tiistai 5. helmikuuta 2013

Miesten taistelu elintilasta


Miesten äänetön osallistumisen vallankumous – vai naisten esiinmarssi. Toiset pitävät ääntä, toiset etenevät hiljaisesti. Miehinen testosteroni melskaa ja pitää meteliä – nainen on hiljaa ja päättää; monista asioista – miesten tietämättä.

Lapset on kasvatettu äitien toimesta. Saksan kolmannessa valtakunnassa Adolf Hitler tarkoitti äidin paikaksi kodin ja miehille työn ja armeijan – valtakunta tarvitsi elintilaa ja tuontantoa.  Äidit kasvattivat uuden sukupolven valtakunnalle ja koneisto otti nuoret otteeseensa jo varhain – lapsille ja nuorille oli saatava fyysisyyttä, terveitä elintapoja, joukkohenkeä ja kansallista ajattelua omasta voimasta ja yhteenkuuluvuudesta.

Nyt mies pehmoleluilee ja ottaa hiljalleen osaa myös perheen pienimmän/pienimpien hoitoon – hyvä näin, sillä vauvat ehdollistuvat voimakkaasti ravinnon lähteeseen, äitiin – joka myöhemmin tuo ”erioikeuksia” äidille, kun keskinäissovittamaton riita oikeudessa päätetään usein miehen epäonneksi ja lapsen karkoitukseksi isästään.

Naiset ovat onnistuneet omassa tasa-arvopyrkimyksessään. Nyt on miehen vuoro – ja siihen kuuluu perhe, sen arkeen osallistuminen ja lapsien hoito, jotta syntyisi kantava ja kestävä isä-lapsisuhde, joka tuo sisältöä kaikkien elämään. On onni, että mies valitsee perhevapaan ja pysyy hieman enemmän poissa klubeilta, illanistujaisista ja korttipöydistä – eheä perhe on yhteiskunnan voima.


Shell´in hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila oivalsi naisen aseman työelämässä jo kauan sitten – kuten hän oivalsi myös nuorten miesten työttömyyden *] erääksi yhteiskuntamme vaikeimmista ongelmista, jo vuosia sitten ja nyt tämäkin lasti on kaatunut päällemme – on aika ryhtyä toimenpiteisiin ...



...
[2006] Liike-elämän ykkösäänitorvi Jorma Ollila oivalsi, että nythän tarvitaan lisää naisia johtajapaikoille myös taloudessa. Ollila trumpetisoi uuden innovaation naisten kyvystä huolehtia rahasta ja inhimillisyydestä. Kotona nainen johtaa taloutta - useasti. Työmaalla henki yhdistäen ja riitaistaen keskenään rakentuu useasti naisten puolelta. Naisen asema on aina turvata kyky aurinkoon varjeltaessa jatkuvuutta.



Ollila nosti Nokian suosta, kirjaimellisesti taloudesta tulleena henkilönä. Nokian kuuluisassa johtotroikassa oli yli kymmenen vuoden ajan vain yksi nainen - tulokseltaan heikointa yksikköä vetänyt Sari Baldauf, joka hankki kannuksensa Nokialla jo aiemmin vuorineuvos Kari Kairamon ja tohtori Timo H. A. Kosken aikana. Ollila rakensi itselleen toimivan ja hyvin hitsautuneen tiimin normaalilla tavalla - miesvaltaisesti. Shell lienee vieläkin miesvaltaisempi.


Naisen asema yhteiskunnassa on vuoksiaaltoa,

milloin se on vajaapalkkaisuutta ja milloin "seksuaalista ahdistelua" neuvotteluhuoneen viimeisessä nurkkassa. Naiset pitävät itse ääntä Suomessa; he voivat valita eduskunnan enemmistön ja he voivat valita kotona asunnon koon ja sijainnin, myös auton värin ja pesukoneen paikan.

Nainen on usein kodin kuningatar, oikeutetusti, sillä hän tuo monesti hengen ja yhteenkuuluvuus-ilmastomiljöön, tehden yhdessä olosta kodin. Naisen rooli on Suomessa erinomainen, moni kanssasisar muualla maailmassa katsoo haikaillen suomalaista naista ja tämän asemaa.


Nainen työelämässä tuo tasapainoa, harkintaa ja analyyttisuutta,

mutta myös eripuraa, kateutta ja vihaa toisen menestymisen johdosta. Erityisesti talouden ymmärrys on pontevampaa naisille, joille arkielämä näyttäytyy jo nuorena kotonaan, kun vertailtavana on äiti ja isä. Isä useasti haikailee työurasta, vallasta, poliittisesta asemasta ja kulmakuppilan kuningasasemasta.

Äiti sen sijaan katsoo, että jääkaapissa on syötävää, pulla nousee pellillä ja ruoka-ajoista pidetään suunnilleen kiinni. Roolipeli on jaettu jo äidinmaidosta. Pojat lähettelevät raketteja, piirtelevät autoja ja tytöt hoivaavat nukkeja.


Talouselämä on saanut rypeä ja porskuttaa miesten maailmassa –

globaalius on päivän sana ja maattomuus rahalle on itsestään selvyys. Työ jakautuu ympäri maapallon sinne, missä on pienimmät palkat ja tuotantokustannukset. Valtapeli rahan liikkeistä on käynnistynyt miesmäisestä maailmasta.

Jotkut naiset harmillisesti seurailevat itselleen uraa kovista miesten rahatalouden virtauksista. Kuitenkin suurin osa naisista ymmärtää, että tyhjästä on paha nyhjästä, ja ensin tulee olla raaka-aineet ja osaaminen, näistähän perheen ruoka-ateriakin valmistuu.


Kokeneet naaraat

Eläinkunnassa kokeneet naarasnorsut, matriarkat johtavat laumaa virvoittavien vetten äärelle uskomattoman muistinsa ansioista. Leijonalaumassa uros mittelee voimansa usein henkihieveriin puolustaessaan omaa naaraslaumaa paritteluun valmiin toisen uroksen kanssa.

Mies ja uros taistelevat voimalla ja hauiksella, naaraiden usein katsoessa vierestä vahvimman valiintumista. Suvunjatkanta on uroksen mitta ja päämäärä. Naaras usein huolehtiikin loput. Tosin luonto osaa kertoa kaikista muistakin variaatioista.


Ihmiskunnassa tunnettu historia on miesten historiaa, mutta naisten mahdollistamana

Naisen taka-alalta vaikuttelu on systemaattisempaa ja suunniteltumpaa kuin miehet arvaavatkaan. Naisen asema on usein kuninkaan tekijä. Nainen juonittelee taitavasti saadakseen oman jälkeläisensä vaikuttavaan asemaan - taistelee kuin naarastiikeri - tämähän on jo vanha sanonta. Mies on monesti sokea huomaamaan peliä takanaan.


Vaisto – se kuuluisa naisen vaisto!

Naisen vaisto on monelle miehelle ollut pelastus asemasta, paikasta ja palkankorotuksesta. On viisautta pitää nainen tyytyväisenä, sillä hän on parhaimmillaan miehen paras kumppani, kunhan kokonaisuudesta täyttyy edes osa naisen asettamasta tavoitteesta. Naista ei kannata vihastuttaa, vaan hänet kannattaa pitää kehräävänä kissana.


Miehinen ase pitämään naiset aloillaan

Meillä miehillä on oikeastaan vain yksi vahva ase pitämään naiset yhteisymmärryksessä perheessä ja taistelussa paikasta auringossa; työpaikalla ei ole välttämättä sitä ainoatakaan asetta - pitäisi olla taito, johtajuus ja huomioon ottaminen sekä havainto muidenkin olemassa olosta. Nainen sen sijaan ymmärtää yhteenkuuluvuuden, toisen huomioon ottamisen ja tiimin.

...
Viime kädessä luonto on ohjaavasti järjestänyt molemmille sukupuolille omat tehtävänsä - kunhan suutari pysyisi lestissään ja havaintokyky kasvaisi myös vierellä olijalle kuin myös havaitsijalle.

Kaiken lopuksi on vain yksi kysymys - kuinka hyvin molemmat vanhemmat yhdessä kykenevät valmentamaan jälkikasvunsa jatkamaan omaa geenistöänsä. Vain oma isä ja äiti taistelevat omalle lapselleen kaiken kyvyn jatkamaan yhteisiä ominaisuuksiaan.


Ilkka Luoma


Keskustelu ........ TIEDE


US   AL




http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=876091 -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti