tiistai 5. tammikuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 05012021 - I

 

HS:

Pietariin perustettiin Putinin aloitteesta ulkopuolisilta suljettu tyttökoulu, jossa kasvatetaan ”tulevia äitejä ja liedenvaltiattaria” – tältä näyttää opetusohjelma


Ilkka Luoma 
Korkeakulttuuria ei tule sotkea elitismiin

Eliittikouluja tai siksi niitä kutsuttuja on meilläkin - kuten vaikkapa Helsingin lukioista Ressu, jonne tiukimpina vuosina on päässyt vain yli 9,5 peruskoulun viimeisen luokkavuoden keskiarvolla.

Eliitti on hiukan tarkoitushakuinen sana

Me ihmiset olemme lähtökohdiltamme jo ainakin hiukan erilaisissa asemissa, vaikka sosiaalitoimemme ja koulujärjestelmämme on tasa-arvoisuuden pyryssä maailman huippuluokkaa, mutta perheiden tavoille kasvattaa tai olla kasvattamatta - ei valtiovalta mahda mitään.

Elitismi luontuu yleensä rahalla

Sanotaanhan, että rahalla saa ja hevosella pääsee. No, nykyään ei ole hevosia kuin isin Audissa tai Mersussa. Meitä vaivaa tänä materiaalisen kasvuhokeman aikana paljolti näyttö- ja vertailutalous, ja päällimmäiseksi nousee usein esittely omasta talous- ja esinekuntoisuudesta - on siis mitä näyttää osoitukseksi menestymisestä.

Henkisesti arvokasta elämänhallintaa?

Tuo Venäjän koulumalli "eliitille" on paluuta arvokkaaseen elämänhallintaan, jossa ei materia eli näyttö- ja vertailutalous olisi enää niin vaikuttavassa asemassa, vaan henkinen kypsyys, filosofia ja kyky nähdä elämään sen sivistyneenä ilmiönä, joka ei tarvitse niin paljon rahaa kuin näyttöreliikit, joista tässä HS' ssakin on oma kirjoituksensa muodista - tuhansia maksavana tavoite-elämänä
|1.

On oikeastaan hyvä, että nyt kokeillaan jotain 'uutta vanhaa' -

eli sivistyksen, taiteen ja kulttuurin hallintaa taitavina keskustelijoina, jottei puheenaiheet ole vain rahassa, hevosvoimissa tai jossain sellaisessa, mitä voidaan jopa rehvasteluksi osoittaa. Venäjällä lienee rehvastelua jo tarpeeksi?

Lopuksi tähän sopinee hyvin Kiinan nykyisen maailman suuruuden luoneen edesmenneen presidentti Deng Xiaoping' in arvoituksellinen kehote kansalaisilleen:

"Menkää ja rikastukaa" - mitä Deng tällä lopulta tarkoitti, on nyttemmin herättänyt pohtivimmat kiinalaiset miettimään sanoman ydintä. 
Mikä se olisi Sinun mielestäsi?

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti