sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 02122020 - I

 


.

Hallituksen strategia horjuu – ja syyttely yltyy


..
Ilkka Luoma 

Aikanaan nykyinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen vertasi hallitustyöskentelyä ja pääministeriyttä osakeyhtiön hallitukseen ja toimitusjohtajuuteen

Ehkä nyt tuo vertaus olisikin paikallaan, sillä nykyinen PM Sanna Marin nauttii poikkeavan suurta kansansuosiota - vaikeana aikana, ehkä hankalampana kuin kuunaan näin rauhan aikana.

Hallitus eli valtioneuvosto on kasattu suurimman eduskuntapuolueen tahdosta - sekavaksi yhdistelmäksi, jossa kolme - SDP, Vasemmisto ja Vihreät ovat kutakuinkin "
samasta puusta", mutta se ei riitä "omistajan" enemmistökannatukseen. Eduskunnasta pitää saada 101 ääntä, jolloin hallitus "toimitusjohtajineen" nauttii omistajan ja eli kansakunnan välillistä luottamusta.

Marin on nyt poikkeusajan toimitusjohtaja

Pääministerillä tulee olla oikeus muokata hallitustaan henkilöiden osalta mieleisekseen. Tämä ei ole mahdollista, koska hallitusjako takaa osallistuvalle puolueelle oman nimitysvallan, ja näin ei ehkä aina nimitys vastaa "toimitusjohtajan" tahtoa. On poikkeusaika ja pääministeri-toimitusjohtajan tulisi saada nimittää oma hallitus oman näköisekseen.

Perustelu PM Marinin itse nimittämälle hallitukselle on kirkas, sillä hän - juuri Sanna nauttii sitä suurinta kansansuosiota, ja kansa odottaa vakaita, harkittuja ja asiantuntijatäyteisiä päätöksiä.

Siis Sannalle veto-oikeus ministerivalintoihin, oli ministeri tulossa mistä puolueesta tahansa. Nyt Eletään poikkeusaikaa ja ollaan reunalla, josta tie voi viedä puhtaan valkoiseen Jouluun tai sitten Koronan luoma ongelma talousvaikutteineen karkaa käsistä.

Emme tunne Koronaa, emme tiedä valmistuvien rokotteiden käytännön tehoa, ovat vasta myyntilupavaiheissa, vain Kiinassa on rokotetta käytetty runsaasti jo suoraan kansalaisiin - tuloksia virallisesti emme ole tänne Suomeen vielä saaneet.

Nyt, jos koska hallituksen on oltava toimitusjohtajansa näköinen -
kansa luottaa pääministeriin - jopa "niinistömäisin" kannatusluvuin. Ja se on paljon, jos vertaamme aiempiin pääministereihin.


...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti