torstai 31. joulukuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 31122020 - III

 

  • 1 - 2

  • Suomen suurlähettiläs kuunteli, kun Mao uhosi tuhoavansa vaikka koko maapallon

    Ilkka Luoma 
    Suomea arvostetaan Kiinassa

    Nyt kun osaamme olla sekaantumatta vieraiden omiin sisäisiin asioihin - olisi meille tarjolla maailman suurimmat ympäristöteknologioiden markkinat - sillä Kiina on ilmoittanut korjaavansa kaikki ympäristöhaitat vuoteen 2049 mennessä, jolloin nykyinen Kiina täyttää 100 vuotta.

    2 - Suomella olisi nyt tyrkyllä uusi erinomainen mahdollisuus, johon Peking ja Moskova tulevat vastaamaan - kyllä!

    Suomi on Arktisen neuvoston jäsenvaltio - tämän ja Koillisväylän hyödyntämisen myötä olisi viisasta kutsua Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen johtajat kerralla Suomen Rovaniemelle.

    Nyt tarjotaan presidentti Sauli Niinistölle jotain sellaista, mitä vain kultalautasin tarjoillaan. On arvattavissa, että uusi US-presidentti Joe Biden tarttuu hanakasti kolmen kokoukseen, jossa Niinistö tarjoaa hyviä palveluksiaan puolueettomasta näkökulmasta - täältä idän ja lännen vedenjakajalta.

    Kiina suunnittelee tietoliikenneyhteyttä Eurooppaan (sisältäen Venäjän) juuri Koillisväylää pitkin. Samalla Kiina tarvitsee jäänmurtokykyä lyhimmälle merireitille Kiinasta Eurooppaan - Koillisväylälle.

    Venäjä on luvannut huolehtia Koillisväylän turvallisuuden ja Suomi saisi bonuksena Liinahamarin konttisataman operaattorioikeudet ja ehkä jopa vuokratuksi ratapohjan Petsamoon (kts. Saimaan kanavan vuokrasopimus). Kiina tukee ajatuksiamme ja Moskova hyväksynee ne. Jäämeren rata + tunneli Tallinnaan?

    Kiina on meille suuri mahdollisuus - välissä on vain Venäjä

    Moskova myönsi Finnairille Siperian ylilentoluvat, kun Finnair aloitti itselleen huipputärkeät Aasian ja Kiinan lennot.

    Nokiankin menestyksen muistamme - juuri Kiinasta. Kaikki nämä ja monet muut tässä erittelemättömät onnistumiset, hyödyt Suomelle ja otollisuudet liike-elämällemme johtuivat ja johtuvat paljolti tuosta viisaudesta nähdä tosiasiat jo vuonna 1950, kun Suomi oivalsi tunnustaa nuoren kommunistivaltion itsenäiseksi.

    Tänään kiinalaiset pohtivat jo mitä Deng tarkoitti kehotteellaan: "Menkää ja rikastukaa!" e [1]
  • 2

  • Kauppasopimus sai kuningattaren hyväksynnän myötä lainvoiman: ”Britannia voi olla samaan aikaan sekä eurooppalainen että suvereeni”, sanoi pääministeri Johnson

    Ilkka Luoma 
    Taitavalla politikoinnilla ja mainonnalla britit saivat mitä halusivat - demokratia voitti ja itsenäisyys palautui monin osin sekä EU-jäsenmaksu katosi. Lisää kalavesiäkin syntyi, kun muita "häädettiin" pois.

    Heti vuoden alusta nähdään kuinka tyytyväisiä nämä noin 52 prosenttia briteistä ovatkaan, kun esimerkiksi skotit kiristelevät hampaitaan itsenäistymispyrkimyksissään?

    Itsenäisyyskaipuu päättää omista asioista - oli päällimmäinen syy alkujuuriltaan menneen maailman kolonialisteilta, jotka nyt jälleen tähyilevät kansainyhteisöönsä päin - kaupallisena pelastajana.

    Mutta! Nyt noissa lähinnä kehitysmaissa ja muutamissa kehittyvissä maissa häärii jo Kiina, tuo maailman suurimmaksi kasvanut talous (bkt/PPP - IMF 2014/-15), joka juuri tähyää omalla 1,4/7,8 väestöpopulaatiollisella osuudellaan näitä huomisen maailman suurimpia markkinoita!

    Britit huomasivat EU' n tehneet sopimuksen investoinneista Kiinan kanssa

    Nyt ehkä Englanti ei ole enää siinä mukana. Entä Hongkong, jonka sisäisiin asioihin britit sekaantuvat - entisinä isäntinä, ehkä se vaikeuttaa brittien omaa vastaavaa sopimusta kiinalaisten kanssa? Tai sitten Lontoo ymmärtää enemmän maailman politiikkaa, ja keskittyy uudella itsenäisyysaallollaan enemmän omiin sisäisiin asioihin.

    Brexit saattaa olla yllyke valtiolliseen itsenäisyyskaipuuseen - laajemminkin, mutta kuitenkin siten, että talouden, kaupan ja ehkä jopa turvallisuuden osalta EU koetaan pelastajana ja vastinparina Euroopan suurimmalle Venäjälle, jonka huomiskuva on merkittävä ravintolähteenä etelästään kuivuvalle EU' lle (?)

    Venäjän merkitys EU' lle on jo huomisesta alkaen merkittävä - sen valtavan raaka-ainevarannollisuuden myötä. Entä britit, jotka ovat olleet Venäjän kanssa paljolti vastatusten II Maailmansodan "kumppanuudesta" huolimatta.

    Ehkä nyt "yksin jäävä" Englanti tarvitsee niin USA' n, Venäjän kuin juuri Kiinan kanssa uudet sopimukset, jotta olisi vahvempi pyrittäessä entisten alusmaiden apajille.

    Mutta! Britit saivat mitä tilasivat.
  • 3

  • Suomalaisgeologi: Rakentaminen ja runsas kosteus ovat voineet kuormittaa ja saada savimaan vyörymään – ”Siinä ylittyy joku kynnys”

    Ilkka Luoma 
    Kerrankin lyhyesti:

    "Vaillinainen rakentamisperusteiden tutkimus, maaperäsisällön tarkka tiedon puute, ihmisen vaikute vedenkiertoihin - ilmastonmuutosprosessit ja sitten se tärkein - aina ja kaikkialla vaikuttava universaali (maan) vetovoima.

    Kaikella on pyrky kohden "keskustaa" - keskipisteeseen, ts. massapisteisiin!

    PS. Jo Länsi-Saksan aikana oli tutkittu, että ihmisrakentamisen käyttökelpoisesta maapinta-alasta oli "luonnottomasti" peitetty kuusi prosenttia! Siis näin estetty luontaiset veden virtaamat, imeytymät ja maaperän luontainen muutosprosessi.

    Eiköhän rakenneta lisää ja yhä korkeammalle - siis painavammin rakentamisen pinta-alaa kohden!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti