keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 06012021 - IV

 

  • 1

  • Teknologia­teollisuuden painopiste on siirtymässä: Missä on seuraava Piilaakso?

    Ilkka Luoma 
    Hyvin yhdysvaltalaisnäköinen kirjoitus - US oli teknologian luvattu maa koko 1900-luvun, mutta tämä vuosisata on tältäkin osin kiinalaisten - kuten hyvin amerikkalainen laatuaviisi Newsweek toteaa erään julkaisunsa kannessa: "The China' s Century".

    Tänään Kiinassa valmistuu 340 000 ylempää insinööriä - kaiken muun lisäksi

    Insinöörien valmistustahti vuosittain on enemmän kuin US' ssa, EU' ssa kuin Venäjällä yhteensä. Määrä ei ole ihme, sillä Kiina edustaa maailmallisesta ihmispopulaatiosta suhdelukua 1,4/7,8 - tämä on enemmän kuin koko läntinen markkinatalous yhteensä.

    Ei määrä vaan laatu!

    Kiinassa on alentuvan väestömäärän kausi - joskus 2100 kiinalaisia on "vain" noin 700 miljoonaa - se on puolet nykyisestä

    Yhden lapsen politiikka on tehnyt tehtävänsä ja siksikin perheiden lapsille on yksi ylitse muiden - koulutus, opiskelu ja oppiminen - maksoi mitä maksoi. Tämän vuoksi maailman huippuyliopistot ovat täynnä kiinalaisia nuoria - ja osa jää vaikuttamaan opiskeluvaltioihin - sen huomaa hyvin, kun katsoo maailmallisesti akateemisten tutkimusten tutkijanimiä.

    Siksi on lyhytnäköistä täältä idän ja lännen vedenjakajalta kertoa lukijoille pelkästä Piilaaksosta ja USA keskeisyydestä

    Kiina menee menojaan jo muussakin kuin maailman suurimpana taloutena (bkt/PPP - IMF 2014/-15). Kiina tuottaa tänään jo eniten tutkimusvoimaa, siitä merkkinä on kansallisten patenttien määrä - joka on jo Kiinasta maailman suurinta.

    Tutkimuskeskuksia nousee myös muualle kuin USA' han - ehkä eniten juuri Kiinaan

    Emme voi unohtaa myöskään kehitysmaiden koulutus- ja tutkimuspanosta. Tältäkin osin Kiina edesauttaa osin omin valtapyytein kehitysmaiden kouluttautumisolosuhteita - rahalla ja vastineeksi Kiina ei sekaannu näiden valtioiden sisäisiin asioihin, kuten taas lännellä on tapana ja ehtona monille avustusohjelmille.

    Huominen tutkimusmaailma jakaantuu neljään osaan: US, EU, Kiina ja yllättäen kehitysmaat, sillä heidän ihmispopulaatio, siis osaamisen varantopohja on maailman suurin.
  • 2 - 2

  • Kiusaaminen ja väkivalta eivät lopu ilman järeitä toimia

    Ilkka Luoma 
    Jotta saisimme näkyvyyttä, konkreettisia toimia kuin yleistä laajaa hyväksyntää korjaussarjalle estää koulukiusaaminen ja -väkivalta - on esitetty pyyntö tasavaltamme huipulle!

    2 - Nyt pyydämme tähän perheiden hätähuutoon yhteistoimintaa – aina tasavallan presidentistä alkaen!

    Avoin kirje kansakuntansa suoraan valitsemalle maanisälle --

    Sauli, ota koppi ja lähde mukaan yhteishankkeeseen, josta tehtäisiin viesti – lapsille, nuorille ja lapsiperheille, ja koko yhteiskunnalle.

    Keskitytään omiin tärkeisiin sisäisiin asioihin ja luodaan yhteishenkeä – ”Ongelma on meidän – emme jätä ketään yksin” – tehdään sille jotain.

    Tule ja kannusta vaikkapa videolla lapsillemme ja nuorillemme sopivasti vastuuta, yhteisoloa, huolehtimista, ryhmähenkeä ja hyväksytyksi tulemisen iloa varttuville lapsille ja nuorille – unohtamatta perheitä, joilla kaikilla ei tosiaan mene hyvin.

    Esitämme toivomuksen. Sinua kuunnellaan, tulithan valituksi suoraan ensimmäiseltä kierrokselta – kansa luottaa sinuun ja kuuntelee.

    Lapset tuntevat vain yhden poliitikon- se olet Sinä – tasavallan presidentti Sauli

    Lapset tuntevat sinut juuri nimenomaan Saulina ja nyt olisi aika ryhtyä tekoihin – Sotiemme veteraanit huomiot erinomaisesti – nyt on lapsien ja nuorten vuoro.

    Pyydämme nyt kansallista yhteishenkeä – mukaan voisi tulla myös pääministeri Sanna Marin – te kaksi olette maallemme se uusi huominen, myös kasvattajina, ja työ sen eteen laajemmin, on aloitettava nyt.

    Yhteiskuntamme ei halua eikä kestä enää yhtään Koskelan tapausta, eri enempää kouluväkivaltaa, eikä koulukiusaamista – on eheyttämisen aika.

    Tehtävätoivomus eduskunnalle

    Eduskunta ottakoon ohjelmakseen pohtia ja takoa sellaisen lainsäädännön, jossa lapsen ja nuoren tie turvataan – me olemme muutoinkin lähestymässä ympäristöongelmia, joita juuri varttuva osa yhteiskunnastamme joutuu korjaamaan –

    .. niitä meidän iäkkäämpien tekosia, joilla olemme romahduttaneet luontobiologian ja sen monimuotoisuuden. Siis haasteita on riittävästi! e
  • 2 - 1

  • Kiusaaminen ja väkivalta eivät lopu ilman järeitä toimia

    Ilkka Luoma 
    Poliisin esitutkinnassa on kolmen alaikäisen nuoren tapahtumasarja, jossa saman ikäinen – 16-vuotias poika menetti henkensä – tapausta tutkitaan murhaepäilynä.
    ..
    1 - Sen sijaan että sekaannumme hanakasti muiden vieraisiin sisäisiin asioihin – on juuri nyt aika ottaa tiukka ote mitä tulemme tekemään lapsiemme turvallisen kehityksen takaamiseksi – aina varhaiskasvatuksesta alkaen. Tämä tapahtumasarja aina oppivelvollisuuden loppuun saakka ja ylikin on ensiarvoisen tärkeä oppimisen ja huomioimisen ketju. Nyt vaaditaan tekoja – puheet jääkööt vähemmälle.

    Tänään 16-29 vuotiaista on tuhansia eläkkeelle jääneitä, syrjäytyneitä ja jopa erakoituneita – juuri heitä, jotka olivat hymyileviä lapsia kaksivuotiaina, kun se kuuluisa perhekuva otettiin. Lapsi on aina syntyessään viaton ja pitkään tämän jälkeenkin.

    Meillä aikuisilla on kasvatusvastuu, josta lapsi ja nuori tulee ymmärtämään mitä merkitsee yhteiskunnallinen yksilövastuu. Se on osallistumista, oloa tarpeellisuudesta – tunnetta hyväksynnästä ja jopa ylpeyttä, että juuri minua tarvitaan ja halutaan joukkoon.

    Tänään yhteiskunta on yhä integroituneempi, se tarkoittaa yhteistoimintaa, kytköksiä ja linkkejä toinen toisiimme – ne eivät saa katketa, vaan turvallisuutta luodaan tarpeelliseksi tuntemisen luomisesta

    Nyt monien syiden summana useiden kasvatus- ja huolehdintapolku on katkennut

    Ei ole jaksettu kantaa vastuuta yhteisestä hedelmästä – lapsesta ja nuoresta. Lapsi on pitkälle kouluun saakka viaton – edelleen – mallit ja neuvot annetaan kotoa. Kaikissa kodeissa ei jakseta.

    Vallalla on yhteiskunnankin taholta jatkuva kasvuhokema, joka kulminoituu yksilötasoilla näyttö- ja vertailutaloudeksi. Pitää voida näyttää omaa kykyisyyttä ja tähän oravanpyörään eivät kaikki jaksa eivätkä edes halua

    Kaikki perheet; eheät, toistaiseksi kasassa olevat ja jo eronneet – erkaantuneet eivät yksinkertaisesti jaksa enää – vaateet ulkoa ovat liian suuret: Pitää olla sitä ja sitä – lapsien toiveet ja vaateet alkavat jo esikoulusta >
  • 4

  • Verkon vertaiskauppa kasvoi räjähdysmäisesti koronavuonna, ja pelkästään Tori.fissä tehtiin kauppoja yli 700 miljoonalla eurolla

    Ilkka Luoma 
    Joitain vuosia sitten Kiinassa liki kaikessa aiemmassaan epäonnistunut herra "verkkokauppa" Jack Ma oivalsi katukauppansa menestymättömyyden ratkaisuksi internetin, olihan Kiina ja kiinalaiset tälle sähköiselle kohtaamismaailmalle hyvin otollinen kohde - maailman suurin sisämarkkinapotentiaali.

    Tänään Ma' n hallussa oleva verkkokauppojen alusta Alibaba on maailman suurin

    Tori.fi tai muut vastaavat ovat samoilla menestyksen linjoilla, jotka samalla tuottavat menestystä tavarasiirtelijöille paikasta a paikkaan b. Verkkokauppa voi taloudellisimmillaan myydä tuotteen valmistavan tehtaan liukuhihnan päästä - jolloin tuote saa suoraan kylkeensä ostaneen loppuasiakkaan osoitetarran ja raha on siirtynyt tehtaan tilille.

    Tori.fi myy ilmeisesti kuitenkin eniten niin sanottua 'second hand'-tuotteistoa, eli käytettyä tavaraa loppuasiakkaalta toiselle - ja ilman arvonlisäveroa. Asia on "kaksiosainen":

    Valtio, siis verottaja ilman suurinta veromuodostustaan - arvonlisäveroa, mutta tavara saa uuden elämän, eli käyttökelpoisuuden uudessa kodissa. Toisen riesa on toisen ilo. Kiertokauppa yhdistää uudella tavalla liiketoimisuunnittelua, -käytäntöä kuin myös ihmisten välistä luottamusta.

    Internet on myös jo pitkään markkinoilla olevan kirpputorielämän uhka, vaikka hypistelijöiden koulukunta on edelleen olemassa, jotka "shoppailuillaan" pitävät hengissä jättimäisiä ostoskeskuksia - entä silloin, kun asiakas saa päähänsä, että hypistely siirtyy luontobiologian puolelle, ja ostarikierrokset jäävät luontopolkujen varjoon.

    Alibaba on jättiläinen, joka suunnittelee myös maihinnousua tavaravirtoineen, päättöpisteenä Pohjois-Eurooppa, mutta harmiksemme varastoltaan Venäjän puolelle - radan varteen. Ehkä saamme Alibaban datakeskuksen - Jyväskylään - radan varteen?

    Tori.fi saa varmasti varteenotettavia kilpailijoita, siksi tiuhaa on alan tuotekehitys ja suurimmat innovaatiot loppuasiakkaan koukuttamiseksi ovat jo suunnittelupöydillä.

    Onko kauppamaailman avoimuus kansallinen onni?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti