keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 09062020 - II


        09062020


...
  • 1

  • ”Jonkun on sanottava, että keisarilla ei ole vaatteita” – Ruotsin koronavirus­politiikka sai ankaraa arvostelua puoluejohtajien suorassa tv-väittelyssä

    Ilkka Luoma 
    Tulos toistaiseksi Koronan Covid-taudista on Ruotsin näkökulmasta lohduton - noin kuusinkertainen määrä menehtyneitä, suhteellisestikin, Suomeen nähden, siis tässä vaiheessa. Voisimme tarkastella keitä Ruotsissa on menehtynyt Koronan seurauksena. Uskallan arvata, että ikääntyneet, paljon elämää nähneet - yli 75 vuotiaat, joilla jokin perussairaus päällä.

    Seuraavaksi voimme miettiä millaisesta taloudellisesta asemasta nuo menehtyneet ovat?

    Ruotsi on vauras valtio, myös kansalaistensa osalta - ainakin keskimäärin. Kornisti ajatellen nyt on syntynyt merkittäviä perintöjä sellaisilta ikäluokilta, joiden aikaansaama verokertymä ei ole enää aktiiviväestöön rinnastettavissa - on myös muistettava, että nuo lähinnä eläkkeellä olevat ovat oman päivätyönsä päätteeksi eläkkeensä ansainneet.

    Ruotsissakin eletään yhä pidempään ja sairauksien hoidon - yhä terveemmässä kansakunnassa, kustannukset nousevat eli voimme laskea millaista menoerää nämä menehtyneet ovat yhteiskunnalle vähentäneet poismenollaan. Miksi tällainen pohdinta-asettelu?

    On rohkeaa miettiä miten Ruotsissa valtiovalta on omia laskelmiaan tehnyt, saattavat olla inhorealisteja, pragmaatikkoja ja tosiasioiden tunnustajia ja miettivät elinkaarien yhteiskuntahintaa eri ikäluokissa - suhteuttaen ne Koronan suorittamaan harvennukseen.

    Tämä on inhimillisesti julmaa pohdintaa, sillä kunkin Elämä on aina yhtä arvokas - evoluutionkin näkökulmasta. Jokainen tuli tänne samoista peruslähtökohdista - eriarvoistuminen alkoi tosin monien osalta jo synnytyssairaalasta.

    Miten Ruotsi askelmerkitsi Koronan etenemisen, ottiko huomioon kuolevat, mistä ikäluokista ja projisoivat näitä ikäluokkia verotuloihin ja yhteiskuntamenoihin.

    Suomessa monet nuoremmat ikäluokat hyötyvät perinnöistä, jotka arvattavasti lisääntyvät vuosi vuodelta - niin Ruotsissakin. Oliko näin, ainakin aihetta se antoi arvioinneille, kun Ruotsi valitsi linjansa - Talous edellä.

    Suomessa mennään toistaiseksi Elämä ensin -linjalla; taloutta hitaasti avaten.
  • 2

  • Matti Vanhasen déjà-vu – 17 vuotta sitten keskusta valitsi pää­ministeriksi ”rehellisimmän, jota meiltä löytyy”, sama mies taipui nytkin kun vedottiin maan ja puolueen etuun

    Ilkka Luoma 
    Vanha kulunut, mutta oireellinen tokaisu: "Kepu pettää aina". No, aiempi tupla-pääministeri Matti Vanhanen vakuutteli vielä viime perjantaina, ettei ryhdy valtiovarainministeriksi (tosin ei aivan näin suorailmaistuna). Matti kertoi suorassa lähetyksessä, että tarkkaan harkittuaan ryhtyykin tehtävään.

    Hyvä. Kansakunnalla on onneksi tai onnettomuudekseen lyhyt muisti

    Matti kuitenkaan ei ollut ajassaan huono pääministeri, lautakasoista ja uuniperunoista huolimatta (pikkujuttuja, kuten tämä Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin kurssitus esiintymistaitoisemmaksi, josta saatiin tekosyy hakea hallitukseen esiintymiskykyinen - teflonisti?)

    Nyt Matti Vanhanen tekee paluun päivän politiikkaan


    Sillä voi olla suuri merkitys Keskustan sisällä, jossa vallitsee kiistaton pieni vastarintaliike - niin sanottuina väyrysläisinä. Matti kuitenkin aikanaan oivalsi Paavon osaamisen - ulkopolitiikassa, ja nimitti Paavo Väyrysen ulkomaankauppaministeriksi.

    Entä nyt, kun Keskusta käy kuitenkin kiivaaseen syksyn puoluekokoukseen!

    Katri ei saanut ilmatilaa demareiden PM Sanna Marinin selkokielisyyden takaa. Keskusta jäi demareiden varjopuolueeksi, mikä haluaa nyt ponnistaa Matin myötä Sannan takaa.

    Tuo ponnistelunäkyvyys saadaan ainakin Matti Vanhasen pituuden myötä - lähes kaksi metrinen näkyy Sannan takaa -ilman esiintymiskoulutuksiakin. Tarvitseeko Matti esiintymiskoulutusta - tuskin, sillä jäyhä ja kuitenkin paljolti rehti Matti sai hyvät geenit edesmenneeltä isältään - tohtori ja professori Tatu Vanhaselta.

    Ja ellei Matin perityt geenit näy Sannan takaa - ainakin pituus näkyy televisiossa, jos vain mediakuvaajat haluavat koko osaamisen tuoda esille.

    Miksi Matti käänsi takkinsa - takin, joka ei ole niin paljon teflonia kuin eräiden muiden perinnepoliitikoiden.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti