sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 04122020 - II

 



...

  • 1

  • Mustikkamaan alla on valtava luola, jota pian käytetään Helsingin lämmittämiseen – Kuvat ja video näyttävät, millaista kallion uumenissa on

    Ilkka Luoma 
    Yksinkertainen myyntimies kysyy ja alustaa ensin ---

    Lämmön nosto vaatii aina energiaa, niin merivesikin kesällä - saaden sen Auringosta, siis merivesi lämpenee. Sitten se "kesähelteillä", kun merivesi on lämpimimmillään se pumpataan - lasketaan "lämpöakkuun" - hyvä tähän mennessä. Lämpö varastoituu, mutta kuten fysiikan peruslait osapuilleen sanovat "kaikki lopulta aina viilenee - ellei sinne johdeta energiaa.

    Kun talvella lämpöakusta imaistaan lämpöä asuntojen lämmitykseen - akkuvesi viilenee, kunnes se on ympäröivän kallion peruslämpöistä - kuinka paljon se on? Ja riittääkö se edelleen lämpöpumppaukseen kaukolämpöverkkoon?

    Entä sitten, kun akkuveden lämpö on liian alhainen, kun siitä on imaistu sitä kesälämpöä. Pitääkö viilennyt vesi pumpata takaisin mereen "lämpiämään" seuraavaksi kesäksi. Jos näin - nin mitkä ovat kokonaishyötysuhteet ja pumppauskustannukset? Pumput käynevät sähköllä, joka tietysti tuotetaan Loviisan atomivoimalalla :-)
  • 2

  • Tegnell joutui selittämään kommenttejaan maahanmuuttajista puhuessaan eroista maiden koronatartunnoissa: ”Se oli onneton sananvalinta”

    Ilkka Luoma 
    Kyllä, Suomi on kummallinen maa, ainakin jos katsomme Koronaviruksen aikaansaamien Covid19-tautien kuolintilastoja Suomi kontra Ruotsi ---

    Ruotsi valitsi vapauden valtiona ihmisille paljolti oikeuden itse päättää mitä tekee - valittiin siis "Talous edellä" -mentaliteetti, kun taas Suomessa otettiin enemmän kiinalaistyyppinen "kansalaisholhoamisen linjaus" PM Sanna Marinin johdolla - menetelmää voitaisiin kutsua "Elämä ensin" -periaatteeksi.

    Tässä vaiheessa vielä nuo lohduttomimmat luvut ovat Suomessa yksiä Euroopan parhaita, mutta huomista ei kukaan tiedä - ei edes länsimaiden tulevien rokotteiden todellisuustehoa - sitten arjessa. Nyt on markkinoitu 95 prosentin torjuntatehoa - jää nähtäväksi. Kiina on ainoa valtio, joka on rokottanut miljoonia ihmisiä ---

    Meiltä Suomesta ei ole mitään syytä moittia tai sättiä ruotsalaisten linjavalintaa

    Päinvastoin, jos vain voimme - voisimme auttaa nyt ruotsalaisia, jos meillä on mitä konkreettisesti antaa tai edesauttaa Ruotsin lohdutonta tilaa. Ruotsi auttoi meitä aikanaan sotalapsia ottamalla - nyt voisi olla meidän vuoro olla vastavuoroisia.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti