perjantai 8. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 07052020 - IV


       07052020

...
  • 1

  • Satojatuhansia lapsia kuolee tänäkin vuonna malariaan – tutkijat löysivät mikrosporidin, joka suojaa hyttysiä ja sitä kautta ihmisiä malaria­loiselta

    Ilkka Luoma 
    Biologista maailmaa johtaa kehitysaskelein evoluutio. Toistaiseksi evoluutio ei ole koskaan osannut luoda täydellistä elon konstruktiota. Kaikissa elollisuuden ratkaisuissa evoluutio on jättänyt takaportin lajikohtaisesta heikkoudesta, joka on ehkä tae siitä, ettei mikään elolliskonstruktio nouse liian ylivoimaiseen asemaan?

    Takaportti sallii muun muassa sairaudet, epidemiat, jopa pandemiat huolehtimaan vaikkapa lajikohtaisesta vähentämisestä, jotta biologinen tasapaino säilyisi maailmallisessa kiertobiotaloudessa.

    Yllättävän vähän kirjoitetaan ihmisperäisestä vesiongelmasta, jossa lähinnä kehitysmaissa ihmisen itsensä saastuttama käyttövesi tappaa joka päivä arviolta 3 400 lasta, jo vuosikymmenien ajan - lähinnä ripuliin, jossa lasten elimistö kuivuu.

    Vuosisatojen ajan ihmiskuntaa on harventaneet sairaudet, sodat (yllättävän vähän) ja sattumat. Malaria on yksi tällainen, mutta edelleen ihmiskunnan populaatiosumma kasvaa kasvamistaan ja on ehkä jo ylittänyt Maapallollisen biokestävyyden rajat - niin kulutuksena kuin kumuloituneena ympäristöhaittajälkenä.

    Näin viikkoina lännen kasvuhokemayhteiskunnissa saavutetaan vuoden ylikulutuspäivä. Se merkitsee paljon, olemme syöneet enemmän kuin tienanneet. Olisiko siis vähentämisen aikakaudesta "uudeksi normaaliksi"?*

    Ihminen on utelias. Uteliaisuus yhdessä itsesuojeluvaiston kanssa on kehittänyt muun muassa terveydenhoidon sellaisiin mittoihin, että meidän keskimääräinen elinajanodote nousee siten, että muulle eläinkunnalle "joutenolon" tuntemattomuus on noussut ihmisten osalta jo kolmasosaan elinajasta.

    Elinajan nousun rinnalle on noussut maallisen elintason nousun myötä niin sanotut elintasosairaudet, joita vastaan käydään tuhansin erilaisin lääkkein, joilla pitkitetään eloa. Tässä kohdin "evoluutio saattaa miettiä tarkoitushakuisuutta - kahdelta suunnalta; omalta ja ihmisen itsensä".

    Emme tunne evoluution tehtäväkuvaa, vain siltä osin, että se pyrkii sopeumallisen kilpailun myötä lisäännyttämään lajeja tasapainossa.
  • 2

  • Poikkeusolot ovat repineet maa­seudun ja kaupungin väliin sellaisen railon, että Vauva.fi:ssä uusmaalaisilta uhataan viedä oluet – Tutkijan mukaan korona­vihan alkusyyt periytyvät vuosi­kymmenten takaa

    Ilkka Luoma 
    [2005] Tämän päivän kaupunkiasutus ottaa maanviljelijöiden tehoviljelyllä ja ruoankasvatuksella suuremmat osat maaperän kasvuedellytyksistä

    Haluamme parempaa ruokaa, enemmän laatuja, suurempaa valikoimaa ja myös entistä kauempaa makujen eksotiikkaa. Ennen maaseudulla asuinyhteisö oli riippumattomampi, se kasvatti oman ruokansa ja parsi sukkansa kotikutoisesti yhdessä ja yhteenkuuluvuudella.

    Kylähullut hoidettiin omassa piirissä pitäen heitä kaskuilijoina tai lähitienoon poppamiehinä. Kirkkaita juotiin vähemmän ja harvemmin; pelloilta ei voinut olla poissa yhteisöllisyyden kärsimättä. Häpeää ja ongelmia ei siirrelty muiden niskaan.

    Nyt ihminen asuu useasti yksin, elää yksin ja lapset ovat aamusta iltaan hoidossa ja kaduilla. Vanhemmat viettävät aikaansa enemmän työyhteisöissä kuin kotonaan jälkikasvunsa kanssa. Tehotalouden ekonomia ohjaa sosiaalisen toiminnan evoluutiota.

    Yhteisöllisyys herää kannustavaan vuorovaikutukseen perhe- ja sukukeskeisesti. Yhteenkuuluvuusryhmät ohjaavat toimintaa kisa-, harraste- ja muine tapahtumineen. Samankaltaiset kokoontuvat yhteen vastapainoksi kaupungeissa puurtamisen kestämiseksi.

    Vaihteleva maaseutu antaa mielenrauhaa ja ajatuksen levon rikkautta kokijalleen

    Kaupunkilainen nuuhkii maaseudun ilmaa ja huomaa steriilien konttoreiden ja olohuoneiden lisäksi jo luonnollisia elämän tuoksuja tuoden useille lapsuuden muistikuvia erilaisesta elämästä, jolloin kiire ei ollut päällimmäisenä.

    Tärkeintä oli henki omassa keskinäisen höydyllisyyden ryhmässä perheena ja sukuna. Nyt hyödyllisyys nähdään työryhmänä aikaskaalatussa konttori- tai tehdasympäristössä palkkiona kulutusvoima ostaa laajassa mielessä maapallo tyhjäksi resursseista, jotka olivat hyvin riittäneet kymmeniä tuhansia vuosia.

    Viimeinen sata vuotta on tuhonnut elinympäristöstämme juuri niin paljon kuin aavikoituminen on edennyt ja hedelmällinen maaperä köyhtynyt. Paluu juurille voi olla lähempänä kuin arvaammekaan. Huominen voi olla modernien ekokylien aikakautta. [2]
  • 3

  • WHO kävi vastaiskuun: Trumpin ja Pompeon virusväitteestä ”ei mitään todisteita”

    Ilkka Luoma 
    USA' sta on aiemminkin esitetty "todisteita" - parhaiten muistamme vuoden 2003, kun tuolloinen US-puolustusministeri Colin Powell joutui isäntänsä ohjeistamana esittämään kestämättömiä todisteita Irakia kohtaan. Tavoitteena noilla erehdyksillä oli saada YK-yleiskokoukselta hyökkäyslupa Irakiin. Lupaa ei tullut - US hyökkäsi tunnetuin seurauksin - Irak vaipui kaaokseen 10 vuodeksi ja ISIS sai syntynsä.

    Nyt ei Yhdysvalloista edes esitetä todisteita, vain väittäitä - aina Huawei' sta lähtien

    Väitteitä ja syytöksiä - tarkoitushakuisesti. Tavoitteena on säilyttää Kiinaan suunnatulla parjauskampanjalla USA' n maailmallinen mahtiasema, kun US heräsi IMF' n raporttiin*, jossa Kiina todettiin jo vuonna 2014/2015 maailman suurimmaksi taloudeksi - tasa-arvoisella mitttaroinnilla: BKT/PPP.

    US' ta riepoo valtava kauppataseen alijäämä Kiinan kanssa!


    Samoin saattaa paisunut velka Kiinalle käydä kunnian päälle, sillä Kiina on suurin valtio, joka on merkinnyt US-liittovaltion joukkovelkakirjoja, tosin itsekkäin syin - se on edesauttanut amerikkalaisten ostointoa kiinalaisiin tuotteisiin - niiden edullisuuden vuoksi.

    Koronavirus on osa viruksien sukua, jonka perimä jountuu satojen miljonien vuosien taakse - ehkä biologisen elämän alkuajoille saakka (?) Mikään virus ei synny tyhjästä, kukin muunnos on osa jatkumoa, jota evoluutio kehittää satoina viruslajeina - kaikkialla maailmassa. Korona tuli ihmispinnalle nykytiedon mukaan Kiinan Wuhanissa, vastaavasti Espanjan tauti ilmestyi reilu sata vuotta sitten USA' sta ihmistietoisuuteen.

    US-presidentti hakee syitä väitteilleen hyvin tarkoitushakuisesti ja tässä US käyttää rahavipua, kuten nyt YK' n alaista Maailman terveysjärjestöä - WHO' ta kohtaan - jäädyttämällä jäsenmaksut**. WHO' n onneksi Kiina lisäsi osuuttaan US maksamattomuuden jälkeen.

    US haluaa ylläpitää kaikin keinoin omaa maailmallista valtahegemoniaa - populaatiosuhteella 0,33/7,8. Kiinan vastaava lukupari on 1,4/7,8. EU' n suhde on 0,45/7,8. Ja Suomen 0,0055/7,8.
  • 4

  • Kuusi oivallusta rakkaudesta

    Ilkka Luoma 
    Rakkaus on (aivosähkö)kemiaa -sanotaan. Aivot saavat mielihyvä-ärsykkeitä erilaisista sensoreista. Koemme vetoa toiseen sukupuoleen, jonka perustavoite on aikaansaada lisääntymistä - näin evoluutio halusi tämän kemian toimivan.

    Evoluutiolle on tärkeää geeniperimän siirtyminen polvesta toiseen. Tuo siirtyminen luo evoluutiolle "töitä" - siis sopeuman järjestelyä, sen oman toiminnallisen kellotaajuuden ohjastamana.

    Sopeuma korostuu erityisesti rakkauden tunteessa - kumpikin ojentuu toistaan kohden - hyväksyen erilaisuudet, jotka sitten myöhemmin ovat riitojen siemeniä? Rakkaus tasoittaa tietä yhteisen hedelmän aikaansaamiseksi.

    Rakkaus on hyve, onnellistaja - hyväolon lähde sekä yrittämisen ja toivon alku. Rakkaus on myös kypsyyttä kokea mielihyvää vaikka lisääntyminen on jo takana. Rakkaus luo turvaa - ei jätä yksin ja tuottaa läsnäoloa tarpeelliseksi tuntemuksen siivittämänä.

    Rakkaus myös haalistuu, ja siksi sanotaan, ettei se suurin rakkaus koskaan voinut toteutua; ei ollut uskallusta altistaa kaunista tunnetta arkielämän pyörteisiin, jossa olisivat nuo ihmisten väliset erilaisuudet korostuneet tuhon siemeniksi. Rakkaus on myös kuuleman mukaan ikuista - tai ainakin siltä tuntuu - alussaan, jolloin ollaan aivokemioiden juovukkeessa.

    Evoluutio loi rakkauden, jotta sen muuttuessa yhteenkuuluvuudeksi, se loisi myös edellytykset yhteisen hedelmän kasvatukseen, jotta uusi polvi olisi jälleen valmis rakkauteen ja lisääntymiseen.

    Näin jatkuvuudellaan evoluutio takaa oman "kuolemattomuutensa" - ikäkaudesta toiseen - kuten onkin tapahtunut jo lähes miljardin vuoden verran ... Kaikkihan alkoivat siitä alusta, jota emme tarkasti tiedä. Vain sen, että vetovoimaa se on vaatinut - monellakin tapaa!

    Rakkaus on vastustamaton vetovoima. Emme tarkoin tiedä mikä luo tuon juovuttavan tunteen, joka laittaa tekemään yllättäviäkin tekoja. Rakkaus on niin hieno nektari, että sen soisi säveltyvän jokaiselle, edes kerran, jotta voisi tuntea sitten viimeisellä portilla, ettei elämä mennyt hukkaan.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti