maanantai 11. toukokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 10052020 - II



        10052020
...
  • 1

  • Poikkeusolot ovat repineet maa­seudun ja kaupungin väliin sellaisen railon, että Vauva.fi:ssä uusmaalaisilta uhataan viedä oluet – Tutkijan mukaan korona­vihan alkusyyt periytyvät vuosi­kymmenten takaa

    Ilkka Luoma 
    Ennen Joulua kaupunkilaissilmä havaitsi tien varsilla, kiiruhtaessaan maalle, täyden kympin arvoisen tempauksen. MaaseutuNuoret olivat vieneet viestinsä esi-isien lailla nuotiotulien ääreen. Viesti oli kirkas.

    MaaseutuNuoret olivat sytyttäneet tulia kaupunkilaisten kulkureiteille kohti maaseutua muistuttamaan aidosta lämmöstä ja yhteiselosta tulen loimujen heitellessä varjojaan kiireisen kaupunkilaisen kasvoille, tämän pysähtyessä viettämään lyhyttä ja lämmintä hetkeä muistaen samalla juurensa.

    [ … tämä kirjoitettiin siis jo vuonna 2005 … ] Ensi vuonna saamme uuden presidentin ja toivottavasti uuden esimerkin yrittämisestä, osallistumisesta, yhtenäisyydestä ja hyväksynnästä. Ensi vuosi voisi olla löytämisen vuosi, jolloin lomakaipuumme lisäksi löytäisimme uuden maaseudun, sen maaseudun, jonka mullasta suurin osa suomalaisista on kasvanut.

    Vastakkainasettelun aika on ohitse

    Suomi on yhtenäinen maa ja meillä on selkeä yhteinen äidinkieli. Meillä ei ole varaa eriarvoistaa kaupungistunutta maatamme luokitukseen maaseudusta - kärjistäen esitettynä - alkutuottajina ja kaupungeista, lähinnä kuluttajina.

    Tarvitsemme molemmat!


    Kaupunkilainen tarvitsee maaseudun rauhaa ja maaseutu tarvitsee tyhjenemisen estämiseksi työtä ja osallistumista. Ensi vuosi voisi olla maaseutulomien ja etätyön vuosi "kotimaista suomalaisille", jolloin maatalous pontevasti loisi matkailuelinkeinoaan sivutuloksi pääelannon vankaksi tukijalaksi.

    Suomalainen ruoka ei pärjää hinnaltaan ulkomailta tulevalle vyörylle. Emme kilpaile hinnalla, vaan kokonaisuudella: kaupunkilainen voisi ostaa lomailunsa ja etätyönsä päätteeksi aitoa kotimaista tilaruokaa, -viinejä, ruoan raaka-aineita ja puolijalosteita ilman ketjuuntunutta kaupan välistävetoa, tuotteissa lukien aidosti Finnmade.
  • 2

  • Voiko pelastetulle elämälle laskea hintaa? ”Ei ole oikeudenmukaista, että yhdelle ihmisryhmälle kohdistetaan nyt niin paljon resursseja”, sanoo tuotantotalouden professori

    Ilkka Luoma 
    Ihmisen materiaalinen arvo on laskettu, se on siinä 35 euroa, jos laskemme hinnan meistä irtoaville raaka-aineille - molekyyleille ja atomeille. Tämä on siis analyytista materialaskentaa, jota nykyinen kasvuhokemallinen kulutustalous niin mielellään laskeskelee. Ikäväksemme markkinatalous Elää kysynnän ja tarjonnan maailmassa.

    Meidän todellinen arvo muodostuu arvostuksista, mitä meistä kukin saa kanssaihmisiltään. Meitä joko arvostetaan, yliarvostetaan tai laistetaan ja suurin osa on tuolta harmaalta välimaastolta - ollemme niin sanotusti "mitään sanomattomia".

    Silti kukin on itselleen mittaamattoman arvokas, sillä 'Elämä on' - vai kerran, ellei satu uskomaan sielunvaellukseen. Atomimme kuitenkin vaeltavat, ja saamme syntymme aina historiasta - näin äitienpäivänä todettuna - kukin äitinsä kohdusta, isän ollessa tekijänä täsmälleen yhtä arvokas. Toivotankin tässä kaikille Äideille erinomaista huomioimisen sunnuntaita.

    Elämä on evoluution lahja

    Evoluutio antoi meille erikoisen hyvän huomion - se osasi luoda immuniteetin - suojaksemme. Immuniteetilla on toki hintansa, ja nyt me suomalaiset aloitamme sen maksun. Ruotsalaiset maksavat sitä jo koko ajan - meihin nähden suurempana menehtyneiden määränä - suhteellisestikin.

    Meillä Suomessa valittiin 'Elämä ensin' -linjaus, ja ruotsalaiset valmennettiin vapauden ja kuluttamismahdollisuuksien jatkuvuutena 'Talous edellä -ajatteluun. Me olemme mitä ilmeisimmin siirtymässä tuohon talousajatteluun - ostovoiman pitää pyöriä "taskuista toiseen" - tosilla vauhdikkaammin ja toisilla säästäväisemmin.

    Tilastot osoittavat Koronan tuottamaan covid-tautiin kuolleiden olevan reilulla enemmistöllä vanhuksia - yli 70-vuotiaita. Ihmisen elo on aina yhtä arvokas - oli kyseessä presidentti, suursijoittaja tai 'turmiolan tommi'. Evoluutio ei asettele hintalappuja.

    Talous edellä -ajattelu tuottaa yhä tarkemman seurantajärjestelmän "orwelilaisuuden" - kohta saamme "otsaamme näyttöyksikön", joka kertoo reaaliajassa hintamme yhteiskunnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti