maanantai 14. joulukuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 10122020 - I

 


...

WSJ: Kiina rikkoo Pohjois-Korea-pakotteita yrittämättä edes salata sitä


..
Ilkka Luoma 

Pohjois-Korealla on käytännössä vain yksi ystävä, joka auttaa - se on maailman suurin talous ja vierusnaapuri Kiina ---

Kiina on mukan kaupallisessa mielessä Pohjois-Koreaa koskevissa YK-päätöslauselmissa. Nyt Kiina on jo pidempään auttanut ainoana Korean hätätilaa, jolla ei ole mitään tekemistä ydinaseiden kanssa - on kyse pakotteista, joilla estetään lääkkeiden ja ravinnon maahantuonti korealaisille.

Kiina suorittaa humanitäärisesti avustusta - lääkkeinä ja ravintona

Väitetyt hiilikuljetukset ovat maksu tästä lääke- ja ravintoavusta. Hinta avulle arvostetaan noin puoleen mitä se olisi reaalisesti, siis vain puolet maksetaan hiilenä - sellaisena hiilenä, jota Kiina ei itsessään saa omilta lähialueiltaan louhittua. Korealainen hiili on huomattavasti vähärikkisempää kuin kiinalainen lähialueen vastaava.

Muutoin Kiinasta ei muuta ei-välttämättömyyttä siirry YK-päätöslauselmien mukaisesti Pohjois-Koreaan
..

Oleellisempaa olisi huomioida Kiinan esittämä niin sanottu 'Pekingin tiekartta', jossa jo viimeisiään istuvalle US-presidentti Donald Trumpillekin esiteltiin tie rauhaan - koko Korean niemimaalle. Tuo Pekingin tiekartta on Valkoisessa talossa hyvin tunnettu, mutta sitä ei ole vielä toteutettu.

Ehkä Trump yllättää ja viimeisenä tekonaan vetää US-sotilaat ja taistelukalustot pois koko Korean niemimaalta, tämän jälkeen syntyy Rauhansopimus ja alkaa yhtenäistämiskehitys, jossa toinen yhteiskuntamalli ikään kuin "haihtuu pois" ...

Historiaa tuntevat muistavat Korean jaon vuonna 1945, kun tuolloin kaksi II Maailmansodan ainoaa todellista voittajavaltiota (Neuvostoliitto ja Yhdysvallat) jakoivat korealaiset kahtia - kysymättä itse korealaisilta mitään.

Tuo jakolinja on edelleen voimassa ja eteläisessä osassa Koreaa on noin 35 000 amerikkalaissotilasta runsaan aseistuksen kanssa. Pohjoisen ydinaseet (todellisuustoimivuutta ohjuksen ja räjähteen osalta yhdessä ei tiedetä - ehkä kiinalaiset?) ovat vastine amerikkalaiselle hyökkäysvoimalle etelästä.
.
.
...
           Ilkka Luoma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti