perjantai 1. tammikuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 01012021 - I

 

Liian nopea inflaatio palaa raha­politiikan ykkös­haasteeksi, kun mega­trendit tekevät täyskäännöksen – Konkari­tutkijoiden teos haastaa keskuspankit ja ekonomistien valtavirran


Ilkka Luoma 
Epäilemättä inflaatio saattaa lähteä laukalle, kun patoutunut ostosmania iskee ja pitää päästä "mualimalle" --

Korona aikaansai taivaanrannan kirkastumisen myös maailmantehdas Kiinassa, jossa tiukalla kurilla tässä vaiheessa nujerrettiin silmälle näkymätön vihollinen - sulkemalla tuotantokoneisto.

Vihulainen saatiin ojennukseen ja herran nuhteeseen - taka-alalle kehittämään uusia virusversiota, iskeäkseen myöhemmin uutena tuotekehityksen tuloksena, kuten jo satojen miljoonien vuosien aikana.

Elämän nopeutuva rytmi on jo palannut Kiinaan - tuonne liukuhihnojen ja robotiikan luvattuun maahan, valmistaen monin osin suurimman osan "kaikesta sellaisesta, minkä markkinatalouden kasvuhokema meille syöttää" - täällä kulutusjuhlien luvatulla Pallolla. 'Elämme kulutuksesta' -sanotaan.

Taloutta voidaan katsoa monin silmin

Mikäli emme tyydy vähään, pitää saada enemmän, suuremmissa erissä ja nopeammassa tahdissa - ja kun tämä kohtaa yhä suuremmat ihmismassat, on lopputuloksena varma niukkuus, sillä kaikkea ei riitä edes meidän läntisen ihmisen kulutusinnolla - kaikille maailman ihmisille. Onko siis toivoa jostain?

On, toivoa on ja se on vastoin HS-jutun asiantuntijoiden ajatuskaavioita, joissa pontimena lienee tuo kasvuhokema - toivo on niukkuuden luomassa vähentämisessä!

Inflaatio on peikko, joka puree arkikansaa, kun hinnat nousevat

Palkat eivät tule nousemaan kuin muutamille, joiden työpanosta tarvitaan. Robotiikka valtaa alaa, sillä osakeyhtiöiden perustavoite etsii sitä edullisinta valmistusmaata, halpaa toveria tai huomenna halvinta robottia ja suurinta sisämarkkinaa - näin turvataan vapaan sanan maailmassa se omistajien suuri oikeus saada voittoa.

Maapallo on rajallinen lähde - Auringon loputtomasta energiasta huolimatta

Me muunnamme molekyylejä yhä useammiksi tavaroiksi - unohtamatta tekoälyllistä automatiikkaa - näin olemme kuluttamassa loppuun resurssit, jotka oli tarkoitettu koko luontobiologialle, jonka monimuotoisuuden olemme ihmiskuntana tuhoamassa.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti