tavalla ymmärtäen.

  Genetiikka on lähtöisin "kaiken alusta" - pienimmät osaset ovat muuttumattomia ja vaikuttavat jo yli 13 miljardin vuoden ajan - tänäänkin ja juuri vaikkapa sinussa, myös perittyjen geeniesi osalta.

  Geenit ovat olemattomien osasten summa, erilailla kukin muodostuen ja tuottaen näin elämän, sinut, apinan, sinivalaan, Auringon, Linnunradan kuin galaksien massajoukotkin. Mittakaavaat vain muuttuvat - niiden ollen meille lähes käsittämättömät.

  Ihminen pitää sisällään viruksien genetiikkaa - sekin kertoo jotain. joko taitavaa asuttamista vierailevan lisääntymistä hakevan eliön osalta. Elämällä ja kuolemalla ei ole lopulta mitään eroa - kuten ei niillä tavoilla, joilla tuotetaan jatkuvuutta - ajassa, niin viruksille kuin ihmisille.

  Virukset olivat ennen eläimiä, ennen kasveja - eläen bakteerien meressä, suorittaen sitä samaa lisääntymistä kuin nyt tänään. Geenit ovat hypelleet viruksista bakteereihin, kasveihin, eläimiin ja lopulta ihmisiinkin - meidän kuitenkaan erottumatta mitenkään alun olemattomista partikkeleista tai energioista, joiden virittyminen pitää pystyssä koko universumia.

  Vaikeita asioita käsittää, ymmärtää ja onkin varminta todeta huuhaaksi - näin ei joudu liian vaikeisiin yhtälöihin, vaikka nuo kaikkeuden yhtälöt ovat juuri kaikkialla - sinussa ja minussakin. Kannamme kaiken tietoa mukanamme, mutta emme löydä sitä, koska emme osaa hiljentyä.

  Sanonta "kaikki vaikuttaa kaikkeen" -pitänee aksiooman lailla täydellisesti paikkansa - ilman minkäänlaista perustelua, koska se ei sitä tarvitse!
 • 5

 • Suomalaiset tietävät kyllä, miten pandemiaa laitetaan pataan – eikä siihen tarvita Sanna Marinin ”lekaa”

  Ilkka Luoma 
  Näinkö PM Sanna Marinin "leka" oli sanallinen vastine TP Sauli Niinistön aiemmalle "nyrkille"?

  Oliko tässä nyt niin, että verbaliikka löi 'lekalla nyrkkiä'?

  Oli nyrkki tai leka, niin toistaiseksi olemme muihin, liki mihin tahansa valtioon nähden, erinomaisesti selvinneet - tilastoja katsottaessa.

  Tulipa sitten 'nyrkistä tai lekasta', niin tapahtumia ei pidä politisoida oppositio vs. hallitus väliseksi, sillä virukset jatkavat eloaan ja lisääntymistään varmasti - ihmisen kanssa tai ilman ihmistä.

  Lopulta eipäs-juupas Koronan tainnutustapahtumia määrittää sairaalapaikkojen ja nimenomaan tehohoitopaikkojen kapasiteetin kehitys - niukkuutena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti